Thrash Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Thrash Metal

Post autor: Djuk_416 »

Odnośnie rozmowy o płycie Sodom - Get What You Deserve to jest tak jak myślałem - Vorgel napisze że ten cały punk na płycie to nieprawda i tyle w temacie :) To było do przewidzenia :lol:
Vorgel pisze: pt mar 19, 2021 10:56 am Z Baloffem Exodus mogliby dalej być kultową kapelą z Bay Area
A nie są kultową kapelą ? :)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

BTW Zetro też wyleciał z Exodusa i zamienili go na Roba Dukesa. To co - Zetro też był cienki? Dukes w sumie też musiał być bo jego Holt też finalnie się pozbył.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Nie no jest lepszym wokalistą, sam to przyznałeś. Po prostu bardziej pasują Ci wrzaski Baloffa ;) Ja to też trochę obserwuję od strony biznesowej. Bonded by Blood osiągnęło sukces na miarę pierwszej płyty Megadeth, mimo iż wydała to mała wytwórnia Torrid Records (co ciekawe po sukcesie Fabulous Disaster Torrid wzięło na siebie część zobowiązań Combat, bo zapotrzebowanie było zbyt duże nawet jak na Combat, co w konsekwencji doprowadziło do podpisania kontraktu z naprawdę dużą już wytwórnią Capitol). Sukces Bonded doprowadził do podpisania poważnego kontraktu z Combat, gdzie było Megadeth (Megadeth w następnym roku przeszli do Capitol). Combat wznowiło Bonded i szykowało się do wydania Pleasures, które było w fazie tworzenia. Tymczasem Testament zdobyli pierwszy kontrakt pod koniec 1986 roku, kiedy thrash zdobył już wyjątkową popularność. Przyjął ich do siebie Zazula, który zdaniem Blitza z Overkill przyjmował wszystkich jak leci, na warunkach średnich, ale za to dawał szansę zaistnieć. No więc mamy Exodus z poważnym już kontraktem, oraz Testament, którzy załapali się na ostatni moment, 1987 jak na debiut, to trochę późno. I też dziwnym trafem, akurat w momencie kiedy Testament mają już napisane utwory na album, Zetro odchodzi do Exodus. Przypomnę, że Zetro odszedł jeszcze zanim Testament mieli zaklepany kontrakt z Megaforce (dystrybucją zajmowała się większa wytwórnia Atlantic), o czym świadczy data kiedy Testament zaczęli nagrywać album z nowym wokalistą. Styczeń 1987, a przecież musieli znaleźć wokala, zaadaptować go do nowej kapeli itd. Przerwa wydawnicza między Bonded i Pleasures sugeruje też, że z Baloffem nie dało się pracować na nowych zasadach, stąd Exodus z opóźnieniem weszli do studia, ale prawda jest taka, że Zetro był już wtedy w tym zespole kilka miesięcy i to nie było przyjęcie kogoś na ostatnią chwilę. Wszystkie te poszlaki piszą scenariusz, który może zbyt chwalebny nie jest, ale za to poskutkował genialnymi płytami. Combat podpisuje kontrakt z Exodus i od razu wysyła ich na trasę koncertową. W zespole jest jeszcze Baloff. Każdy fan muzyki wie, że na takich trasach są przedstawiciele wytwórni, którzy zwyczajnie jeżdżą za zespołem. To co zobaczyli i usłyszeli mogło ich skłonić do stwierdzenia, no dobra panowie, ale na album to bierzecie kogoś innego do mikrofonu. Podkreślam, kontrakt już był, już zostały wyłożone pieniądze i album trzeba było nagrać. The rest is history.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Vorgel pisze: pt mar 19, 2021 11:12 am Wielu znanych muzyków opowiada farmazony jak to szanuje podziemie, a zrobili wszystko by się z niego wydostać vide Kreator. I bardzo dobrze zrobili, nie musząc łagodzić brzmienia postawili na profesjonalizm.
Wszystko? Tzn co zrobili takiego żeby się wydostać jak to ująłeś z "podziemia" ? Bo akurat stwierdzenie "zrobili wszystko" kojarzy mi się że robili to za wszelką cenę a często zespoły w takiej sytuacji dają dupy
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Jako thrashowy wokalista Baloff to absolutny top. Jako wokalista ogólnie - absolutnie nie i tutaj Zetro jest lepszy. Widzisz różnicę? Poza tym jeśli Exo wywalili Baloffa bo tak im powiedziała wytwórnia to są absolutnymi mendami. Przychodzi Ci jakiś mydłek i mówi - tak damy wam album ale musicie wywalić tego typa. Jeśli tak było to Holt stracił u mnie mega dużo szacunku.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Djuk_416 pisze: pt mar 19, 2021 2:59 pm
A nie są kultową kapelą ? :)
Są, ale oprócz tego są też dobrze znanym zespołem thrashowym
Djuk_416 pisze: Wszystko? Tzn co zrobili takiego żeby się wydostać jak to ująłeś z "podziemia" ? Bo akurat stwierdzenie "zrobili wszystko" kojarzy mi się że robili to za wszelką cenę a często zespoły w takiej sytuacji dają dupy

