Setlista - spekulacje

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Setlista - spekulacje

Post autor: Powerslave_Dś »

Dobra zapomniałem o Afraid too Shoot Strangers. Chyba się jednak zgodzimy, że o wiele fajniej byłoby zagrać Afraid too Shoot Strangers na dowolnej trasie, a nie kosztem wspaniałego i długo oczekiwanego Infinite Dreams. Chyba, że podczas trasy Maiden England, Afraid too Shoot Strangers byłby kosztem Fear of the Dark. To zmieniałoby postać rzeczy.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Powerslave_Dś pisze:Jeśli mają chęć łoić Brave New World w takiej dawce to proszę bardzo, jest Dream of Mirrors, (...) tylko, że to trzeba się odrobinę postarać!!
Nicko nie dałby już rady. Te 3 minuty szybkiej stopy w tym utworze już nie dla niego. Daj mu żyć :)

M.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Podczepię się pod ten topic, bo szkoda zakładać osobny na takie dywagacje jakie nastąpią...

Jakie ewentualne obawy macie przed nadchodzącą trasą 2016?

Ja mam dwie:
1. Kondycja Bruce'a poddanego koncertowemu wysiłkowi przez 5 miesięcy - zarówno wokalna, jak i fizyczna. Pewnie to autosugestia, ale przy okazji zeszłorocznych wywiadów miałem nieodparte wrażenie, że Bruce często wpadał w zachrypnięty, szorstki głos.
2. Ruchawki w Europie związane z wiadomą sytuacją - niepokoje, rozruchy, odwołania imprez masowych, chaos.

M.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Zawsze tak może być, niemniej - ja staram się być dobrej myśli. Co do Europy, sądzę że odpowiednie służby poradzą sobie z Ciapatymi. A zamieszki mogą się wszędzie zdarzyć. Na wszystkich imprezach masowych od paru miesięcy jest niezwykle zaostrzona kontrola.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Nie liczyłbym na trasę best of 90`. Jak wiadomo mało było hitów w tamtym okresie, a to niestety przełożyłoby się na liczbę sprzedanych wejściówek. Zobaczymy jak pójdzie sprzedaż tej trasy. Jeżeli będzie poniżej przeciętnej Smalwooda, to w 2017 wróci RTTH, 2MTM i zapewne będzie już podobnie do końca koncertującego Maiden. Z drugiej strony powiem szczerze, że po 40 latach grania nie chciałoby mi się już nadto spuszczać nad przygotowaniem koncertu, setu, scenografii tylko po to, żeby przyciągnąć kilkaset osób więcej na trasę. Mam wrażenie, że Dave to nawet już specjalnie nie odczuwa przyjemności z grania. Zapewne styl ich życia nie jest jakiś przyjemny i spokojny jak to na emeryturze.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Starość Panie, starość :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jeszcze tak na dobrą sprawę nawet nie znamy set-listy, poczekajmy do 25 lutego.
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

hipcio_stg pisze:to w 2017 wróci RTTH, 2MTM .
To byłoby coś tak durnego i niepotrzebnego gdyby ta trasa trwała 2 lata. Typowy skok na kasę, oczywiście set z 2017 to kawałki z BOS i 10 najbardziej znanych przebojów koncertowych. Znów w zapowiedziach "wielka trasa" " pożegnanie z niektórymi utworami Iron Maiden" "liczne niespodzianki dla fanów" . Znaczyłoby, że cynizm Smallwooda sięgnął absolutnego zenitu, Mount Everent cynizmu!

