Zgadzam się z Tobą w 100% .WICKER MAN pisze:Ja upatruje tez winy w postawie fanow i slabej sprzedazy nowej plyty. AMOLAD nadal nie ma u nas zlota. Jestem pewien, ze gdyby w pierwszym miesiacu uzyskali u nas 10.000 sprzedanych egzemplarzy i status zlotej plyty (a zatrzymali sie na jakichs 8-9.000) to mogliby przyjechac do nas w tym roku... A tak woleli zrobic jeden wspolny gig dla Czechow, Polakow i Slowakow.
Somewhere Back In Time World Tour '08
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Somewhere Back In Time World Tour '08
A 2 lata temu tylko u nas było 30000 , to nie przypadek ... Ciekawe ile koncertów mają zagrać w EU , jeśli kilkanaście to nie ma szans na gig w Polsce ! :angry
WICKER i reszta macie w tym względzie jakieś przecieki , dajcie znak !!! :beer
Ej masz na myśli koncerty Toten Hosen czy Maiden jeśli chodzi o te efektyjuras pisze:oczywiście moje zdanie nie ma tu nic do rzeczy, ale od dłuższego czasu osobiści irytuje mnie nastawienie iron maiden tylko na zysk. to trochę smutne, że nie zagrają tam gdzie nie zarobią kupy kasy za występ. jasne, że nikt nie będzie grał za darmo, ale maidenów jakoś nigdy nie stać na żaden taki gest w stronę fanów czy coś w tym rodzaju. a jest wiele zespołów, które jakoś mogą często zagrac nawet po kosztach, albo na granicy opłacalności (wzorem tu jest die toten hosen, chociaż to trochę inna bajka). a przeciez nie przymierają oni głodem, że muszą na każdym koncercie miec wielki zysk. a te ich trasy, to tez nie porywają jakimiś wspaniałymi efektami, czy oprawą. i tak wszystko jest schematycznie oklepane już od wielu lat. lubię ten zespół i może nie mam prawa tego się czepiac. ale tak marudzę i wiem, że ich to nic nie obchodzi, ale takim zachowaniem jednak traca duzo w moich oczach...
ech, chciałbym, zeby u nas zagrali. może się uda
pomijajac wiekszosc co tego napisales w porownaniu np maiden i manowar [ ktorego nie lubie ] to manowar zdecydowanie bardziej dba o fanow , dla przykladu w przyszlym roku bodajze na jakims festiwalu [ chyba nawet organizowanym przez samo manowar ] zespol odegra 6 swoich pierwszych plyt jedna po drugiej , stawia 20000 piw , a do wygrania sa jeszcze jakies 2 robione na zamowienie harleye albo choopery i powiedz mi tu , ze fani manowar nie maja dobrzefaust pisze:juras napisał/a:
oczywiście moje zdanie nie ma tu nic do rzeczy, ale od dłuższego czasu osobiści irytuje mnie nastawienie iron maiden tylko na zysk. to trochę smutne, że nie zagrają tam gdzie nie zarobią kupy kasy za występ. jasne, że nikt nie będzie grał za darmo, ale maidenów jakoś nigdy nie stać na żaden taki gest w stronę fanów czy coś w tym rodzaju. a jest wiele zespołów, które jakoś mogą często zagrac nawet po kosztach, albo na granicy opłacalności (wzorem tu jest die toten hosen, chociaż to trochę inna bajka). a przeciez nie przymierają oni głodem, że muszą na każdym koncercie miec wielki zysk. a te ich trasy, to tez nie porywają jakimiś wspaniałymi efektami, czy oprawą. i tak wszystko jest schematycznie oklepane już od wielu lat. lubię ten zespół i może nie mam prawa tego się czepiac. ale tak marudzę i wiem, że ich to nic nie obchodzi, ale takim zachowaniem jednak traca duzo w moich oczach...
