Piece Of Mind
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Piece Of Mind
Dałem opcje kocham bezgranicznie, ten album tylko rośnie przez dekady 3 pozycja, a teraz druga, ale już ledwo ledwo i przebije być może TNotB. Revelations znowu mu się podoba, reszta bez zarzutu. Kapitalna sprawa, kapitalny Nicko i cała sekcja, gitarzyści i Bruce. No i ta bajeczna okładka, właśnie Still Life leci, zamiecione totalnie.
Zajzajer on the Road 2026:
Najlepsza płyta Maiden, nie ma co się rozpisywać 
-
Powerslave100
- -#Prisoner

1.Where Eagles Dare
2.Flight of Icarus
3.Revelations
4.To Tame a Land
5.Die With Your Boots On
6.The Trooper
7.Still Life
8.Quest for Fire
9.Sun and Steel
2.Flight of Icarus
3.Revelations
4.To Tame a Land
5.Die With Your Boots On
6.The Trooper
7.Still Life
8.Quest for Fire
9.Sun and Steel
Moim zdaniem najbardziej klasyczny heavy album Maiden a Waszym? Od sit synetyzatory mam a dwie pierwsze punkowe trochę więc zostaje Number power (tutaj mamy autoplagiaty) więc zostaje piece
Zajzajer on the Road 2026:
Moim zdaniem to najlepsza płyta Iron Maiden.
Zgadzam się, tuż tuż za Synkiem.
- Frank Drebin
- -#Clansman

FotD = TOP5 albumów Maiden
Dobijam.
Neon, wyjątkowo smacznej kolacji dziś, Mordo!
Neon, wyjątkowo smacznej kolacji dziś, Mordo!
Spadła mi trochę w notowaniach, ale po krążkach z okresu 1984-88 jest to najlepszy album z Dickinsonem na wokalu.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Jeszcze parę lat temu postawiłbym ten album w ścisłym topie. Teraz to będzie może na piątym lub szóstym miejscu.
Pewnie top 5, ale raczej nie top 3. Nie znoszę Orłów.
U mnie Eagles stracił po Krakowie 2018, ale nie ma to nic wspólnego z muzyką 
No u mnie też raczej pierwsza piątka. Nie siedzi mi jednak:
Die With Your Boots On - przez refren, bleh.
Quest for Fire, Sun and Steel - dla mnie trochę brzmią jak fillery.
Die With Your Boots On - przez refren, bleh.
Quest for Fire, Sun and Steel - dla mnie trochę brzmią jak fillery.
Quest - fajny "marszowy" riff i Dickinson szalejący w górkach (1 zwrotka). No i fajnie bass chodzi.
Sun - fajna galopka
Boots - no dziwny ten refren. Ale się przyzwyczaiłem
www.MetalSide.pl
Quest for Fire rozkłada mnie na łopatki tekstem:
"In a time when dinosaurs walked the earth
When the land was swamp and caves were home
In an age when prize possession was fire
To search for landscapes men would roam"
Takiego poziomu anachronizmu chyba nigdzie indziej nie widziałem xD
"In a time when dinosaurs walked the earth
When the land was swamp and caves were home
In an age when prize possession was fire
To search for landscapes men would roam"
Takiego poziomu anachronizmu chyba nigdzie indziej nie widziałem xD
Ciekawi mnie, czy oni serio myśleli, że tak wyglądała prehistoria, czy to zostało napisane dla żartu
Że też zespołowy historyk dopuścił takiego bubla 
QfF i SaS to są fillery, ale porównując do fillerów z poprzedniczki, są o niebo lepsze. Z tego duetu wolę SaS, bo QfF to rzeczywiście nie są wyżyny kreatywności, w SaS przynajmniej wokal zapada w pamięć. No i widać, że autor tekstu liznął Gorin-no Sho
Choć tytuł mógłby wskazywać na innego znanego literatę 
QfF i SaS to są fillery, ale porównując do fillerów z poprzedniczki, są o niebo lepsze. Z tego duetu wolę SaS, bo QfF to rzeczywiście nie są wyżyny kreatywności, w SaS przynajmniej wokal zapada w pamięć. No i widać, że autor tekstu liznął Gorin-no Sho
Ostatnio zmieniony czw wrz 10, 2026 8:14 pm przez Schizoid, łącznie zmieniany 1 raz.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
No raczej jaja w tym sąSchizoid pisze: ↑czw wrz 10, 2026 3:43 pm Ciekawi mnie, czy oni serio myśleli, że tak wyglądała prehistoria, czy to zostało napisane dla żartuŻe też zespołowy historyk dopuścił takiego bubla
QfF i SaS to są fillery, ale porównując do fillerów z poprzedniczki, są o niebo lepsze. Z tego duetu wolę SaS, bo QfF to rzeczywiście nie są wyżyny kreatywności, w SaS przynajmniej wokal zapada w pamięć. No i widać, że autor tekstu liznął Gogin-no ShoChoć tytuł mógłby wskazywać na innego znanego literatę
![]()
A "Sun..." to oczywiście, że Musashi Miyamoto.
www.MetalSide.pl
- Frank Drebin
- -#Clansman

Jeszcze te dinozaury dałoby się usprawiedliwić - podobnie jak odniesienia np. do smoków, hobbitów, szatana, wolności w Ameryce czy wojowników metalu - fikcją artystyczną i nawiązaniem do ww. filmu. Problem w tym, że w ekranowej "Walce o ogień" dinozaurów nie ma. Niezależnie od tego - "Quest" i tak zjada prawie wszystkie utwory IM wydane po 2003 r. Przynajmniej to metal, a Dickie nie pieje.
FotD = TOP5 albumów Maiden