Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Wywiady i newsy

Post autor: Schizoid »

Geri666 pisze: śr maja 13, 2026 3:49 pm No na moje już więcej nie zagrają. Couple of years to zaraz będą mieli po 80 lat.
No nie przesadzajmy, najstarszego już się pozbyli :lol: Steve niedawno mówił, że nie planuje kończyć kariery Maiden. Pewnie wrócą w 2028, jeśli nic złego się po drodze nie wydarzy. Chyba, że przez ten rok przerwy Murray z Gersem tak się rozleniwią, że nie będzie komu wracać.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Wysyłanie zespołu na emeryturę to już część lokalnej tradycji ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

nugz pisze: śr maja 13, 2026 4:21 pm Wysyłanie zespołu na emeryturę to już część lokalnej tradycji ;)
Od jakichś "nastu" lat?
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ja kojarzę, że ten temat trwa jakoś od czasów The Final Frontier.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Kevin18 pisze: śr maja 13, 2026 3:59 pm Od dawna piszę że na moje to Eddfest będzie ostatnim koncertem Maiden w Europie.
no troche nie widzę tego zeby Maiden mialo kończyć karierę w Yokohamie
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Przecież wrócą w 2028 i dalej będą "to tour, tour, tour, tour" jak to w filmie powiedział Steve.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

remi pisze: śr maja 13, 2026 4:54 pm Przecież wrócą w 2028 i dalej będą "to tour, tour, tour, tour" jak to w filmie powiedział Steve.
Witam i o zdrowie pytam. :D Cóż, jak będzie dalej z Maidenami - zobaczymy. Ja zwracam uwagę na jeden dość istotny problem. Tegoroczny odcinek trasy raczej nie będzie tak spektakularnym sukcesem, jakby tego oczekiwano. Po dotychczasowej sprzedaży widać, iż wyższe ceny biletów najzwyczajniej przełożyły się na zdecydowanie mniejsze zainteresowanie. Częściowo odpowiada za to nowy trend zwany Blue Dot Fever. W USA dotyka on coraz większego kręgu gwiazd; jest też tak obecnie na całym świecie. Progresywnie rosnące ceny biletów w konfrontacji ze wzrostem kosztów utrzymania per capita, zrobiły swoje. Kto jest bardziej dociekliwy, niech poczyta na ten temat w necie. Cóż, ekonomii nie da się oszukać. Dziś problemy ze sprzedażą mają nawet MUSE, J. Lopez, Post Malone czy GNR. Jedynie absolutnie największe gwiazdy biją rekordy: Taylor Swift, Coldplay czy Metallica.

Pomimo buńczucznych deklaracji Bruce'a (wywiad dla The Sun), iż w tym roku ruszą w trasę życia dla rekordowej widowni, rzeczywistość pokazuje coś dokładnie odwrotnego. Jeśli w tym roku przy 58 koncertach osiągną te 1,4 mln widzów - będzie można mówić o sporym zainteresowaniu, co przy tylu koncertach plenerowo - stadionowych raczej nie może imponować. Sądzę, iż zespół i jego kierownictwo doskonale wiedzą, jak się rzeczy mają, dlatego Bruce ważył słowa odnośnie do przyszłych koncertów. Prawdopodobnie wrócą na scenę w 2028 roku, lecz raczej będą to pojedyncze koncerty/festiwale w wybranych miejscach. Np. 10 w całej Europie zamiast 32, jak to miało miejsce w 2025 roku. Przy obserwowalnej progresji cen biletów, to chyba najrozsądniejszy wybór. Chyba że znów wrócą do aren na 10 –15 tys., wówczas będą mogli utrzymać ceny biletów na względnie akceptowalnym poziomie. Przekonamy się.
Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Papa »

RALF pisze: śr maja 13, 2026 8:10 pm
remi pisze: śr maja 13, 2026 4:54 pm Przecież wrócą w 2028 i dalej będą "to tour, tour, tour, tour" jak to w filmie powiedział Steve.
Witam i o zdrowie pytam. :D Cóż, jak będzie dalej z Maidenami - zobaczymy. Ja zwracam uwagę na jeden dość istotny problem. Tegoroczny odcinek trasy raczej nie będzie tak spektakularnym sukcesem, jakby tego oczekiwano. Po dotychczasowej sprzedaży widać, iż wyższe ceny biletów najzwyczajniej przełożyły się na zdecydowanie mniejsze zainteresowanie. Częściowo odpowiada za to nowy trend zwany Blue Dot Fever. W USA dotyka on coraz większego kręgu gwiazd; jest też tak obecnie na całym świecie. Progresywnie rosnące ceny biletów w konfrontacji ze wzrostem kosztów utrzymania per capita, zrobiły swoje. Kto jest bardziej dociekliwy, niech poczyta na ten temat w necie. Cóż, ekonomii nie da się oszukać. Dziś problemy ze sprzedażą mają nawet MUSE, J. Lopez, Post Malone czy GNR. Jedynie absolutnie największe gwiazdy biją rekordy: Taylor Swift, Coldplay czy Metallica.

