Sprzedaż płyt IRON MAIDEN w Polsce i na świecie

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: Wywiady i newsy

Post autor: Mr. M »

RALF pisze:Był! na 100% Ciekawe jak nakład jest rozliczany, czy przy podwójnym albumie jest mnożony przez dwa?
Od jakiegoś czasu już nie.
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

Jak dla mnie nieźle. Jest progres, w porównaniu do "Final F." z 3 na 2.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Hmm... niby 2 miejsce jest świetne, ale gdy pierwsze ma Riverside to trochę lipa ;) Ciekawe czy za 2 tydzień sprzedaży wynik się poprawi, bo to wtedy oznaczałoby, że "dostępność" w sklepach zawaliła "Nr 1".
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

W Lodzi bylo o to i to

Ale MYSTIC zyl ta premiera,a Warner polozyl lache
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Budziol pisze:W Lodzi bylo o to i to

Ale MYSTIC zyl ta premiera,a Warner polozyl lache
masz rację Budziol, Mystic tym żył. A Warner spał. I tak to się musiało skończyć.

Jednak pamiętajcie, że... najważniejszy jest finał :-)
Czekam na kolejny certyfikat z tytułem "Gold"!
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

gumbyy pisze:Hmm... niby 2 miejsce jest świetne, ale gdy pierwsze ma Riverside to trochę lipa ;) Ciekawe czy za 2 tydzień sprzedaży wynik się poprawi, bo to wtedy oznaczałoby, że "dostępność" w sklepach zawaliła "Nr 1".
I tak lepiej Riverside niż składanka empika :D Nie Zmienia to jednak faktu, że problem z dostępnością płyty przełoży się na sprzedaż.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

hipcio_stg pisze:Nie Zmienia to jednak faktu, że problem z dostępnością płyty przełoży się na sprzedaż.
No to oczywista wina dystrybutora... a i promocji nie było żadnej. A czy tak rzeczywiście było, to zobaczymy za tydzień :)

Mystic elegancko promował płytę Riverside, ja na serwis dostałem kilka mejli zapowiadających to wydawnictwo.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Wicker wiadomo jak to wygląda w liczbach?
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Jeśli uda się utrzymac drugie miejsce, to będzie sukces. Do rozgrywki wszedł nowy SLAYER ciężko będzie.
Awatar użytkownika
Howkins
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Howkins »

SebastianArcheo pisze:Jeśli uda się utrzymac drugie miejsce, to będzie sukces. Do rozgrywki wszedł nowy SLAYER ciężko będzie.
Może być ciężko z tego względu że nawet u mnie na zadupiu SLAYER pojawił się od razu. Byłem dzisiaj w Zielonej Górze w galerii w MM i tam jest tej płyty wprost zatrzęsienie. BOS na półce widziałem jedną w wersji CD i jeden winyl natomiast SLAYER CD było gdzieś około 20 cena przyzwoita bo jakoś koło 40 zł i jeden winyl jakoś za... nie pamiętam xD
Fight for you planet !!
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

WICKER MAN pisze:Kicha... Gdyby nie problemy z dystrybucją i dostępnością płyty w wielu sklepach w pierwszym tygodniu sprzedaży to byłoby #1 miejsce... :(
Dokładnie, kicha... można się naprawdę wkurzyć na Warnera, masakra jaką fuszerkę odwalili. :facepalm: Szkoda trochę straconej szansy, #1 było w zasięgu, a pozycja Riverside jest dla mnie pewnym zaskoczeniem. Sądziłem, że jednak Maiden bedą wyżej. No ale wiadomo "dlaczego".
SebastianArcheo pisze:Jak dla mnie nieźle. Jest progres, w porównaniu do "Final F." z 3 na 2.
Biorąc pod uwagę minimalistyczne zaopatrzenie znacznej części sklepów to i tak, że w ogóle jest #2..Ale nie tak dobrze jak z AMOLAD #1 potem o ile pamiętam było albo 2 albo 3-4-7-21...

Za to TFF na liście Olis notowane było 7 tygodni - 03-04-05-13-24-36-41

Ciekawe jak wygląda sprawa z DOD i AMOLAD oba albumy mogą mieć już status złotej płyty w PL, a przynajmniej już lata temu były tego bardzo bliskie.
Awatar użytkownika
joseba
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: joseba »

Cybul pisze:Biorąc pod uwagę minimalistyczne zaopatrzenie znacznej części sklepów to i tak, że w ogóle jest #2..Ale nie tak dobrze jak z AMOLAD #1 potem o ile pamiętam było albo 2 albo 3-4-7-21...
akurat AMOLAD debiutował na 6 pozycji, w kolejnym notowaniu miał już #1, zatem jest jakaś mała, może i iluzoryczna szansa, że wskoczą na szczyt :)
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

