03/07/2016 - Iron Maiden - Wrocław

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Re: 03/07/2016 - Iron Maiden - Wrocław

Post autor: Nomad.1985 »

paniron pisze:Nomad a gdzie w opolskie konkretnie jeżeli można spytać jedziesz po koncercie?
Głubczyce

a dlaczego pytasz? Z tego co pamiętam chyba mieszkałeś w Opolu, a teraz chyba w Anglii.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Z neta :

Za niecały miesiąc koncert Iron Maiden we Wrocławiu. Ukochana kapela młodości, od której zaczęła się trwająca już ponad 15 lat przygoda z muzyką metalową. Nie mogę przegapić. Jednak pojawił się problem, koncert wypada w niedziele, a według grafika ja w poniedziałek mam być o 7 w pracy. Nie ma opcji, żebym dał radę po koncercie wrócić z Wrocławia do domu, a potem jeszcze iść do pracy. Czas więc załatwić sobie wolne, albo chociaż zmianę grafiku, a u nas w firmie takie rzeczy załatwia się u brygadzisty. Niezbyt przyjemy typ. Taki złośliwy gbur w sumie. Odpowiedź oczywiście negatywna i niech nawet nie myślę z chorobowym albo NŻ kombinować, bo duże zlecenie jest i będę potrzebny...

No cóż, ja Iron Maiden nie odpuszczę, idę do swojego kierownika. Wchodzę, witam się i zaczynam zagadywać.
- No bo 8 lipca potrzebuje dzień urlopu, albo chociaż się na zmiany zamienić.
- A to czasami nie jest dzień po Maidenach?
- Eee... tak?
- Kurde, to masz dzień urlopu i jak wrócisz masz mi relację zdać. Młody byłem, to maidenami się jarałem, Teraz też się jaram, nawet w domu wczoraj nowej płyty słuchałem.

Czego to człowiek nie wiedział o swoim kierowniku...
Mandrake
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Mandrake »

Invader pisze:Z neta :
- No bo 8 lipca potrzebuje dzień urlopu, albo chociaż się na zmiany zamienić.
- A to czasami nie jest dzień po Maidenach?
O jaka wtopa. Urlop załatwiony na 8 lipca a Maiden gra 3 :facepalm:

:wink:
Why so serious?
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

No albo się pomylił, albo o inny koncert mu chodziło.
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

Nomad.1985 pisze:
paniron pisze:Nomad a gdzie w opolskie konkretnie jeżeli można spytać jedziesz po koncercie?
Głubczyce

a dlaczego pytasz? Z tego co pamiętam chyba mieszkałeś w Opolu, a teraz chyba w Anglii.
Tak w UK teraz jestem ale przylatuje na dwa tygodnie na czas koncertu.

Glubczyce to troche kawalek ode mnie, ja bardziej na polnoc od opola;-)
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Straszna posucha w tym temacie. W 2005 r. pamiętam to co 5 minut w temacie o koncercie Ironów były jakieś posty, a ludzie dyskutowali tylko o koncercie Chorzowskim, nie było tam nic ogólnie o trasie Early Days, rozważań o frekwencji, a napisano ponad 13 tysięcy postów. To były czasy. Wtedy nie dało się nie czuć atmosfery koncertu zaglądając na Sanktuarium. Pisaliśmy o koncercie Ironów w równo stu tematach!

Tak apropo frekwencji to myślę, że będzie bardzo dobrze dlatego, że Iron Maiden jest w tym momencie jednym z 10-12 najpopularniejszych zespołów rockowych w Polsce i na ich koncert się idzie z zasady. Sieć autokarowa jest tak rozbudowana, że nawet z Gdańska czy Lublina 6-7 godzin po koncercie jest się w domu i to nie wymaga takich poświęceń. Zwłaszcza, że koncert wypada w niedzielę.

