04-05/06/2025 - Steven Wilson - Warszawa/Gliwice

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

04-05/06/2025 - Steven Wilson - Warszawa/Gliwice

Postautor: Shedao Shai » pn cze 24, 2024 9:08 am

STEVEN WILSON

THE OVERVIEW TOUR 2025

4.06.2025, Warszawa, COS Torwar, godz. 20:00
5.06.2025, Gliwice, PreZero Arena, godz. 20:00

DWA FASCYNUJĄCE WIECZORY Z JEDNYM Z NAJBARDZIEJ WPŁYWOWYCH GITARZYSTÓW ŚWIATA!

Bilety w sprzedaży na www.rockserwis.pl (kolekcjonerskie oraz elektroniczne) oraz w punktach i na stronach eventim.pl i ticketmaster.pl
Bilety w sprzedaży od 28.06.2024 godz. 10:00

Wielka Brytania i Europa. Wiosna 2025. Pierwsze solowe występy na żywo od 7 lat.
Po wydaniu ósmego solowego albumu - The Overview - którego premiera planowana jest na początek 2025r. Steven Wilson wraz z zespołem odwiedzi Wielką Brytanię i jedenaście krajów europejskich w ramach The Overview Tour.
Będą to pierwsze solowe występy Stevena Wilsona w pełnym składzie od 2018 roku, kiedy to po wydaniu albumu To The Bone z 2017 roku dał 145 koncertów w 30 krajach.
Steven Wilson: "Jestem podekscytowany możliwością ogłoszenia trasy koncertowej w 2025r., mojej pierwszej od 7 lat. The Overview Tour będzie doświadczeniem audiowizualnym opartym na nowym wydawnictwie o tym samym tytule - albumie o tematyce kosmicznej, na którym znajdą się tylko dwa bardzo długie utwory. Po raz pierwszy zagram także muzykę z The Harmony Codex, a także kompozycje ze wszystkich moich poprzednich płyt. Jestem niesamowicie szczęśliwy, że znów będę mógł występować z moim inspirującym zespołem. Mamy dużo czasu do nadrobienia. Nie mogę się doczekać, aż zobaczę Was podczas tych - mam nadzieję - niesamowitych koncertów!”
Sprzedaż ogólnodostępna rozpoczyna się w piątek 28 czerwca o godzinie 10:00.
Odnoszący ogromne sukcesy, ale zawsze bezkompromisowy Steven Wilson jest od trzydziestu lat jednym z najbardziej kreatywnych artystów w Wielkiej Brytanii. Muzyk, producent, innowator dźwięku przestrzennego, a także frontman zespołu, Wilson przesunął granice między ekspansywną muzyką rockową, a wizjonerskim dźwiękiem elektronicznym. Jego siódmy solowy album - The Harmony Codex - został wydany w 2023 roku i spotkał się z powszechnym uznaniem po niezwykle udanej, nieoczekiwanej trasie koncertowej Porcupine Tree, zespołu, któremu Wilson liderował od połowy lat 90. aż do przerwy w 2010 roku. Ostatnie trzy albumy (To The Bone, The Future Bites i The Harmony Codex) dotarły do pierwszej piątki brytyjskich list bestsellerów.

Z A P R A S Z A M Y!!!!!

Awatar użytkownika
KingCrimson95
-#Invader
-#Invader

Re: 04-05/06/2025 - Steven Wilson - Warszawa/Gliwice

Postautor: KingCrimson95 » pn cze 24, 2024 9:36 am

Elegancko. Nie miałem okazji widzieć na żywo SW w wersji solo, więc ostrzę sobie zęby. Tym bardziej, że "The Harmony Codex" to album mistrzowski.
Koncertowo 2025:
13.10. - Opeth - Kraków
28.10. - Helloween - Katowice
22.11. - Sabaton - Kraków
01.12. - Till Lindemann - Kraków
05.12. - Jethro Tull - Kraków

paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: paulek » pn cze 24, 2024 9:37 am

A to Ci niespodziewanka. Oczywiście wpisane do notesu. Jak na placu grają to wstyd nie iść, w laćkach pójdę :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Mr. M » pn cze 24, 2024 10:08 am

Pokrywa się z Mystikiem :(

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » pn cze 24, 2024 10:11 am

Clashe brzydkie, może jakąś zagramanicę zrobię
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".

