King Diamond

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: King Diamond

Post autor: Zakkahletz »

Schizoid pisze: wt lut 21, 2023 11:07 pmJak się poczeka kilka lat, to pewnie będzie można dodać kilkadziesiąt złotych do tej stówki.
Inflator Glapiński lubi to.
Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

MERCYFUL FATE mają 3 utwory na kolejny album (w tym grany już na żywo "The Jackal Of Salzburg"), a kolejne 5-6 do oszlifowania. Cały wywiad z Kingiem Diamondem / Shermannem / Wadem: https://www.guitarworld.com/features/me ... RaN90S4v_k
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

A ta Maskarada od Diamonda doczeka się pełnego albumu, czy był to tylko jednorazowy strzał na trasę?
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Nikt tego nie wie. Tzn album ma wyjść w tym roku, ale słyszałem to już zbyt wiele razy. Maskarady na nim raczej nie będzie. Ciekawe jest to, że w tym nowym wywiadzie powiedzieli, że mogą zmienić terminarz i wydać MF jako pierwsze (do tej pory to KD miał mieć pierwszeństwo), więc możliwe, że prace nad The Institute idą baaaardzo wolno.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

Z tych albumów to się powoli robi Chinese Democracy :) Już w 2019 podczas solowej trasy zapowiadał że Instytut wyjdzie lata dzień. A teraz Mercyful Fate ma 3 (!) gotowe utwory. Słabo to wygląda.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Kevin18 pisze: czw lut 23, 2023 12:04 pm Z tych albumów to się powoli robi Chinese Democracy :)
To wróży w takim razie znakomity materiał
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Schizoid pisze: czw lut 23, 2023 10:52 am Nikt tego nie wie. Tzn album ma wyjść w tym roku, ale słyszałem to już zbyt wiele razy. Maskarady na nim raczej nie będzie. Ciekawe jest to, że w tym nowym wywiadzie powiedzieli, że mogą zmienić terminarz i wydać MF jako pierwsze (do tej pory to KD miał mieć pierwszeństwo), więc możliwe, że prace nad The Institute idą baaaardzo wolno.
W tym roku to już na pewno się uda.
A
B
C
D
E
Deleted User 8479

Post autor: Deleted User 8479 »

Dobra miałem robić oceny płyt kinga i wybierać ulubiony utwór (ale stwierdziłem, że już za stary jestem na te rankingi i nawet na RYM wszystko prawie usunąłem - co innego zabawa z ludźmi na forum w jakieś survivory)

Top 3 albumów:

1. Abigail
2. Them
3. Debiut/Oko/Voodoo - to się tutaj cały czas zmienia, 2 pierwsze są nie do ruszenia ;)

Top 5 utworów:

1. A Mansion in Darkness
2. Black Horsemen

3. The Family Ghost
4. The Trial
5. Welcome Home/Tea (na równi, to dobra trochę oszukałem)

Ogólnie nie jestem jakimś mega fanem, wszystkie płyty studyjne są na półce. Raz widziałem na żywo wiele,wiele lat temu. Mam nadzieję, że nie naraziłem się Die-Hardom, że jakieś złe utwory wybrałem czy coś :P
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

FB_IMG_1722348903588.jpg
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

Do grudnia by 5 lat bez koncertów było, a i tak blisko z tym październikiem. Oby niedługo padły daty festów w Europie na 2025 (szczególnie Mystic).
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ciekawe, że w poście nie ma nic o nowej płycie :lol: No i nie jest to The Institute Tour, choć możliwe, że zmienił tytuł płyty. W 2019 St. Lucifer's Hospital to było intro na koncerty, więc to nie jest nowa nazwa. Scenografia pewnie ta sama, ale King strasznie dużo gadał o jakimś epickim oświetleniu, więc aspekt wizualny ulegnie lekkiemu odświeżeniu. Nieźle z tą Myrkur, tym razem wokale będą w 100% duńskie ;)

Europa w 2025 to jest dla mnie pewniak i zakładam, że Mystic go ściągnie. Pytanie czy na park czy main.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

Jak Park to dzwonie na policję. To jest zespol na glowna scenę.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Niiiiby tak, ale w 2019 właśnie grał na Parku (który wówczas chyba w ogóle był mniejszy niż obecnie) i tam pasował. Niestety on wtedy zaczynał późno, a teraz gdyby miał grać pełen set, to musiałby startować przed headlinerem, czyli jakoś koło 21? Wtedy w czerwcu w Gdańsku jest jeszcze jasno.

