Kto jest lepszym basistą

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Który lepszy

Steve Harris
11
55%
Flea
9
45%

Liczba głosów: 20

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Kto jest lepszym basistą

Post autor: Zdan »

Vorgel pisze: pn lip 13, 2020 9:54 pm Dzosef ujął to dobrze, choć nie w konwencji Szekspira
"Towarzysze i towarzyszki, popieram mojego przedmówcę albowiem zgadza się ze mną!" ;)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Nie podoba mi się twórczość zespołu A -> basista zespołu B musi być więc lepszym muzykiem, niż ten z zespołu A.

To jest zwyczajnie głupie i pokazuje, dlaczego dyskusja z Tobą jest jałowa. Podstawami Twoich wyroków są osobiste sympatie do poszczególnych twórców, oklejone pokrętną logiką, historyjkami z życia wziętymi i masą innych elementów tej nadbudowy.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Bzdura, trzeba zapytać dlaczego się nie podoba zamiast pisać bezsensowne komentarze.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: pn lip 13, 2020 10:02 pm Bzdura, trzeba zapytać dlaczego się nie podoba zamiast pisać bezsensowne komentarze.
Uniżenie przepraszam, że zapomniałem Jaśnie Pana spytać. O wybaczenie upraszam ;)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie obchodzi mnie, dlaczego Ci się nie podoba zespół, który jest mi obojętny. Zresztą gdybym był jego fanem, wciąż mało by mnie to interesowało. Od samego początku forsujesz narrację, jakoby samo porównywanie tych dwóch muzyków było swego rodzaju żartem. Próbujesz udowodnić użytkownikom, że RHCP to komercha, która nie istnieje bez jakiejś balladki, za to Iron Maiden jest najwspanialsze i najpiękniejsze. Dodatkowo zarzucasz swoim interlokutorom, że nie znają się na muzyce, stosujesz zabawny chwyt "czy wypowiadają się tu basiści", po czym okazuje się, że owszem, są i opowiadają się za basistą RHCP. Naprawdę nie zastanawiają mnie Twoje zarzuty co do tej kapeli, ale w tym wątku wyczyniasz takie fikołki intelektualne, że głowa mała. Na razie pisałeś więcej o tym, jak to złe RHCP wybiło się na swoim przeboju, co kontrastuje z pracowitym Syzyfem, Steve'm Harrisem. Jeśli teraz będziesz analizował ścieżki basu w RHCP, to spoko, ale miałeś już na to czas, który przeznaczyłeś na pisanie o swojej znajomej z Illinois.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

A powinno obchodzić jak się dyskutuje z drugą osobą. Czy jak ktoś Ci zaproponuje zanurkowanie w goownie bo jak dobrze poszperasz znajdziesz tam 5 złotych uznasz, że warto? Zrozum co chcę przekazać. Niczego więcej nie wymagam.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

blackmailer pisze: pn lip 13, 2020 8:46 pm
Dzosef pisze: pn lip 13, 2020 8:13 pm RHCP to gówno, wiec głos na Harrisa
Głosowanie jest pomiędzy Flea a Harrisem, a nie między RHCP a Harrisem (Maidenami). Jak tak młode osoby nie potrafią tego rozróżnić to nie dziwi mnie wynik wyborów :)
Skoro gra w gównianym zespole, to przegrywa z kompozytorem dobrego zespołu.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Aż przesłuchałem sobie 2 numery (niepełne) RHCP. Tak badziewnej muzyki bez wyrazu to ja dawno nie słuchałem, generyczne aż boli.

A bas w jednym numerze bez historii, w drugim był z przodu i nie był ani zły ani dobry. Nijaki.

Biorąc pod uwagę styl, jaki stworzył Harris i jak wiele mięsistych linii basu napisał - inny świat.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Dzosef pisze: pn lip 13, 2020 11:43 pm Aż przesłuchałem sobie 2 numery (niepełne) RHCP. Tak badziewnej muzyki bez wyrazu to ja dawno nie słuchałem, generyczne aż boli.

A bas w jednym numerze bez historii, w drugim był z przodu i nie był ani zły ani dobry. Nijaki.

Biorąc pod uwagę styl, jaki stworzył Harris i jak wiele mięsistych linii basu napisał - inny świat.
Z tym zgadzam się w stopniu, że tak powiem zerowym ale przynajmniej konkretnie i jasnym tekstem napisane ;)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Vorgel pisze: A powinno obchodzić jak się dyskutuje z drugą osobą. Czy jak ktoś Ci zaproponuje zanurkowanie w goownie bo jak dobrze poszperasz znajdziesz tam 5 złotych uznasz, że warto? Zrozum co chcę przekazać. Niczego więcej nie wymagam.
Na razie próbujesz przekazać nam, że RHCP to zespół, który wybił się na balladce, a Flea jest słabym basistą. Jeśli Twoja negatywna opinia na temat tego zespołu jest wynikiem oceny gry tego muzyka, to warto iść dalej w temat, ale nie na prośbę rozmówcy, tylko robić to na samym początku. Zdan kilka stron temu dość obszernie rozpisał się na temat tego, co myśli o basiście RHCP. Ty piszesz to samo od początku, ale rzucasz ogólnikami i inwektywami w stronę tej kapeli. Z tego wyłania się obraz, jakoby RHCP było nielubianym przez Ciebie zespołem i przez to ich basista jest gorszym muzykiem, niż Harris. To nie jest żadne uzasadnienie. Jest masa kapel, których nie lubię, ale nie mogę odmawiać im umiejętności technicznych. A już na pewno nie dlatego, że odniosły one komercyjny sukces.

