Thrash Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Re: Thrash Metal

Post autor: LukaSieka »

Invader pisze:zjedź sobie jeszcze niżej to znajdziesz Heavy płyty, ale od razu mówię tam już nie ma takich niespodzianek. :B
Jak dla mnie jest kilka. Bo skoro to lista płyt heavy metalowych to co tam robi jakiś Guns 'N' Roses i to przed pierwszym lp Black Sabbath :?: Jedyne co ich łaczy z zespołami heavy metalowymi to chyba, zę tez mają długie włosy i grają na gitarach..... Do tego jakiś Skid Row, Anthrax, Megadeth, Metallica.... Już rozumiem jeszcze Scorpions, ale grunge'owy Anthrax :neutral: Cieszy jedynie to, ze ktoś w końcu choć trochę docenił Manilla Road, kapele o wiele bardziej zasłużoną dla całego gatunku niż Scorpions, Guns 'N' Roses i Skid Row razem wzięte. No chyba, ze patrzymy na sprzedaż płyt to wtedy Europe jest największym zespołem heavy metalowym na świecie :)
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

LukaSieka pisze:
Invader pisze:zjedź sobie jeszcze niżej to znajdziesz Heavy płyty, ale od razu mówię tam już nie ma takich niespodzianek. :B
Jak dla mnie jest kilka. Bo skoro to lista płyt heavy metalowych to co tam robi jakiś Guns 'N' Roses i to przed pierwszym lp Black Sabbath :?: Jedyne co ich łaczy z zespołami heavy metalowymi to chyba, zę tez mają długie włosy i grają na gitarach..... Do tego jakiś Skid Row, Anthrax, Megadeth, Metallica.... Już rozumiem jeszcze Scorpions, ale grunge'owy Anthrax :neutral: Cieszy jedynie to, ze ktoś w końcu choć trochę docenił Manilla Road, kapele o wiele bardziej zasłużoną dla całego gatunku niż Scorpions, Guns 'N' Roses i Skid Row razem wzięte. No chyba, ze patrzymy na sprzedaż płyt to wtedy Europe jest największym zespołem heavy metalowym na świecie :)
No wiadomo.
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Pawcio »

1. Voivod
2. Slayer

Reszta mogłaby nie istnieć
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Lukas bardziej chodziło mi o topową 3.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Pawcio pisze:1. Voivod
2. Slayer

Bez przesady... Majster, to tak jakby napisać, że liczy się tylko Black Sabbath, a twory typu Kyuss, Electric Wizard, Acid King, Orange Goblin, Sleep, Bongzilla, Fu Manchu, Dozer, Cathedral albo jakiś Monster Magnet mogłyby nie istnieć :)

Tym bardziej, że takie kapele jak Destruction, Exodus czy Kreator są też bez dwóch zdań jak najbardziej pionierskie.
Invader pisze:Lukas bardziej chodziło mi o topową 3.
No powiedzmy, że pierwsze trzy miejsca są takie przewidywalne :) Bardziej pierwsze dwa. Tego Ozzy'ego bym trochę cofnął :)
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

widman pisze:
LukaSieka pisze:
No wiadomo.
Takie zestawienia tworzą dziennikarze, ludzie dla których wszystko co lżej brzmi od Pantery albo Slayer jest heavy metalem ;-)
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

AncientMariner pisze:
widman pisze:
LukaSieka pisze: Jak dla mnie jest kilka. Bo skoro to lista płyt heavy metalowych to co tam robi jakiś Guns 'N' Roses i to przed pierwszym lp Black Sabbath :?: Jedyne co ich łaczy z zespołami heavy metalowymi to chyba, zę tez mają długie włosy i grają na gitarach..... Do tego jakiś Skid Row, Anthrax, Megadeth, Metallica.... Już rozumiem jeszcze Scorpions, ale grunge'owy Anthrax :neutral: Cieszy jedynie to, ze ktoś w końcu choć trochę docenił Manilla Road, kapele o wiele bardziej zasłużoną dla całego gatunku niż Scorpions, Guns 'N' Roses i Skid Row razem wzięte. No chyba, ze patrzymy na sprzedaż płyt to wtedy Europe jest największym zespołem heavy metalowym na świecie :)
No wiadomo.
Takie zestawienia tworzą dziennikarze, ludzie dla których wszystko co lżej brzmi od Pantery albo Slayer jest heavy metalem ;-)
Ja bym powiedział, że tworzą idioci, którzy najbardziej ostrą płytę w życiu uważają jakieś Guns N Roses albo Bon Jovi...
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

