10/06/2011 - Sonisphere Festival - Warszawa

Wszystko na temat Sonisphere Festival 2011 w Warszawie

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Re: 10/06/2011 - Sonisphere Festival - Warszawa

Post autor: Emilio »

Są jakieś wiadomości ile biletów juz poszło na Polskie Soni? Ja cały czas nie jestem pewien czy sie pojawie, wiem tylko, że bede w Berlinie. Cały czas rozważam Warszawe. Ja stawiam na 40 000 fanów, wydaje mi sie to najbardziej realne. Jak myslicie?
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
lead
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: lead »

Info jest jedynie na temat trybun, mozna sobie dokladnie sprawdzic na mapce na stronie eventimu ile miejsc jest zajetych. I nie wyglada to rewelacyjnie ;) W ubieglym roku na trybunach bylo okolo 5000miejsc, byly po obu stronach plyty. W tym roku zostawiono jedynie prawa trybune, wiec jest na niej pewnie okolo 2500 miejsc. A wyprzedana jest niewiele ponad polowa, moze okolo 1300-1400 miejsc. Jak na niewiele ponad miesiac przed koncertem, raczej kiepski wynik ;) W tamtym roku trybuny tez sie nie wyprzedaly, ale wolnych miejsc tak wiele nie bylo. Informacji na temat plyty i GC nie ma i pewnie nie dostaniemy, co najwyzej jakies szacunkowe liczby po koncercie, tak jak rok temu. Gdzie podawana liczba, zaleznie od zrodla wahala sie od 80 do ponad 100 tys ludzi :D
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Metallica to z jakiegos powodu najpopularniejszy zespół w Polsce w ogólne, więc nie ma nawet co porównywać. Meta jest w Polsce bardziej popularna nie tylko od Iron Maiden, ale także od AC/DC czy U2. Polska to specyficzny rynek koncertowy, kiedyś KISS odwołało koncert, bo sprzedali (i to przy sporej promocji) chyba 3 tys biletów :P Bruce Springsteen, który bez trudu zapełnia najwiekszy stadion na tym kontynencie - Camp Nou, w Polsce ledwo zapełnił Sale Kongresową :lol: Ciekawe ile ostatecznie fanów pojawi sie na Bemowie.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Emilio pisze:Ciekawe ile ostatecznie fanów pojawi sie na Bemowie.
Obawiam się, że wielkiego szału jeśli chodzi o frekwencję nie będzie.

IM - ostatnio często u nas grają i ciśnienia wielkiego nie będzie, a inne zespoły szału nie robią. Ostatnio w Polsce sporo koncertów się odbywa i ludzie na pewno to odczuwają w swoich portfelach. Tym bardziej, że ceny biletów poszły ostro w górę i to też wpływa na frekwencję. Myślę, że w większości będą to fani IM, a tutaj potencjał jest znany z ostatniego koncertu na Gwardii, z tym, że wtedy był koncert na rewelacyjnej trasie. Teraz pewnie trochę więcej ludzi ściągną supporty.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
iron_fox
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: iron_fox »

jest już może gdzieś rozpiska z informacją o której otwierają bramy i w jakich godzinach będą występować zespoły?
Awatar użytkownika
Maidenholik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Maidenholik »

Kurcze, ja tez mam problem i nie wiem, jak mnie potraktuja. Jako, ze jestem wozkowicz, to zapytalem, czy bylaby szansa, abym wozkiem mogl wjechac do GC. Odpowiedziano mi, ze ze wzgledow bezpieczenstwa, odesla mnie na platforme, ktora jest hen, hen... Juz po AC/DC mam po niej niezla "traume". Coz, poswiece sie i sprobuje wejsc i wytrzymac bez wozka - tego mi chyba juz odmowic nie beda mogli, a i bezpieczenstwo bedzie zachowane, jesli sie gdzies z boku opre o ogrodzenie np., co myslicie ? W GC nie powinno byc wielkiego scisku w dalszych rzedach, nie sadzicie ? Cholera, obserwowac koncert z perspektywy platformy dla niepelnosprawnych to nie jest spelnienie marzen, niestety:/
lead
-#Prisoner
-#Prisoner

