10/12/2015 - Judas Priest - Gdańsk/Sopot, Ergo Arena

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: 10/12/2015 - Judas Priest - Gdańsk/Sopot, Ergo Arena

Post autor: RALF »

Wiesz, ale było widać przez te miesiące sprzedaży na mapce, że nie idą bilety. Góra całkowicie wyłączona, potem przesunięta estrada za połowę płyty, wówczas nie widać tak pustek na niej i ludzie byli tylko na dolnych trybunach, i to tez nie do końca. To co skłania do refleksji, to fakt, iż JP samodzielne koncerty na trasie, zwłaszcza te w dużych salach grają dla 3 - 4 tyś, natomiast te "niemal wyprzedane" odbywają się w teatrach muzycznych o pojemności 1,5 - 4,5 tyś i też nie były one pełne. Zauważ, iż na znakomitej większości festów JP grali drugie lub trzecie skrzypce, to dużo mówi o pozycji rynkowej zespołu. Owszem, to jest grupa legendarna, zasłużona, ale komercyjnie to już klasa B, mówię oczywiście o ciężkim rocku... Taki KISS, Black Sabbath czy oczywiście IM mimo 40+ na karku wciąż są headlinerami największych festiwali, grają w wielkich salach i na stadionach dla całych tysięcy ludzi. Nie wspomnę już o AC/DC czy Mecie...
Sądzę, że to całe pożegnanie z fanami w ramach trasy "Epitaph" nie wyszło JP na dobre, wówczas wszędzie zainteresowanie było większe, teraz na "ostatnią trasę" ludzie już nie dadzą się nabrać. Oczywiście wszystko to nie umniejsza Judasom umiejętności muzycznych i kondycji wykonawczej a ta jest godna pozazdroszczenia.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

TeoDoor pisze:Nie wiem co mam o tym myśleć
Kupowałem bilet na koncert w MM, dwa dni przed imprezą. Facet pytając mnie jaki ma być ten bilet, pokazał mi dostępność, Na ekranie wyglądało to rewelacyjnie. Dostępne tylko ostatnie sztuki na płytę za 199 i na trybuny za 249 i to dosłownie kilka sztuk. Facet stwierdził, że koncert będzie pewnie wyprzedany, nie chciało mi się w to wierzyć, zwłaszcza po akcji z biletami na Slipknot. Zastanawiałem się jaki bilet mam kupić, wybrałem płytę. Zastanawia mnie fakt, czemu przy tak niskiej sprzedaży, dwa dni przed koncertem nie było biletów po 155.
Drobne złodziejstwo - sprzedawali tylko droższe bilety. Ale za to mając dowolny bilet mogłeś faktycznie przejść na GC.
Róbta tak dalej !!

Moim zdaniem obecna pozycja Judasów wynika z marnego managementu. To zawsze była ich pięta achillesowa. Ciąg błędów prowadzi właśnie do tego, co jest. Stają się zespołem kultowym, zamiast popkulturowym.

Analogiczną pozycję do nich ma Motorhead, tyle że muzycznie jest od lat ileś klas z tyłu. Ale Motory potrafiły się lokować na festach, robić mnóstwo dziwnych gadżetów, jeździć na trasy z Saxonem. I jakoś tej mizerii słabnącego Lemmy'ego widać nie było.
Koncertowy rok 2026: Polish Metal Alliance, Turbo, Wishbone Ash, Małgorzata Ostrowska, Galahad/ Millenium, Turbo, Old Breakout, Smith/ Kotzen, Schenker, DiMeola, Helicon, Another Pink Floyd, Turbo, K. Cugowski, Clapton ...
Awatar użytkownika
TeoDoor
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: TeoDoor »

