02-12/11/2023 Furia + Zamilska, Owls Woods Graves, Krzta - Trasa 2023

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 7586

02-12/11/2023 Furia + Zamilska, Owls Woods Graves, Krzta - Trasa 2023

Post autor: Deleted User 7586 »

Takiej trasy jeszcze u nas nie było. Najbardziej zróżnicowani gatunkowo, jaskrawi w swoich niszach twórcy połączą siły i zagrają w ośmiu polskich miastach.

Kto by pomyślał, że black metal Furii da się połączyć z jadowitym techno Zamilskiej? Kto by przypuszczał, że do tego zestawu można dopasować jeszcze black/punkowych chuliganów z Owls Woods Graves i mathcore'owych sludge'owców z Krzty? Takiej fuzji wszyscy potrzebowaliśmy.

Nadchodząca trasa będzie promować nowe, wyczekiwane wydawnictwo Furii – album „Huta Luna”, który ukaże się 10 października od Pagan Records.

Wojaże tej czwórki obejmą osiem następujących przystanków:
2 XI @ Poznań, Tama
3 XI @ Bydgoszcz, Fabryka Loyda
4 XI @ Szczecin, Kosmos
5 XI @ Gdańsk, B90
9 XI @ Kraków, Kamienna12
10 XI @ Wrocław, Stary Klasztor
11 XI @ Warszawa, Progresja
12 XI @ Lublin, Radio Lublin

Bilety na koncerty trafią do Knock Out Music Store już 22 sierpnia o 10:00.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Koncertowe przewidywania

Post autor: Schizoid »

Schizoid pisze: czw sie 17, 2023 9:44 pmFuria?
A jednak ;) super news!

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Meh.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Wyśmienita wiadomość!
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Re: Furia + Zamilska, Owls Woods Graves, Krzta - Polska 2023

Post autor: Żelazny »

W porównaniu z napompowanymi oczekiwaniami to wiadomo, że nic wielkiego, ale trasa jako taka ciekawa. Natomiast Kraków w czwartek, a to jedyna realna możliwość dla mnie by była.
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: 02-12/11/2023 Furia + Zamilska, Owls Woods Graves, Krzta - Trasa 2023

Zaryzykuję twierdzenie, że to jedne z ważniejszych eventów w tym roku. Furia nie grała trasy od 6 lat, nie wiadomo, kiedy (i czy w ogóle) zagra kolejną. A jednak to jest zespół, od którego cały ten specyficzny PLBM się zaczął.

A towarzystwo OWG? To już w ogóle bajka.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

Dokładka OWG w tym roku to piękna sprawa
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Pierwszy (chyba) sold out na trasie - Kraków. Jakoś mnie to nie dziwi :D
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Wrocek - sold out
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Kraków odhaczony i tak:

Krzta - gówno

Owls Woods Graves widziałem po raz drugi, zresztą e tym samym lokalu. Choć Fall wyrobił się jako frontman, to całościowo koncert oceniam gorzej. Był dobry, ale w lipcu jednak znacznie większy rozpierdol. Pewnie sporą zasługa w tym publiczności, która wtedy była znacznie bardziej dzika.

Zamilska - ???

Furia - warto było w końcu zobaczyć legendę polskiej sceny, no ale cóż... Obecnie nie rozumiem pomysłu Nihila na ten zespół i tkwię jeszcze w czasach Nocela. Gdy grali stare rzeczy, to było fajnie, a nawet bardzo fajnie (Są to koła!), natomiast nowe to straszna sieka i było ich stanowczo za dużo. Według mnie to nie był dobry koncert, ale w moim przypadku trzeba było go zobaczyć, bo Furia miała bardzo duży udział we wprowadzaniu mnie w black metal.

Awatar użytkownika
Kevin18
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Kevin18 »

Czyli potwierdzasz słowa kolegi, który był i powiedział że to może nie było złe wydarzenie, ale jedno z najbardziej męczących na jakich był :)
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W sumie to tak. Ostatnia część seta Furri, wypełniona nowościami, to już była ciężka misja.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

To jeszcze ode mnie parę słów na temat tego jakże kulturalnego wydarzenia :D Krzta mi nie siadła jakoś wybitnie. OWG lepszy koncert zagrali według mnie na SDL, co jest w sumie nieco zaskakujące, bo raczej spodziewałbym się, że w klubie mną sponiewierają. Raczej miałem wrażenie, że jest jakoś bez pizdy a publika na SDL była też bardziej dzika - było więcej szalikowców i oczywiście race, tutaj chuliganów było znacznie mniej, no a rac nie było z wiadomych przyczyn :D Zamilska totalnie nie dla mnie. Furia była przepiękna, ale... do czasu. Dwa nowe na otwarcie były dobre, potem się zaczęło absolutne mięsko - seria numerów ze starych płyt - takie Koła, Kosi czy Zamawianie Drugie przecudnie siadły. Hajlajt? Chyba Za Ćmą, coś pięknego. Wtedy poczułem, że Furia w klubie to jest wybitnie inne doświadczenie niż plenerowy występ. Niesamowite przeżycie, które szybko minęło, bo zaczęła się seria numerów z nowej płyty, które... wszystkie brzmiały dla mnie identycznie. Jeszcze na moment skok w bok i zagrany "beztytułowiec" z Marzanny, ale to by było na tyle, na trzy ostatnie numery poszedłem na spokojnie się odlać i ustawić z tyłu sali, żeby nie przeciskać się potem do szatni. No i sam Nihil - cudnie się na tego faceta patrzy na scenie :D Wydarzenie na plus, ale miałem większe oczekiwania, nie nasyciłem się.
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

