King Diamond
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- DeJMIeN Wielki
- -#Clansman

Re: King Diamond
mam nadzieję że pamięta o odwołanym Kraku i Warszawie z 2007 
-
Deleted User 2868
KING DIAMOND will play only two shows in Europe this summer:
June 6-9 - Sweden Rock Festival – Sölvesborg, SWE
June 15-17 - Hellfest - Clisson, France
Info: http://www.roadrunnerrecords.com/blabbe ... mID=168684
June 6-9 - Sweden Rock Festival – Sölvesborg, SWE
June 15-17 - Hellfest - Clisson, France
Info: http://www.roadrunnerrecords.com/blabbe ... mID=168684
może zagra coś jeszcze na jesieni ?!
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Co jest najłatwiej przyswajalne Diamonda, bo nie wiem od czego zacząć?
Abigail ze starszych, Puppet Master z nowszych i można też zapytać w dziale "od czego zacząć z zespołem" 
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

A w temacie o danym zespole nie można?
Abigail 1 &2 + VoodooMr.Hankey pisze:Co jest najłatwiej przyswajalne Diamonda, bo nie wiem od czego zacząć?
- DeJMIeN Wielki
- -#Clansman

Abigail, Graveyard, Fatal Portrait
Znam tylko stare LP Kinga, "nowym" jest Voodoo - zupełnie mi nie pasował. Ale skoro Abigail II są tak polecam, to ich posłucham.
Lubiłem Abigail, Eye, Them i polecam je.
Lubiłem Abigail, Eye, Them i polecam je.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Ja właśnie od Voodoo zacząłem Kinga słuchać. Płyta wyszła w kwietniu 1998 roku i tak jakoś zbiegła się w czasie z momentem kiedy zacząłem muzyki słuchać w pełni świadomie. No i ta płyta mi akurat wtedy w ręce wpadła jako "nowość" i zaskoczyło. Może dlatego też nie do końca mam do niej jakoś specjalnie obiektywny stosunek ale bardzo ją lubię 
Polecam HOUSE OF GOD - to rewelacyjny album
Oczywiście jak ktoś chce dokładnie i od podstaw poznać dokonania Kinga, to powinien zacząć od MERCYFUL FATE
MELISSA i DON'T BREAK THE OATH to podstawa
Oczywiście jak ktoś chce dokładnie i od podstaw poznać dokonania Kinga, to powinien zacząć od MERCYFUL FATE
MELISSA i DON'T BREAK THE OATH to podstawa
-
ZłapanyWCzasie
- -#Clairvoyant