09: Zalewski, Dżem, Organek, Coma
10: IQ, Parcels, Ashes of Ares, Opeth, Opeth, Opeth, Eivør, Wolvennest, Helloween
11: The Night Eternal, Ciśnienie, Kaelan Mikla, Rome, Candlemass, Youth Novels, Mag
12: Zalewski, Acid Drinkers

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***

Deleted User 4876

Postautor: Deleted User 4876 » pn cze 24, 2024 10:34 am

Piękny nius ❤️

Awatar użytkownika
labutanol
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Postautor: labutanol » czw cze 27, 2024 3:29 pm

Osatnia twórczość solowa Wilsona do mnie średnio przemawia... ale godne zastanowienia się.

Awatar użytkownika
Wuja
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Postautor: Wuja » czw maja 08, 2025 5:19 pm

Wraca ktoś bezpośrednio po koncercie w Gliwicach do Wrocławia? ;)

Awatar użytkownika
Emilio
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: Emilio » pt maja 09, 2025 8:36 pm

Uwielbiam Wilsona i widziałem go na żywca 3 razy, zawsze było super. Niestety, dla mnie najgorsze możliwe daty, więc muszę odpuścić ten koncert :/
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."

Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Postautor: Beny82 » pt maja 30, 2025 9:23 pm

Kto się wybiera na Torwar?

Awatar użytkownika
Sun Quench
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Sun Quench » ndz cze 01, 2025 1:25 am

Jak się ktoś jeszcze zastanawia czy iść to może pomogę, kilka tygodni temu byłem na koncercie w London Palladium, jeśli nagłośnienie będzie porównywalne to jest to warte każdych pieniędzy, spokojnie jeden z 5 najlepszych koncertów na jakich w życiu byłem

Deleted User 8263

Postautor: Deleted User 8263 » ndz cze 01, 2025 8:37 am

Jak się ktoś jeszcze zastanawia czy iść to może pomogę, kilka tygodni temu byłem na koncercie w London Palladium, jeśli nagłośnienie będzie porównywalne to jest to warte każdych pieniędzy, spokojnie jeden z 5 najlepszych koncertów na jakich w życiu byłem
Pamietasz czasowke?

Czy ktoś wraca do Gdanska po koncercie?

Awatar użytkownika
Sun Quench
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Sun Quench » ndz cze 01, 2025 3:45 pm

Pamietasz czasowke?

Czy ktoś wraca do Gdanska po koncercie?
Koncert trwał jakieś dwie i pół godziny, pierwsza część dosyć senna, jakoś mi nie podchodzi ta płyta, było jakieś 15 minut przerwy i po niej już top level, miłe były też zmiany w secie. PT słucham od połowy lat 90tych, solowego SW też ogarniam także koncert był dla mnie ucztą, sporo lepszy niż jego ostatni jaki widziałem, to był ten promujący płytę To the Bone. Jedyny minus to strasznie drętwa publiczność.

Awatar użytkownika
manichean
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Postautor: manichean » śr cze 04, 2025 7:52 pm

Frekwa szykuje się godna, zaraz podróż na lepsze miejsca będzie.
09 Current 93 (Waw), Glenn Hughes (Krk), Pink Turns Blue (Krk(?)
10 Unsound 2025 (?), Medico/Stellar Blight (Krk), Opeth (Krk), Fields of Nephilim/Chameleons (Łdź) (?)
11 Ciśnienie (Krk), JAD (Krk), John Maus (Krk), Xiu Xiu (Waw)?)/OWG (Krk)?), Hate (Krk), Swans 1 (Waw), Swans 2 (Berlin)

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » śr cze 04, 2025 8:47 pm

RE LO KACJA RE LO KACJA
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".

09: Zalewski, Dżem, Organek, Coma
10: IQ, Parcels, Ashes of Ares, Opeth, Opeth, Opeth, Eivør, Wolvennest, Helloween
11: The Night Eternal, Ciśnienie, Kaelan Mikla, Rome, Candlemass, Youth Novels, Mag
12: Zalewski, Acid Drinkers

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***

Awatar użytkownika
manichean
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Postautor: manichean » śr cze 04, 2025 11:53 pm

Ekspresowo wyszedłem po gigu, więc zabieram się odrazu za relkę.

Koncert bardzo udany. Była jakaś spora obsuwa z otwarciem bram, byliśmy na 19:30 a ludzie jakby dopiero ruszyli w kolejce do przodu. Sam koncert ruszył 10 min po czasie, więc jakoś to spięli.