To słabizna, management zespołu może Warnerowi ładnie za tę sytuację podziękować :) Drugie miejsce może tragedią nie jest, ale wiemy wszyscy jak wyglądała sytuacja z dostępnością płyty w kluczowych pierwszych dniach. Plus niemal totalny brak promocji albumu.
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Problemy z wysyłką jak niektórzy tu pisali , problemy w sklepach . Mizeria promocyjna i sprzedażowa zrobiła swoje . Niestety . Cieszy mnie Number One na liście światowej . Pięknie :jee:
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

No. 1 – Argentina, Austria, Belgium, Brazil, Colombia, Croatia, Czech Republic, Finland, Germany, Greece, Hungary, Israel, Italy, Japan, Mexico, Netherlands, Norway, Portugal, Serbia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, UK

No. 2 – Australia, Canada, Denmark, France, Ireland, New Zealand, Poland

No. 3 – Turkey

No. 4 – South Africa, USA

Całkiem przyzwoicie w USA:) Pięknie by Polska wyglądała wśród państw z 1 miejscem.. Ehh i tak nie jest źle!
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Wiadomo - troszkę szkoda, że nie udało się osiągnąć #1, ale i tak uważam, że to naprawdę świetny wynik. Brak promocji (tego nawet nie umiem wytłumaczyć, jak do tego można było doprowadzić), brak płyt w sklepie i inne problemy - to na pewno się przyczyniło, że nie zajęli miejsca pierwszego. Ale z drugiej strony - mocna konkurencja (Riverside) też dała się we znaki. Cena niższa, lepsza promocja (w dniu premiery było tego multum w MM i Empiku) - to zaważyło z pewnością.

Patrząc na promocję ze strony Mysticu i Nuclear Blast (świetnie wyglądają te banery promocyjne w MM, robią wrażenie) to Warner dał dupy na całej linii. Naprawdę - nie jestem jakimś geniuszem biznesu, ale nie wydawali płyty, jakiegoś mało znanego bandu z Niemiec, tylko legendę szeroko rozumianego rocka (a tak naprawdę - w ogóle muzyki rozrywkowej), która w PL ma wielu oddanych fanów. Brak logiki. Jeszcze raz "brawa" dla nich.
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

joseba pisze:
Cybul pisze:Biorąc pod uwagę minimalistyczne zaopatrzenie znacznej części sklepów to i tak, że w ogóle jest #2..Ale nie tak dobrze jak z AMOLAD #1 potem o ile pamiętam było albo 2 albo 3-4-7-21...
akurat AMOLAD debiutował na 6 pozycji, w kolejnym notowaniu miał już #1, zatem jest jakaś mała, może i iluzoryczna szansa, że wskoczą na szczyt :)
Tak, masz rację! Tak było. Płyta dostępna była w niektórych sklepach na parę dni przed oficjalną premierą stad znalazła się w notowaniu Olis, zresztą wysoko. W pełnym tygodniu Maiden było lepsze niż Doda ;)
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Cybul pisze:W pełnym tygodniu Maiden było lepsze niż Doda ;)
Tylko że teraz też jest pełny tydzień (04-10), także mimo wszystko nie nastawiałbym się jakoś specjalnie optymistycznie ;)
Wobec tak słabej promocji raczej ten kto miał kupić, to kupił od razu (jeśli mógł), a reszta "może kiedyś". A po drugie - czy inni, a przede wszystkim Riverside, też nie mogą mieć dobrego drugiego tygodnia? ;)
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

No tak musiało się tak skończyć, nie jestem zadwolony, ale panowie z mystic dogadali się z Warnerem by pomóc tym januszom z riverside :lol:, szkoda, że Maiden nie zrobiło premiery trochę później.Niech chłopaki wiedzą, że to nie wina fanów :P, może jeszcze wskoczymy wyżej, ale tak jak ktoś napisał może być ciężko, pamiętacie kto miał pozycje 1 i 2 przed TFF ? Na rockserwisie też promowali riverside, płyta tygodnia, zamów teraz itp.W sumie to się nie spodziewałem, ciekawe jaka różnica w sprzedanych sztukach była (też wydali 4 września) pamiętam jak gdzieś pisałem, że to może być spora konkurencja, ale Ralf mnie pogonił, no to się przeliczyliśmy... są jeszcze jakieś kraje które nie opublikowały swoje zestawienia, ciekawe czy pobiją te magiczne 28.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Invader pisze:szkoda, że Maiden nie zrobiło premiery trochę później.
Nie no... w innych krajach nic nie stanęło na przeszkodzie do #1 :)
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