Iced Earth
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Hallowed Be My Name
- -#Wrathchild

Re: Iced Earth
wazne ze idziesz w dobrym kierunku
bedzie Ci wybaczone 
odpuszczam ci Twoje grzechy idz w pokoju 
- Rainmaker.
- -#Ancient mariner

Nowy wokalista Owens to dobry wybór dla zespołu, choć ostatni ich album jest raczej słabutki. Raczej nie lubie tego zespołu, wydaje mi się że oni na siłe chcieli by być tacy jak Maiden, to takie subiektywne odczucie 
-
Deleted User 622
a można wiedzieć w czym się to przejawia??Rainmaker. pisze:wydaje mi się że oni na siłe chcieli by być tacy jak Maiden
- Rainmaker.
- -#Ancient mariner

metal pisze:a można wiedzieć w czym się to przejawia??Rainmaker. pisze:wydaje mi się że oni na siłe chcieli by być tacy jak Maiden
A choćby takie drobne szczegóły, widząc kiedyś w sklepie jakąś ich okładke, rażąco była podobna do okładki z singla "The Trooper', jak i te ich cowery...
-
Deleted User 622
No to był właśnie singiel z ostatniego dziecka Icedów... z tego co czytałem podobieństwo okładki jest świadome i celowe. Poza tym cały Glorious Burden ma wydzwięk patetyczny. Innych podobieństw nie widze.Rainmaker. pisze:metal pisze:a można wiedzieć w czym się to przejawia??Rainmaker. pisze:wydaje mi się że oni na siłe chcieli by być tacy jak Maiden
A choćby takie drobne szczegóły, widząc kiedyś w sklepie jakąś ich okładke, rażąco była podobna do okładki z singla "The Trooper', jak i te ich cowery...
Singiel do The Reckoning dokładniej mówiąc. Tyle, że zamiast Eddiego był Set. Swoją drogą wynikła przy tym ciekawa historia. Otóż okładkę do singla jak i do płyty malował rosyjski malarz LEO HAO (www.leohao.ru) zresztą malował on też dla Blind Guaridian, Arii i Primal Fear. A jako, że w Ameryce nie było singla The Trooper, to panowie z Zamarzniętej Ziemi nie wiedzieli, ze jest to podobne. Dowiedzieli się dopiero po fakcie...
BTW: A kto jest idolem Schaffer'a?? Harris. I może dlatego takie inspiracje...
BTW: A kto jest idolem Schaffer'a?? Harris. I może dlatego takie inspiracje...
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Bardzo dobra kapela! Już kiedyś zakładałem o nich temat. 
"The Glorious Burden" to na razie poważny kandydat do tytułu płyty roku (do czasu ukazania się albumu Judas Priest tuż przed Sylwestrem
). Tim "Ripper" Owens naprawdę prezentuje się tu o wiele lepiej niż w JP i udowadnia, że jest wspaniałym wokalistą!
Muszę się jednak zgodzić z poprzednikami, że czasami po dłuższym słuchaniu mogą się lekko znudzić. W ich muzyce przede wszystkim brakuje rozbudowanych solówek (nacisk kładziony jest na gitarę rytmiczną) choć rekompensuje to wspaniałe wykorzystanie Praskiej Orkiestry Symfonicznej na ostatniej płycie - zwłaszcza w trylogii "Gettysburg 1863" - naprawdę coś niesamowitego!
Do tego mogliby brzmieć na płytach bardziej "live" - choćby tak jak teraz Maiden, bo taki wypolerowany dźwięk psuje czasem odbiór całości. Zaleciłbym im także w przyszłości większe eksperymentowanie - Ripper udowodnił, że dobrze radzi sobie w nowszych brzmieniach więc można by to połączyć.
Schaffer to wielki patriota dlatego też (zwłaszcza na ostatnim albumie) w ich twórczości aż roi się od patriotycznych tekstów - w większości jednak historycznych (poza takimi wyjątkami jak "When The Eagle Cries" o WTC).
A to, że inspirują się Ironami widać choćby na okładce singla "The Reckoning".