Jak to co? Nagrywali coraz lepsze, coraz lepiej brzmiące i coraz bardziej dopracowane płyty, aż w końcu wytwórnia zainwestowała w nich prawdziwe pieniądze, wysłała do Kalifornii na nagrania ze znanym w środowisku producentem. Myślisz, że jakby cały czas klepali to co na Endless Pain to by się czegoś takiego doczekali? Przełomem był album Terrible Certainty wyraźnie lepiej zaaranżowany i nagrany niż wcześniejsze dwa krążki. Tutaj trochę pomógł Piggy z Voivod, Mille przy okazji śmierci Piggyego, składając mu hołd, napisał, że Piggy zainspirował jego grę na gitarze, co rzeczywiście trochę słychać, właśnie od momentu Terrible.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Vorgel pisze: pt mar 19, 2021 3:36 pm
Djuk_416 pisze: pt mar 19, 2021 2:59 pm Wszystko? Tzn co zrobili takiego żeby się wydostać jak to ująłeś z "podziemia" ? Bo akurat stwierdzenie "zrobili wszystko" kojarzy mi się że robili to za wszelką cenę a często zespoły w takiej sytuacji dają dupy

Jak to co? Nagrywali coraz lepsze, coraz lepiej brzmiące i coraz bardziej dopracowane płyty, aż w końcu wytwórnia zainwestowała w nich prawdziwe pieniądze, wysłała do Kalifornii na nagrania ze znanym w środowisku producentem. Myślisz, że jakby cały czas klepali to co na Endless Pain to by się czegoś takiego doczekali? Przełomem był album Terrible Certainty wyraźnie lepiej zaaranżowany i nagrany niż wcześniejsze dwa krążki. Tutaj trochę pomógł Piggy z Voivod, Mille przy okazji śmierci Piggyego, składając mu hołd, napisał, że Piggy zainspirował jego grę na gitarze, co rzeczywiście trochę słychać, właśnie od momentu Terrible.
Nagrywanie lepiej brzmiących płyt jest przejawem tego że zespół taki czy sraki robi wszystko żeby odciąć się od undergroundu :) ? Przecież jeszcze w 1990 roku chwile przed wydaniem Coma of Souls Mille udzielał wywiadów do kserowanych zinów, robionych przez fanów, także polskich.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Zdan pisze: pt mar 19, 2021 3:30 pm Jako thrashowy wokalista Baloff to absolutny top. Jako wokalista ogólnie - absolutnie nie i tutaj Zetro jest lepszy. Widzisz różnicę? Poza tym jeśli Exo wywalili Baloffa bo tak im powiedziała wytwórnia to są absolutnymi mendami. Przychodzi Ci jakiś mydłek i mówi - tak damy wam album ale musicie wywalić tego typa. Jeśli tak było to Holt stracił u mnie mega dużo szacunku.
Nie są mendami, to są dwie różne kwestie. Żaden z tych zespołów, choćby nie wiem jak kozaczył nie miał pojęcia jak ten biznes działa. Przypomnę, że były lata 80, nie każdy mógł sobie nagrać i wydać album. Można było nagrać demo w garażu na taśmę (co wiele zespołów zresztą robiło), ale jeśli się chciało wydać porządny album, trzeba było podpisać kontrakt z wytwórnią. Wiem, że wiele zespołów narzekało na wytwórnie, ale trzeba zrozumieć, że dla wytwórni to jest inwestycja. Rozmawiałem kiedyś z Brianem Slagelem, który przecież sam ma to swoje Metal Blade, a to wielki fan metalu, jak my tutaj i on mi mówił, że bycie fanem to jest zupełnie co innego niż bycie biznesmenem w tej branży. Te kwestie trzeba oddzielać. No chyba, że ktoś nie chce wyjść poza kultową demówkę Vader. Tu nie ma sentymentów, studio 1000 baksów dziennie i albo jesteś pro- albo spadówa niezależnie jakim kultem cię otoczono. Sorry. Exodus mogli się męczyć z Baloffem i odcinać kupony od świetnego debiutu nie wychodząc poza to, a staczając się. Wybrali inną drogę i chwała im za to.