Pawcio pisze:1. Voivod
2. Slayer

troche masz racje, a troche nie ;)
Awatar użytkownika
LukaSieka

Invader pisze:
LukaSieka pisze:Kreator na pierwszym miejscu ?
Też się zdziwiłem, że nikt z ''Wielkiej 4'' no, ale ile można
W ogóle to mnie momentami irytuje trochę to określenie "wielka czwórka thrash metalu". Po pierwsze każda z tych kapel (no, może poza Slayerem) w pewnym momencie odeszła od swojego macierzystego stylu i się zjeb*ła. Nie grała thrashowej muzy.
Po drugie to należałoby w takim wypadku dorzucić bez dwóch zdań coś z Europy. No chyba, ze ta łatka Big 4 tyczy się tylko kapel z USA i tych, które sprzedały najwięcej płyt. Tak czy siak powinien tam znaleźć się Exodus, który jako jedyny na prawdę był i jest thrashowy od początku do końca. Postawa jak i muzyka chłoszcze, kruszy zęby, niczym stary Venom - pluje jadem.
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

LukaSieka pisze:W ogóle to mnie momentami irytuje trochę to określenie "wielka czwórka thrash metalu". Po pierwsze każda z tych kapel (no, może poza Slayerem) w pewnym momencie odeszła od swojego macierzystego stylu i się zjeb*ła. Nie grała thrashowej muzy.
Po drugie to należałoby w takim wypadku dorzucić bez dwóch zdań coś z Europy. No chyba, ze ta łatka Big 4 tyczy się tylko kapel z USA i tych, które sprzedały najwięcej płyt. Tak czy siak powinien tam znaleźć się Exodus, który jako jedyny na prawdę był i jest thrashowy od początku do końca. Postawa jak i muzyka chłoszcze, kruszy zęby, niczym stary Venom - pluje jadem.
określenie "Wielka Czwórka Thrash Metalu" nie odnosi się bynajmniej do "najlepszych thrash metalowych kapel świata" tylko do kapel, które pod względem fejmu, chwały i sprzedaży płyt, miały największy odbiór w tamtych latach (czyt. lata 80te), więc czy Kreator, czy Destruction, czy Sodom mogą się schować. Ja sam wywaliłbym Metallikę i Anthraxa i dorzucił Exodusa i Testament, ale to nie jest prywatny ranking ;)
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Jak już bawić się w te listy "Wielkich" to Wielką Czwórką Thrashu "powinny" być: Slayer, Overkill, Exodus i Sodom, ze szczególnym naciskiem na Sodom i Overkill, z czego wygrywa Sodom.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Sadek pisze:Jak już bawić się w te listy "Wielkich" to Wielką Czwórką Thrashu "powinny" być: Slayer, Overkill, Exodus i Sodom, ze szczególnym naciskiem na Sodom i Overkill, z czego wygrywa Sodom.
Powinno względem USA być tak jak powiedział gitarzysta Anthrax Scott Ian, czyli wielka piątka : Metallica, Slayer, Exodus, Anthrax i Megadeth. Fajnie, ze dodał o tym jak wiele Exodus dla tych wszystkich ludzi z zesołów Bay Area znaczył. Bo przecież i on i Kerry ze Slayera powiedzieli, że Bonded By Blood był najlepszym debiutem z pośród tych wszystkich zespołów thrashowych w stanach.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Głównie wychodzi to z tego, że wszyscy się wtedy znali między sobą, każdy znał Paula Baloffa i wiedział jaki on jest. Paul nadał ogromnego charakteru tej kapeli, sprawił w dużej mierze, ze ta płyta i Exodus jako kapela była metalowa ja kto tylko możliwe, metalowa do szpiku kości. Paul Baloff był chyba najbardziej charyzmatycznym i najbardziej wyrazistym, najbardziej szczerym i prawdziwym wokalistą thrash metalowym. Nie ma się co dziwić, że pomimo tego iż Exodus nagrał z nim tylko jedną płytę większość uważa go za ten jedyny "głos Exodusa".
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