@Maidenholik

Mysle, ze w dalszej odleglosci, np przy barierkach konczacych sektor GC, albo po bokach nie powinno byc wielkiego scisku, zwlaszcza ze i frekwencja bedzie nizsza niz rok temu. W ubieglym roku znajomy kiepsko sie poczul przed koncertem Slayera i caly wystep tego zespolu przesiedzial z boku sektora, niedaleko bramek wejsciowych do GC. Widok na scene mial swietny, scisku zero. Na wystepie Metalliki sektor zapelnil sie duzo bardziej, ale boki chyba tez byly wolne. tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=65zLkqv5ue4 dobrze to widac, ludzie skupieni byli na srodku sektora.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Sądzę, że ok 40000 powinno się odliczyć, pewnie że Polska to nie jest bastion popularności IM i klasycznego metalu, ale zawsze te kilkadziesiąt tysięcy widzów przyjedzie (...) :dance:
marcrsk
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: marcrsk »

Jeśli chodzi o frekfencję to myślcie też o kasie jest Maiden Priest i Ozzy z tych klasyków praktycznie jeden po drugim ja musiałem wybierać 1 z 3 bo wesele mam w sierpniu wybrałem Maiden po raz piaty bede ich widział i boleję że nie zobacze first titme Priest i Ozzy-ego ale musiałem wybrać pozdro dla wyjazdowiczow
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Kurde jakoś strasznie słabo ten festiwal reklamowany jest (nie wiem jak w TV bo mam remont i TV nie podłączony) ale w radiu nic na tan temat nie słyszałem a w pracy radia dużo słuchamy na RMF FM ciągle mówią jakie to wydarzenia koncertowe będą tego lata że ten ten i tamten będzie a o IM cisza. Nawet napisałem do nich żeby też wspomnieli o Soni. W Teraz Rocku jest wzmianka po prawej stronie jest taka rubryczka i jest podane że będzie festiwal + wymienione zespoły. Reklamy na TVN nie widziałem.
lead
-#Prisoner
-#Prisoner

Reklam w TV tez nie widzialem, ale za to sporo wszelkiego rodzaju reklam wisi w wiekszych miastach. W Poznaniu widzialem przynajmniej kilka na przystankach, jakies bibloardy pewnie tez by sie znalazly. No i na wielu stronach internetowych trafialem na bannery reklamujace festiwal. W tv tez reklamy podobno lecialy czasami, ale niewiele ogladam, wiec nie trafilem jeszcze ;) Widocznie wyszli z zalozenia, ze festiwalu reklamowac nie trzeba jakos bardzo, bo ludzie i tak przyjada ;)
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

no i ANtyradio mocno promuje, wiec nic dziwnego ze Rmfie niet. Nie ten target
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wiadomo, że u nas IM nie jest zespołem "głównego nurtu" (i dobrze, bo by dziś grali jak FEEL) i nie jest to ten sam target co RMF FM, Metallica, U2 i inne "mieszanki firmowe". Fakt, koncertów jest sporo tego lata, ale i IM maja wielu fanów w naszym kraju i raczej ci ludzie nie pominą rzadkiej okazji zobaczenia ich "live".

Dziwi mnie tylko, że w Strefie Biletów ciągle widnieje "brak" pod Sonisphere, organizacja piękna (...)
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

RMF FM nie jest patronem medialnym i tyle. Ot cała filozofia.
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Aha no to fajnie ze się coś dzieje uspokoiliście mnie bo myślałem że nadal się nic nie ruszyło :D
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W MH, Hard Rocker, Gitarzyście, Perkusiście, Mystic są reklamy Soni a w ... Teraz Rock - NIE, dziwne - przecież to niby oni są patronem medialnym, na Rebel TV i TVN lata reklama, natomiast w miastach było sporo bilbordów, lepsza reklama niż przed Chorzowem w 2005! :mryellow:
AnarchyMen
-#Invader
-#Invader

Post autor: AnarchyMen »

Ja się zdziwiłem mocno jak nagle u mnie w mieście Grudziądz pojawił się bilbord reklamujący koncert :D
Awatar użytkownika
Kai.
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Kai. »

W Lublinie widziałem dwa bilbordy.
You can't kill the metal, The metal will live on. Iron Maiden is my religion!
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Bilboardów to akurat dużo jest w całym kraju (info od ludzi).
Awatar użytkownika
erni13
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: erni13 »

We Włodawie nic. :D
Ma ktoś linka do telwizyjnej reklamy Soni?
ODPOWIEDZ