Ostatnio odkryłem/polecam

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

Re: Ostatnio odkryłem/polecam

Post autor: Caracalized »

Tak, wróci pod koniec roku i napisze najbardziej epickie relacje ever albo i jedną długą ze wszystkich koncertów, którą dwa dni się będzie czytało, tak aby na sanktuariankę się załapać jeszcze 😅
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Zajzajer »

Caracalized pisze: ↑śr sie 26, 2026 2:04 pm Shedao niedawno pisał, że go widział w Sopocie i po prostu przerwę od nas sobie zrobił. Może wróci :D
a to dobrze, ze go widział. Czyli wszystko w najlepszym porządeczku :)
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Pawlo84
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Pawlo84 »

@Schizoid i @Caracalized - dzięki za Venatora (pierwszy album jakiś czas temu wysłuchałem, a potem zapomniałem o nich), Triumpher i Fortress. Jak najbardziej moje klimaty, czyli lądują na liście do przesłuchania.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Zajzajer »

Może nie ostatnio, bo 16 lat temu gdzieś odkryłem ten band, ale polecam portugalski The Allstar Project

https://www.progarchives.com/artist.asp?id=3572

Jak widać wydawnictw nie mają za wiele, najlepsza moim zdaniem imo ta z 2011 roku
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Obrazek

Dziś wyszedł nowy krążek Green Lung - Necropolitan. Z Green Lung łączy mnie krótka znajomość, przeszło rok, coś ponad to. Wkręciłem się w nich przed gigiem na Mystic Festival 2025 i od tamtego czasu bardzo lubię sobie ich zapuścić. Single zwiastowały udany album i Nercopolitan faktycznie jest bardzo dobry (opinia wydana na podstawie jednego odsłuchu, ale chyba będzie trwała). Natomiast sama stylistyka płyty bardzo mnie zaskoczyła. Już Necropolitan Line sugerowało, że podejście do songwritingu może być trochę inne od dotychczasowego, bo tam żwawej piosenki Green Lung wcześniej nie miało. Na tym niespodzianki się jednak nie kończą. Miejscami zastanawiałem się, czy nie słucham... Solowego Dickinsona. Pomijam, że w Black Magic Radio wokalista wpadł w wokalne rewiry starszego (ale nie starego) Bruce'a, ale kurdebele, przecież Ozymandias to jest numer, który mógłby się znaleźć na płytach BD od Accident of Birth wzwyż :lol: No nic, taka ciekawostka. Sam materiał jest bardzo satysfakcjonujący, panowie umiejętnie mieszają swoje inspiracje (w pewnym momencie pojawia się wręcz cytat z purpurowego Burn). Muzycznie to już dość odległe klimaty względem zdecydowanie bardziej stonerowego Woodland Rites, dużo tutaj nacisku na energię i przebojowość, ale nie poczytuję tego za wadę - choć pewnie część starszych fanów pokręci nosem. Nie zdziwiłoby mnie to, bo faktycznie ten zespół przeszedł dość zauważalną ewolucję, ale nie była ona bezsensowna. Czuję, że dużo odsłuchów tej płyty się trafi, jestem zadowolony :) Green Lung to jedna z niewielu kapel poruszających się w, co by nie mówić, klasycznych rejonach metalu, które według mnie mają jakieś tam szanse na osiągnięcie relatywnie dużej popularności. Wraz z wydaniem Necropolitan te szanse wzrosły nawet bardziej, bo totalnie umiem sobie wyobrazić, że grupą zainteresuje się nowe grono odbiorców.

Z ciekawostek: w przedostatnim utworze za recytację odpowiedzialna jest ruda z Castle Rat. Cała płyta to jakiś concept album, ale nie zagłębiałem się w szczegóły. Na okładce widać klasyczny motyw ust piekieł ze sztuki średniowiecznej (to samo, co u Ghosta na Prequelle), diabeł na górze to chyba nawiązanie do kadru z filmu Haxan: Witchcraft Through the Ages. Fajne detale :)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Super album, będzie si3ę u mnie bił z TNE :)
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

10: Hallas, Hallas(?), Misthyrming, Wolvennest, She Past Away
11: Messa(?), Messa(?), Carpenter Brut, Imperial Triumphant, Niechęć
12: Lady Pank(?), Psychonauts(?), Lebanon Hanover

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Bardzo dobra polecajka, słucham od wczoraj :D
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

