Lynyrd Skynyrd

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Lynyrd Skynyrd

Post autor: Powerslave_Dś »

Jestem bardzo ciekaw co niektórzy użytkownicy tego forum sądzą o tym zespole.
Nie będe ściemniał, że znam całą twórczość, ale debiut to kanon amerykańskiego rocka. Simple Man i Free Bird to utwory bez których ciężko sobie wyobrazić historię muzyki rockowej. Oba znakomite, jeden i drugi jak dwaj bracia bliźniacy, jeden bez drugiego nie byłby tak wspaniały na płycie.
Nie jestem fanem country ani southern rocka, ale wobec takiej potęgi ciężko się nie zachwycić. Jest w tym jakiś taki klimat. To zupełnie inna wrażliwość muzyczna niż np. heavy-metal czy radosny rock and roll. Też wspaniała.
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Lynyrd Skynyrd

Post autor: voivod' »

Oprocz debiutu bardzo lubie tez koncertowke One More from the Road.

Probowales The Allman Brothers Band albo Gov't Mule?
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Powerslave_Dś »

Dwóch kumpli jest wielkimi fanami Allman Brothers Band więc byłem niemal skazany na tą muzykę tylko, że niestety w warunkach popijawy więc ciężko się wsłuchać. Muszę kiedyś posłuchać na spokojnie. Z tego co wiem to zespół z bardzo pokaźną dyskografią studyjną.
Znam natomiast dość dobrze ZZ Top, mam na myśli ten niekomercyjny bluesowo-southernowy okres twórczości z płyt takich jak Tres Hombres czy Fandango. Troszkę też we wczesnej młodości słuchałem Canned Heat, też podobne klimaty. Zaczynałem od grania z przełomu lat '60 i '70 .
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

ZZ Top to juz inne granie, prostsze, bardziej riffowane, tez doskonala kapela

Allmanow to koncertowke At Fillmore East, chyba ze nie jestes gotowy na 20-minutowe improwizacje, to moze lepiej zaczac od debiutu.

Gov't Mule wymiataja ;) Moglbys obczaic Dose na przyklad

No a Lynyrd Skynyrd licza sie oczywiscie nagrania w oryginalnym skladzie, bo te po rekatywanie to juz takie odcinanie kuponow od znanej nazwy.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Emilio »

Kocham Lynyrd Skynyrd tak jak ogólnie southern rocka i muzykę country. Ich debiutancki album pozamiatał totalnie całym gatunkiem ;) Kolejny album, Second Helping wzmocnił ich pozycje i trzymał podobny poziom. Później bywało róznie, raz lepiej raz gorzej, ale cały czas na ich płytach można było znaleźć dawkę szczerego country rocka. Z płyt nagranych w drugim składzie mam spory sentyment do Last Rebel, ale za najlepszą uważam relatywnie świeże God & Guns.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
barabarashi
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: barabarashi »

Emilio pisze: wt lut 09, 2016 11:49 pm Kocham Lynyrd Skynyrd tak jak ogólnie southern rocka i muzykę country. Ich debiutancki album pozamiatał totalnie całym gatunkiem ;) Kolejny album, Second Helping wzmocnił ich pozycje i trzymał podobny poziom. Później bywało róznie, raz lepiej raz gorzej, ale cały czas na ich płytach można było znaleźć dawkę szczerego country rocka. Z płyt nagranych w drugim składzie mam spory sentyment do Last Rebel, ale za najlepszą uważam relatywnie świeże God & Guns.
God & Guns. zgadzam sie, genialna plyta! Produkcja bardzo fajna.
Southern Rock Fan
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Southern Rock Fan »

Ostatnio słucham tylko praktycznie Soutnern Rocka. Lynyrd Skynyrd, Outlaws, Molly Hatchett, Blackfoot. Z heavy to tylko W.A.S.P i jedynka Van Halen jak coś. No czasem jakieś rarytasy z Metal Archives.

Southern Rock to jest taki gatunek muzyki gdzie wcielane w życie były te wszystki zachowania, o jakich metalowcy tylko mówili. Tam nikt nie rozmawiał ze sobą przez adwokata. Tam kwestie wizerunku nie przesłaniały wszystkiego. Do tego pełno znakomitych melodii gdzie odnajdą się fani wszystkich gatunków muzy. Tak jak mi kiedyś śp. Gienek Loska powiedział, w Lynyrd Skynyrd jest wszystko. Do tego jeszcze jedno. W tej muzyce jest jakaś taka kultura pisania melodii. Nie ma niczego na odpierdol.

Na zachętę

https://www.youtube.com/watch?v=JhZxX9igM_o
sankto6
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: sankto6 »

Dla mnie ich muzyka ma coś z duszy — ten balans między gitarowym ogniem a emocjonalnym ładunkiem tekstów. Słychać, że to chłopaki z Południa, ale też słychać w tym rockową dumę, wolność i nawet trochę smutku. "Tuesday's Gone", "That Smell" czy "The Ballad of Curtis Loew" też zasługują na uwagę — każdy z tych numerów ma swoją historię i charakter.