A Matter of Life And Death - oceny, wrażenia, recenzje!

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Oceń "A Matter of Life And Death" w skali 1-10 (1= tragedia, 10 = arcydzieło):

10
61
27%
9
56
25%
8
47
21%
7
21
9%
6
10
4%
5
11
5%
4
6
3%
3
7
3%
2
1
0%
1
7
3%

Liczba głosów: 227

adam IM
-#Trooper
-#Trooper

Re: A Matter of Life And Death - oceny, wrażenia, recenzje!

Post autor: adam IM »

Kratos pisze:
adam IM pisze:będziecie dyndać we dwóch
Wolę sam :wink:
nie da rady jest tylko jedna gałąź :P

i dałem 6 :P
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Dałem 9 :wink:
Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Szczur22 »

Dałem 9 bo się przekonalem do benka i dw
Awatar użytkownika
Katarn
-#Invader
-#Invader

Post autor: Katarn »

Skoro Seventh Sonowi dałem 10, to nie wypada zrobić tego w przypadku AMOLAD.
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

9

wyzej cenie sobie 7th Sona tylko (10)
i ewentualnie Piece Of Mind (9 z malym plusem za genialne single)
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

dałem 8 ale wacha mi sie ocena między 8 a 9, w zależności od humoru :D
Awatar użytkownika
kevin
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: kevin »

moja ocena: 7 !!!
album bardzo melodyjny, widać pewną kontynuację w stosunku to DOD, ale podobnie jak poprzednik nie powala, daleko mu do chociażby BNW, ale będzie w sam raz na długie zimowe wieczory :)
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

j aiś wahałem między 7 a 8 ale padło na tą drugą opcję ;) bardzo dobry album ale też bardzo nierówny dlatego wyżej nie da rady ;)
Awatar użytkownika
zygfryd
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: zygfryd »

Słabe 7. Ale ciekaw jestem, ile będzie 10 i "najlepszy album, drugi Dance of Death".
Awatar użytkownika
Wakterstein
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Wakterstein »

9 i tyle ;). Wgryzło mi się to w głowę i nie chce. Po prostu kocham ten album ;). Nowy singiel ciekawie się zapowiada, kiedyś jak chodziłem do przedszkola byłem fanem zz-top :). Hail Brodacze :rocx . Ich teledyski rządzą... :lol:
Beltrametix
-#Invader
-#Invader

Post autor: Beltrametix »

zygfryd pisze:Słabe 7. Ale ciekaw jestem, ile będzie 10 i "najlepszy album, drugi Dance of Death".
Na Metal-archives "DOD" ma lepszą średnią ocen niż "BNW" :P Dla mnie "AMOLAD" sporo wyprzedza "Taniec Śmierci", ale "Brave" jest chyba nadal najlepszym albumem po reunion :)
Zdzicho
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zdzicho »

9 bo na 10 to jedynie BNW narazie zasłuzył, a oprócz tego nastepna płyta bedzie lepsza to juz by skali brakło, a trzeba bedzie ją wyżej ocenić, wkoncu sie rozwijają i w porownaniu do DOD jest super!!!
--Mlody--
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: --Mlody-- »

Wlasnie dzisiaj rano se kupilem plyte i slucham...slucham...slucham az sie oderwac nie moge!!!! daje 10 :rocx :rocx
How long on this longest day...
Awatar użytkownika
Mister T.
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Mister T. »

Dziewiąteczka - na arcydzieło nadal czekam:) Ale sama "Reinkarnacja Benjamina Breega" i "The Lenacy" - 10!
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BartSmith »

Mam nadzieję, że wszyscy ci którzy piszą, że AMOLAD jest cieniutki są fanami Iron Maiden (nie takimi na okres lub co znają tylko 3 albumy)? Ja rozumiem, że można słuchać wielu zespołów, ale co mi się strasznie nie podoba to to, że ktoś próbuje być znawcą Ironów, a np. porównuje ich do Death. Przecież to są 2 różne style muzyczne (i gatunki). Kurde, forum chyba powinno być podzielone na opinie fanów i okolicznościowych słuchaczy (tak by było najlepiej IMO).

