Top 100 płyt (wersja alternatywna) wyzwanie - Zajzajer

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Top 100 płyt (wersja alternatywna) wyzwanie - Zajzajer

Post autor: Zajzajer »

Chwilowo przerwa, jutro postaram się coś wrzucić
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

43. Symphony X - V: The New Mythology Suite (2000)

Obrazek

Po sukcesie Metropolis pt 2 - DT, Symphony X zapragnęło podobnego sukcesu i nagrało swój concept album. Sukces nie byłaż taki jak w przypadku DT, ale nowych fanów zdobyli i krytycy też byli przychylni temu dziełu. Fotka z Russellem i autograf od niego mam do dziś. Doskonała muzyka i dzikie wokale tegoż Pana. A Fool's Paradise - co za banger, jeden z najlepszych refrenów w historii muzyki imo. Rediscovery (Part II) - The New Mythology - sporo fragmentów z tego utworu miało się znaleźć w tytułowej kompozycji z Olympusa, ale kompozycja nigdy się nie ukazała, więc przekuli te pomysły tutaj i warto, nie dość , że jeden z najlepszych wokali ever i końcówek w historii, to także jedna z ich najlepszych kompozycji (ja bym dał top 2-3) Jeden z najlepszych kawałków w historii gatunku. Jeszcze kilka kanonicznych płyt tego zespołu nie było na mojej liście, może jeszcze coś się tutaj znajdzie ;) a może nie.

Ulubione utwory: Evolution (The Grand Design), A Fool's Paradise, Rediscovery (Part II) - The New Mythology
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

42. TesseracT - One (2011)

Obrazek

Jeden z najlepszych debiutów, po raz pierwszy widziałem ich w 2014 podczas pierwszej ich wizyty w polsce jako support animals as leaders, aal już nie słucham, a tesseract tak, wiec widać kto powinien być główną gwiazdą tamtego wieczoru. Potem jeszcze 5 lat później w bratysławie jako support DT. Daniel Tompkins to jeden z moich ulubionych wokalistów młodego pokolenia. Doskonały wokalista i frontman, reszta muzyków również świetna, jednak to na nim skupiam uwagę podczas ich odsłuchu, na tym debiucie moim zdaniem znajdują się ich 2 najlepsze kompozycje w całej dyskografii, jestem fanem tylko dwóch pierwszych płyt, do reszty się nie mogę przekonać.

Ulubione utwory: Concealing Fate, Eden
Awatar użytkownika
Shin
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Shin »

Lubię Tompkinsa, ale Tesseract do mnie nie trafia. Uwielbiam za to White Moth Black Butterfly.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Aż musiałem to sprawdzic w google, nie znam tego kompletnie, moze kiedys obadam :)
Awatar użytkownika
Shin
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Shin »

Atone i The Cost of Dreaming - dwie bardzo ładne płytki. Warto.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

41. Faith No More - Album of the Year (1997)

Obrazek

Czyli wychodzi na to, że to obecnie drugi najlepszy album FNM u mnie (Real Thing był bardzo wysoko w podstawowej top 50 i dalej się tam utrzymuje jako najlepszy album FNM), genialna okładka, album roku co prawda moim zdaniem to nie był, ale niewiele mu brakowało. Konflikty w zespole doprowadziły do tego, że na wiele lat był to ich ostatni album w karierze, ale dla mnie faktycznie to ostatni, bo tego ostatniego FNM zupełnie nie trawię, tak jak i pierwszych dwóch z mosleyem na wokalu. Dla mnie FNM to 4 pierwsze studyjniaki z Pattonem i na tym koniec. Last Cup of Sorrow to jeden z moich topowych ich numerów i top 3 teledysków, ta laseczka jest nieziemska, Jennifer Jason Leigh to ostra babka. MP gra w swojej liście, strach pomyśleć co by było jakby występował z muzykami z lepszym warsztatem, jak np DT, ale ci znowu są zbyt bezpieczni jak na niego, a tutaj trza eksperymentować.

Ulubione utwory: Stripsearch, Last Cup of Sorrow
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

40. Temple of the Dog - Temple of the Dog (1991)

Obrazek

Genialne dzieci ameryki (muzycy Pearl Jam i Soundgarden) złączyli siły i nagrali album dla swojego przyjaciela wokalisty Mother Love Bone - Andrew Wooda, który zmarł w wyniku przedawkowania heroiny. Muzyka się broni po latach. Wspaniałe wokale Cornella i wspomagające go Veddera. Instrumentaliści też prezentują wysoko poziom zwłaszcza McCready i Cameron. Your Saviour umieściłem w top 4 najlepszych wałków roku 91 i nic się tutaj nie zmienia, najlepszy ich wałek moim zdaniem.