Dzosef pisze:
blackmailer pisze: pn lip 13, 2020 8:46 pm
Dzosef pisze: pn lip 13, 2020 8:13 pm RHCP to gówno, wiec głos na Harrisa
Głosowanie jest pomiędzy Flea a Harrisem, a nie między RHCP a Harrisem (Maidenami). Jak tak młode osoby nie potrafią tego rozróżnić to nie dziwi mnie wynik wyborów :)
Skoro gra w gównianym zespole, to przegrywa z kompozytorem dobrego zespołu.
Oceniamy basistę zespołu Iron Maiden i basistę zespołu RHCP. Nie kompozytora zespołu Iron Maiden, nie naczelnego piłkarza tej grupy - basistę. Nota bene:
Dzosef pisze: Aż przesłuchałem sobie 2 numery (niepełne) RHCP. Tak badziewnej muzyki bez wyrazu to ja dawno nie słuchałem, generyczne aż boli.

Rozumiem, że Twoja znajomość Iron Maiden to cała ich dyskografia i konfrontujesz ją przeciwko dwóm niepełnym kompozycjom RHCP. Według mnie jest to słaba podstawa do wyrokowania, zresztą z tego właśnie powodu wstrzymałem się od głosowania.

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Oceniamy basistę zespołu Iron Maiden i basistę zespołu RHCP. Nie kompozytora zespołu Iron Maiden, nie naczelnego piłkarza tej grupy - basistę. Nota bene:
Tak, a basista Iron Maiden jest przy okazji kompozytorem Iron Maiden. Umiejętność tworzenia muzyki to także umiejętność basisty.

Flea ani nic ciekawego nie gra, a jeśli współkomponuje/komponuje muzykę RHCP, to znaczy że jest kompozytorem nędznym.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wróciłem się do argumentów, ze typ z RHCP gra funkowo i mi ręce opadły.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Funkowo to on akurat gra ;)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No gra i co z tego? Jaka to jest wartość?

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Umiejętność komponowania muzyki to osobna kwestia. Dickinson również komponuje, ale w starciu z dajmy na to Dio nie będziemy brali pod uwagę tego, czy pisze dobre numery. Będziemy skupiali się na jego talencie wokalnym, bo w tym wypadku właśnie to podlega ocenie.

Niech ktoś rozrysuje stosunek zakresowy odpowiadający tej sytuacji, może to ułatwi dyskusję.

I ponownie pozwolę sobie zauważyć: uznajesz, że jeśli Flea ma wkład w muzykę swojej kapeli, jest słabym kompozytorem...Przy znajomości dwóch niepełnych numerów tej grupy.

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Dzosef pisze: wt lip 14, 2020 2:55 pm No gra i co z tego? Jaka to jest wartość?
Żadna. Tak jak żadnej wartości nie ma w galopadach Stefka. To tylko styl grania.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Już bardziej zrozumiem kogoś, komu się autentycznie podoba RHCP i na tej podstawie twierdzi, że Flea jest dobry, niż nie te niby obiektywne wywody w stylu: nie lubię zespołu, ale basista dobry. Flea nie był w żadnym topie basistów, dopóki zespół nie sprzedał kilkunastu milionów egzemplarzy słynnej płyty. A wcześniej mieli cztery wydane albumy. Albo więc był niedocenionym geniuszem, albo nagle został dostrzeżony, bo kapela stała się popularna. Przypomina mi się casus Cobaina pchanego na różne zestawienia najlepszych gitarzystów. A facet gitary nie potrafił nastroić. No ale był popularny.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

To chyba będę ja bo autentycznie lubię RHCP a miejscami to nawet bardziej te rzeczy przed tą "znaną płytą" ;) Obok tego uważam, że Flea jest dobry albo może nawet bardzo dobry. Wydaje mi się też, że z czysto technicznego punktu widzenia to "trochę" lepszy muzyk na swoim instrumencie niż Cobain ale co ja tam wiem ;)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Rozumiem, że na uznanie zasługują albo muzycy którzy od razu zdobywają popularność, albo którzy mimo ogromnego kunsztu siedzą w underze? XD
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

blackmailer pisze: wt lip 14, 2020 4:24 pm Rozumiem, że na uznanie zasługują albo muzycy którzy od razu zdobywają popularność, albo którzy mimo ogromnego kunsztu siedzą w underze? XD
Przecież ci co siedzą w piwnicy są nic nie warci, bo nie mają platynowych płyt i podniecają się nimi tylko jakieś ziomki z niszowych forów.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
ODPOWIEDZ