W sumie u mnie podobnie jak koledzy wcześniej podali. OWG z gorszą dynamiką niż w lipcu, natomiast z Furią jestem w miarę kontent jak na ten pierwszy raz, nie poszedłbym jednak za nic na następny koncert póki nie powróci ZNACZNIE więcej klasyki sprzed Nocela do setu. A nie da się ukryć, że to raczej pobożne życzenie.
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

manichean pisze: pn lis 13, 2023 11:38 pm (...) nie poszedłbym jednak za nic na następny koncert póki nie powróci ZNACZNIE więcej klasyki sprzed Nocela do setu.
Zgadnijcie kto zrobił dokładnie na odwrót :jee: . Obecna trasa nie ma swojego wątku, więc piszę tutaj.

Trzy lata temu Furia puściła w obieg swoją ostatnią płytę, którą niestety męczy aż do teraz. Pomimo doświadczeń sprzed trzech lat, format trasy pod szyldem "Furia gra kino" jakoś mnie nastawił na zaryzykowanie pójściem. Trochę chyba sobie od śląskiej brygady odpocząłem za ten czas. Nie będę odkrywczy mówiąc, że na koncercie zawierającym prawie tyle samo kawałków z Luny co ostatnio, zobaczyłem całkiem identyczny pokaz blastów. Sumarycznie było może ciutkę lepiej niż w 2023, do tego puszczanie tych archiwalnych produkcji filmowych na płachcie jakoś urozmaicało to doświadczenie, no i dźwięk w Studio radzi sobie bez dwóch zdań lepiej od dawnego HP. Ale i tak, koncert ten przypieczętował fakt, że materiał z Luny jest u mnie w odbiorze nie do uratowania. Źle, że cisną to już trzeci leg, dlatego tym razem moje oryginalne odżegnanie się od koncertów Luno-Furii nabiera tym razem konsekwentności. Highlightem dzisiaj jest z pewnością Wyjcie Psy - to jest Furia, którą powinno się słyszeć przez całość koncertu.

Pzdr dla @cockera, z którym poznaliśmy budowę Spodka oraz technikę wkładania kabli w żelbeton
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

W sumie zgadzam się z manicheanem. Do hutniczego materiału nie przekonam się chyba nigdy w pełni. Świetny dźwięk w Studio pomógł w odbiorze, ale to były raczej momenty.
Byłem ciekawy jak wypadnie motyw z filmem, nie oglądałem też żadnych fotek ani filmików - okazało się, że cały zespół umieszczony był po drugiej stronie płachty, na której wyświetlano produkcję. Ze względu na częściową transparentoność płachty muzycy byli widoczni przez większość czasu, co pozwalało mi nacieszyć oczy kocimi ruchami Nihila. Sam film myślałem, że będzie może pełnił bardziej rolę motywu przewodniego, ale to głównie były po prostu urywki filmów o Śląsku w czasach PRLu. Jedyne co powracało to co jakiś czas film (wyjąkowo z narratorem, a więc muzycy wtedy grali jakieś delikatne tło z wykorzystaniem m. in. gongu) o budowie kopuły Spodka, dzięki któremu zdobyliśmy kupę potrzebnej wiedzy inżyniersko kontruktorskiej, aby powtórzyć ten wyczyn. A tak trochę poważniej, to mnie nawet to zaciekawiło i zacząłem doceniać jaka to jest ciekawa robota, kto wie - może jak EJAJ już zje wszystko, ja zostanę budowlańcem :) ogólnie właśnie co do EJAJA i tych filmów, może zabrzmię banalnie, ale w czasach chujowych animacji wygenerowanych w 5 minut na chwilę przed koncertem, pięknym było zobaczyć po prostu nagrania, na których byli zwyczajni ślązacy - ich uśmiechy, skupienie w pracy czy też rozmowy nad klatkami z jakimiś gołębiami(?) na targu.
Koncert ciekawy, nie byłem na takim wydarzeniu wcześniej. Gdyby to nie było studio to pewnie bym odpuścił, ale wyszedłem ukontentowany. Oczywiście bardzo chciałbym usłyszeć starsze kawałki, bo tego seta już praktycznie słyszałem, ale na to chyba jeszcze musimy chwilę poczekać.

@manichean, kłaniam się. Udany wieczór
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Kable w żelbetonie i budowa Spodka rozpracowana ;)
ODPOWIEDZ