19/06/2026 - Kanye West - Chorzów

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: 19/06/2026 - Kanye West - Chorzów

Post autor: Mr. M »

nugz pisze: pn kwie 20, 2026 7:21 pm Wszystko byłoby inaczej, gdybyście na METALOWYM FORUM nie wrzucali takich newsów! :P
Niektóre metalowe tematy mają 0 komentarzy, a tutaj jaka żwawa dyskusja się wywiązała. Głos ludu :wink:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

pz pisze: pn kwie 20, 2026 8:01 pm Akurat nasz kuc okazał się być fanem konfederaty Westa
Wszyscy w szoku!!
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Nie spodziewałem się AŻ TAKICH dyskusji w tym wątku

xDDD
Najbliższe koncerty w 2026: Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN, METALFEST Open Air, Metallica ...
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Ja chociaż z tego wątku dowiedziałem się o poglądach Westa i, że to taka kontrowersyjna osoba. Wcześniej tylko wiedziałem, że taki gość istnieje...
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Sprawdziłem z ciekawości na Spotify i ten koleś ma 2x tyle odsłuchów co Metallica. W kontekście odwoływania koncertów ze względu na głoszone poglądy twórcy to chyba zdecydowanie najpopularniejsza postać, którą to u nas spotkało. Liczyłem na dyskusję o tego typu działaniach (oczywiście z wątkiem "metalowym"), no ale jak już Stanowski wydał werdykt, to pewnie po dyskusji.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Recit The Thornographer pisze: wt kwie 21, 2026 10:05 am Sprawdziłem z ciekawości na Spotify i ten koleś ma 2x tyle odsłuchów co Metallica. W kontekście odwoływania koncertów ze względu na głoszone poglądy twórcy to chyba zdecydowanie najpopularniejsza postać, którą to u nas spotkało.
Do tej pory numerem pod tym względem był Waters, ale rzeczywiście Aryjczyk z Atlanty chyba go przebija popularnością.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Mr. M pisze: wt kwie 21, 2026 10:25 am
Recit The Thornographer pisze: wt kwie 21, 2026 10:05 am Sprawdziłem z ciekawości na Spotify i ten koleś ma 2x tyle odsłuchów co Metallica. W kontekście odwoływania koncertów ze względu na głoszone poglądy twórcy to chyba zdecydowanie najpopularniejsza postać, którą to u nas spotkało.
Do tej pory numerem pod tym względem był Waters, ale rzeczywiście Aryjczyk z Atlanty chyba go przebija popularnością.
Sprawdziłem - Pink Floyd ma faktycznie dużo, ale mniej niż Metallica, natomiast sam Waters mniej niż chociażby Dimmu Borgir. Podziemie i kvlt :!:

(oczywiście wiadomo, że Spotify to nie jest idealny wyznacznik popularności, ale coś to mówi)
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

Jak padło info o odwołaniu koncertu, to rzucili coś o „przyczynach formalno-prawnych”, bez konkretów. Dopiero wczoraj wieczorem przeleciało mi przed oczami jakieś nowe nagranie z Biejat i Chobielinczykiem o odwołaniu jego występ z inicjatywy rządowej. Śmieszne, w sprawie wspomnianego wyżej Watersa interweniował wyłącznie Kraków jako gmina. Tutaj uderzyli z władzy centralnej, no chyba, że jednak rada Chorzowa coś wystosowała wcześniej pro forma, a ci tylko się pod to podpięli.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Kolejny odcinek. Napięcie rośnie.
Załączniki
1776893167801.jpg
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Shedao Shai »

O kurczaki, mam nadzieję że podobnie będzie bronił Mystica i Sun Dying!
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Ta symulacja jest naprawdę piękna. Przy czytaniu komentarzy na temat koncertu wpadł mi też w oko taki złoty tekst: :)

https://www.magnapolonia.org/standardy- ... nye-westa/
Problem podwójnych standardów nie sprowadza się wyłącznie do kwestii gustu artystycznego czy granic prowokacji. Dotyczy fundamentalnej zasady równego traktowania różnych grup społecznych i religijnych. Jeśli jednym z deklarowanych celów polityki kulturalnej jest przeciwdziałanie tzw. „mowie nienawiści”, to trudno uzasadnić sytuację, w której ochrona jednych wspólnot jest zdecydowana i natychmiastowa, podczas gdy inne – w tym przypadku katolicy – mają poczucie, że ich wrażliwość bywa marginalizowana.