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Cudowne. Jakby wytwórnia przyszła i powiedziała im - spowolnijcie numery o 50% i walnijcie balladę to rozumiem, że też trzeba pokornie głowę schylić i stwierdzić, że oczywiście wytwórnio co tylko chcesz, mamy też pocałować buty? Jeśli wyrzucili swojego PRZYJACIELA i KUMPLA z zespołu dla kariery to są mendami i konformistami.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Djuk_416 pisze: pt mar 19, 2021 3:40 pm Nagrywanie lepiej brzmiących płyt jest przejawem tego że zespół taki czy sraki robi wszystko żeby odciąć się od undergroundu :) ? Przecież jeszcze w 1990 roku chwile przed wydaniem Coma of Souls Mille udzielał wywiadów do kserowanych zinów, robionych przez fanów, także polskich.
No i bardzo dobrze, chwali mu się. Miałem też plakat Kreator z Metal Hammera, 1992 jakoś, gdzie dodatkowo był wywiad w którym Mille mówił, że jeśli już to zawsze inspirowało go podziemie, a nie "komercyjne gówno". W ostatnim remasterze Coma of Souls napisał jakie podziemie go inspirowało. Judas Priest ;) Ja uwielbiam Kreator, właśnie za to, że na pewnym etapie, tym młodym leszczom wbiło się do głów, co to znaczy być profesjonalistą. I nagrali takie płyty, że do dzisiaj nic lepszego w temacie się nie pojawiło. I już się nie pojawi. Bo dzisiaj Kreator majstrują quasi power metalowe płyty na komputerku.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Zdan pisze: pt mar 19, 2021 3:50 pm Cudowne. Jakby wytwórnia przyszła i powiedziała im - spowolnijcie numery o 50% i walnijcie balladę to rozumiem, że też trzeba pokornie głowę schylić i stwierdzić, że oczywiście wytwórnio co tylko chcesz, mamy też pocałować buty? Jeśli wyrzucili swojego PRZYJACIELA i KUMPLA z zespołu dla kariery to są mendami i konformistami.
Wytwórnia nie podpisała kontraktu z zespołem, który miał ballady. Więc chyba logiczne, że ich nie wymagała. Zrozum, jesteś młodym, utalentowanym muzykiem, potrafisz pisać dobre utwory, a jednocześnie jesteś młody i lubisz zaszaleć, pochlać na imprezach, zabawić się. Ci ludzie, którzy im zaoferowali kontrakt to byli biznesmeni pod krawatem operujący milionami dolarów. I albo bierzesz, a na stole jest np 20-40 tysięcy baksów (tyle mniej więcej dawano młodym zespołom metalowym w tamtym czasie na album, dzisiaj to równowartość ok 60-120 tysięcy), albo do widzenia i dalej sobie klepiesz gigi po 2,5 dolara wstęp ;)
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Zdan pisze: pt mar 19, 2021 3:30 pm Przychodzi Ci jakiś mydłek i mówi - tak damy wam album ale musicie wywalić tego typa. Jeśli tak było to Holt stracił u mnie mega dużo szacunku.
To sa tylko i wyłącznie domysły Vorgela nic poza tym. Każdy z cżłonków tamtego składu Exodus we wszystkich wywiadach mówił kompletnie co innego. I nie chodziło o chlanie ale w przypadku Baloffa o ćpanie. Baloff spóźniał się na próby i koncerty bo jeździł godzinami w poszukiwaniu prochów
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Vorgel pisze: pt mar 19, 2021 3:50 pm Miałem też plakat Kreator z Metal Hammera, 1992 jakoś, gdzie dodatkowo był wywiad w którym Mille mówił, że jeśli już to zawsze inspirowało go podziemie, a nie "komercyjne gówno". W ostatnim remasterze Coma of Souls napisał jakie podziemie go inspirowało. Judas Priest ;)
