King Diamond

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: King Diamond

Post autor: Schizoid »

Zrzut ekranu 2026-07-24 213616.png
Nie wiem, czy oni zdawali sobie sprawę, jaką wrzawę wywoła to ogłoszenie. Bo fani ogólnie są zgodni: spoko, że trafiło na gościa, który jest kompetentny technicznie, ale nie o to tu w ogóle chodzi.

Skrajny debilizm na zwieńczenie kariery, no nic tylko wstać jak kierowca autobusu i bić brawo. Chyba w ogóle ciężko mi znaleźć jakieś analogiczne przykłady sytuacji tego rodzaju xD

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

Swoją drogą mam dziwne przekonanie że Lex Legion dostanie dobre sloty na festiwalach gdzie będą cisnąć 90% setu utwory King Diamond ku uciesze fanów.
www.last.fm/user/darkfuneral18
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Pewnie nie wymyśliłbym sobie Gusa w KD, ale myślę o innych kandydatach i też nie mam murowanego faworyta, a raczej - prawie brak pomysłów na inne opcje XD Cheers, Gus👊🏻
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Ostrzegam, że to post z dupy inspirowany pewnym żalem, który pewnie wielu fanów podziela. Po ostatnich newsach odpaliłem płytę Lex Legion i przy takim Gypsy Tears znów nie mogę się powstrzymać od myśli, że to kawałek King Diamond. Ciekawy jestem, czy kiedyś coś więcej zostanie powiedziane w tej materii, bo na podstawie tylko tego co wiemy, to odejście LaRocque'a nie ma uzasadnienia. Nie ma żadnego konfliktu, bo on sobie pogrywa z kolegami, a przeciez w zespole Kinga nic się nie dzieje. To w czym rzecz? Jeden pan siedzi z rodziną, a drugiego ciągnie do gitary i zarobi parę $$ (a pewnie na forsie nie leży) - i to jest powód odejścia po 40 latach? W dodatku w czasie, w którym nic się nie dzieje, więc tak naprawdę zmieniają się tylko wpisy na Wikipedii?

Czyli może jest jakiś powód? Z wywiadu Andersem można zrozumieć, że King nie przyjął dobrze Lex Legion. Tylko w sumie dlaczego, jeżeli jest tak, jak mówi Andy i to inne kawałki niż te, które napisał dla KD? A może to jednak są jakieś np. odrzuty? A może pomysły, które wcześniej przedstawił Kingowi, a Król ich nie użył? No dobra, a jeżeli to faktycznie zupełnie nowe kawałki, to może wkurzyła go bliskość stylistyczna, że w tych piosenkach brakuje w zasadzie tylko jego głosu i tekstów i to byłby album KD?

A może jednak są jakieś wydarzenia planowane przez Kinga i nastąpił konflikt interesów? Trasy, festy planowane są jednak sporo ogłoszeniem i może nastąpiła nakładka King Diamond i Lex Legion i Andy musiał wycierać? King się zirytował, że hierarchia nie jest dla gitarzysty oczywista i jest efekt? Możliwe?

A może napisałem sobie post z dupy i konkretnego powodu nie ma żadnego, a po prostu King odpływa i wkurzało go, że Andy ma życie poza twórczo martwym zespołem? W necie już parę razy widziałem wpis jakichś ludzi, że Denner w Beat Pop potrafi przyznać, że relacje z Kingiem znacznie się pogorszyły w ostatnich latach i jego zdaniem nic już nie wyda. Może to bzdura, bo przecież to tylko słowa jakichś anonimów, ale w świetle ostatnich wydarzeń może jednak coś w tym jest?