Pomimo buńczucznych deklaracji Bruce'a (wywiad dla The Sun), iż w tym roku ruszą w trasę życia dla rekordowej widowni, rzeczywistość pokazuje coś dokładnie odwrotnego. Jeśli w tym roku przy 58 koncertach osiągną te 1,4 mln widzów - będzie można mówić o sporym zainteresowaniu, co przy tylu koncertach plenerowo - stadionowych raczej nie może imponować. Sądzę, iż zespół i jego kierownictwo doskonale wiedzą, jak się rzeczy mają, dlatego Bruce ważył słowa odnośnie do przyszłych koncertów. Prawdopodobnie wrócą na scenę w 2028 roku, lecz raczej będą to pojedyncze koncerty/festiwale w wybranych miejscach. Np. 10 w całej Europie zamiast 32, jak to miało miejsce w 2025 roku. Przy obserwowalnej progresji cen biletów, to chyba najrozsądniejszy wybór. Chyba że znów wrócą do aren na 10 –15 tys., wówczas będą mogli utrzymać ceny biletów na względnie akceptowalnym poziomie. Przekonamy się.
:jee:
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To nie jest zaskakujące, że ludzie w Europie mają mniejsze ciśnienie na drugą pod rząd odsłonę tej samej trasy.

A ceny biletów na amerykańskie koncerty dość dobrze pokazują, dlaczego to nie jest rynek, który obecnie rozpieszcza zespoły metalowe. Ludzie mają inne priorytety niż wybulić 400-700 dolarów za 2h muzyki.

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Ralf my chyba żyjemy w innym swiecie.

USA jak na tyle czasu do trasy sprzedaje się solidnie, LA to mega sukces, chociaż ofc tutaj ogromną robote robi Megadeth. Sprzedaż w takim Montrealu, Jersey jest powyzej oczekiwan. Ponizej tak naprawdę tylko PA i może Bristow.

W Australii mega liczby. W Europie jak na to że to leg festiwalowy rok po dużym legu ewidentne wtopy to bukareszt, milan (chciwi promotorzy) i eddfest (chciwy phantom).

Latam trudna ekonomia, wysokie ceny i jednak na rynkach typu Brazylia powrot po dwoch latach, ale też pazernosc że nie spróbowali zagrac w Kurytybie albo Belo Horizonte.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Bon Dzosef pisze: śr maja 13, 2026 8:55 pm Ralf my chyba żyjemy w innym swiecie.

USA jak na tyle czasu do trasy sprzedaje się solidnie, LA to mega sukces, chociaż ofc tutaj ogromną robote robi Megadeth. Sprzedaż w takim Montrealu, Jersey jest powyzej oczekiwan. Ponizej tak naprawdę tylko PA i może Bristow.

W Australii mega liczby. W Europie jak na to że to leg festiwalowy rok po dużym legu ewidentne wtopy to bukareszt, milan (chciwi promotorzy) i eddfest (chciwy phantom).

Latam trudna ekonomia, wysokie ceny i jednak na rynkach typu Brazylia powrot po dwoch latach, ale też pazernosc że nie spróbowali zagrac w Kurytybie albo Belo Horizonte.
Koncerty w Sydney i Melbourne nie sprzedają się najlepiej. Tutaj jednak to chyba za duże obiekty. Nic nie wiem o Tokyo, choć sądzę, że dwa razy po 20k to jednak przegięcie; jeden koncert by wystarczył. Ciekawi mnie, ile ludzi odliczy się na EdFescie? Ja liczę na 25–30 tys., co i tak jest śmieszną liczbą. Sądzę, że ostatecznie te 1,4 - 1,5 mln na 58 koncertach powinno się odliczyć.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Ralf, różnica jest taka, że Ty pewnie robisz symulację w Excelu, a bj pracuje na żywym organiźmie ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

nugz pisze: śr maja 13, 2026 9:17 pm Ralf, różnica jest taka, że Ty pewnie robisz symulację w Excelu, a bj pracuje na żywym organiźmie ;)
Zobaczymy. Chciałem przede wszystkim zwrócić uwagę na ogólnie trudną sytuację na rynku muzycznym. Ostatecznie na necie można znaleźć tony artykułów na ten temat. Widać, że po 2025 roku dla wielu nawet popularnych artystów ta bezustanna dobra passa się skończyła.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

a w pl jakby to nie miało znaczenia, bo ludzie sporo chodzą na gigi, nie byłem na koncercie za granicą od 2024, ale tam akurat frekwencja byla spora.