Coś w tym jest
Patrząc na taki Merch, same koszulki w kosmicznych cenach. Jest koncert legendy, to powinien być dostępny Tourbook z autografami, plakaty z trasą płyty, oryginalne naszywki itp. Tego zabrakło
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dziś Motorhead jest nie wiele "mniejszym" komercyjnie zespołem niż Priest, choć muzycznie JP zawsze był o dwie klasy lepszy i ciekawszy.
Awatar użytkownika
diego
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: diego »

Priest są w znakomitej formie, tego nie da się ukryć. Jak na ich wiek robią rzeczy niesamowite. Nagrali świetną płytę, zagrali u nas dwa świetne koncerty, na scenie jest energia. W Gdańsku koncert był bardzo dobry, można było być w drugim rzędzie i nie walczyć o życie, tylko spokojnie skakać i oglądać show. Scream Maker może nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak przed Motorhead, ale było poprawnie. Dobra rozgrzewka. Ciekawy jestem jak dalej potoczy się ich kariera. UFO to klasa, kawał legendy, a ich gitarzysta aż się gotował w trakcie gry. Naprawdę, aż szkoda, że byli tylko supportem. No i Judas Priest to również klasa. Nagłośnienie z prawej strony barierek było dobre. Moim zdaniem lepsze niż w Łodzi. Na duży plus wykonanie Screaming For Vengeance (no coś niesamowitego, co Rob w tym utworze wyprawiał) oraz Beyond The Realms Of Death. Painkiller chyba lepszy był jednak w Łodzi. Co do frekwencji no to trudno się dziwić mniejszej widowni, drugi koncert Judas Priest w tym roku, do tego zima i lokalizacja mocno północna, ale było warto, a kto nie był niech żałuję. Dodam, że udało się zdobyć kostkę od Glenna, załapać się na autografy na okładkach winyli od wszystkich członków zespołu, oraz na foty (niektóre po koncercie na stacji benzynowej przy autostradzie A1).
Rob.jpg
glenn.jpg
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: on_the_run »

TeoDoor pisze:Nie wiem co mam o tym myśleć
Kupowałem bilet na koncert w MM, dwa dni przed imprezą. Facet pytając mnie jaki ma być ten bilet, pokazał mi dostępność, Na ekranie wyglądało to rewelacyjnie. Dostępne tylko ostatnie sztuki na płytę za 199 i na trybuny za 249 i to dosłownie kilka sztuk. Facet stwierdził, że koncert będzie pewnie wyprzedany, nie chciało mi się w to wierzyć, zwłaszcza po akcji z biletami na Slipknot. Zastanawiałem się jaki bilet mam kupić, wybrałem płytę. Zastanawia mnie fakt, czemu przy tak niskiej sprzedaży, dwa dni przed koncertem nie było biletów po 155.
Podobnie Empik nie prowadził sprzedaży biletów za 155 zł. Może po prostu tak wyglądały umowy i te po 155 zł były dostępne tylko w internecie.

Motorhead komercyjnie ma podobną pozycję co JP? Myślałem, że obecnie ciut lepszą. A trasa z Saxonem to dziś niestety żadna promocja, bo Saxon stał się formacją klubową.

P.S. A jaka akcja była ze Slipknotem? Bo chyba coś przeoczyłem.

EDIT: Moim zdaniem pozycja Deep Purple bardzo spadła - stali się zespołem "emeryckim", bez otoczki dawnego kultu. A Slayer? Gra na festiwalach w biały dzień i supporty.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Shedao Shai »

diego pisze: Dodam, że udało się zdobyć kostkę od Glenna, załapać się na autografy na okładkach winyli od wszystkich członków zespołu, oraz na foty (niektóre po koncercie na stacji benzynowej przy autostradzie A1).
Gratuluję, ale muszę przy okazji spytać, jakim cudem udało ci się dorwać zespół na stacji benzynowej przy A1? Kosmiczne szczęście, insider information, zasadzka, czy jak? :mrgreen:
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: DeJMIeN Wielki »