ech, chciałbym, zeby u nas zagrali. może się uda![]()
jakby tak Ironi czytali to forum to na pewno by nie zagrali w Polsce, przecież tutaj już wszyscy wyrośli z Iron Maiden , a jak ktoś wyraża tym zespołem jakikolwiek entuzjazm to jest uznawany za głupka ,szkoda gadać
Tak , to prawda dlatego patrzą na Polskę tak a nie inaczej - artystyczna wiocha w centrum EU.... :angryNomad pisze:jakby tak Ironi czytali to forum to na pewno by nie zagrali w Polsce, przecież tutaj już wszyscy wyrośli z Iron Maiden , a jak ktoś wyraża tym zespołem jakikolwiek entuzjazm to jest uznawany za głupka ,szkoda gadać
Muszę to sobie zapisaćfaust pisze: artystyczna wiocha w centrum EU
Przesadzasz Nomad. Entuzjazm jest zawsze jak jest jakieś wydarzenie. No nie przesadzajmy nikt tutaj nie będzie sikał 24h na dobę. Zresztą jeśli na koncert przybywa 30tys widzów to w czym problem ?! Jest wiele zespołów na które przybywa np 2tys fanów i jakoś zawsze tu wracają więc nie mówcie, że Maiden sprzedali za mało płyt albo, że za mało ludzi na koncerty chodzi.Nomad pisze:jakby tak Ironi czytali to forum to na pewno by nie zagrali w Polsce, przecież tutaj już wszyscy wyrośli z Iron Maiden , a jak ktoś wyraża tym zespołem jakikolwiek entuzjazm to jest uznawany za głupka ,szkoda gadać
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
ostatnie przecieki wywolaly niemal wojne, to lepiej nic nie mowic poki cofaust pisze:WICKER i reszta macie w tym wzglêdzie jakie¶ przecieki , dajcie znak !!
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

A czy Iron Maiden to instytucja charytatywna? Porownywanie ich z, badz co badz, globalnie o wiele mniej popularnym Die Toten Hosen wydaje mi sie nieporozumieniem. Zwlaszcza, ze Maideni maja o wiele drozsza i wieksza oprawe sceniczna niz w/w zespol. I tak w przeszlosci zespol wiele razy gral po kosztach - chocby w latach 80-tych w Polsce, albo nawet kilka lat temu grajac malutkie koncerty na Wegrzech czy Slowacji. Takze teraz, robiac zimowe tournee po swiecie, Maideni wcale nie zarobia kokosow, bo wypozyczenie na poltora miesiaca Boeinga 757, ktorym beda sie przemieszczac, kosztuje majatek! Poza tym niby dlaczego Maideni mieliby robic wyjatek dla naszego kraju i wystepowac u nas np. za 300.000, a nie 450.000 Euro? Czym tak sobie na to zasluzylismy? Polscy "fani" praktycznie nie kupuja oryginalnych plyt i przy krajach zachodnich, a nawet naszych poludniowych sasiadach, sprzedaz plyt wyglada u nas tragicznie. Do tego zapewniam Was, ze naprawde istnieje na swiecie wiele krajow, w ktorych Maideni przyjmowani sa o wiele bardziej entuzjastycznie niz w Polsce. Podstawowe warunki i gaze zespolow sa na ogol stale na cale tournee i nie ulegaja wiekszej zmianie. Do tego jestemy juz w Unii gdzie ceny biletow na koncerty, a takze gaze muzykow, powoli sie wyrownuja wiec uwazam, ze takie ulgowe traktowanie nas byloby nie fair i nie ma racji bytu. Trzeba na to patrzec przez pryzmat rynku.juras pisze:oczywiście moje zdanie nie ma tu nic do rzeczy, ale od dłuższego czasu osobiści irytuje mnie nastawienie iron maiden tylko na zysk. to trochę smutne, że nie zagrają tam gdzie nie zarobią kupy kasy za występ. jasne, że nikt nie będzie grał za darmo, ale maidenów jakoś nigdy nie stać na żaden taki gest w stronę fanów czy coś w tym rodzaju. a jest wiele zespołów, które jakoś mogą często zagrac nawet po kosztach, albo na granicy opłacalności (wzorem tu jest die toten hosen, chociaż to trochę inna bajka). a przeciez nie przymierają oni głodem, że muszą na każdym koncercie miec wielki zysk. a te ich trasy, to tez nie porywają jakimiś wspaniałymi efektami, czy oprawą. i tak wszystko jest schematycznie oklepane już od wielu lat. lubię ten zespół i może nie mam prawa tego się czepiac. ale tak marudzę i wiem, że ich to nic nie obchodzi, ale takim zachowaniem jednak traca duzo w moich oczach...