Ulubione utwory: Your Saviour, All Night Thing
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

39. Depeche Mode - Songs of Faith and Devotion (1993)

Obrazek

Ta płyta brzmi bardzo amerykańsko, co dla mnie jest wielkim plusem. Panowie dużo korzystają z gitar i tak nam się zrodził najbardziej rockowy album DM. Mamy 1 miejsce na liście Billboard i platynę, to już wystarczający powód żeby się przekonać co to za album. Teraz bym dał Violator wyżej niż ten album, ale już za późno.

Ulubione utwory: In Your Room
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

38. TesseracT - Altered State (2013)

Obrazek

Inny wokalista na tym albumie, nawet niezły, ale dobrze, że Daniel wrócił. Inna muzyka trochę niż jedynka, jako całość stawiam najwyżej ze wszystkich ich albumów.

Ulubione utwory: Proxy
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

37. Slayer - Christ Illusion (2006)

Obrazek

Co za band, przyznam, że nigdy nie byłem jakimś wielkim fanem, ceniłem pierwsze 5 płyt w szczególności 3 od RiB do Seasons. Zespół widziałem 2 razy na żywo, znam ich z 26/27 lat, premier płyt od tego czasu nigdy jakoś namiętnie nie śledziłem, posłuchałem i zapomniałem, od jakiegoś 1,5 stałem się wielkim fanem i Slayer awansował do mojego top 5 zespołów. Zawsze najbardziej ceniłem Jeffa i Dave'a i tak jest do dzis, ale mistrzostwa nie odmawiam oczywiście pozostałej dwójce, po prostu wydaje mi się, że pierwsza dwójka którą wymieniłem była w tym zespole najbardziej cool. Powrót Dave'a do zespołu zapamiętałem tak, o fajnie - '' o fajnie może znowu zmiotą z planszy, jak za dawnych czasów'' i faktycznie już singiel Cult zwiastował niezłą siekę, a na sanktuarium zawrzało, kilka miesięcy później była premiera tej płyty i dyskusje się tylko rozkręcały, ale ja posłuchalem i zapomniałem, zbyt przesiąknięty progiem byłem przez lata, by się skupiać na Zabójcy. Na szczęście wszystko można nadrobić, co powiem o tym albumie? fajna okładka (wrócił twórca tych najpopularniejszych okładek) kontrowersji było sporo, teksty, tematyka, weźmy takie Jihad o zamachach WTC - tym razem śpiewana z perspektywy zamachowca, takie pomysły ma tylko Slayer :D

No i mój ulubiony fragment tekstu z całej płyty:

Religion is hate
Religion is fear
Religion is war
Religion is rape
Religion is obscene
Religion is a whore

The target's fucking Jesus Christ
The one I'd love to sacrifice
I'd nail him to the crucifix
Beware the call for purity
Infections their facility
I've made my choice
666!

No złoto kurwa :jee:

Ulubione utwory: Jihad, Consfearacy, Cult
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

36. Iron Maiden - Piece of Mind (1983)

Obrazek

Początkowo na liście miał się znaleźć wyżej, ale od jakiegoś czasu trochę słabiej mi się go słucha. Wolę kilka wersji z Lad niż z albumu jak na ten moment. Nie ma się co rozpisywać, każdy z Was doskonale zna ten album. Klasyka Heavy Metalu.

Ulubione utwory: To Tame a Land
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

35. Explorers Club - Age of Impact (1998)

Obrazek

Bracia Gardner założyli mega super grupę (obaj niestety już nie żyją) która wydała 2 świetne albumy, to jest debiut, lista gości? Petrucci, Howe, Murphy, Sherinian, LaBrie, Bozzio, Sheehan, Guillory, Bradley, D.C. Cooper i wielu więcej. Czołówka grania takiej muzyki, najjaśniejsze punkty płyty to boska gra Pietruchy i Jamesa Murphy'ego, tak... ten sam który grał w Death, jego końcowe solo w ostatniej 5 części to jedna z najlepszych solówek gitarowych jakie w życiu słyszałem. Najsłabiej niestety wypada James LaBrie, jego partie wokalu nie są zbyt ciekawe moim zdaniem. Polecam jak ktoś chce się zapoznać z przyjemnym progiem.

Ulubione utwory: Fate Speaks, Last Call
ODPOWIEDZ