blackcocker pisze: ↑sob wrz 12, 2026 8:52 am Super album, będzie si3ę u mnie bił z TNE :)
U mnie na razie chyba wygrywa... W temacie TNE pisałem, że brakuje mi tam trochę przebojowości. No to tutaj jest jej bardzo dużo, przecież takie Black Magic Radio to jest hicior w chuj. Tak samo Babalon, Ozymandias, otwieracz i inne. No jestem tym materiałem zauroczony. Nie wiem, czy nie AOTY u mnie na ten moment, ale powiedzmy, że do tej pory żaden tegoroczniak nie rozłożył mnie na łopatki. Ale jest serio git.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Schizoid pisze: ↑pn wrz 14, 2026 10:21 pm
blackcocker pisze: ↑sob wrz 12, 2026 8:52 am Super album, będzie si3ę u mnie bił z TNE :)
U mnie na razie chyba wygrywa... W temacie TNE pisałem, że brakuje mi tam trochę przebojowości. No to tutaj jest jej bardzo dużo, przecież takie Black Magic Radio to jest hicior w chuj. Tak samo Babalon, Ozymandias, otwieracz i inne. No jestem tym materiałem zauroczony. Nie wiem, czy nie AOTY u mnie na ten moment, ale powiedzmy, że do tej pory żaden tegoroczniak nie rozłożył mnie na łopatki. Ale jest serio git.
IMG_1789830740552.jpg
No i patrz co narobiłeś :d
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Hehe, super :D Tak właśnie ostatnio z @BCC kminiliśmy, ile osób w Polsce słucha Green Lung... Nie wiemy, ale teraz przynajmniej wiadomo, że to grono się poszerzyło o jedną osobę ;)

Znasz poprzednie? Jeśli nie, to nie mogę zagwarantować, że by się spodobały, ale przesłuchać warto.

Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Schizoid pisze: ↑sob wrz 19, 2026 5:22 pm Hehe, super :D Tak właśnie ostatnio z @BCC kminiliśmy, ile osób w Polsce słucha Green Lung... Nie wiemy, ale teraz przynajmniej wiadomo, że to grono się poszerzyło o jedną osobę ;)

Znasz poprzednie? Jeśli nie, to nie mogę zagwarantować, że by się spodobały, ale przesłuchać warto.
Jeszcze okazji nie miałem, ale przesłucham :)
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Ozric Tencacles - Harmonic Mind
a3135506782_10.jpg

Moja miłość do tego bandu nie zna granic. Pokręcony, progresywny space rock, z super hipnotycznymi melodiami i transowymi grooveami. Wczoraj wypuścili najnowszy album i powiem krótko - wg mnie kapitalna forma. Zespół dzięki któremu mogę odpłynąć i zapomnieć o świecie. Przenosi mnie do takich landscapeów z różnych gier platformowych przełomu wieków. Albo do jakichś dżunglowych pejzaży.

Weźmy taki riff na Moogu w 3:00 w Tillamook https://www.youtube.com/watch?v=sJh072MWmCQ. No Kapitalny groove <3 :dance:

Płyta już zamówiona :)
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

Obrazek

Swans - Newly Sentient Being

Siema koledzy, właśnie wyszła płyta dekady. Średnia trwania pojedynczego utworu obliczona na luźne 31,8 minuty - minimalny standard w muzyce, jaką można brać na poważnie. Otwierające album The End of Forgetting deklasuje 99% istniejącej muzyki (i to ze sporym naddatkiem), chociaż tak brutalnie jak na żywo już nigdy dla mnie nie zabrzmi, trzeba tam było być. To materiał do zakończenia muzyki, po tej płycie są już tylko napisy końcowe bez ukrytej sceny. Do tego wszystkiego zostało załączone sentymentalne DVD z zapisem większości koncertu oraz mojej zagubionej astralnie twarzyczki. Zaszczytem było wziąć udział w trakcie nagrywania tego monstrum.

Dziękuję i dobranoc
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Jaki to jest bangier, nie mam słów...
The Crüxshadows - Helios
https://m.youtube.com/watch?v=7FKRXFNt1 ... hzaGFkb3dz
Brzmi jak cudowne dziecko Placebo i Depeche Mode, z wajbem Ordinary World. I jeszcze ta powtarzana siódemka, plus łooooo... Cudo!
Całość, z naciskiem na refren, ryje mi banię od kilku dni i słucham w zapętleniu. Leciało z głośnika na gigu między zespołami i od razu wpadło mi w ucho, wyguglalem więc jeszcze w trakcie. Muszę koniecznie obadać więcej numerów tego zespołu, a może ktoś zna i mógłby coś polecić?
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
Awatar użytkownika
Cold
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Cold »

The Crüxshadows - darkwave, electro-goth, ale taki raczej na wesoło, bez nadmiernych dołów. Akurat "Helios" to pierwszy kawałek z płyty "Astromythology" z 2017. Jeśli ta pieśń Ci się podoba, to cała płyta do łyknięcia na spokojnie, są na niej jeszcze chwytliwsze rzeczy.

Najnowszy numer - "Lovecrushlove" - też dark-dyskoteka: https://www.youtube.com/watch?v=Ugp79oOgIkA

Nieco mroczniejsze klimaty to na płytach z lat 90. i z początku nowego milenium.
Wszystko dostępne na Spotify, na YouTube zresztą też.

W 2005 roku potężna burza przegoniła ich po kilkunastu minutach ze sceny na Castle Party. Ale kilka lat później (2008 lub 2009) dali na zamku w Bolkowie już full zajefajny show.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

:shock:
Brzmi jak coś idealnie dla mnie, i jeśli twierdzisz że na tej samej płycie są jeszcze bardziej przebojowe rzeczy to... już się nie mogę doczekać! Dzięki za info, obadam i będę wypatrywał koncertu w Polsce :)
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
ODPOWIEDZ