Pytania dotyczące bootlegów

Rarytasy, rzadkie wydawnictwa, bootlegi - wszystko dla kolekcjonerów Iron Maiden!

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Hallowed
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Pytania dotyczące bootlegów

Post autor: Hallowed »

To jest zwykły mpeg. Nie warto tego ściągać.
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

Zawsze mozna ściągnać, obejrzeć i wywalić :wink:
obserwator
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: obserwator »

Hallowed pisze:To jest zwykły mpeg. Nie warto tego ściągać
dzięki za info :beer
mtszły
Awatar użytkownika
ironed
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: ironed »

Ok mam małe pytanie do speców :wink: : mam oryginalnego Dance of Death i chcialem zrobic sobie kopię tego cdeka (zreszą robie kopie wszystkich moich oryginałów); ale jak wiadomo wydanie EU jest "Copy Controlled" i pod windowsem nie wykrywa audio trackow tylko dane (800 MB) - oczywiscie mozna zainstalowac playera i sluchac sobie kawalkow z DOD. Ja zrzucilem plik obrazu na dysk i wypaliłem plytę jako audio CD. Pod windowsem widac tylko zwykla plytę audio (więc różni sie juz od oryginalu). Chcialem sprawdzic czy mozliwe jest to czy po takim dziwnym nagraniu plyty utwory nie stracily na swojej wartosci. Odpalilem HubAudioTools aby porownac wave'a zgranego z kopi plyty do pliku w formacie mp3. Oto wykresy:

1: wave
Obrazek

2: mp3
Obrazek

Jak ktos by mogl wytlumaczyc jeszcze po czym poznaje czy jest to lossless czy mp3 (wydaje mi sie ze zawsze przy analizie czestotliwosci koncowka w mp3 jest jakby obcięta - ale to sa tylko moje przypuszczenia).
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

Nie jakby tylko jest obcięta i dlatego wiele wysokich dźwięków ma potem takie metaliczny pogłos. Np. talerze
Aprzy jakiej częstotliwości masz tem spadek ? 16MHz ?
Awatar użytkownika
ironed
-#Prisoner
-#Prisoner

paniron wydaje mi sie ze przy 16 kHz a nie MHz :wink: ale to tylko mala uwaga. A takie mi sie nasunelo pytanko - wy naprawde slyszycie roznice w bootlegach miedzy audio a mp3; bo ja mam nawet spore trudnosci porownania oryginalu z albumem w 192kbps. :?:

A co do video (wczytalem sie w kilka stron wstecz) nierozumiem czemu tak nielubicie vcd (pewnie dlatego ze nie mam menu) bo ostatnio aby sprawdzic roznice miedzy dvd a divxem zassalem rock in rio i po obejzeniu stwierdzilem ze niewidze roznicy, a z moimi oczami wszystko w pozadku.

I tak sobie tylko mysle ze dzisiejsi traderzy kolkecjonuja dvd generacji master przewaznie jak i audio lossless nie zewzgledu na jakosc lecz dlatego ze formatu mp3 i vcd jest za duzo w internecie przy czym zwykly trade zanika. Ja jednak tez ide z pradem (chociaz na poczatku bardzo mnie to smieszylo jezeli ja mam boota mp3 w zajebistej jakosci a ktos ma innego boota w lossless ktorego sie nawet nie da sluchac) i abym mogl zaczac trade z dobrymi traderami musze sam odzucic scierwo mp3. :beer

EDIT> posiada ktos jakies huby dc++ z bootami audio, bardzo bym prosil
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BartSmith »

