Najlepsze mówione intro

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących Iron Maiden i ich dokonań nagraniowych,koncertowych itd...

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Najlepsze mówione intro

Still Life
7
7%
Alexander the Great
15
14%
The Number of the Beast
59
56%
Different World (Ayyyyyy)
5
5%
The Prisoner
19
18%

Liczba głosów: 105

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Najlepsze mówione intro

Post autor: Schizoid »

Temat może nie jest najlepszym wyborem na tego posta, ale nie chce mi się otwierać nowego, który poniekąd by się pokrywał z tym tutaj...

Jak teraz się raczę dyskografią IM w przygotowaniach koncertowych, to zauważyłem rzecz, która mi dotychczas umykała. To jest drobiazg i nie ma związku z samą muzyką, ale... Na płytach wydanych po klasycznej erze brakuje mi właśnie ciekawych introdukcji.

"My son...", "Woe to you...", :We want information...", śmiech faraona (?) w Powerslave, nawet takie pierdołowate rzeczy pokroju "japońskiego" na początku Still Life. To są zależnie od kompozycji albo drobiazgi albo fragmenty budujące nastrój całości.

Na żywo to czasami wyglądało inaczej, bo zajebiste intro z recytacją wiersza dostało Paschendale, Dance of Death też zyskało wprowadzenie wzięte z Shakespeare'a, ale całościowo im dalej w las, tym bardziej odczuwam tego brak. IMO tego typu rzeczy sprawiały, że dany numer stawał się bardziej charakterystyczny.

Nie wiem, w życiu w sumie o tym nie myślałem, ale jak tak się zastanowię, to w sumie szkoda, że z tego zrezygnowali. Dobrze, że Sign of the Cross załapało się jeszcze na chór gregoriański, bo gdyby powstało 10 lat później, to pewnie byłoby inaczej.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Number chyba najlepszy. Prisoner mnie zawsze wkurwial :D
Awatar użytkownika
maidengraf
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: maidengraf »

Bezapelacyjnie The Number choć Prisoner tuż za nim.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Easy - Hell Awaits XD

Od IM chyba Number, po prostu kultowe.
Awatar użytkownika
Madback
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Madback »

Zawsze podobało mi się wyglądające trochę jak puszczone od tyłu "Still Life".
ODPOWIEDZ