Trasa 2016-2017 - Spekulacje
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Re: Trasa 2016-2017 - Spekulacje
Nigdy nie przypuszczałem, że dożyję takich czasów, że takie będzie towarzystwo dla Iron Maiden. Przykre.
Niee, to randomowe dane. Maiden byliby wyżej gdyby mieli droższe bilety... zauważcie, że w zestawieniu z pozostałymi średnia cena biletu na IM jest bardzo przystępna.
Gdyby mieli droższe bilety to być może nie znalazłyby tylu nabywców 
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Wątpię, nie muszą być zaraz dużo droższe. Smallwood zawsze ceny uzgadniał tak, żeby potencjalny fan mógł kupić dodatkowo autoryzowane gadżety.
Interes musi się kręcić...
Interes musi się kręcić...
Ta...Ciekawe, ile osób opuściło wrocławski stadion z gadżetami z merchu
Ale to oczywiście Polska, inny świat. Może faktycznie we Francji czy w USA fani mają kasę na takie zabawy.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Gdyby Maiden życzyli sobie za koncert tyle co Springsteen to pewnie wcale nie graliby na stadionach.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Pewnie tak, niemniej Springsteen to kompletnie inna muza i inna publiczność, mówmy szczerze - publika metalowa nie składa sie we wiekszosci z przedstawicieli klasy średniej a Springsteen'a czy Stonsów, U2 - zdecydowanie tak.
kmberserker pisze:Ta...Ciekawe, ile osób opuściło wrocławski stadion z gadżetami z merchuAle to oczywiście Polska, inny świat. Może faktycznie we Francji czy w USA fani mają kasę na takie zabawy.
Mają, mają - inaczej IM by tego tyle nie sprzedawali. A i z tego co widziałem i w Polsce sporo ludzi coś sobie kupowało.
No tak, lepiej żeby byli w swoim naturalnym towarzystwie, czyli paru tysiącach za klubowy koncert dla kilkuset osób, jak to najczęściej w metalu wygląda...Nomad.1985 pisze:Nigdy nie przypuszczałem, że dożyję takich czasów, że takie będzie towarzystwo dla Iron Maiden. Przykre.
Generalnie cechą muzyki pop jest to, że jest popularna
Wolałbym, żeby zamiast Biebera był tam Saxon, ale to inny świat, jeśli chodzi o popularność. Cieszmy się, że ma kto chodzić na koncerty rockowe, bo tylko one trzymają ją przy życiu.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Nielogiczne co napisałeś biorąc pod uwagę fakt, że już w okolicach The Number of the Beast muzycy Iron Maiden zarabiali bardzo dobre pieniądze. W zestawieniach takich jak to mimo wszystko ich nie było. To się dopiero dzieje od kilku lat.Mr. M pisze:No tak, lepiej żeby byli w swoim naturalnym towarzystwie, czyli paru tysiącach za klubowy koncert dla kilkuset osób, jak to najczęściej w metalu wygląda...Nomad.1985 pisze:Nigdy nie przypuszczałem, że dożyję takich czasów, że takie będzie towarzystwo dla Iron Maiden. Przykre.
Nomad.1985 pisze:Nielogiczne co napisałeś biorąc pod uwagę fakt, że już w okolicach The Number of the Beast muzycy Iron Maiden zarabiali bardzo dobre pieniądze. W zestawieniach takich jak to mimo wszystko ich nie było. To się dopiero dzieje od kilku lat.Mr. M pisze:No tak, lepiej żeby byli w swoim naturalnym towarzystwie, czyli paru tysiącach za klubowy koncert dla kilkuset osób, jak to najczęściej w metalu wygląda...Nomad.1985 pisze:Nigdy nie przypuszczałem, że dożyję takich czasów, że takie będzie towarzystwo dla Iron Maiden. Przykre.
A co zmienia to obok kogo są w zestawieniach? Bo nie rozumiem za bardzo.
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Zawsze mi się wydawało, że zespoły wykonujące ciężkiego rocka nie mają szans by wejść do mainstreamu popularności zarezerwowanego dla popu i to tego podłej jakości. Pomijam tu kilku wykonawców rockowych z tego zestawienia.