Smutno się to poukładało dla tych dwóch kapel z tak fantastycznym dorobkiem. Tyle materiału MF i KD mogłoby wybrzmieć na trasach, środkowe, późniejsze płyty, nie tylko kultowe pierwsze. Tam jest tyle przezajebistego grania, zespoły teoretycznie istnieją i... nic.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Na bazie ostatnich wieści, postanowiłem posłuchać debiutu Lex Legion. Nie jest to krążek, który urywa wiadomą część ciała, ale kilka numerów, po jednym przesłuchaniu, wpadło mi do głowy. Do "(I am) The Resurrected" czy "Saviours" chętnie jeszcze wrócę.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Saimon1995 pisze: pn lip 27, 2026 12:47 pm Nie jest to krążek, który urywa wiadomą część ciała,
Jaką, bo ja nie wiem?
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

blackcocker pisze: pn lip 27, 2026 12:49 pm Jaką, bo ja nie wiem?
Chodzi o pępek
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Saimon1995 pisze: pn lip 27, 2026 12:47 pm Na bazie ostatnich wieści, postanowiłem posłuchać debiutu Lex Legion. Nie jest to krążek, który urywa wiadomą część ciała, ale kilka numerów, po jednym przesłuchaniu, wpadło mi do głowy. Do "(I am) The Resurrected" czy "Saviours" chętnie jeszcze wrócę.
Studyjnie mi ten album powiewa, bo brzmi jak słabe odrzuty Kinga.

ALE..

Mają sporo grać na żywo a tutaj to już inna para kaloszy. Liczę na porządne sety okraszone solidną ilością deep-cutów Króla. Nils Rue ma głos który idealnie siedziałby do tych kawałków.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ech, no problem w tym, że bez samego Króla ta muzyka nie istnieje :( To są utwory tak ściśle związane z samym twórcą, że tutaj żadne zastępstwo nie pomoże, nawet jeśli instrumenty będą obsadzone typami, którzy te rzeczy nagrywali. Przynajmniej dla mnie King Diamond to jest postać z innego wymiaru i o ile w pewnych przypadkach takie covery mają ręce i nogi, tak tutaj... No.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Szczerze mówiąc spodziewam się, że Lex Legion będzie grało max 2 numery KD.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Sytuacja jest coraz śmieszniejsza xD

Jest sobie taki fanpej Stories From Hell, generalnie poświęcony KD i MF. Ja go nie lubię, bo to typowe lizanie dupy artysty, wszystko najlepsze i w ogóle. No i machnęli posta o tym, że nie można krytykować Króla, że nowy album w drodze i Gus będzie super. No niestety fani mają inne zdanie na temat ostatnich newsów, niewiele ludzi kupuje gadkę, że King "hardcorowo trasuje", no bo tak po prostu nie jest.

Więc pojawiła się Livia, która uznała, że w obliczu tego wszystkiego najlepiej zacząć kłócić się z fanami xD Więc mamy duże grono niezadowolonych i mamy Livię, która stara się to jakoś ogarnąć, ale niestety nie jest w stanie tego zrobić, bo jej argumenty są do dupy (nie, zagranie 20-kilku koncertów przez 2 lata z rzędu to nie jest "hardcorowe trasowanie"), a fani są wyraźnie niepocieszeni zajściem z Andrzejem i nikt w ten mityczny album nie wierzy. Ja lata temu sam się z Livią przeciąłem na jakiejś grupce na FB i oczywiście wyglądało to podobnie, czyli pisała jakieś pierdoły o Dennerze. No wjechał damage control, który zamiast działać, to właśnie nie działa i tylko pokazuje, że nikt tam w obozie KD nie wie, jak ten temat należałoby rozegrać. Choć w sumie chyba nie da się z nim nic zrobić na tym etapie, jest po prostu źle. To ze strony Diamonda powinny pojawić się jakieś szersze wytłumaczenia tego stanu rzeczy, ale ich nie będzie, bo wtedy by wyszło, skąd taka sytuacja się wzięła i wszystko wyglądałoby jeszcze gorzej.