Mysle, ze jakby IM zmienili set w wiekszej czesci w tym roku (np całe PoM, lub Powerslave, czy SiT) to może by było lepiej, ale jak wiadomo IM tego nie zrobią.
Zajzajer on the Road 2026:
jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Schizoid pisze: śr maja 13, 2026 2:28 pm Przeklejka z Maidenfans, niestety nie mogę wkleić linku ze źródłem, bo strona BBC nie działa poprawnie:
Burce was interviewed on the Shaun Keavney Rock Show on BBC Radio. Asked about Eddfest he said "it's the last show of the European tour so it will probably be a couple of years before we do.....a thing in Europe, whatever that may be."
Może wzorem innych dużych nazw po RfYL będą stawiali na rezydencje koncertowe, a nie regularne trasy? Eddfest jako impreza obwoźna a la Ozzfest?
.
Couple of years to w ogole brzmi aburdalnie. Juz predzej skoncza kariere. Couple to rozumiem ze przynajmnjej 3-4. 3-4 lata przerwy? Ze skromnym koncertowaniem poza Europa. To chyba juz by wrocili tylko zeby zagrac jedyny i ostatni koncert w karierze i nara.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

jacob1 pisze: śr maja 13, 2026 9:45 pm
Schizoid pisze: śr maja 13, 2026 2:28 pm Przeklejka z Maidenfans, niestety nie mogę wkleić linku ze źródłem, bo strona BBC nie działa poprawnie:
Burce was interviewed on the Shaun Keavney Rock Show on BBC Radio. Asked about Eddfest he said "it's the last show of the European tour so it will probably be a couple of years before we do.....a thing in Europe, whatever that may be."
Może wzorem innych dużych nazw po RfYL będą stawiali na rezydencje koncertowe, a nie regularne trasy? Eddfest jako impreza obwoźna a la Ozzfest?
.
Couple of years to w ogole brzmi aburdalnie. Juz predzej skoncza kariere. Couple to rozumiem ze przynajmnjej 3-4. 3-4 lata przerwy? Ze skromnym koncertowaniem poza Europa. To chyba juz by wrocili tylko zeby zagrac jedyny i ostatni koncert w karierze i nara.
No właśnie, dziwnie to brzmi. Oto link: https://www.bbc.co.uk/programmes/m002vp12 do wywiadu. Niestety, strona z zapisem wywiadu się nie otwiera. Sądzę, że RFYL to ich ostatnie światowe tournée, jeśli tak, to szkoda, że tego nie ogłosili wcześniej. Prawdopodobnie po 2027 będą pojedyncze koncerty albo rzeczywiście jeden wielki show i koniec.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

A ja myślę, że oni sami tego mogą jeszcze nie wiedzieć.

Przykładowo to nie było tak, że z wyprzedzeniem planowali przerwę w 2027. Harris chciał to ciągnąć dłużej, tylko został przegłosowany i chyba nie jest z tego powodu najszczęśliwszy: https://hotmetalmag.com/steve-harris-sa ... -year-off/

IMO po prostu nie ma szczegółowych planów co do dalszej aktywności zespołu, ale nie ma też wyraźnego zamiaru odstawienia gratów w kąt.

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Schizoid pisze: śr maja 13, 2026 10:01 pm A ja myślę, że oni sami tego mogą jeszcze nie wiedzieć.

Przykładowo to nie było tak, że z wyprzedzeniem planowali przerwę w 2027. Harris chciał to ciągnąć dłużej, tylko został przegłosowany i chyba nie jest z tego powodu najszczęśliwszy: https://hotmetalmag.com/steve-harris-sa ... -year-off/

IMO po prostu nie ma szczegółowych planów co do dalszej aktywności zespołu, ale nie ma też wyraźnego zamiaru odstawienia gratów w kąt.
Inna sprawa, że Dickinson lubi paplać totalne głupoty i składać obietnice bez pokrycia. Choćby o zbliżającej się trasie, jako największej w karierze: https://www.thesun.ie/tvandshowbiz/1689 ... -festival/ Przewińcie do dołu. Tam macie jego wypowiedź o zagraniu dla 2,5 mln widzów w sześć miesięcy.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Przecież to logiczne, że teraz już nie będzie planów na kilka lat do przodu. Skończą RfYL, odpoczną, nacieszą się bliskimi/swoimi projektami i pewno zastanowią się co dalej. Jak koncerty, to w jakiej formie, jak traska - to też z czym do fanów wyjdą. Itp itd... czas pokaże i nie ma co zakładać w jedną, czy drugą stronę.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

RALF pisze: śr maja 13, 2026 9:13 pm
Bon Dzosef pisze: śr maja 13, 2026 8:55 pm Ralf my chyba żyjemy w innym swiecie.

Koncerty w Sydney i Melbourne nie sprzedają się najlepiej. Tutaj jednak to chyba za duże obiekty. Nic nie wiem o Tokyo, choć sądzę, że dwa razy po 20k to jednak przegięcie; jeden koncert by wystarczył. Ciekawi mnie, ile ludzi odliczy się na EdFescie? Ja liczę na 25–30 tys., co i tak jest śmieszną liczbą. Sądzę, że ostatecznie te 1,4 - 1,5 mln na 58 koncertach powinno się odliczyć.
Jak to kurwa nie sprzedaja się najlepiej.

Sydney i Mel wedlug obliczen Włocha ~25k co jest dobrym wynikiem, wiadomo Megadeth boostuje ale do gigow jeszcze poł roku a już frekwencja zbliza sie do 2x hal z future past
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
ODPOWIEDZ