ironed pisze:wy naprawde slyszycie roznice w bootlegach miedzy audio a mp3; bo ja mam nawet spore trudnosci porownania oryginalu z albumem w 192kbps. :?:
Nie zawsze. Jak masz bootleg słabej jakości to trudniej. Najłatwiej poznać kiedy słuchasz boot o bdb jakości. Wtedy słychać wyraźnie.
ironed pisze:A co do video (wczytalem sie w kilka stron wstecz) nierozumiem czemu tak nielubicie vcd (pewnie dlatego ze nie mam menu) bo ostatnio aby sprawdzic roznice miedzy dvd a divxem zassalem rock in rio i po obejzeniu stwierdzilem ze niewidze roznicy, a z moimi oczami wszystko w pozadku.
Jest różnica. Chodzi przede wszystkim o to, że dźwięk masz w mp3, a obraz bardzo często ma piksele, które drażnią. Co prawda dvd źle wykonane też mają, ale nie jest to takie wnerwiające jak w przypadku vcd. No i vcd mają małą rozdzielczość i przez to obraz jest potem taki zamazany, a na dvd masz "soczystą" ostrość. Dużo też zależy od źródła materiału.
ironed pisze:I tak sobie tylko mysle ze dzisiejsi traderzy kolkecjonuja dvd generacji master przewaznie jak i audio lossless nie zewzgledu na jakosc lecz dlatego ze formatu mp3 i vcd jest za duzo w internecie przy czym zwykly trade zanika. Ja jednak tez ide z pradem (chociaz na poczatku bardzo mnie to smieszylo jezeli ja mam boota mp3 w zajebistej jakosci a ktos ma innego boota w lossless ktorego sie nawet nie da sluchac) i abym mogl zaczac trade z dobrymi traderami musze sam odzucic scierwo mp3. :beer
To nie jest tak, że specjalnie się zbiera dvd czy lossless żeby więcej za to wytradeować, ale ze względu na to, że nie ma straty na jakości, nawet jak masz kiepską jakość to będzie ona praktycznie taka jak na VHS. Trade to nie polityka i nie ma w nim nic takiego ukrytego i oszustwa :wink:
Maveral
-#Invader
-#Invader

Post autor: Maveral »

Mam pytanie - z jakiego koncertu pochodzi to nagranie i czy można je (cały koncert) ściągnąć np. przez emula czy DC?
Hallowed
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Hallowed »

Maveral pisze:Mam pytanie - z jakiego koncertu pochodzi to nagranie i czy można je (cały koncert) ściągnąć np. przez emula czy DC?
To nagranie, to zapis 3 utworów z Madrytu w 1999 roku. Raczej znajdziesz to gdzieś w p2p.
Maveral
-#Invader
-#Invader

Post autor: Maveral »

Ok, wielkie dzięki :wink:
Awatar użytkownika
ironed
-#Prisoner
-#Prisoner

BartSmith dzieki za normalnie wygloszone slowa prawdy. :wink:
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Spoko :beer
Phantom22
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Phantom22 »

NIe wiem czy w dobrym temacie to napisałem ale mam problem. Gdy chce się podłączyć do hubu mbd-losslesshub.no-ip.info:666 po chwili pisze Connection timeout . Kiedyś byłem tam zarejestrowany ale długo tam nie zaglądałem i nie mialem żadnych plików zuploadowanych. Co mogę zrobić żeby znów móc tam wchodzić ?
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Jeżeli się nie mylę to ten hub padł już dawno i nie został jeszcze aktywowany :?
Mirdaroh
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mirdaroh »

Zgadza się. Właścicielka huba nie ma jeszcze podłączonego szybkiego łącza i trzeba czekać...
Phantom22
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Phantom22 »

Dzięki za info :beer

A może znacie jakieś huby z bootami ?
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

dc.maiden666.com

Niestety mało lossless, a i na mp3 sourced można się nadziać. Musisz mieć oczy szeroko otwarte :wink:
Awatar użytkownika
ironed
-#Prisoner
-#Prisoner

zna moze ktos huby dc++ z bootami lossless (niekoniecznie iron maiden, ale mile widziane) bo z 2 bootami audio trudno zaczac w ogole jakis trade, a na mp3 wszyscy szczaja to nie mam nawet co pytac. Jak cos to PM bym prosil. Bede bardzo wdzieczny.
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

są "w obiegu" jakieś bootlegi Blaze'a w jakości choćby przyzwoitej?
jeżeli wątek poruszany już był to proszę o nakierowanie bo nie czytałem nigdy tego tematu a szukajka nie wykazała nic ciekawego;]
z góry dzięki
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Są video i audio. Niestety dość trudno je zdobyć, gdyż nie każdy zbiera solową karierę Blaze'a (jeżeli o to ci chodzi). Będę też próbował zdobyć pro shot Wolfsbane, który jest nie lada rarytasem.
ODPOWIEDZ