Jestem też ciekaw czy wiecie dokładnie kto gdzie gra jakie solo. Bo nie rozumiem też dlaczego wiele osób mówi, że Dave jest cienki na tym albumie. Co prawda, gra mniej i mniej się popisuje, ale jednak nie jest tragicznie. Np. na Out Of The Shadows pokazał klasę (tak, to są JEGO wstawki gitarowe oraz JEGO solo).
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

BartSmith pisze:nie podoba to to, że ktoś próbuje być znawcą Ironów, a np. porównuje ich do Death. Przecież to są 2 różne style muzyczne (i gatunki). Kurde, forum chyba powinno być podzielone na opinie fanów i okolicznościowych słuchaczy (tak by było najlepiej IMO).

zgadzam sie w 100%
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

BartSmith pisze:Mam nadzieję, że wszyscy ci którzy piszą, że AMOLAD jest cieniutki są fanami Iron Maiden (nie takimi na okres lub co znają tylko 3 albumy)? Ja rozumiem, że można słuchać wielu zespołów, ale co mi się strasznie nie podoba to to, że ktoś próbuje być znawcą Ironów, a np. porównuje ich do Death. Przecież to są 2 różne style muzyczne (i gatunki). Kurde, forum chyba powinno być podzielone na opinie fanów i okolicznościowych słuchaczy (tak by było najlepiej IMO).
nie rozumiem. zakładasz, że każdy fan IM musi płytę ocenić na minimum 8 i rozpływać się w zachwytach nad nią?

poza tym, czy według Ciebie nieznajomość dyskografii Iron Maiden uniemożliwia ocenę najnowszego albumu? śmieszne.

dałem ocenę w ankiecie 4. (z minusem, gdyby była taka opcja). płyta jest słaba. jeden dobry kawałek, jeden z dużym potencjałem.
cóż, to i tak ocena naciagnięta, za nazwę. bo gdyby oceniać album w kategorii wspóczesnej muzyki metalowej, to trójeczka z minusem musiałaby być ;]
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

BartSmith pisze:Mam nadzieję, że wszyscy ci którzy piszą, że AMOLAD jest cieniutki są fanami Iron Maiden (nie takimi na okres lub co znają tylko 3 albumy)? Ja rozumiem, że można słuchać wielu zespołów, ale co mi się strasznie nie podoba to to, że ktoś próbuje być znawcą Ironów, a np. porównuje ich do Death. Przecież to są 2 różne style muzyczne (i gatunki). Kurde, forum chyba powinno być podzielone na opinie fanów i okolicznościowych słuchaczy (tak by było najlepiej IMO).

Jestem też ciekaw czy wiecie dokładnie kto gdzie gra jakie solo. Bo nie rozumiem też dlaczego wiele osób mówi, że Dave jest cienki na tym albumie. Co prawda, gra mniej i mniej się popisuje, ale jednak nie jest tragicznie. Np. na Out Of The Shadows pokazał klasę (tak, to są JEGO wstawki gitarowe oraz JEGO solo).
Oj Bart piejesz do mnie, bo ja zrobiłem to porównanie. Cóż słuchaczem Maiden jestem od dawna, bo z 6 letnim stażem. Jak widać po dacie rejestracji niedługo mi stuknie 3 lata na forum wielbicieli Maiden i udzielam się w miarę. Może nie trzaskam 10 postów dziennie, ale czasem coś napiszę. Zaliczyłem 4 koncerty Maiden, znam bardzo dobrze twórczość, ich biografię i inne duperele, więc chyba okazjonalnym słuchaczem nazwać mnie nie można, choć słowa fan unikam, bo fanem nie jestem. I mimo wszystko uważam ten album za słaby wystawiłem mu 4 w ankiecie, a co do porównania to wiedziałem, że ktoś się doczepi, że to inne gatunki, ale dla mnie to nieistotne, może i inne, ale mi się zdecydowanie lepiej słucha Sound Of Perservance. Muzykę dzielę na dobrą i złą. Muzyka na AMOLAD jest raczej zła, na Sound Of Perservance jest wybitnie dobra. A dlaczego takie porównanie, bo ostatnimi czasy słucham tylko Sound... niemale dzień w dzień i akurat Miaden wydało w tym okresie AMOLAD, co w moim przypadku nie wyszło im na dobre :P . Po prostu wolę sobie po raz 350 posłuchać Sounda niż katować się AMOLAD z obowiązku przesłuchania.