No właśnie, a czy to źle? Bo odniosłem wrażenie, że cokolwiek by nie było to zawsze będzie jakiś negatywny komentarz, jak jakiś zespół jest niedoceniany - źle, jak IM jest popularne jak Bieber - też źle.Nomad.1985 pisze:Nielogiczne co napisałeś biorąc pod uwagę fakt, że już w okolicach The Number of the Beast muzycy Iron Maiden zarabiali bardzo dobre pieniądze. W zestawieniach takich jak to mimo wszystko ich nie było. To się dopiero dzieje od kilku lat.
Logiczne, bo chodziło mi o to, że większość zespołów, mających łatkę "heavy metal" zarabiają nieduże pieniądze na swojej muzyce, więc skoro IM przebiło się kilka poziomów wyżej to to jest powód raczej warty do odnotowania i zadowolenia, a nie znowu do mówienia "przykro, że tak jest".
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Zawsze mi się wydawało, że ludzie wielcy, a za takich miałem muzyków np. Iron Maiden pieniędzy nie uważają za największy priorytet. Myślałem, że prezentują inną postawę. Dalej mam nadzieję, że mają dystans do tych fortun, których się dorobili.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

No faktycznie przykre, Maideni koncertuja na całym świecie i sprzedają dużo biletów. Rzeczywiście chujnia, pora olać ten zespół.Nomad.1985 pisze:Nigdy nie przypuszczałem, że dożyję takich czasów, że takie będzie towarzystwo dla Iron Maiden. Przykre.
Nomad jak Ty czasem palniesz jakąś głupotę to ręce opadają.
Iron Maiden w latach 1982 - 1988 byli już notowani na podobnych listach, w pewnym momencie bardzo wysoko (1984 - 1988), nawet wyżej niż AC/DC. Nieco niżej w latach 1990 - 1993, ale nie można powiedzieć, że się nie liczyli. Wówczas w tym interesie nie było jeszcze aż tak kosmicznej forsy jak teraz...
Oczywiście odejście Dickinsona i nastanie ery Blaze'a oznaczały zjazd w notowaniach. Reunion w oryginalnym składzie pozwolił na powrót do peletonu a od 2003 roku - do TOP 20, potem coraz wyżej. Trzeba jeszcze pamiętać o jednym - takie notowania zawsze będą się nieco różnić, bowiem nie każde źródło kompiluje dane w oparciu o sprzedaż biletów na wszystkie koncerty (tutaj Azja jest wyłączona) a wielkość sprzedaży zawsze ustalana jest w oparciu o dane pochodzące od określonego dystrybutora. Finalnie dane się różnią, bowiem bilety kolportować może na danym regionie jeszcze paru dystrybutorów (w Polsce ostatni koncert IM sprzedawało trzech...).
No i rzecz najważniejsza - dane finansowe to nie zarobek muzyków, lecz dochód ze sprzedaży biletów netto, realizowanej przez określonego dystrybutora. Nie widzę nic złego w tym, iż IM jest w jednej lidze z Justin'em - w końcu to jest showbiz, trudno żeby nic nie zarabiali.
Oczywiście odejście Dickinsona i nastanie ery Blaze'a oznaczały zjazd w notowaniach. Reunion w oryginalnym składzie pozwolił na powrót do peletonu a od 2003 roku - do TOP 20, potem coraz wyżej. Trzeba jeszcze pamiętać o jednym - takie notowania zawsze będą się nieco różnić, bowiem nie każde źródło kompiluje dane w oparciu o sprzedaż biletów na wszystkie koncerty (tutaj Azja jest wyłączona) a wielkość sprzedaży zawsze ustalana jest w oparciu o dane pochodzące od określonego dystrybutora. Finalnie dane się różnią, bowiem bilety kolportować może na danym regionie jeszcze paru dystrybutorów (w Polsce ostatni koncert IM sprzedawało trzech...).
