Riverside

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 2259

Re: Riverside

Post autor: Deleted User 2259 »

Deleted User 7379

Post autor: Deleted User 7379 »

Mariusz Duda o kolekcji płyt
https://www.hmv.com/music/my-record-col ... riusz-duda

Kto by się spodziewał że album który zachęcił go do gry w zespole to Master of Puppets, a album który najczęściej razy słuchał to Images and Words :D
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Dziś riverside w empiku w Wawie, jutro w Łodzi. Jesli ktoś był niech opisze co tam zagrali itp... No i czy dało rade zdobyć autograf i strzelić fotkę ;)
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Qrcze Lodz wyprzedana. Moze ma ktos zbedne bilety do odsprzedania na koncert w MAGNETOFONIE? ;)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

GRUBO!!
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

Bilety na warszawski koncert zakupione.
Wasteland - zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Brawo
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Kupiłem właśnie dzisiaj oryginał, w sumie w ciemno. Całości jeszcze nie posłuchałem - nie miałem czasu przez weekend. Mam nadzieję, że się nie zawiodę, bo szczerze mówiąc to opierałem się wyłączenie na recenzjach w necie (same pozytywy!) oraz - rzecz jasna - przedpremierowo udostępnionych utworach, które mnie powaliły na łopatki.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Poznań Sold Out. Sam już musiałem kombinować i odkupiłem bilet od jednego ziomka, któremu pozmieniały się plany. Płyty Wasteland i Love, fear and the time machine podpisane, fotki zrobione a nawet krotki filmik z nowego materiału w wersji akustycznej :) Bardzo fajne spotkanie w empiku.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Płyta troszkę przeciętna dla mnie. Za prosta, na takim The Struggle... To mam wrażenie że zabrakło pomysłów. Nijak się ma ten kawałek do starych instrumentalnych, już pomijając oczywisty brak pięknych solówek Grudnia. Tytułowy też taki trochę przekombinowany. Najbardziej zapadł mi Acid Rain, Lament, River Down Below oraz The Nightwish Before. Reszta taka sobie, może trzeba czasu, może obronią się na żywo. Troszeczkę szkoda że Meller dostał tak mało pola do popisu.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Przesłuchałem, dla mnie bomba. Kandydat do płyty roku, super nawiązania do artystów z rożnych gatunków i epok, są "ukłony" dla Leonarda Cohena, King Crimson, do westernowych motywów w stylu Ennio Morricone a jak się uprzeć to harmonie w VoT przypominają mi (i po przeczytaniu kilku recenzji okazuje się, ze nie tylko mi ;) ) nieco Iron Maiden :) Ogólnie klimat płyty jest fantastyczny, mroczny, smutny... do tego album jest koncepcyjny i bardzo spójny. Riverside udowadnia, że nawet bez P. Grudzińskiego jest wielkim zespołem. Zastanawiam się tylko co następne? Duda mówił na spotkaniu, że "nie chcą jechać na żałobie" i kolejna płyta będzie już pewnie w zupełnie innym klimacie. Ale to temat na inne dywagacje ;) "Wasteland" oceniam na mocne 8/10 a może i na 9/10, zastanawiam się jeszcze ;)
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Świetny album. Jestem - ponownie - zauroczony.

Najlepsze momenty? Lament, Acid Rain, Guardian Angel i River Down Below.
Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to długość instrumentalnego The Struggle For Survival. Spokojnie mogli go skrócić o 3-4 minuty. Ale to takie szukanie minusów na siłę.
Deleted User 1499

Tak jak się spodziewałem, album z przesłuchania na przesłuchanie zyskuje coraz bardziej. Jestem cholernie ciekaw jak ten materiał wypadnie Live. Troszkę mnie zaniepokoiła wizja przyszłości Riverside. Czytałem wczoraj wywiad z Dudą, i stwierdził że chce odejść od Rocka Progresywnego z którym są najbardziej kojarzeni, a grac Rock Melancholijny. Nie koniecznie bym chciał taką zmianę, wolałbym żeby to była mieszanka Prog z Melancholią tak jak dotychczas.
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: wojakwojak »

Mi się ta płyta nie podoba (zresztą zgodnie z oczekiwaniami po kilku poprzednich). To już nie jest Riverside, tylko Mariusz solo, na którego płycie grają koledzy z dawnego Riverside. Wieje nudą i nic więcej. Oczywiście do warstwy wykonawczej i produkcyjnej nie ma zastrzeżeń, ale brak tu jakiejkolwiek treści. Nazywanie Riverside zespołem progresywnym to tkwienie w przeszłości i przyzwyczajeniach- progresja u nich się skończyła na ADHD, potem już tylko mędzenie solowym Dudą, elektronika, nudy itp. To już nie moja muzyka. Mędzić też trzeba umieć - np. świetnie to robi Marillion - a River - tylko mędzi. Nic z tego nie wynika. PS. Nie lubię Porcupine i Wilsona - prawdopodobnie tym można tłumaczyć fakt, że nowsze Rivery też mi się nie podobają.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

W VOT slychac Maiden :)
Lament cudownie ciezkie gitary
Album zyskuje z kazdym przesłuchaniem, chiciaz jak moj poprzednik zauwazyl to juz nie jest ten RIVERSIDE co kiedyś.
Ale na Lament ciarrrry sa ;)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Ktoś już zaliczył któryś z gigów? Jak wrażenia? :D Czekam na Kraków!
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Deleted User 7649

Post autor: Deleted User 7649 »

Nowa plyta jest po prostu piekna.
Bartek_
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Bartek_ »

blackmailer pisze: ndz paź 14, 2018 12:07 pm Ktoś już zaliczył któryś z gigów? Jak wrażenia? :D Czekam na Kraków!
Ja widziałem. Koncert bardzo dobry, świetna setlista.
Nowa płyta na żywo wypada naprawdę bardzo, bardzo dobrze.
Deleted User 1499

Ja zaliczyłem Poznań. Koncert jak zwykle na poziomie, chociaż był problem z nagłośnieniem. Ten klub Tama średnio się nadaje, klimy brak przez co było kure**ko gorąco.
Setlista fajna, sprytnie wpleciony caly nowy album. Duży plus za powrót Forgotten Land, i jednocześnie minus za brak solo w po drugiej zwrotce. Niewiem czy Mellerowi nie wychodziło czy co ale utwór stracił przez to. Generalnie nowe utwory zyskały na żywo, zwłaszcza tytułowy.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Byłem w Poznaniu. Jak dla mnie super koncert, jeden z lepszych klubowych na jakich byłem w tym rocku. Super, że zagrali praktycznie cały album. Świetny kontakt z publiką, wszystko zagrało jak trzeba. No niestety faktycznie straszna sapa było bo klub nie ma klimy. ale poza tym rewelacja.
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

Hej, bilety na dzisiejszy koncert w Warszawie mam do sprzedania. Jak ktos zainteresowany to prosbs o priv
ODPOWIEDZ