Ponoć lokalne laseczki się nim fascynują, trzeba się wklepać w klimat.
Od czego zacząć z zespołem [...]
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 7916
Re: Od czego zacząć z zespołem [...]
- blackcocker
- -#Moderator

Od czego (jeśli w ogóle warto) brać się za In Flames?
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
- AncientMariner
- -#Clansman

The Jester Race polecam jeśli lubisz melodyjny death metal
Jeśli wolisz bardziej metalcore niż melodyjny death metal możesz posłuchać Battles
Night Mistress Fan Club Łódź
The Jester Race to najlepszy album In Flames. Warte posłuchania są także Whoracle i Colony.
-
Deleted User 2259
Jak ktoś słucha Paradise Lost, to jest artykuł, gdzie tekst poświęcony jest wszystkim albumom:
W POSZUKIWANIU STRACONEGO RAJU – DOROBEK MUZYCZNY PARADISE LOST
https://inrock.pl/w-poszukiwaniu-straco ... o3rk38C3k0
Może się komuś to przyda na początek przygody z zespołem.
-
Deleted User 7916
wczoraj sluchalem kilka walkow,interesujaca kapelaInvader pisze: ↑sob sie 08, 2020 11:06 am Jak ktoś słucha Paradise Lost, to jest artykuł, gdzie tekst poświęcony jest wszystkim albumom:
- blackcocker
- -#Moderator

To świetna kapela!Sininenpoika pisze: ↑sob sie 15, 2020 4:11 pmwczoraj sluchalem kilka walkow,interesujaca kapelaInvader pisze: ↑sob sie 08, 2020 11:06 am Jak ktoś słucha Paradise Lost, to jest artykuł, gdzie tekst poświęcony jest wszystkim albumom:
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
Frank Zappa? Miaem kilka podejsc pare lat temu, ale nietrafionych. Warto?
W zasadzie to nie warto. Ale co ja tam wiem.
Polecam zacząć od Apostrophe, żeby złapać jego poczucie humoru, bo od tego trzeba zacząć. To krótka płyta i w miarę łatwo przyswajalna.
Ma też płyty fusion,The Grand Wazoo chyba się najlepiej w tym klimacie u niego sprawdza.
Odradzam Hot Rats na początek mimo, iż początek tej płyty może zachęcić. Odradzam też wszystkie albumy z wygłupami bo na to akurat szkoda czasu.
Polecam zacząć od Apostrophe, żeby złapać jego poczucie humoru, bo od tego trzeba zacząć. To krótka płyta i w miarę łatwo przyswajalna.
Ma też płyty fusion,The Grand Wazoo chyba się najlepiej w tym klimacie u niego sprawdza.
Odradzam Hot Rats na początek mimo, iż początek tej płyty może zachęcić. Odradzam też wszystkie albumy z wygłupami bo na to akurat szkoda czasu.
Dzieki, zobacze dzisiaj wieczorem.Vorgel pisze: ↑pt paź 02, 2020 1:27 pm W zasadzie to nie warto. Ale co ja tam wiem.
No nie wiem, ja zaczynałem od wczesnych płyt bo kolega w liceum był fanem i znienawidziłem Zappy na długie lata. Dopiero jak Skarżyński w Radiu Kraków puścił Apostrophe i Tinseltown Rebellion to mnie zainteresowała twórczość tego komika. Tinseltown jest jednak za długie, ale kawałek Easy Meat bardzo lubię. Sheik Yerbouti też się może fragmentami podobać, to ten Zappa bardziej przyswajalny. Dla wielu kultowymi jego albumami są One Size Fits All i Over-Nite Sensation. Oczywiście komuś może się spodobać od razu Uncle Meat, ale raczej mało prawdopodobne by po wysłuchaniu tego, ktoś nagle stał się wyznawcą Zappy.
W przypadku artysty takiego jak Zappa warto jednak prześledzić po kolei jego zmiany bo to w sumie fascynująca podróż. Dlatego tak proponuję. Jego twórczość miała wiele twarzy - jak nie spodoba się coś wczesnego to można iść dalej i jest szansa, że co innego przypasuje.
Jak ktoś ma tyle czasu i cierpliwości, może śledzić od początku, ale facet ma ponad 100 albumów wydanych. Poza tym, to nie jest tak, że od początku było Mothers, a później był solowy Zappa i Mothers już nie było. Albumy Mothers i solowe są przemieszane, ale nie ma to najmniejszego znaczenia dla twórczości, która jest taka, jaką akurat proponował Frank Zappa. Mamy więc album niby Mothers The Grand Wazoo, ale jest tam fusion tak jak na wydanym w tym samym okresie niby solowym Waka/Jawaka. Żeby było śmieszniej, na obu są ci sami muzycy (chociaż nie tylko). Jaki był cel takiego postawienia sprawy to nie wiem.
Jak ktoś nie ma czasu i cierpliwości to nie zabierałbym się wcale za Zappę. W jego przypadku wybiórcze albumy nie dają dobrej wizji twórczości. Dlatego proponuję od początku. A co do tego które albumy są Mothers a które nie to podejrzewam po prostu że to widzimisię Zappy.
Naprawdę uważasz, że konieczne jest poznanie wszystkich części epopei You Can't Do That on Stage Anymore, całej serii "Guitar" oraz zabawy z londyńską orkiestrą, gdzie Zappa nawet nie gra? Zapewniam, że brak znajomości tych, nie wpłynie w znaczący sposób na poznanie różnych obliczy Franka Zappy. Oczywiście rozumiem, że przeanalizowałeś wszystkie 116 albumów 
Kiedyś przebiłem się przez większość dyskografii Zappy i dlatego się wypowiadam. W jego przypadku odpuściłem tylko końcówkę twórczości ale to ze zmęczenia materiału. Nic nie jest konieczne jeśli chodzi o muzykę ale uważam, że tak po prostu jeśli o niego chodzi jest najlepiej. Nic poza tym.
Ja nie uważam, że trzeba sobie odpuścić płyty z lat 60, ale niekoniecznie trzeba od nich zaczynać. Jak ktoś się na początku zniechęci, później będzie się trudno przekonać.
Dlatego w przypadku Zappy można spokojnie po prostu iść dalej jeśli komuś nie spodoba się jakaś płyta. Jest duża szansa, że trafi się w końcu na rzecz która będzie pasować. U niego rozrzut stylistyczny jest spory.