LukaSieka pisze:Nie ma się co dziwić, że pomimo tego iż Exodus nagrał z nim tylko jedną płytę większość uważa go za ten jedyny "głos Exodusa".
ja akurat za "ten" głos uważam Zetro, ale z samym zdaniem o Baloffie zgadzam się w 100%.
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

LukaSieka pisze:Głównie wychodzi to z tego, że wszyscy się wtedy znali między sobą, każdy znał Paula Baloffa i wiedział jaki on jest. Paul nadał ogromnego charakteru tej kapeli, sprawił w dużej mierze, ze ta płyta i Exodus jako kapela była metalowa ja kto tylko możliwe, metalowa do szpiku kości. Paul Baloff był chyba najbardziej charyzmatycznym i najbardziej wyrazistym, najbardziej szczerym i prawdziwym wokalistą thrash metalowym. Nie ma się co dziwić, że pomimo tego iż Exodus nagrał z nim tylko jedną płytę większość uważa go za ten jedyny "głos Exodusa".
No właśnie Baloff był jedyny w swoim rodzaju. Tak jak Bonded By Blood, który brzmi ostrzej niż inne ich albumy moim zdaniem.

Fajne zdania o Paulu padły z ust Kirka Hammetta i paru innych gośći z metalowej sceny.

"Graliśmy wszystkie te koncerty i wtedy mniej więcej na jednej z imprez zobaczyłem kolesia, który wyglądał jakby był ze świata metali. Miał włosy opadające poza ramiona. W pewnym stopniu przypominał trolla. Zapytałem: "Jak masz na imię, koleś?", powiedział: "Paul", ciągnąłem: "Paul jaki?", a on "Paul Baloff". I dalej: "Super, siedzisz w metalu co nie?", a on: "Kurwa dokładnie, lubię metal, bardzo lubię metal, jestem pełen metalu". Powiedziałem: "Koleś, słyszałeś UFO?", a on: "Kurwa dokładnie, kocham UFO" i zaczął mi śpiewać 'Rock Bottom', zdajesz sobie sprawę? Zapytałem go więc: "Słyszałeś kiedykolwiek Iron Maiden?", on kontynuował "Kocham Maidenów, uwielbiam wszystkie te kapele. Znam wszystkie te kapele". Powiedziałem "W porządku koleś. Jestem w zespole i szukamy wokalisty. Myślę, że powinieneś do nas dołączyć", a on: "W porządku". I w ten sposób ostatecznie znaleźliśmy wokalistę w osobie Paula Baloffa. Z miejsca poprosiłem go o dołączenie do kapeli. Z tego co pamiętam pytałem o niewiele więcej wtedy. Paul był niesamowity, miał niesamowita osobowość, zarówno na scenie jak i poza sceną. Mogliśmy żyć by pić do momentu aż nie będziemy w stanie chodzić, jednocześnie słuchając metalu, Venom, Mercyful Fate, czy Motorhead jeśli mam być szczegółowy." Kirk Hammett (Metallica)

"Jedno z najwspanialszych wspomnień związanych z Paulem to wspomnienie tamtej nocy, kiedy siedzieliśmy wszyscy wokół jego samochodu, piliśmy wódkę z butelki, słuchaliśmy Venom i Mercyful Fate. Upiliśmy się, mówiliśmy sobie nawzajem, jak bardzo się kochamy i jak to wspaniale mieć zespół, w którym gramy muzykę, jaką kochamy. Doszliśmy do wniosku, że musimy unieśmiertelnić tę chwilę. Ktoś wyciągnął brzytwę i każdy z nas naciął sobie rękę. Najpierw Gary Holt, potem Tom Hunting, Paul Baloff i ja, a potem wymieszaliśmy naszą krew, staliśmy się braćmi krwi. Do dzisiaj mam bliznę. A niedługo później wpadliśmy na tytuł naszej pierwszej płyty - "Bonded By Blood".
Ta blizna jest teraz pamiątką po Paulu. Był wspaniałym człowiekiem i jednym z najbardziej ekstremalnych frontmanów w historii muzyki metalowej. Niektórych jego zachowanie szokowało. Potrafił wskazywać ludzi ze sceny i mówić: Ty cioto, spadaj stąd! albo Tamten koleś nie macha głową, skopcie mu dupę!. On żył metalem i dla metalu". Kirk Hammett (Metallica)