Deleted User 8263

Ale ten Park nie był zły, teraz park to chujowa scena w przejściu. Myślę, że skoro rzeczy typu Gojira, Danzig czy Machine Head mogły być headem, to jeśli przed KD grałyby jakieś mocne nazwy tego dnia, to by się taki slot obronił.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wpis na Twitterze wygląda trochę inaczej i zawiera wzmiankę: "We will be playing new songs from the upcoming album THE INSTITUTE also known as Saint Lucifer’s Hospital". No to może faktycznie coś się ruszy w temacie. A może po prostu wyda drugiego singla do nieistniejącego albumu.

A, no i Myrkur do tego ma grać na klawiszach.

Deleted User 8263

W tym tempie to za 10 lat może wydac splita KD/MF z niewydanymi, ale granymi na gigach kawałkami XD
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nowa fotka zespołu. Teoretycznie nic wielkiego, bo przecież skład ten sam, ALE... Jakoś tak ich powycinali, że zdjęcie idealnie pasuje do bookletu płyty lub na plakaty festiwali ;) Może za bardzo to rozkminiam, ale tak to mi się widzi.

Obrazek

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No i stało się, faktycznie zagrał kilka nowych kawałków: https://www.setlist.fm/setlist/king-dia ... 5a21c.html

Setlista jest dziwna, choć dobra. Nie do końca podoba mi się kolejność, w jakiej te utwory lecą (The Candle zaraz po otwierającym duecie z Them? WTF?). Na pewno obecnemu repertuarowi można zarzucić, że jest bardzo podobny do tego z 2019 roku - w zasadzie z tego zestawu tylko Eye of the Witch nie było wówczas grane, ofc pozostawiając na boku premierowe kompozycje.

A właśnie, nowe numery... Z tego co słyszałem na YT, brzmią zaskakująco okej, jest w nich więcej życia niż w Maskaradzie, która wieje trochę takim dziaderstwem. Natomiast idiotyzmem jest granie ich ludziom, którzy wcześniej nie mieli okazji zapoznać się z tym materiałem. Kurwa, 5 lat od MoM, start trasy, a oni nie byli w stanie wypuścić choćby 1 singla?

Ogólnie wszystko idzie w dobrym kierunku, ale sposób zarządzania tym zespołem (w sumie tak naprawdę zespołami) jest dla mnie szokujący i niezrozumiały.

Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

Schizoid pisze: śr paź 16, 2024 12:41 pm No i stało się, faktycznie zagrał kilka nowych kawałków: https://www.setlist.fm/setlist/king-dia ... 5a21c.html

Setlista jest dziwna, choć dobra. Nie do końca podoba mi się kolejność, w jakiej te utwory lecą (The Candle zaraz po otwierającym duecie z Them? WTF?). Na pewno obecnemu repertuarowi można zarzucić, że jest bardzo podobny do tego z 2019 roku - w zasadzie z tego zestawu tylko Eye of the Witch nie było wówczas grane, ofc pozostawiając na boku premierowe kompozycje.

A właśnie, nowe numery... Z tego co słyszałem na YT, brzmią zaskakująco okej, jest w nich więcej życia niż w Maskaradzie, która wieje trochę takim dziaderstwem. Natomiast idiotyzmem jest granie ich ludziom, którzy wcześniej nie mieli okazji zapoznać się z tym materiałem. Kurwa, 5 lat od MoM, start trasy, a oni nie byli w stanie wypuścić choćby 1 singla?

Ogólnie wszystko idzie w dobrym kierunku, ale sposób zarządzania tym zespołem (w sumie tak naprawdę zespołami) jest dla mnie szokujący i niezrozumiały.

Ale nudne te setlisty Kinga. Praktycznie w kółko klepie to samo. A już granie nowych utworów bez wcześniejszego wypuszczenia je w świat uważam za głupote. Nikt ci się nawet do tego bawić nie będzie :)
www.last.fm/user/darkfuneral18
ODPOWIEDZ