Po wejściu kwadrans przed zajęliśmy nasze miejsca, ale widząc te porąbane pustki ( o tym na koniec XD ) nastąpił szybki transfer na frontalne trybsy bliżej dołu.

Teraz o plusach.
Po pierwsze, dźwięk. Nie wiem czy to nie był drugi najlepiej nagłośniony koncert na którym byłem, nie pamiętam aż takiej brzytwy nawet na PT w 2022. Nie znam realiów Torwaru, ale dzisiejszego wieczoru klasa w opór. Zespół na wysokich obrotach, Nick Beggs mógłby mi tym basem walić w głowę i bym nadal chwalił, jak super brzmi.

Po drugie, set kupił. The Overview to kombajn na żywo, wcisnęło nieraz w trakcie tych ponad 40 minut głębiej w siedzenie. Kawałki z Harmony Codex również miło zaskoczyły, a to w zasadzie dla nich również premierowa trasa XD Także najnowszy materiał siedzi na żywo bez dwóch zdań.

Reszta setlisty była lekkim losowaniem, ale padło w moim odczuciu na wiele dobrego. Nie sądziłem, że Harmony Corine to taki kopniaczek live, jeden z grubszych momentów całego wieczoru. Run Like Hell… przepraszam Phase I, fajna staroć do zagrania. No i na sam koniec, Raven, które jest chyba najpiękniejszym kawałkiem solowego SW, też wymłóciło jak należy.

No i jeszcze oprawa graficzna. Robią te filmy robotę.

Natomiast co bawiło, to jak pazerność skróciła nogi organizatorom. Sory, ale trybuny na PT miałem za 180 zł 3 lata temu. Jak ktoś po tym czasie podbija cenę x2 i organizuje dwa koncerty, w tym jedną na hali skrojonej pod 3k ludzi, to efekty mamy śmieszne. To co widziałem to tak 45-50% sprzedanych miejsc na płytę i trybuny, każde mierzone wzrokiem z osobna. Dobrze było wyrwać te bilety zdecydowanie taniej.

Koncert doprawdy udany. Spożywam ostatniego Specjala na dzisiaj, kończąc tym samym jednodniowe oblężenie Warszawy. Od jutra feshtung Danzig i więcej litrów tegoż boskiego napoju z Pomorza.
:pijak: :pijak:
09 Current 93 (Waw), Glenn Hughes (Krk), Pink Turns Blue (Krk(?)
10 Unsound 2025 (?), Medico/Stellar Blight (Krk), Opeth (Krk), Fields of Nephilim/Chameleons (Łdź) (?)
11 Ciśnienie (Krk), JAD (Krk), John Maus (Krk), Xiu Xiu (Waw)?)/OWG (Krk)?), Hate (Krk), Swans 1 (Waw), Swans 2 (Berlin)

paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: paulek » czw cze 05, 2025 9:44 am

Ciekawe jak u nas dziś z frekwencją będzie. Tłumów się nie spodziewam.
A co do nagłośnienia, to jeszcze nie zdarzyło mi się aby czy to na solowym Stefanie czy na PT były problemy z nagłośnieniem Zawsze była żyleta dźwięk.
Nawet w Hali Wisły, której jak mówiono nie da się db nagłośnić...

paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: paulek » czw cze 05, 2025 11:30 pm

Właśnie wróciłem. Koncert z kategorii musisz zobaczyć, świetnie zagrany fajna muza i tyle. Zaskoczenie na plus - frekwencja. Trybuny niemalże w całości zapełnione, płyta też tak w 4/5. Nagłośnienie kapitalne, muza bardzo fajnie zagrana, Stefan nawet ożywiony i ze sporą dawką gadek do publiki. Generalnie bardzo udany wieczór. Muzyczna zawartość, jak dla mnie taka sobie bo nie lubię ostatnich płyt Stefana no ale nie ma co marudzić. Wizualizacje w pierwszej części to taki ubogi krewny mistrza Józefa podczas jego koncertów w planetarium. Polecam wszystkim być na takim koncercie, astralna muzyka Józefa Skrzeka i pokazy np drogi mlecznej, pierścieni Saturna itd... Głębokie przeżycie nie tylko muzyczne.

Wróć do „Koncerty, Imprezy, Spotkania”