Każdy kto mnie zna dłużej niż 5 dni wie ,że na wszelkie te elementy "satanistyczne" w heavy-metalu jestem cholernie wyczulony ale w przypadku dwóch arcy-wspaniałych płyt Mercyful Fate :Mellissa oraz Don't Break the Oath to nie ma żadnego znaczenia.
To co wyprawiają na tych płytach panowie King Diamond ,Hank Shermann i Mike Denner sprawia ,że cała ta wielka ósemka czy trzydziestka siódemka Thrashu może spieprzać i to w długich podskokach. Każdy utwór na tych dwóch płytach jest poprostu wspaniały, te czychające sola atakujące w najmniej spodziewanych momentach to jest coś wspaniałego i takiego bardzo w tradycji starego heavy-metalu ,a wokal Kinga odpowiednio tylko buduje napięcie.
Ciężko wymieniać najlepsze utwory ale jeśli już miałbym to byłyby to Into the Coven (to jest chyba w ogóle najlepszy utwór tej kapeli), Curse of Pharaox, Satan's Fall, Night of the Unborn ,Dangerous Meeting oraz Come to the Sabbath, tyle,że możliwe ,że kiedy indziej wybrałbym troszkę inaczej.
Mistrzostwo !
To co wyprawiają na tych płytach panowie King Diamond ,Hank Shermann i Mike Denner sprawia ,że cała ta wielka ósemka czy trzydziestka siódemka Thrashu może spieprzać i to w długich podskokach. Każdy utwór na tych dwóch płytach jest poprostu wspaniały, te czychające sola atakujące w najmniej spodziewanych momentach to jest coś wspaniałego i takiego bardzo w tradycji starego heavy-metalu ,a wokal Kinga odpowiednio tylko buduje napięcie.
Ciężko wymieniać najlepsze utwory ale jeśli już miałbym to byłyby to Into the Coven (to jest chyba w ogóle najlepszy utwór tej kapeli), Curse of Pharaox, Satan's Fall, Night of the Unborn ,Dangerous Meeting oraz Come to the Sabbath, tyle,że możliwe ,że kiedy indziej wybrałbym troszkę inaczej.
Mistrzostwo !
ZłapanyWCzasie prawdę prawisz
Te dwie płyty to diament heavy metalu
Trzeci program polskiego radia w połowie lat osiemdziesiątych nadawał w soboty o godzinie 17.15, audycję pod tytułem KUŹNIA.
Tam usłyszałem dwa kawałki
Come to the Sabbath i The Oath
I złapało mnie i trzyma do dzisiaj
Stałem się nałogowcem
Moje uzależnienie to Mercyful Fate i King Diamond
Te dwie płyty to diament heavy metalu
Trzeci program polskiego radia w połowie lat osiemdziesiątych nadawał w soboty o godzinie 17.15, audycję pod tytułem KUŹNIA.
Tam usłyszałem dwa kawałki
Come to the Sabbath i The Oath
I złapało mnie i trzyma do dzisiaj
Stałem się nałogowcem
Moje uzależnienie to Mercyful Fate i King Diamond
Do Mercyful Fate mam stosunek ambiwaletny, bo o ile warstwa instrumentalna jest fantastyczna, to wokal i image Diamonda mają głownie walory komediowe.
-
ZłapanyWCzasie
- -#Clairvoyant

Nie przesadzałbym, dla mnie więcej komedii znajdziesz w "kultowych" dokonaniach takiej kapeli jak Venom. Mercyful Fate to artyzm do potęgi ,muzyka naprawdę piękna a przy tym bardzo ale to bardzo kopiąca tyłek. Do tego maxymalnie znosząca próbę czasu gdy słucha się Melissy czy Don't Break the Oath to nie czuć, że te nagrania dobijają 30-tki.
Przy czym dla mnie też największym atutem są niesamowite gitary.
Przy czym dla mnie też największym atutem są niesamowite gitary.
No w Venom też była komedia, ale tam nikt tak śmiesznie nie piszczał falesecikiem
No i oczywscie Mercyful Fate to wspaniały zespół, ale nie przesadzaj z tym artyzmem, bo artyzm to jest w King Crimson, a u duńczyków to raczej solidna dawka kiczu.
no i inspiracje tez mieli słuszne
http://www.youtube.com/watch?v=s0Ehurwf ... re=related
no i inspiracje tez mieli słuszne
http://www.youtube.com/watch?v=s0Ehurwf ... re=related
King powrócił!
Setlista zaskakująca i jednocześnie cudowna
http://www.setlist.fm/setlist/king-diam ... fcb96.html
Teraz tylko trzeba trzymać kciuki za koncert w Polsce.
Setlista zaskakująca i jednocześnie cudowna
http://www.setlist.fm/setlist/king-diam ... fcb96.html
Teraz tylko trzeba trzymać kciuki za koncert w Polsce.
Na pewno jeszcze trochę zaczekamy, biorąc pod uwagę dementowanie plotek o trasie na oficjalnej stronie.
Ale oprawa (ob)sceniczna, że żal dupę ściska
Na zdjęciach scena wygląda świetnie, lepszej King nigdy nie miał. A że jest "diabelsko"? Wiadomo było jaki rodzaj teatru uprawia Kim Benedict.