"W ostatni piątek zadzwonił do mnie szwagier i powiedział, że Paul jest w szpitalu. Zadzwoniłem więc do szpitala i odebrał akurat Rick Hunolt, gitarzysta Exodus, który razem z Garym Holtem czuwał przy Paulu. Powiedział mi, że mózg Paula nie wykazuje żadnych oznak aktywności. Wiedziałem, że kiedy tak się dzieje, nie ma odwrotu, że może zdarzyć się tylko jedno.
To wielka strata, przynajmniej dla mnie, bo Paul w pewnym stopniu wskazał mi drogę, która podążyłem. Tęsknię za nim i cieszę się, że został nam chociaż pierwszy album Exodus." Kirk Hammett (Metallica)

"Paul Baloff był jednym z najlepszych frontmanów, który stąpał po tej ziemi. Sama jego osobowość mogłaby ponieść każdy zespół. Nosił ze sobą kij bejsbolowy i roz**erdalał nim telewizory. Żaden telewizor nie mógł czuć się bezpiecznie." Katon W. De Pena (Hirax)

"Głosiliśmy zabijanie pozerów, więc jeśli zdarzyło się, ze ktoś pojawił się na Ruthie's w koszulce Ratt albo Motley Crue, myśleliśmy, że nie można zrobić nic innego, tylko wyciągnąć kieszonkowy nóż, podejść do niego i zażądać, żeby pozwolił nam pociąć koszulkę, którą ma na sobie. Mówiliśmy: "Możesz pozwolić nam to zrobić albo zrobimy to, gdy będziesz ją mieć na sobie". Jeśli przeglądasz stare zdjęcia Paula, lewy nadgarstek miał owinięty dziesięciocentymetrowym kawałkiem materiału i to wszystko były koszulki zespołów hair metalowych." Gary Holt (Exodus)

"Paul Baloff i jego Exodus wywarł na mnie wielki wpływ. Całe to ich podejście "zabić pozerów" było bardzo ważne dla Dark Angel i wszystkich, który kręcili się wokół Bay Area. Chodziliśmy z tymi gośćmi na imprezy w Bay Area i tak, wszyscy byliśmy psycholami." Gene Hoglan (Dark Angel, Testament, Strapping Young Lad, Fear Factory, Dethklok)

"Paul był bardzo specyficznym gościem z charakterem, którego wiele osób próbowało wtedy naśladować. Był wariatem, ale bardzo pozytywnym, miał charyzmę, był najzabawniejszym gościem na świecie. Ukształtował on swoim podejściem do tego wszystkiego wiele znanych dzisiaj osób z różnych metalowych zespołów. My, Anthrax, Slayer, Megadeth, Metallica, wszyscy wyznawaliśmy tezę "Anty Motley Crue!". Matt Camacho (Forbidden)

"Baloff robił takie imprezki, że zapraszał ludzi do czyjegoś domu, pojawiali się i całkowicie rujnowali to miejsce. Był jak lider gangu, Slay Team, miał kolesi, którzy niszczyli domu ludzi i kradli im różne rzeczy". Harald Oimoen (D.R.I., Blind Illusion, Terminal Shock, fotograf)
Awatar użytkownika
LukaSieka

O Slay Teamie dużo kiedyś czytałem. Niezła ekipa. Dzisiaj ciężko o takich metalowych maniaków/chuliganów. Chociaż w tamtych czasach to wszyscy tak odpierd*lali na całej linii. Exodus, Agnostic Front, Megadeth, Cro-Mags, Testament, Cryptic Slaughter, Sick Of It All, Forbidden......
kamila12345
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: kamila12345 »

