US Power Metal - mało znane/perełki/podziemie
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: US Power Metal - mało znane/perełki/podziemie
Słuchałem praktycznie od razu jak wrzuciłeś. Dobre, ale mnie nie porwało. Dla mnie raczej do posłuchania w tle. Od razu ciągiem puściłem też Protectors. Ta mi bardziej podeszła i pewnie będę do niej czasem wracał.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Protectors jest szybsza, gwałtowniejsza, mniej zakorzeniona w klasycznym heavy metalu. Może bardzo pasować bo sporo tam rewelacyjnego riffowania i odjechanych wokali.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Przesłuchałem oba, bardzo dobre są.
Warto zauważyć, że polskie akcenty się pojawiają, i w dorobku (niestety dość skromnym, chciałoby się więcej), i w składzie kapeli.
Owszem. Specjalnie nie zwracałem na to uwagi żeby zobaczyć czy ktoś to wyczai
Czy chcecie następny post i kapelę czy już nieszczególnie?
Czy chcecie następny post i kapelę czy już nieszczególnie?
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

To czekam czy ktoś jeszcze się odezwie i coś tam się zrobi 
Pewnie, że czekamy.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
To tylko zapytanie - sięgnąć do podziemia czy kolejny klasyk gatunku?
Dawaj podziemie. 
O. To mam kilka ciekawy pomysłów. Dobra. Popatrzę co z podziemnych ciekawostek mogę wygrzebać 
Underground! 
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Coś długo grzebiesz, ino patrzeć, jak się dokopiesz do litej skały.
Miałem nagle lekki nawał innych zajęć ale już wiem co sprezentować. Dajcie moment.
Bum!
Myśleliście, że już się nie doczekacie nowego posta w tym temacie? Niedoczekanie! Mam w końcu chwilę by go napisać bo kapela wybrana.
Z czym mamy tym razem do czynienia? Ano chcieliście podziemie więc jest podziemie. Jeszcze nie sięgam po kapele które miały tylko demówki ale już blisko
Mowa o Powerlord i ich jedynej EP-ce "The Awakening".

Cóż to jest? To w sumie granie za które kocham podziemny US metal. Twarde, riffowe grzańsko - tutaj amerykański power miesza się ze speed metalem i odrobiną thrashu. Jest podwójna stopa, są przyśpieszenia, już od pierwszego numeru stawiamy nie na melodie czy hity ale na przyłożenie. Oczywiście odsiewaczem mogą być wokale bo są dość charakterystyczne ale bez przesady - trochę takich śpiewaków było w Stanach. Jeśli miałbym podać jakieś nazwy to przychodzi mi na myśl Metal Church, wczesny Helstar, Heretic, Deadly Blessing etc.
Tutaj macie drugi numer z EP-ki czyli "Malice" - kwintesencja stylu:
https://www.youtube.com/watch?v=mv5ydK9BKD4
oraz pędzący "The Invasion of the Lords":
[https://www.youtube.com/watch?v=Z_FZ0ifoyj8
Ciekawostka - bębniarz Powerlord Bob Gourley zagrał zamiast Dave'a Lombardo na jednym koncercie Slayer w 1983 roku. Podobno w tymże roku grał też w Dark Angel.
Jeśli chodzi o dostępność to w 2014 roku ukazały się re-edycje na CD (Shadow Kingdom Records) oraz winylu (Heavy Forces Records). Nie wiem jak placek ale kompakt jest już wyprzedany niestety.
Myśleliście, że już się nie doczekacie nowego posta w tym temacie? Niedoczekanie! Mam w końcu chwilę by go napisać bo kapela wybrana.
Z czym mamy tym razem do czynienia? Ano chcieliście podziemie więc jest podziemie. Jeszcze nie sięgam po kapele które miały tylko demówki ale już blisko

Cóż to jest? To w sumie granie za które kocham podziemny US metal. Twarde, riffowe grzańsko - tutaj amerykański power miesza się ze speed metalem i odrobiną thrashu. Jest podwójna stopa, są przyśpieszenia, już od pierwszego numeru stawiamy nie na melodie czy hity ale na przyłożenie. Oczywiście odsiewaczem mogą być wokale bo są dość charakterystyczne ale bez przesady - trochę takich śpiewaków było w Stanach. Jeśli miałbym podać jakieś nazwy to przychodzi mi na myśl Metal Church, wczesny Helstar, Heretic, Deadly Blessing etc.
Tutaj macie drugi numer z EP-ki czyli "Malice" - kwintesencja stylu:
https://www.youtube.com/watch?v=mv5ydK9BKD4
oraz pędzący "The Invasion of the Lords":
[https://www.youtube.com/watch?v=Z_FZ0ifoyj8
Ciekawostka - bębniarz Powerlord Bob Gourley zagrał zamiast Dave'a Lombardo na jednym koncercie Slayer w 1983 roku. Podobno w tymże roku grał też w Dark Angel.
Jeśli chodzi o dostępność to w 2014 roku ukazały się re-edycje na CD (Shadow Kingdom Records) oraz winylu (Heavy Forces Records). Nie wiem jak placek ale kompakt jest już wyprzedany niestety.
No to jutro poszukam w necie. Okładka ciekawa. Lubię takie proste grafiki.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Fajnie, ale co ten zespół ma wspólnego z US Power?
Amerykański power metal przeplatający się z speed metalem i thrashem. Widziałem już opisywany jako speed metalowy, US powerowy, power/thrashowy. Zamieściłem z powodu tego, że dobre i na granicy tematu.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Przesłuchałem numery zapodane przez Ciebie plus ten:
www.youtube.com/watch?v=qbyi1f1tCR8
Mój pałermetaldetektor nie stwierdził obecności power metalu.
Tą przepychankę w Internetach już zaliczyłem kilka razy. Granice są płynne bo to zależy od danego pacjenta. Jak ktoś chce opisać jako power/thrash to proszę bardzo
Ważne, że się podobuje ludzkości 
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

to widzę że masz własną definicje US Power