US Hard Rock/Hair Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

US Hard Rock/Hair Metal

Post autor: Nomad »

Kiedyś załozyłem temat o tej muzyce ,ale niestety nie wiedzieć czemu,już go nie ma..
Tak więc zakładam jeszcze raz...bo to bardzo dobra muzyka i myśle ,że każdy może sobie coś w niej znaleźć, jedyny problem to to ,jakie kapele wkładać do worka z napisem"pudel",no bo raczej nie może decydować image,choć decyduje niestety, i tak mamy w jednym worku W.A.S.P i Bon Jovi,mimo że te kapele grają całkowicie odmienną muzykę. Druga sprawa to nazewnictwo ,dużo ludzi uważa ,że to glam, jednak jest to błąd, bo glam to zupełnie co innego,glam to David Bowie np.
I nie chodzi o narodowość,tylko o ten charakterystyczny styl:przebojowe melodie, chóralne refreny, charakterystyczne riffy i solówki, teksty dotyczące głównie rock'n"rolla.
Ale jak już mamy szeregowac te kapele pod względem imagu i współnych elementów to damy tu Twisted Sister,KISS,Motley Crue,Def Leppard,Van Halen,późny Scorpions(od płyty Love at First Sting),wczesny Bon Jovi,Skid Row,późny Alice Cooper,Dokken,Ratt,Tesla,Warrant,Europe(tu mam wątpliwości)..i wiele innych kapel. To nie jest muzyka jednakowa, znajdziemy tu mocne,ostre zespoły jak Motley Crue i bardziej melodyjne jak Def Leppard czy Bon Jovi .
W latach '80 każda kapela ocierała sie o ten styl,nie ominęło to takich zespołów jak Judas Priest,Iron Maiden,Black Sabbath,Dio czy Accept.
Dużo ludzi drażni ta muzyka, jednak argumentów brak,no bo to że muzyka jest prosta czy komercyjna,to to nie są argumenty, ja wole postawe ala Eddie Van Halen,który twierdzi ,że jak ktoś nie chce grać dla pieniędzy,niech nie wychodzi z garażu,niż bzdety o niszowej muzyce, to muzyka z czasów kiedy rock rządził i dzielił to musiała być komercyjna, a argument ,że muzyka jest prosta i łatwa ,też jest bez sensu, bo czy to ma być wada?
Kiedyś sam byłem uprzedzony do takiej muzyki,ale zmieniłem zdanie i to bardzo. Oczywiście,niektóre kapele z tego nurtu są dla mnie nie do zniesienia,ale musze przyznać że większośc rzeczy ,które słuchałem bardzo mi sie podoba.
Reach out
-#Invader
-#Invader

Re: US Hard Rock/Hair Metal

Post autor: Reach out »

EUROPE np "More than meets the eye" , VAN HALEN tu to można wymieniać i wymieniać , stare BON JOVI "LIVIN ON A PRAYER", "RUNWAY", W.A.S.P. jeśli "Hold On To My Heart" to ich kawałek, Whitesnake "Is This Love", "Here I go Again". W ogóle lata 80-te naprodukowały tyle dobrej muzoli... czasami myślę, że to najlepsze oblicze rocka jakie było w historii tej muzyki. Świetne kawałki, świetni muzycy i wokaliści. Rock progresywny to też super sprawa.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Ci którzy nie lubią tej muzyki,też niech coś napiszą,przynajmiej sie ten temat ożywi.
Taka wspaniała muza,a tu nic...
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Van Halen i wszystko jasne 8) ZA-JE-BIS-TA kapela :rocx Eddie to jest kapitalny wymiatacz. Znam może trochę mało ich muzyki, ale zawsze coś - 3 świetne płyty, "1984" z Davidem Lee Roth'em oraz 2 z Sammym Hagarem(bardziej go lubię) - "For Unlawful Carnal Knowledge" i "Balance". Znakomita gitara Eddiego, koleś jest niesamowity. Do tego jeszcze często obecny w ich muzyce loos 8) Jak się kiedyś zmobilizuję to postaram się poznać full dyskografię.
A i postaram się zapoznać z innymi zespołami tego nurtu, masz to jak w banku Thunder :wink: . Na pewno Def Leppard wśród nich będzie i pewnie coś Bon Jovi, bo kawalki z płyty "Keep The Faith" są świetne("Dry Country" :rocx ). A przecież jest jeszcze "Slippery When Wet".
Wydaje mi się, ba, jestem wręcz przekonany, że obecnie kontynuatorem tradycji tych zespołów jest doskonale nam znane Lordi i za to im chwała. Po prostu rock n'roll :solo
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Lordi ?też...ale jest jeszcze lepszy przykład, WigWam, kapela ,która też startowała w Eurowizji,tyle że w rocku 2005, ale przepadła w odróżnieniu do Lordi, kapela bardzo,ale to bardzo wzoruje sie na KISS .
A Najlepsza płyta VH to "jedynka" ,na tej płycie jest dużo rock'n rolla i luzu, niesamowite melodie i feeling Lee Rotha , jego głos jest taki pełen przepychu, idealny do śpiewania tekstów ...wiadomo jakich :lol: ,podobnie jak wokal Coverdale'a i Planta.
Jedynka VH to ważna płyta dla gitarowego grania wogóle,bez niej ,może nie było tej wielkiej rewolucji zmiany brzmienia,jaka dokonała sie na przełomie lat 70 i 80, Eddie zastosował tam wiele gitarowych nowinek,choćby na miniutworze Eruption. Runnin with the Devil ,Aint Talkin bout Love czy I am the One..świetne granie.
Ostatnio zmieniony ndz lip 16, 2006 12:27 am przez Nomad, łącznie zmieniany 1 raz.
Reach out
-#Invader
-#Invader