Jestem bardzo ciekaw jak teraz statystycznie wyglądają fani Iron Maiden w Polsce. Kiedyś to się fanów Iron Maiden poznawało średnio co 2 tygodnie na jakiś koncertach, zlotach czy spotkaniach w klubach rockowych we Wrocławiu (w większości już nieistniejących : Od Zmierzchu do Świtu, Madness, Whisky Bar, Diabolique, Intro, Exodus) . Ostatnio miałem poważniejsze sprawy na głowie i też nie ukrywam jakoś mi się odechciało organizowanie zlotów, ale teraz jako, że jest świetna okazja to postaram się trochę rozmów odbyć. Sam jestem ciekaw jak to będzie wyglądało. W Łodzi to nam jedna grupka odpowiedziała na krzyki Iron Maiden czy Up the Irons. Tak na nich patrzę i okazało się, że to nasi znajomi z Dąbrowy Górniczej, a wśród nich udzielający się tutaj kiedyś Hellrider i Iron Kos.

Pytaliście co jest ciekawego do oglądania we Wrocławiu. Jeśli chodzi o miejsca zabytkowe to nie ma tego wiele wbrew pozorom. Wszystko opiera się na Rynku i jego okolicach, Ostrowie Tumskim oraz okolicach Placu Grunwaldzkiego z Halą Ludową oraz Pergolą. Jeśli chodzi o tereny zielone to przede wszystkim piękny Park Szczytnicki oraz Ogród Botaniczny. Wrocław ma sporo klimatycznych miejsc w których świetnie można spędzić czas jak Wyspa Słodowa, Nasyp Kolejowy z kilkunastoma pubami, Przystań Zwierzyniecką, tereny akademickie blisko Placu Grunwaldzkiego (tzw. Teki) czy położony blisko Stadionu Park Tysiąclecia. To nie są jednak miejsca których klimat doceni się gdy we Wrocławiu się jest na weekend. We Wrocławiu trzeba pomieszkać by w pełni docenić klimat tych miejsc. Dla mnie zawsze takim miejscem nr. 1 we Wrocławiu będzie Dworzec Świebodzki. Swego czasu w każdy piątek i sobotę było to miejsce spotkań fanów rocka dlatego, że bardzo blisko znajdowały się praktycznie wszystkie kluby rockowe we Wrocławiu. Chyba ludzie się zmienili skoro co rok kluby rockowe we Wrocławiu są zamykane, albo nie mają czasu, albo wyjechali z Wrocławia, albo jedno i drugie.
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

Nomad.1985 pisze:Straszna posucha w tym temacie. W 2005 r. pamiętam to co 5 minut w temacie o koncercie Ironów były jakieś posty, a ludzie dyskutowali tylko o koncercie Chorzowskim, nie było tam nic ogólnie o trasie Early Days, rozważań o frekwencji, a napisano ponad 13 tysięcy postów. To były czasy. Wtedy nie dało się nie czuć atmosfery koncertu zaglądając na Sanktuarium. Pisaliśmy o koncercie Ironów w równo stu tematach!

Tak apropo frekwencji to myślę, że będzie bardzo dobrze dlatego, że Iron Maiden jest w tym momencie jednym z 10-12 najpopularniejszych zespołów rockowych w Polsce i na ich koncert się idzie z zasady. Sieć autokarowa jest tak rozbudowana, że nawet z Gdańska czy Lublina 6-7 godzin po koncercie jest się w domu i to nie wymaga takich poświęceń. Zwłaszcza, że koncert wypada w niedzielę.

Ale Krzysiek marudzisz, ja pierdole... Czasami zastanawiam się czy Ty przypadkiem gdzieś się nie zatrzymałeś 15 lat wstecz czy o co chodzi? Zrozum, że fora odeszły poniekąd do lamusa a ich rolę przejęły media społecznościowe takie jak słitery tłitery i inne fejsbuki. Pomijam już fakt, że na tym forum raczej udziela się głównie stałe, stare grono bywalców (mogę się mylić co do statystyk rejestracji itp.). Tak samo już dawno umarł Clansman i inne podobne fora, na których w kółko wałkuje się te same tematy i z dnia na dzień zmienia się opinie o utworach Maiden, wystawiając im "nowe oceny".

Odnośnie zlotów, spotkań i innych tego typu wydarzeń, to cały czas mają miejsce i mają się bardzo dobrze takie akcje, z tym że są organizowane właśnie za pośrednictwem mediów społecznościowych takich jak Facebook. Czy ludzie mają wrócić do lamusa i umawiać się na spotkania kilkudziesięcioosobowe przez maila? Bez przesady. To że nie potrafisz się pogodzić z rozwojem technologii (chociaż sam uważam że FB to zacofanie a nie rozwój, a zwłaszcza umysłowy) i nie przyjmujesz tego do siebie bo uważasz to za gówno to już tylko i wyłącznie Twoja sprawa.