Obrońcy decyzji rządu o zablokowaniu koncertu murzyńskiego artysty podkreślają, że przypadek Kanye Westa ma szczególny charakter ze względu na globalny zasięg jego wypowiedzi oraz „historyczny ciężar antysemityzmu”. Nawet jeśli zgodzimy z się z taką retoryką, państwo, które chce być wiarygodne w egzekwowaniu standardów, musi wykazywać się spójnością i na tej samej zasadzie blokować np. antychrześcijańskie występy Nergala i jemu podobnych. W przeciwnym razie pojawia się wrażenie arbitralności – a to z kolei podkopuje zaufanie obywateli do instytucji publicznych.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Recit The Thornographer pisze: sob kwie 18, 2026 11:01 pm
Bon Dzosef pisze: sob kwie 18, 2026 8:57 pm
Michaś, nie masz problemu z kontrolą emocji? Może zrób sobie jakiś TUS, a nie zachowujesz się jak byle chujek, bo coś Cię poruszyło.
Skoro wiazesz mnie z jakimis swoimi urojonymi prawicowymi wrogami to masz cos nie tak z głowa.
Co ma do tematu Twoja wiara, chrzest lub jego brak, mięso, "pucie" i horoskopy?
To, ze wmawiasz mi ze to jakas moja strona konfliktu, przywolujesz jakas wymyslona "prawice". I wmawiasz mi cos, czego nie napisalem o jayz bo to nie byl moj post.
Bez kitu, przepraszam (!), nie wiem co mi się popieprzyło, że to Ty o Jayu napisałeś :oops: Co za masakra, sorry! Teraz wyszło, że ze mnie nie ułom, tylko analfabeta :lol:

Abstrahując od moich sympatii politycznych nie mam "wrogów" prawicowych, a chodzi mi tylko o to, że z naszymi wyborami łączy się pewien bagaż dodatkowych rzeczy, które nie są w partyjnych ulotkach, a ludzie często o tym nie wiedzą i dlatego warto to zaznaczyć. Dotyczy to każdej strony politycznego sporu oczywiście, każda ma swoją agendę, która nie ląduje na afiszach, ale jest realizowana. W przypadku strony prawej w Polsce niestety immanentną częścią ich jestestwa jest walka z "obrazą uczuć religijnych". Pamiętam zdziwienie mojego dobrego kolegi, gdy nasz krajan Mentzen wypowiedział się, że ten przepis jest ważny, a mój kumpel inaczej rozumiał "wolność". Walka o odwołanie Mystica jest naprawdę mocna, szczególnie, że koncerty będą też 4.06 w Boże Ciało.

Tego Westa odwołali ludzie z innych powodów i jak pisałem, to w sumie dla mnie ciekawe ze względu na rozpoznawalność kolesia, może zrobi się z tego jakąś większa dyskusja.
Luźna guma, ja też się za bardzo odpaliłem takze też sorry.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Czy moje piękne oczęta widzą przeprosiny i refleksję Z TEGO KONTA?!😲 johnny, zapisz tam, w ramach Wydarzenia Roku ;)
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Już dawno zapisane - zdecydowałem się nie odbierać Ci przyjemności z reakcji jako pierwszy, zasłużyłeś ;)
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Albo PreZes postraszył jakimś specjalnym artykułem, albo jeszcze coś psychoaktywnego trzyma po Buenos ;)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

A co do samego Ye to ofc zyjemy w pojebanym kraju, pejsate pomioty szatana dokonuja zbrodni przy ktorych Putin to harcerz, murzyni w stanach do siebie strzelaja i moga grać koncerty, ale my nigga Kanye za pare tweetow ktore nikogo nie zabily ma największy cancel w historii. Dramat
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Na początku w sumie myślałem, że nikt mu tego koncertu tutaj nie zabroni, ale pod warunkiem, że dzień przed koncertem przyjedzie do Auschwitz, pochodzi z polskim rabinem i Zembaczyńskim, powie „I’m so sorry” i tyle. No ale szansy nie dostał. A mógł grzecznie poprosić Chabat Lubawicz o wstawiennictwo.