Post autor: Reach out »

OBECNIE TO CHYBA TEŻ THE DARKNESS
Awatar użytkownika
LoRdI
-#Invader
-#Invader

Post autor: LoRdI »

Nomad pisze:Lordi ?też...ale jest jeszcze lepszy przykład, WigWam, kapela ,która też startowała w Eurowizji,tyle że w rocku 2005, ale przepadła w odróżnieniu do Lordi, kapela bardzo,ale to bardzo wzoruje sie na KISS .
LORDI to zespoł zdecydowanie lepszy od Wig Wam - ktory moze nie wiesz tez wzorował sie na KISS, szczegolnie Glam (wokalista). Prezentuja muzycznie i kompozycyjnie duzo wyzszy poziom. Wig wam oczywiscie tez bardzo lubie.

The darkness nie cierpie, słaby poziom muzyczny, dla mnie to wszystko co roba jest sztuczne. z młodych kapel polecam Crashdiet.

najlepsza kapela ogolnie to oczywiscie KISS dalej Alice Cooper,W.A.S.P. stare Bon Jovi itd masa wspaniałych kapel, ostatnio duzo słucham Firehouse. Warte polecenia i w sumie mało znane jest rosyjskie Gorky Park (2 pierwsze albumy)
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

No ,wiem,czytałem wywiad z Lordim,kiedyś i mówił,że jego ambicją jest tworzenie spektakli na scenie,by ludzie którzy przychodzą na koncert,oprócz muzyki dostali też fajne show. I mówił o KISS,Alice Cooperze,Kingu Diamondzie i Iron Maiden też. Muzycznie, to napewno sie wzorują na KISS, jak każdy hard-rockowy zespół.
Awatar użytkownika
LoRdI
-#Invader
-#Invader

Post autor: LoRdI »

Do tych wzorów dodaj jeszcze W.A.S.P. i TS
Awatar użytkownika
zygfryd
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: zygfryd »

Twisted sister dobre jest, ew. Quiet Riot (o ile to ta sama epoka - nie wiem kiedy to). Idiotyczny image z pudrem do pierwszego stawu w palcu i radosne melodie refrenów. Ale to dobre cholera jest i miło się słucha.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Chce ktoś jeszcze dodać od siebie o jednym z najwazniejszych nurtów w historii cięzkiego grania, pomijanym teraz jak sie tylko da..ale co ,tam olać ,ważne jeszcze sporo ludzi tego słucha i żyje tamtą epoką :)
Takie płyty jak Motley Crue-,Shout at the Devil ,Twisted Sister-Stay Hungry ,W.A.S.P-W.A.S.P ,Def Leppard-Pyromania czy Van Halen-1978 to pozycje obowiązkowe dla każdego fana rocka i metalu!
ODPOWIEDZ