Co do frekwencji to jaka różnica czy ktoś idzie dla zasady czy jest ortodoksyjnym fanatykiem? Każdy ma takie samo prawo przyjść na koncert, czy to z ciekawości, chęci zobaczenia nowego zespołu, albo dla zabicia czasu zamiast pojechać np. na urlop do Dębek... Uważam też, że ludzie w dzisiejszych czasach mają szerzej rozwinięte gusta niż dawni "true fanatycy", którzy dla zasady na koncert Korna albo Limp Bizkit nie pójdą bo są trV metalami i chuj i na odwrót. Młodzież słucha dzisiaj bardzo różnej muzyki i stąd tylko i wyłącznie wywodzi się różnorodność wśród ludzi na koncertach, którą Ty za wszelką cenę próbujesz utożsamiać z przypadkowością - sorry ale to nie koncert Deep Purple na Polach Marsowych w ramach rekordu gitarowego - nie każdego ciekawskiego przypadkowego gościa stać na dwugodzinną zabawę za przeszło 300zł...

Lubię Cię i szanuje, ale zwyczajnie pierdolisz i z czasem zrozumiałem dlaczego niektórzy tak najeżdżają na Twoje wypowiedzi tutaj- nie ma sensu co roku na nowo wynajdywać koła...

Jeżeli kogoś obraziłem, to nic mnie to nie obchodzi.
Pozdrawiam

edytowałem...
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Teraz raczej nie najeżdżają bo chyba nikogo te wypowiedzi nie obchodzą. Kiedyś faktycznie byłem często krytykowany i wyśmiewany za swoje wypowiedzi, ale nawet miło to wspominam bo co jak co ale dyskusje były bardzo zażarte.

Nie wiem czy odbywają się jakieś spotkania za pośrednictwem facebooka, nie słyszałem o tym. Bartek czy Janek by mi chyba o tym powiedzieli bo tam się udzielają. Nie jestem wrogiem facebooka, portal jak portal, te portale społecznościowe istniały już 10 lat temu tylko, że były bardzo ubogie np. epuls, grono czy potem nasza klasa. Mi to nie przeszkadza, jeśli ktoś dzięki temu czerpie radość z życia to w porządku. Znam dość dobrze siebie i wiem, że jakbym był tam zarejestrowany to bym pewnie miał głowę nabitą jeszcze większą ilością jakichś informacji, a tego nie lubię. Tak samo nie krytykuję ludzi, którzy znają zespół tak sobie a idą na koncert. To ich sprawa i nic mi do tego. Stwierdzam tylko fakt, że teraz gdy wyjazdy autokarowe są organizowane praktycznie z każdego miejsca w kraju to łatwiej zebrać się i pojechać na koncert. Tak samo jak to, że Iron Maiden z najróżniejszych powodów stał się zespołem bardzo popularnym.

Apropo Clansmana to uważam, że gdybym bardziej się starał to te forum istniało by dalej i miało koło dwudziestu użytkowników piszących regularnie. Mam sobie dużo do zarzucenia w tym względzie. Za szybko zrezygnowałem . Tak czy siak prowadzenie tego fanclubu to najlepsza rzecz jaka mi się przytrafiła w życiu i dobrze, że przynajmiej w latach 2006-2008 to dobrze funkcjonowało.
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Nomad.1985 pisze:Teraz raczej nie najeżdżają bo chyba nikogo te wypowiedzi nie obchodzą. Kiedyś faktycznie byłem często krytykowany i wyśmiewany za swoje wypowiedzi, ale nawet miło to wspominam bo co jak co ale dyskusje były bardzo zażarte.
I może to samo w sobie było jakimś motorem napędowym forum, w pewnym zakresie :D
Nomad.1985 pisze: Nie wiem czy odbywają się jakieś spotkania za pośrednictwem facebooka, nie słyszałem o tym. Bartek czy Janek by mi chyba o tym powiedzieli bo tam się udzielają.
Nie samym Maiden człowiek żyje :wink: A przeróżnych zlotów - co prawda głównie w okolicznościach koncertowych lub rocznicowych - jest o uja i trochę, kwestia co kto lubi, może większość to jakieś gówna bądź lokalne zespoły przygrywające w hołdzie Bathory, ale jednak coś się dzieje...
Nomad.1985 pisze: Apropo Clansmana to uważam, że gdybym bardziej się starał to te forum istniało by dalej i miało koło dwudziestu użytkowników piszących regularnie. Mam sobie dużo do zarzucenia w tym względzie. Za szybko zrezygnowałem . Tak czy siak prowadzenie tego fanclubu to najlepsza rzecz jaka mi się przytrafiła w życiu i dobrze, że przynajmiej w latach 2006-2008 to dobrze funkcjonowało.
I dobrze, że tak uważasz. Ja sam dzięki Tobie i Clansmanowi poznałem wielu sympatycznych ludzi, z którymi na dobrą sprawę i tak już nie utrzymuje kontaktu, ale wiadomo, ze każdy się czymś zajął i sam wiesz jak to wygląda. Mimo tego przeżyło się wiele dobrego razem i to się liczy.