No i rzecz najważniejsza - dane finansowe to nie zarobek muzyków, lecz dochód ze sprzedaży biletów netto, realizowanej przez określonego dystrybutora. Nie widzę nic złego w tym, iż IM jest w jednej lidze z Justin'em - w końcu to jest showbiz, trudno żeby nic nie zarabiali.
Akurat muzycy IM zawsze jawili mi się jako skromni ludzie. I nie wiem, dlaczego dziś mieliby być inni. W ogóle skąd myśl, że teraz mogą mieć pieniądze za priorytet? Po prostu dużo im wpada do kieszeni, przecież obok paru kapel z bardzo szeroko pojętego rocka (Pink Floyd, AC/DC, Stonesi, The Beatles, Metallica) to właśnie Maiden jest największym zespołem wykonującym taką muzykę.
Dokładnie a na dodatek mają na uwadze kieszenie fanów. Na ich koncerty bilety są tańsze niż ma to miejsce w przypadku tzw. sezonowych gwiazd pop. Odnoszę nieprzeparte wrażenie, iż w niektórych forumowiczach odzywa się tzw. zdrowa, bezinteresowna polska zawiść, która powinna zostać wpisana w preambułę naszej konstytucji...
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Tak już mam, że bardziej mi imponują boiskowi rzemieślnicy od piłkarskich gwiazd i aktorzy drugoplanowi od tych najbardziej kasowych, których każda rola jest wydarzeniem. W muzyce wreszcie zespoły mniej znane, z drugiego szeregu. Dostrzegam u takich ludzi większą determinację i bardziej chcę ich wspierać. Jak zaczynałem słuchać Ironów było to rok po Brave New World i nie byli wtedy jakoś powszechnie znani. Nie wiem czy tak bardzo pomógł im internet czy Rod Smallwood staje się coraz lepszym menedżerem, ale dziwi mnie ten nagły skok popularności.
Teoretycznie powinni dołować w Polsce, bo statystyczny fan Iron Maiden to młody mężczyzna w przedziale wiekowym 18-25 lat. W tej grupie wiekowej jest przecież teraz w Polsce straszny niż. Czyżby słuchali ich teraz wszyscy? Sądząc po tych 38 tysiącach we Wrocławiu to chyba tak jest. Wydawało mi się, że 30 tysięcy z Chorzowa i Gwardii jest nie do pobicia. Teraz obstawiałem najwyżej 20-22 tysiące ludzi. Zwłaszcza, że koncert nie był jakoś przesadnie promowany. Jeśli dożyliśmy czasów gdzie Iron Maiden przyciąga tak wielką publiczność to dobrze, nie jestem temu przeciwny. Pozwólcie, że sobie z sentymentem powspominam czasy kiedy każda malutka wzmianka o Iron Maiden w polskich mediach cieszyła, podobnie jak utwór w radio czy teledysk puszczony w telewizji.
Zastrzegam też, ze wychowałem się w malutkim miasteczku i może dlatego mam takie odczucia?
Teoretycznie powinni dołować w Polsce, bo statystyczny fan Iron Maiden to młody mężczyzna w przedziale wiekowym 18-25 lat. W tej grupie wiekowej jest przecież teraz w Polsce straszny niż. Czyżby słuchali ich teraz wszyscy? Sądząc po tych 38 tysiącach we Wrocławiu to chyba tak jest. Wydawało mi się, że 30 tysięcy z Chorzowa i Gwardii jest nie do pobicia. Teraz obstawiałem najwyżej 20-22 tysiące ludzi. Zwłaszcza, że koncert nie był jakoś przesadnie promowany. Jeśli dożyliśmy czasów gdzie Iron Maiden przyciąga tak wielką publiczność to dobrze, nie jestem temu przeciwny. Pozwólcie, że sobie z sentymentem powspominam czasy kiedy każda malutka wzmianka o Iron Maiden w polskich mediach cieszyła, podobnie jak utwór w radio czy teledysk puszczony w telewizji.
Zastrzegam też, ze wychowałem się w malutkim miasteczku i może dlatego mam takie odczucia?