A ja zachęcam do posłuchania Striking Beast z Rzeszowa ! :P https://www.youtube.com/watch?v=UxCYJmDt3nQ
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

kamila12345 pisze:A ja zachęcam do posłuchania Striking Beast z Rzeszowa ! :P https://www.youtube.com/watch?v=UxCYJmDt3nQ
Przesłuchałem ten, jeszcze jeden i zespól jak na niedługą działalność i młody wiek chłopaków brzmi nawet całkiem spoko. Na prawdę. Nie odstają za mocno od tych wszystkich zespołów thrashowych z usa albo ameryki południowej które niedawno wypłynęły.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

A ja bym polecił Thermit z Poznania. Niedawno wypuścili debiutancką płytę o nazwie Saints.
Jak ktoś nie zna to podsyłam chłopaków z moich stron:
https://www.youtube.com/watch?v=82fi5f-6Tjk
https://www.youtube.com/watch?v=iVPJFzvJDlY
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Ostatnio trochę pomyślałem, żeby zrobić 50 albo 60 najlepszych płyt thrashowych. Moich najlepszych płyt thrashowych :wink: , bo dużo słucham thrashowych zespołów
Przysiadłem i pozycji wyszło mi o wiele więcej. Ale zamknąłem ten swój TOP w 80 pozycjach.
Oto one (bez kolejności):

pierwsza dziesiątka

Slayer - South Of Heaven
Metal Church - Blessing in Disguise
Dark Angel - Darkness Descends
Metallica - …And Justice For All
Forbidden - Twisted Into Form
Megadeth - Peace Sells... But Who's Buying?
Flotsam And Jetsam - Doomsday For The Deceiver
Sodom - Agent Orange
Death Angel - Killing Season
Kat - Oddech Wymarłych Światów

druga dziesiątka

Metallica - Ride The Lightning
Sepultura - Arise
Sodom - M-16
Kreator - Coma Of Souls
Coroner - No More Color
Metallica - Master Of Puppets
Xentrix - For Whose Advantage?
Megadeth - So Far, So Good... So What!
Overkill - Under The Influence
Slayer - Show No Mercy

trzecia dziesiątka

Destruction - Eternal Devastation
Slayer - Seasons In The Abyss
Tankard - Chemical Invasion
Metallica - Kill'em All
Megadeth - Rust In Peace
Kreator - Violent Revolution
Sodom - Better Off Dead
Overkill - The Years Of Decay
Mekong Delta - Kaleidoscope
Voivod - Killing Technology

czwarta dziesiatka

Forbidden - Forbidden Evil
Heathen - Victims Of Deception
Metal Church - The Dark
Slayer - Reign in Blood
Testament - The Legacy
Annihilator - Never, Neverland
Tankard - The Morning After
Nuclear Assault - Handle With Care
Overkill - Horrorscope
Voivod - Dimension Hatröss

piąta dziesiątka

Testament - The New Order
Annihilator - Alice in Hell
Toxik - World Circus
Dark Angel - Time Does Not Heal
Coroner - Mental Vortex
Vio-lence - Oppressing the Masses
Sodom - Code Red
Sodom - Persecution Mania
Tankard - B-Day
Overkill - Taking Over

szósta dziesiątka

Overkill - Ironbound
Destruction - All Hell Breaks Loose
Testament - Practice What You Preach
Sacrifice - Forward to Termination
Nasty Savage - Penetration Point
Toxik - Think This
Onslaught - The Force
Heathen - Breaking the Silence
Annihilator - Set the World on Fire
Dark Angel - Leave Scars

siódma dziesiątka

Overkill - The Electric Age
Holy Moses - The New Machine of Liechtenstein
Testament - Souls of Black
Sepultura - Beneath the Remains
Protector - Urm the Mad
Bulldozer - Neurodeliri
Destruction - Infernal Overkill
Evildead - Annihilation of Civilization
Laaz Rockit - Annihilation Principle
Razor - Evil Invaders

ósma dziesiątka

Sacred Reich - Ignorance
Agent Steel - Unstoppable Force
Tankard - Kings Of Beer
Infernal Majesty - None Shall Defy
Sarcofago - The Laws of Scourge
Artillery - Terror Squad
Hobbs' Angel of Death - Hobbs' Angel of Death
Sabbat - Dreamweaver
Destruction - D.E.V.O.L.U.T.I.O.N.
Sacrifice - Soldiers of Misfortune
Ostatnio zmieniony sob gru 03, 2016 10:53 am przez Adrian S.O.S., łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