Beaviso, czego się obawiam? Szczerze? Tego, że fani nie pokażą im żółtej kartki na którą ten zespół zasługuje już od trasy z 2007 r. gdzie okłamali ludzi z 5 utworami z Number of the Beast. Po komediowej trzeciej części trasy Maiden England z 2014 powinna już być czerwona. Nic takiego się nie dzieje bo Iron Maiden to nie jest już heavy-metal, tylko rock koncertowy, a takie zespoły publiczność znajdą zawsze. Ludzie nie idą dla muzyki tylko dla "sioł". Muzyka Iron Maiden z trasy na trasę odgrywa coraz mniejszą rolę, gdy wykonują Phantoma, Marinera czy Seventh Sona to owszem czuć, że jeszcze w nich drzemie jakaś ambicja. Za to przy hitach jest to tak robione na odpieprz, Bruce niedługo będzie ponad połowę tekstu oddawał publice w tych utworach.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Moja główna obawa to ta, że z setlisty wyleci Children Of The Damned i Hallowed Be Thy Name.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W 2017 będzie część druga trasy: USA/Kanada oraz UK i kilka festiwali w EU. Akurat z trasy po arenach UK fani bardzo się ucieszą...
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Tak się zastanawiam, a nie mogą oni sobie ot tak wyskoczyć na kilka koncertów nie nazywając tego szumnie Book of Souls World Tour Part 2.
Czy w tym zespole wszystko musi być rozleklamowane jako największe, najbardziej wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju?
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Powerslave_Dś pisze:Tak się zastanawiam, a nie mogą oni sobie ot tak wyskoczyć na kilka koncertów
Iron Maiden i tego rodzaju spontan? Nie ma takiej opcji... niestety... przecież oni nie są w stanie zagrać jakiegoś nieoczekiwanego numeru (JEDNEGO!), a Ty oczekujesz spontanicznych koncertów?

a nie, czekaj... przecież na tej trasie zagrają 5-6 nigdy wcześniej nie granych numerów :!: :twisted:

;)
www.MetalSide.pl
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Wiesz co, mogę się mylić, ale wydaje mi się, że jeszcze w 2007 r. trasa była robiona spontanicznie. To była druga odnoga A Matter of Life and Death Tour. Zagrali kilka koncertów w Europie w marcu, co im się już dawno nie zdarzało. Wiadomo, marzec to jest czas pod względem koncertowym bardzo mało atrakcyjny. Grecja i Serbia to kraje europejskie, które wtedy odwiedzili . Potem dopiero była regularna trasa w Europie, która objęła m.in Czechy. Nie będę się powtarzać, że wtedy okłamali ludzi z 5 utworami na 25 lecie Number of the Beast co było bardzo nieuczciwe, zwłaszcza, że trzy wiadome utwory z tej płyty i tak są praktycznie zawsze grane. Jednak te zagranie trzech koncertów w marcu w Europie to jak na Iron Maiden duży spontan. Komercyjnie pewnie im się to niezbyt opłaciło i kto wie czy dopiero potem nie wpadli na pomysł by zagrać w Europie regularną trasę.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Powerslave_Dś pisze:Beaviso, czego się obawiam? Szczerze? Tego, że fani nie pokażą im żółtej kartki na którą ten zespół zasługuje już od trasy z 2007 r. gdzie okłamali ludzi z 5 utworami z Number of the Beast. Po komediowej trzeciej części trasy Maiden England z 2014 powinna już być czerwona. Nic takiego się nie dzieje bo Iron Maiden to nie jest już heavy-metal, tylko rock koncertowy, a takie zespoły publiczność znajdą zawsze. Ludzie nie idą dla muzyki tylko dla "sioł". Muzyka Iron Maiden z trasy na trasę odgrywa coraz mniejszą rolę, gdy wykonują Phantoma, Marinera czy Seventh Sona to owszem czuć, że jeszcze w nich drzemie jakaś ambicja. Za to przy hitach jest to tak robione na odpieprz, Bruce niedługo będzie ponad połowę tekstu oddawał publice w tych utworach.
Ciekawe spostrzeżenie. Trudno mi wypowiadać się za innych, aczkolwiek z pewnością większość widzów jest mniej lub bardziej przypadkowa (nieraz krytykowałem "kołków" z telefonami w dłoniach). Co do braku ambicji - sam uważam po części podobnie. Nie jestem artystą, ale nie rozumiem upartego odgrywania tego samego za każdym razem. Dla mnie Harris to szczery facet, bo Dickinson już niekoniecznie, u niego jest wrodzone aktorstwo, ale Harris to co innego, i zastanawiam się czy on faktycznie ma ochotę po raz 1000. grać FOTD i robić to szczerze. Zastanawia energia, którą wkłada w koncert, być może to efekt publiczności go tak nakręca, niezależnie od tego co gra. Ale dla czystej ambicji artystycznej, a także z pewnej tęsknoty za swoją historią, latami młodości i z dumy za własnych dokonań, powinni sięgać głębiej do repertuaru. Więcej pracy, ot co. Skoro dało się odgrzać Rime i Seventh Sona, to da się odgrzać tak samo CSIT, ID i masę innych utworów, nie mówiąc już o zagraniu "na odczepne" tego Alexandra, który stał się symbolem niewysłuchanych próśb i błagań.
Ale i tak wybiorę się na koncerty, niezależnie od setlisty. Narzekanie narzekaniem, ale efektu "Doctor, doctor" i zobaczenia że ONI są tam, parę-paręnaście metrów dalej NAPRAWDĘ, a nie na ekranie, jest warte wielu poświęceń. I to mnie kieruje na koncerty, czyste emocje, a nie jakieś rozważania za i przeciw.