Poza tym to nie temat do takich dyskusji - zaraz będzie lanie od Budziola :mrgreen:

Sorry za off-topic...
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

No Panowie, żeście się rozgadali ;-)
Ale w sumie w jakiś sposób nawiązuje do koncertu we Wrocławiu choć przez pryzmat wspomnień ;-)

Steve dobrze pisze, Nomad to człowiek, który "zatrzymał się w czasie" i ciężko mu się pogodzić, że nie jest już tak jak chociażby 10lat temu
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Dobrze się stało, że Hallowed Be thy Name wrócił na swoje dawne miejsce przed bisami. Nie pasuje chyba on na bisy poza tym Bruce jest już bardzo zmęczony. Powinien się dobrze komponować z kompozycją tytułową.
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Na pewno sam postęp trasy go zmęczył, jednak sama forma wokalna jest bardzo dobra. Oby zaśpiewał bardzo dobrze i u nas...
Swoją drogą, można zauważyć, że Bruce niejako oszczędza się w pewnych partiach, żeby gdzie indziej zaś dać popis :)
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Kupiłem dziś bilet, chyba się starzeje bo wcale podjarany tym koncertem nie jestem ;)
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Właśnie co do śpiewu Bruce'a w tym roku to z początku nie podobała mi się jego maniera, to takie "pianie", ale już się przyzwyczaiłem i trzeba przyznać że live brzmi to bardzo potężnie. Myślę jednak, że gdyby tak na siłę nie wyciągał to byłoby jeszcze lepiej. Oby Panowie dotrzymali z formą do Wrocka. :D

Przy okazji chciałem ogłosić, że mam 1 bilet do sprzedania na sektor we Wrocku, szczegóły w temacie z linka:
http://www.sanktuariumfc.org/forum/view ... 37&t=12583
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Emilio pisze:Kupiłem dziś bilet, chyba się starzeje bo wcale podjarany tym koncertem nie jestem ;)
Miałem tak samo ale to się powoli zmienia. Teraz słucham Children of the Damned, jest klimat!! Mam nadzieję, że apogeum będzie 1 i 3 lipca, a potem jeszcze lepiej.
Awatar użytkownika
Nyczu
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Nyczu »

Akurat czekam najbardziej na Children of the Damned, jest to utwór który ma dla mnie dosyć duża wartość sentymentalną. To będzie coś pięknego!
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Tak samo oraz na Powerslave. Utwory z Book of Souls traktuję jako miłą ciekawostkę. Jeszcze Hallowed Be thy Name po 5 latach przerwy.
Awatar użytkownika
Nyczu
-#Wrathchild
-#Wrathchild

No Hallowed samo w sobie to majstersztyk przy którym zedrę gardło do samego końca.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Utwory z BoS genialnie sprawdzają się live także to bardzo miła ciekawostka :) Jak dowiozą formę w co nie wątpię, to będzie zajebiście !
Awatar użytkownika
Nyczu
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Zostało im 8 koncertów do Wrocławia, w tym 2 naprawdę dużę, grają co drugi dzień więc powinno być super, tym bardziej że teraz to Bruce'a organizm będzie odpoczywał w odrzutowcu a jak wiadomo, sterowanie wielkiego Jumbo to dużo stresu i mało wypoczynku. Będzie petarda jak to się na południu mówi :jee:
ODPOWIEDZ