Drugi wspaniały koncert w 2015 i drugie spotkanie z bogami oko w oko!! Naprawdę nie mam słów żeby wyrazić postawę zespołu, który mimo dość mocnej piździawy wychodzi do fanów tak samo jak w czerwcu i z anielską cierpliwością podpisują wszystkim chętnym i pozują do zdjęć ( Rob chyba tylko od razu wsiadł do busa po wyjściu z hali, ale jak już wszyscy wyszli to i on się zlitował ). Autografy uzupełnione, foty po raz kolejny są!! Tylko tym razem wziąłem przed obiektyw już tylko trzech najważniejszych
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sam koncert przeleciał nie wiadomo kiedy, wszystkie trzy odświeżone starocie zabrzmiały wyśmienicie, Rob wokalnie bez zarzutu. Jedyny mały minusik to trochę kanciaste solo Glenna w "Beyond...". Stałem w drugim rzędzie przed Glennem i Ianem. UFO też super, lepszy koncert niż ten marcowy w Stodole, Mogg oczywiście nietrzeźwy :) Scream Maker całkiem całkiem
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Niesamowity wieczór. To był drugi koncert mojej ulubionej, ubóstwianej przeze mnie kapeli, na jakim przyjemność miałem być. Jechałem z Krakowa do Gdańska, ale jak najbardziej się opłacało :D

Scream Maker - koncert dobry, ale krótki. Grali jakieś 25 minut, ale spisali się nieźle.

UFO - nie udało mi się zobaczyć ich w lutym, teraz nadrobiłem zaległości. Koncert bardzo dobry, najlepiej wypadło Venus, Rock Bottom i oczywiście Doctor Doctor. Żałuję, że nie złapałem ani jednej kostki gitarzysty, który nieraz kradł dla siebie cały występ.

Judas Priest - potęga, koncertowa maszyna. Przy Dragonaut się autentycznie popłakałem. Stałem w 2 rzędzie (potem to ulegało zmianie) pomiędzy Robem a Richiem, dla mnie to było spełnienie marzeń. Bardzo dobra setlista, o Desert Plains dawniej nawet nie marzyłem. The Rage - wypadło dobrze, ale wolałbym Steelera :wink: Za to Screaming For Vengeance...Zniszczyło. Ja nie wiem, jak on ma siłę to śpiewać, ale pełen szacunek. Oczywiście reszta numerów też wypadła bardzo dobrze, ale je już słyszałem w Łodzi. Painkiller lepiej Robowi wyszedł w Ergo.

Najlepszy koncert najlepszego zespołu. Do tego trafiła mi się kostka Faulknera :twisted:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: on_the_run »

Fakt, "Screaming..." zniszczył system, na dodatek słychać było że Halfi śpiewał go "głową"/miksem, a nie jakimś falsetem. :P
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Dejmien to jest tourbook ?
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: DeJMIeN Wielki »

Wkładka z "Epitaph" :twisted:
Deleted User 2259

Tzn jak to jest jakieś dvd ? nie jestem chyba na bieżąco.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tak, Epitaph z Hammersmith w Londynie.
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Dodam tylko, że "Epitaph" w wydaniu Blu-ray, to najlepiej brzmiący koncert metalowy jaki został wydany. Pod względem obrazu widziałem lepsze wydawnictwa, ale dźwięk miażdży! Bezstratna ścieżka dźwiękowa robi swoje, a mix jest po prostu fantastyczny.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Invader pisze:Tzn jak to jest jakieś dvd ? nie jestem chyba na bieżąco.
Pewnie masz kupione i jeszcze zafoliowane na półce i nie miałeś kiedy obejrzeć :mryellow:

Za kilka lat zapytasz, czy to prawda że Ironi wydali jakieś book of coś tam 8)
:wink:
Deleted User 2259

Akurat nie mam tych Judasów, a TBoS dalej nie otworzyłem :> :)
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

chyba jako jedyny na forum :P
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
ODPOWIEDZ