M.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No ja mam w sumie podobnie :)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

beaviso pisze:
Powerslave_Dś pisze:...
Ale i tak wybiorę się na koncerty, niezależnie od setlisty. Narzekanie narzekaniem, ale efektu "Doctor, doctor" i zobaczenia że ONI są tam, parę-paręnaście metrów dalej NAPRAWDĘ, a nie na ekranie, jest warte wielu poświęceń. I to mnie kieruje na koncerty, czyste emocje, a nie jakieś rozważania za i przeciw.

M.
Takie motto wisi nad biurkiem Smalwooda. Zawsze kiedy myśli, żeby zrobić coś szalonego odwraca się na krześle, popija drina i czyta powyższy tekst oddalając w niepamięć myśli sprzed chwili.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No nie wiem, może właśnie dobrze sobie zdaje sprawę z faktu iż 95% fanów oczekuje sprawdzonych hitów, show, EDDA + paru kawałków z nowego albumu...
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

hipcio_stg pisze:Takie motto wisi nad biurkiem Smalwooda. Zawsze kiedy myśli, żeby zrobić coś szalonego odwraca się na krześle, popija drina i czyta powyższy tekst oddalając w niepamięć myśli sprzed chwili.
haha... trafione w punkt :D
www.MetalSide.pl
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Rozumiem Beaviso, bo sam tak miałem kiedyś, że najważniejsze było ich zobaczyć i atmosfera samego koncertu. Miałem tak jakoś do Budapesztu 2010 roku, to był ostatni koncert kiedy jechałem z wielkim entuzjazmem i zobaczeniu zespołu towarzyszyły takie emocje.
Pamiętam, że już na trasie Final Frontier set bardzo mnie rozczarował i przez to koncerty na tej trasie przyjąłem gorzej.
Chyba zmieniły mi się priorytety, kiedyś byłem bardziej fanem muzyków Iron Maiden, teraz bardziej jestem fanem muzyki Iron Maiden. Dlatego choć oczywiście zobaczenie zespołu to dalej duża radość, ważniejsze dla mnie jest co mój ulubiony zespół zagra.
Nie tylko dlatego, że chciałbym usłyszeć jak najwięcej ulubionych utworów Iron Maiden na żywo . Także dlatego, że gdy słyszę już po raz 10-ty takie utwory jak Trooper, Number of the Beast itd. to choć je ciągle uwielbiam, to zaczynają się kojarzyć z czymś przewidywalnym.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Obrazek

Co o tym sądzicie...
ODPOWIEDZ