19/05/2026 - Metallica + Gojira - Chorzów
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Re: 19/05/2026 - Metallica + Gojira - Chorzów
Pozamiatane. To ja też nie jadę.
bcc, bot Wam się urwał z Jedzeniia i Picia 
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Sam go najpierw wywołałeś, a teraz narzekasz 
- Recit The Thornographer
- -#Assassin

Dzisiaj jest kolejna grafika na ten koncert (WTF?!). Chyba coś im się pomieszało, bo jest to... smok. Ku czci Krakowa, czy premiery Mortal Kombat 2? 
Mogli zrobić jakieś highway nad marketplace, to by każdy od razu wiedział jakie miasto.
Mogli zrobić jakieś highway nad marketplace, to by każdy od razu wiedział jakie miasto.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Już to tłumaczyłem. Jedna grafika wychodzi trochę wcześniej i jest w sklepie - na koszulkach i papierze, a plakat z dnia koncertu (pokazany w dniu sztuki) jest tylko na terenie venue i tylko na papierze, bez opcji ts. Więc jeśli ktoś kolekcjonuje, to każdy kraj ma dwa wzory.
Ostatnio zmieniony wt maja 19, 2026 2:30 pm przez nugz, łącznie zmieniany 2 razy.
- blackcocker
- -#Moderator

Zawołałeś to się urwał. Mam to w pompie
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
Nie denerwuj się, na drodze się skup! 
- blackcocker
- -#Moderator

Ja jestem spokojny jak kostka lodu. Za kółkiem nie postuję
spot w 5 rzędzie już secured
dawać mnie te kotlety
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
- Caracalized
- -#Moonchild

Ja to nawet nie wiem gdzie stoję, jestem tak zdezorientowany układem tej sceny, że stanąłem se gdziekolwiek i whatever xDD
Koncerty w Polsce zapowiadają MOCNE UDERZENIE 

I znowu tu jesteśmy. W przededniu uderzenia muzycznego cyklonu. Bo jak inaczej nazwać wydarzenie, które angażuje fanów, laików, lokalne władze, przypadkowych przechodniów, wstrzymuje i oddech i ruch uliczny. Niczym na wezwanie mitycznego dzwonu dziesiątki tysięcy fanów, w tym i ja i Ty, udadzą się już za moment w kierunku legendarnego Kotła Czarownic. 18 lat od ich ostatniego koncertu w tym miejscu, 35 lat od pamiętnego powrotu gigantów na Monsters of Rock, niemal cztery dekady od ich kultowego debiutu za miedzą, parę kroków od katowicko-chorzowskiej granicy - Metallica powraca na Śląsk, tu gdzie ukuł się ich mit i polska legenda, by dać swój okrągły, piętnasty już show w naszym kraju.
I choć nawet najwierniejsi fani bez refleksji, jak z rękawa wysupłają co najmniej 72 powody dlaczego to już nie jest to samo co kiedyś - a bo się skończyli wiadomo kiedy i wiadomo na czym, a że setlista powtarzalna i już dobrze znana, a że piwo za ciepłe, a trawa za mało zielona - gdy faktycznie zabije dziś dzwon podszyty muzyką Ennio Morricone, niejednemu true metalowi ugną się kolana. Bo natura, nawet na przekór utartym konwenansom, zawsze znajdzie drogę. W głębi duszy dobrze wiemy bowiem, że tak kochana i tak czasem dosłowna i oczywista Metallica jest jednym z ostatnich przedstawicieli wymierającego gatunku najszlachetniejszych dinozaurów.
Ilu takich graczy nam zostało? Ile oni jeszcze mogą pograć? Ile na placu boju pozostało kapel, które wokół swojego małego muzycznego show potrafią wytworzyć szczerą aurę "wydarzenia", obok którego trudno przejść obojętnie. Bo na przekór malkontentom, co rusz nowym trendom i modom oraz niepewnym losom historii, oni wciąż trwają. I czy tego chcemy czy nie, pozostają wielcy.
Dlatego bez względu na ułożenie piosenek w setliście czy muzyczno-biznesowe wygłupy Meksykanina z trzema...no właśnie, każdy ich kolejny koncert w Polsce nigdy nie będzie po prostu kolejnym przystankiem na trasie. Choćby ze względu na naszą historię z Metą, to zawsze będzie coś więcej. A ich powrót na chorzowski Kocioł Czarownic po długich 18 latach - i po trzech dotychczasowych tam koncertach - jest więcej niż symboliczny. W końcu też przecież ich gitary wybrzmią tutaj z należytą mocą. I usłyszymy coś więcej niż tylko echa dziejów minionych.
Zasiadaliśmy jak do telenoweli, żyliśmy życiem zastępczym, chciałoby się wzniośle zacytować klasyka, ale tego narodowego fenomenu nie sposób przecenić. I bez względu na to, czyś jest wyznawcą "...And Justice For All" czy z przekornym sentymentem i na przekór sobie sprzed 20 lat wracasz do "St. Anger", czy "The Unforgiven" kojarzy się z nocnymi rozmowami na plastikowym krześle i zdartą kasetą starszego brata, wiemy, że czekasz dziś tak samo jak my. Szykujcie więc gardła, rozgrzewajcie kolana, otwórzcie serca - Metallica znów jest w mieście. I da kolejny niezapomniany koncert, który wspominać i tak będziemy latami. Bo koniec końców, sprawiedliwość i tak będzie po naszej stronie.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

To brzmi gorzej niż pasiak
Miałem propozycję wyjazdu - podarunek od dostawcy w pracy - zorganizowany wyjazd.
"Wiemy, że lubisz heavy metal, to na pewno się ucieszysz!"
Po pierwsze - uprzejmie podziękowałem. Po drugie - wyjaśniłem delikatnie, że jestem fanem Iron Maiden. Po trzecie - nie mam czasu, bo jutro wylatuję z Gdańska do Aten, na Iron Maiden
Po czwarte - wskazałem kolegę, który niedawno wspomniał mi jak bardzo i od dawna kibicuje Metallici. Kolega przeszczęśliwy, bo się nie wybierał (oszczędności). Właśnie pisał, że pozdrawia z Chorzowa.
M.
"Wiemy, że lubisz heavy metal, to na pewno się ucieszysz!"
Po pierwsze - uprzejmie podziękowałem. Po drugie - wyjaśniłem delikatnie, że jestem fanem Iron Maiden. Po trzecie - nie mam czasu, bo jutro wylatuję z Gdańska do Aten, na Iron Maiden
M.
Kompletne nie rozumiem punktu drugiego 
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Ja rozumiem, tylko nie wiem co ma do rzeczy
Ale dobry uczynek poczyniony, niech tęczowa bozia wynagrodzi niezapomnianymi wrażeniami z Aten 
O to mi chodziło. Nie rozumiem, co ma piernik do wiatraka 
Bawcie się dzisiaj dobrze wszyscy na miejscu, oby bez niestrawności spowodowanych nadmiarem kotletów
.
Nie jest fanem metalu, tylko Iron Maiden. Proste
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Metallica to nie jest metal. dzosef pisał.