EDIT: i w zupełności zgadzam się z Likim, a szczególnie w tym że 4 u mnie również tylko za to że płyta jest firmowana Iron Maiden, gdyby nie to dostała by 2, może naciągnięte 3. Są tu może dwa ciekawe riffy na cały album... :/ Już lepiej wypada moim zdaniem DOD, choć to też średni album, ale tytułowy kawałek Paschendale, Journeyman miażdżą, a na AMOLAD miażdży mnie nuda.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Dalem dyszle ale troche naciagana.Dalej do konca nie zczailem materialu , wlasciwie brakuje mi tylko obczajenia Lord Of Light, jednak reszte uwazam za arcydzielo.
Nie bede porownywal do wczesniejszych plyt bo to bez sensu.Material jest bardzo dobry.10/10
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BartSmith »

likipiki pisze:nie rozumiem. zakładasz, że każdy fan IM musi płytę ocenić na minimum 8 i rozpływać się w zachwytach nad nią?

poza tym, czy według Ciebie nieznajomość dyskografii Iron Maiden uniemożliwia ocenę najnowszego albumu? śmieszne.

dałem ocenę w ankiecie 4. (z minusem, gdyby była taka opcja). płyta jest słaba. jeden dobry kawałek, jeden z dużym potencjałem.
cóż, to i tak ocena naciagnięta, za nazwę. bo gdyby oceniać album w kategorii wspóczesnej muzyki metalowej, to trójeczka z minusem musiałaby być ;]
Ja nic nie powiedziałem, że fani muszą dawać 8 (to sobie sam dodałeś). Mi chodzi żeby fani oceniali, a nie osoby które uważają Iron Maiden za jeden z któryś tam (i na pewno nie jeden z ulubionych). Czy chciałbyś czytać recenzję płyty Ironów osoby, która nie zna ani biografii, ani większości płyt? Bo ja nie...

Wiesz, mi się współczesny metal wogóle nie podoba, więc ja ten album oceniam inaczej. Wszystkie osoby, które znam i które słuchały ten album mówią, że jest genialny (jedna osoba, fan ostrej muzy też mówi, że jest fajny), więc coś w tym jest. Poprostu nie podoba mi się zła atmosfera na forum związana z tym albumem (takie sztuczne kreowanie, że ta płyta jest cienka). Najciekawsze są recenzje osób, które przesłuchały zaledwie 1 raz tą płytę...

Ja np. nie oceniam płyt Deep Purple czy Nirvany, gdzie znam tylko kilka znanych kawałków, bo uważam to za kompletny bezsens. Dlatego fajnie by było jakby forum było podzielone tak jak wspomniałem w poprzednim poście (ale to nierealne). Nie byłoby starć z innymi przynajmniej (nie aż takich ostrych). Albo chociaż byłyby tematy gdzie udzielaliby się sami fani IM i tematy z postami zwykłych słuchaczy IM.

Album warto kupić, a jak się nei spodoba to zawsze można go odsprzedać.

MIMSKI: Wiesz, to żadne wytłumaczenie. Jakbym porównał najnowszy album Ironów do Ich Troje, to też byłoby to bezsensu. Ja rozumiem, że to teraz słuchasz, ale ten przykład był bezsensowny akurat... A tak wogóle to jak wolisz death metal ponad heavy metal to tutaj już nie mówimy tylko o zespole ale o gatunku. Wychodzi na to, że masz bardziej sympatię do Maidenów, bo słuchasz ich pewnie rzadko...

Dobra Ladies & Gentleman, kóniec lekkiego offtopa
--------------------------

Ja też dałem 10 (także naciągana - bo idealny album to nawet Somewhere In Time nie jest dla mnie). Idealnych albumów raczej nie ma (zapewne teraz ktoś pomyśli, że BNW). :wink:
ODPOWIEDZ