Tymczasem Lex Legion... W przyszłym tygodniu rozpoczyna nagrywanie riffów na kolejny krążek xDDDD

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie może być wyjasnien ze strony Kinga bo musialby przyznać, że się obraził na Andrzeja.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Pewnie tak. Może po prostu jeden chce grać, a drugi nie. I może King się wkurzył na Andersa za jakiś "brak lojalności". Jak dzieci w piaskownicy. Nic nowego w muzyce.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No ofc, że tak to wygląda. Jakby się odezwał, to by musiał powiedzieć, że sam sprawę spierdolił.

Ja bym się nie zdziwił, gdyby poszło o to, że Andy chciał sobie rozplanować 2027, a Diamond chciał mieć go pod ręką i jednocześnie nie był w stanie mu zapewnić, że tym razem faktycznie zabiorą się za płytę, co przelało czarę goryczy. Tkwienie w takim limbie to nic ciekawego. Mógł też oczywiście ostentacyjnie się obrazić, to też by mnie nie zdziwiło po inbach z Denner/Shermann.

Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Ja nie do końca rozumiem w tym samego Kinga. To że on jest obrażalski i jest w stanie się pokłócić z każdym to już wiemy, ale dlaczego on po prostu nie powie prawdy że jest zmęczony i chce poświęcić ostatnie lata życia na atrakcyjną żonkę i wychowanie swojego potomka ?

Przecież nikt nie miałby pretensji, swoje koncertował, nagrał, zostawił za sobą ogromne Body of Work. Po co to oszukiwanie fanów, siebie, kolegów z zespołu ? Po co te wszystkie Jackal Of Salzburg czy Spider Lily ?

Niech powie że idzie na emeryturę i tyle. Ja wybaczę ;)
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

O, dokładnie! Ja też.

Tym bardziej, że osobiście zamiast nowych nagrań wolałbym trasy ze starym materiałem, jeszcze bardziej w przypadku Mercyful Fate niż KD. Wcale nie tylko dwóch pierwszych, a po prostu z całego dorobku. Na In the Shadows, Time, Into the Unknown... jest tyle wspaniałości wartych zagrania... Szkoda, że to się nie wydarzy, czy będzie ta emerytura, czy nie. Czas strasznie zapierdala.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jakby tak jeszxze na pozegnanie wydał oldschoolowy split KD/MF z tym co nagral i stwierdził tyle się udało, ide na emeryture to nawet by się to obronilo

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie sądzę, że on chce iść na emeryturę. Sądzę, że po prostu wyczerpała mu się wena i boi się tego przyznać względem samego siebie. Więc cały czas tkwi w złudzeniu, że zaraz nagra swój najlepszy album, a realnie nic nie rusza się do przodu.

Inna sprawa, że jeśli wg. Livii 20 koncertów rocznie to dla niego hardcore'owy wynik, to o tej emeryturze chyba należałoby zacząć myśleć z powodów czysto zdrowotnych.

Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Schizoid pisze: śr sie 05, 2026 5:27 pm Nie sądzę, że on chce iść na emeryturę. Sądzę, że po prostu wyczerpała mu się wena i boi się tego przyznać względem samego siebie. Więc cały czas tkwi w złudzeniu, że zaraz nagra swój najlepszy album, a realnie nic nie rusza się do przodu.

Inna sprawa, że jeśli wg. Livii 20 koncertów rocznie to dla niego hardcore'owy wynik, to o tej emeryturze chyba należałoby zacząć myśleć z powodów czysto zdrowotnych.
No King akurat często z tego co kojarzę odwoływał koncerty na prośbę swoich doktorów a z sercem przecież przeboje już miał.

A tak w ogóle to najbardziej bym chciał trasę Mercyful Fate z materiałem od In The Shadows do 9. Ale tam by leciał cios za ciosem. Egypt, Uninvited Guest, Legend of Headless Rider, Witches Dance, The Night, Sold My Soul.

Aż mi się coś w spodniach zaczęło ruszać..
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

Są nowe digipaki Them i Abigail, ktoś się orientuje czy to jest identycznie to samo jak te ostatnie wcześniejsze digi z 2020?
Zajzajer on the Road 2026:
ODPOWIEDZ