Anyway, w Albanii dostał ostatnio zielone światło na koncert oraz budowę „tymczasowego stadionu” z błogosławieństwem tamtejszego ministerstwa sportu. Znając ich to przyjmą go tam jak bóstwo z Ameryki. No ale patrząc na ich układ wyznaniowy nie dziwi, że mają wygrzane na jego perypetie sprzed roku.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Bon Dzosef pisze: sob maja 02, 2026 4:10 pm A co do samego Ye to ofc zyjemy w pojebanym kraju, pejsate pomioty szatana dokonuja zbrodni przy ktorych Putin to harcerz, murzyni w stanach do siebie strzelaja i moga grać koncerty, ale my nigga Kanye za pare tweetow ktore nikogo nie zabily ma największy cancel w historii. Dramat
Mordo, abstrahując od wpływów osobników napletoujemnych - żyjemy w państwie najbardziej zniszczonym przez mrzonki austriackiego ćpuna. Sytuacja, w której jakiś patus dumnie śpiewający "nigga heil Hitler" grałby koncert obok miejsc, w których zwyrole wyznający ten slogan 80 lat temu doprowadzali do eksterminacji ludności cywilnej, byłaby co najmniej niestosowna.

Przecież ze swoją facjatą sam wygrał byś wycieczkę pociągiem nawet bez uprzedniego ściągania spodni. Te skurwysyny wysłały mojego dziadka na przymusowe roboty zagranicę. Myślę, że wiele osób tutaj ma jakieś historie rodzinne, które są naznaczone przez gówno, jakiego dopuszczali się wtedy Niemcy i przyjaciele. Sprowadzanie wszystkiego do Żydów jest po prostu błędne, bo Polska była bezpośrednim poszkodowanym działań nazistowskich podczas II wś.

I nie chodziło o kilka tweetów, tylko jawną fascynację ustrojem totalitarnym, który był dla nas programowo wrogi. Bo paradowanie po mieście w koszulce ze swastyką i nagrywanie piosenek wyrażających jawne sympatie względem nazizmu to jest coś więcej niż jakieś schizoposty na Twitterze. Już chuj z tym, że chłop ma nierówno pod sufitem, twórczość Westa w ostatnich latach przekracza pewne granice, co z perspektywy mieszkańców akurat tych (choć nie tylko tych) terenów Europy jest nieakceptowane.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Jego choroby w głowie to swoją drogą ostatnio wygodne wyjaśnianie jego zachowania, ale niepełne. To był zawsze buc. Przez ponad 20 lat był jadowity i fascynacja swastyką przyszła niczym kolejny, spodziewany wręcz etap. Do niedawna łkał, że mu Kardashianka psuje córkę - teraz przyklaskuje wciąganiu jej do showbiznesu i promuje jej karierę muzyczną. Dwunastolatce, która przeklina i jest pomalowana jak ćpunka dorabiająca w salonie tatuażu. A typ jest rzekomo wielce wierzący i konserwatywny. Siebie warci ludzie.

A jego fanom bardzo szybko zebrało się na wybaczenie mu wszystkiego po zaledwie jednym tweecie z przeprosinami, wydaniu gówno płyty z wstawkami AI (ostateczna wersja nadal ma AI) i po ogłoszeniu nowych koncertów. Zagrał raz na wielkiej półkuli, porapował na ostrym, asłuchalnym przesterze i znów jest fajny. Skowyt polaczków, którzy nie zobaczą w PL swojego „goata” bardzo cieszy. Tak jak napisał Schiz, organizacja tego koncertu w Polsce byłaby niestosowna. Również z przyczyn estetycznych.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zajzajer »

manichean pisze: sob maja 02, 2026 6:02 pm Dwunastolatce, która przeklina i jest pomalowana jak ćpunka dorabiająca w salonie tatuażu.
Wiesz to jednak usa, mówi się, że zgnilizna przyszła z zachodu, akurat to że dorabia to spoko, sam mam dziary wiec dla mnie ok, ale nie chciałbym żeby mnie 12latka tatuowała. Tam 6 letnie dziewczynki chodzą w szpilkach i makijażu, przynajmniej od lat 80tych jak nie wcześniej są organizowane konkursy ''Miss Ksieżniczki'' z tego co wiem u nas też kiedyś było coś takiego nie wiem jak jest teraz. Trochę to pojebane, ale dobra, nie moje dzieci nie mój problem. :)
I don't belong here, we gotta move on, dear
Escape from this afterlife
'Cause this time I'm right to move on and on
Far away from here

Zajzajer on the Road 2026:

Kings of Leon - Łódź
Testament - Krk
Deep Purple - Łódź 50%
ODPOWIEDZ