ech, chciałbym, zeby u nas zagrali. może się uda
Nightwish wydal podwojny album wiec potrzebowali jedynie 5000 egz. Do tego w Polsce nie liczy sie faktycznej liczby sprzedanych egzemplarzy, a jedynie ilosc plyt zamowionych przez sklepy. Czyli faktyczna sprzedaz AMOLAD moze byc jeszcze gorsza!faust pisze:To strasznie dziwne zjawisko , bo album był rewelacyjnie notowany w Polsce , dużo lepiej od Nightwish czy Gahana - które są "złote"... To wszystko kupy się nie klei , widocznie metalowcy są grupą odbiorców zdecydowanie nastawioną na MP3 , SKANDAL... :angry
35.000 egz. to sprzedaz, a raczej liczba zamowionych plyt Brave New World. Zloto osiagnela ona 2.5 roku po premierze, ale wtedy jeszcze nie byly popularne mp3 player'y czy tez sieci p2p. Oczywiscie piractwo internetowe ograniczylo znacznie sprzedaz plyt na calym swiecie, a polski rynek dotknelo to jeszcze mocniej niz na zachodzie Europy co swiadczy o tym, ze przecietny Polak ukradnie muzyke jesli tylko bedzie to proste i latwe - nawet nie zastanawiajac sie nad tym, ze tylko kupujac oryginal pokazuje, ze szanuje i docenia artyste.faust pisze:A 2 lata temu tylko u nas było 30000 , to nie przypadek ... Ciekawe ile koncertów mają zagrać w EU , jeśli kilkanaście to nie ma szans na gig w Polsce ! :angry
Co do przeciekow to powiem Wam szczerze - lepiej, zeby sie nie pojawialy, bo jesli dowiedzialby sie o tym zespol tudziez booking agent, to z koncertu moglyby wyjsc nici. Bylo juz tak kilka razy. Wiec dajmy spokojnie negocjowac naszym agencjom koncertowym.
Sprzedaż płyt jest mała ale to też dlatego, że ceny niektórych płyt są wysokie.
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Heh znowu zaczyna się to co jest wałkowane od trzeciej już z kolei trasy. Sprzedaż płyt, mp3 i inne pierdoły. No i zawsze był to wstęp do wieści, że w tym roku Maiden nie przyjedzie. Znakomicie.
Jaka płyta u nas sprzedała sie najlepiej?
Wicker jak było na koncercie US5 ? :rocx
Wicker jak było na koncercie US5 ? :rocx
Moze to usprawiedliwiac niska sprzedaz, ale nie moze usprawiedliwiac kradziezy!!vyrus pisze:Sprzeda¿ p³yt jest ma³a ale to te¿ dlatego, ¿e ceny niektórych p³yt s± wysokie.
A ja zarzucam fotke mojego biletu na kocnert do Sztokholmu:) Bilet lipny:/ Napis Iron Maiden zwykłymi literami:/ http://img138.imageshack.us/my.php?image=biletlx7.jpg
Wicker masz taki sam? Chodzi mi o to, bo podobno ten jest w 3 sektorze na płycie czyli bardzo daleko, ale nie znajduje na nim informacji o jakimś pierwszym czy drugim sektorze żeby jakieśinne były.
Wicker masz taki sam? Chodzi mi o to, bo podobno ten jest w 3 sektorze na płycie czyli bardzo daleko, ale nie znajduje na nim informacji o jakimś pierwszym czy drugim sektorze żeby jakieśinne były.
Ostatnio zmieniony pn lis 26, 2007 9:28 pm przez HAMMERS, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja wiem, że to mega lans wrzucić skan biletu, ale na przyszły raz - dla własnego bezpieczeństwa zamaż kod kreskowy, ok? Przecież podrobić taki bilet to kwestia 5ciu minut, a jak na stadionie się okaże że nie możesz wejść, bo ktoś przed Tobą wykorzystał już Twój kod to nie będzie Ci miło. 
za pozno
Chcialem oglosic, ze jade tez do Sztokholmu 
i ja, i ja
, teraz już wszyscy tam jedziemy 
Będę pamiętał na przyszłość. Choć nie wiem czy z takiej fotki ktoś dałby rade podrobić. Na RHCP mi nie uwzględniło bo mi sie farba z kodem zamazała, ale udało się i wszedłem na stadion:) Szymon widzę, że na Meksyk atakujesz. Lecisz na własną rękę czy z biura na wakacje?
większej bzdury to już dawno nie czytałemWICKER MAN pisze:
35.000 egz. to sprzedaz, a raczej liczba zamowionych plyt Brave New World. Zloto osiagnela ona 2.5 roku po premierze, ale wtedy jeszcze nie byly popularne mp3 player'y czy tez sieci p2p. Oczywiscie piractwo internetowe ograniczylo znacznie sprzedaz plyt na calym swiecie, a polski rynek dotknelo to jeszcze mocniej niz na zachodzie Europy co swiadczy o tym, ze przecietny Polak ukradnie muzyke jesli tylko bedzie to proste i latwe - nawet nie zastanawiajac sie nad tym, ze tylko kupujac oryginal pokazuje, ze szanuje i docenia artyste.
Nie no bez przesady w 2000 roku jeszcze mało kto miał mp3 player. Tak samo szerokopasmowy internet.