Ogólnie jednak mogę ich śmiało polecić wszystkim maniakom heavy/power metalu. Ten band to klasyka gatunku!
"The Glorious Burden" to na razie poważny kandydat do tytułu płyty roku (do czasu ukazania się albumu Judas Priest tuż przed Sylwestrem
Muszę się jednak zgodzić z poprzednikami, że czasami po dłuższym słuchaniu mogą się lekko znudzić. W ich muzyce przede wszystkim brakuje rozbudowanych solówek (nacisk kładziony jest na gitarę rytmiczną) choć rekompensuje to wspaniałe wykorzystanie Praskiej Orkiestry Symfonicznej na ostatniej płycie - zwłaszcza w trylogii "Gettysburg 1863" - naprawdę coś niesamowitego!
Do tego mogliby brzmieć na płytach bardziej "live" - choćby tak jak teraz Maiden, bo taki wypolerowany dźwięk psuje czasem odbiór całości. Zaleciłbym im także w przyszłości większe eksperymentowanie - Ripper udowodnił, że dobrze radzi sobie w nowszych brzmieniach więc można by to połączyć.
Schaffer to wielki patriota dlatego też (zwłaszcza na ostatnim albumie) w ich twórczości aż roi się od patriotycznych tekstów - w większości jednak historycznych (poza takimi wyjątkami jak "When The Eagle Cries" o WTC).
A to, że inspirują się Ironami widać choćby na okładce singla "The Reckoning".
Ogólnie jednak mogę ich śmiało polecić wszystkim maniakom heavy/power metalu. Ten band to klasyka gatunku!
-
Davenport
Iced Earth jest to naprawdę światny zespół. A nacisk na rytmiczną jest z tego faktu, ze Schaffer jako lider i kręgosłup zespołu jest rytmiczny i z muzyków tylko on się ostaje. Bo prawie że na każdej płycie są inni instrumentaliści. Śmiało mogę polecić każdą ich płytę, bo jest warta poznania.
no własnie nie zlyszalem tego krazka koncertowego, ale slyszalem opinie ze to jeden z najlepszych koncertów w historii metalu....
No ba. Świetny materiał... Make the sadness go away..
Swoją drogą teraz u mnie na dysku gnieździ się Tribute to the Gods...
Wedlug mnie jest to jedna z lepszy kapel, dosc ambitne texty poza tym muzyka calkiem niezla.Ogolem cenie sobie Icedow, a co do najnowszej plyty to jest calkiem calkiem niezla :rocx
I am the man who walks alone....
Słyszałem kilka ich płyt. Bardzo podoba mi się utwór Iced Earth z 1-szej płyty, inne nie za bardzo do mnie przemawiają.
Ogolnie Icedzi to bardzo dobra kapela, chociaz w poczatkach ich sluchania jakos nie bardzo mi sie podobali, dopiero jakos z biegiem czasem docenilem ich muzyke 
I am the man who walks alone....
-
Davenport
Ale materiał zawarty na płycie jest po prostu świetny. Tj. dobór kompozycyj jak ich wykonanie... szkoda tylko, że słychać, że grali Angels Holocaust bez trzeciej gitary... bo to słychać... ale ogólnie jest to po
najlepszy album koncertowy... Takie jest moje zdanie...
najlepszy album koncertowy... Takie jest moje zdanie...Re: Iced Earth
Iced Earth daje czadu na koncertach teraz maja nowego wokaliste ktre wedlug mnie nie pasuje do zespolu kompletnie ale nadal Iced Earth jest przed Iron Maiden. Niestety ale musialem sie przyznac. A co do Matta Brlowa odeszedl dlatego ze sie prubiowal bawic w gwiazde rocka. wedlug mnie jesgo glos jest cudowny. Nikt nie ma tak dramatycznego glosu jak on jak one spiewa to mozna wyczuc ta tragedie. Iced Earth bez Barlowa to juz nie to ale dalej sa wspaniali.
Man_Of_The_Edge pisze:Ogólnie to na pewno robi to wrażenie, ale więcej się spodziewałem za 105zł.
Kilka lat temu kupiłem to w krakowskim Metal Shopie za 75 zł
wszystkie trzy płytki są fantastyczne!
~ If ju wud lajk sam fain plis help jourself ~