Judas Priest to komercyjne gówno ? Tym bardziej na początku lat dziewięćdziesiątych ?
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: pt mar 19, 2021 4:00 pm
Zdan pisze: pt mar 19, 2021 3:50 pm Cudowne. Jakby wytwórnia przyszła i powiedziała im - spowolnijcie numery o 50% i walnijcie balladę to rozumiem, że też trzeba pokornie głowę schylić i stwierdzić, że oczywiście wytwórnio co tylko chcesz, mamy też pocałować buty? Jeśli wyrzucili swojego PRZYJACIELA i KUMPLA z zespołu dla kariery to są mendami i konformistami.
Wytwórnia nie podpisała kontraktu z zespołem, który miał ballady. Więc chyba logiczne, że ich nie wymagała. Zrozum, jesteś młodym, utalentowanym muzykiem, potrafisz pisać dobre utwory, a jednocześnie jesteś młody i lubisz zaszaleć, pochlać na imprezach, zabawić się. Ci ludzie, którzy im zaoferowali kontrakt to byli biznesmeni pod krawatem operujący milionami dolarów. I albo bierzesz, a na stole jest np 20-40 tysięcy baksów (tyle mniej więcej dawano młodym zespołom metalowym w tamtym czasie na album, dzisiaj to równowartość ok 60-120 tysięcy), albo do widzenia i dalej sobie klepiesz gigi po 2,5 dolara wstęp ;)
Ależ rozumiem natomiast wszelkie tego typu działania w sferze SZTUKI absolutnie mnie brzydzą. Nie trzeba się wydawać w wytwórni która cokolwiek mówi zespołowi. Jeśli każą Ci wywalić wokalistę - pokazujesz im fucka. Jeśli każą Ci nagrywać z producentem który Ci nie pasuje - tak samo. Muzyka jest też produktem ale metal to nie pop. Mam szczerą nadzieję, że Exodus nie wyrzucił swojego kumpla z zespołu na wezwanie wytwórni bo to zachowanie godne naplucia. Idąc dalej tym tropem rozumiem, że dla kasy można zmienić swoją sztukę? Jestem temu z gruntu przeciwny.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Zdan pisze: pt mar 19, 2021 4:05 pm
Ależ rozumiem natomiast wszelkie tego typu działania w sferze SZTUKI absolutnie mnie brzydzą. Nie trzeba się wydawać w wytwórni która cokolwiek mówi zespołowi. Jeśli każą Ci wywalić wokalistę - pokazujesz im fucka. Jeśli każą Ci nagrywać z producentem który Ci nie pasuje - tak samo. Muzyka jest też produktem ale metal to nie pop. Mam szczerą nadzieję, że Exodus nie wyrzucił swojego kumpla z zespołu na wezwanie wytwórni bo to zachowanie godne naplucia. Idąc dalej tym tropem rozumiem, że dla kasy można zmienić swoją sztukę? Jestem temu z gruntu przeciwny.
Nie wiem czy im bezpośrednio kazali, czy zasugerowali, ale na bank stwierdzili, że czas nagrywać album, a z Baloffem się tego zrobić nie dało. Holt może nie chciał go wywalać bo to kolega itd, a w końcu ktoś z wytwórni mówi, że albo znajdują innego wokala, albo do widzenia, tracą kontrakt i jeszcze płacą za jego zerwanie. Baloff nie miał tego raczej za złe Holtowi, dalej się przyjaźnili. Baloff znów został przyjęty do zespołu, w czasie kiedy już mogli sobie na to pozwolić. Co nie znaczy, że nauczył się śpiewać.

Podejrzewam, że Baloff wiedział jaka jest sytuacja i dlatego postanowił zrobić miejsce Zetro. Baloff owszem zachowywał się prymitywnie, ale nie znaczy to, iż był nieświadomy tego co się wokół niego dzieje. Skoro Di'Anno był, to Baloff pewnie też.

Sztuka. Widzisz co jest teraz, teraz można sobie nagrać kawałek na komputerze i wrzucić na youtube'a. Nikt nikogo nie ogranicza. Ile naprawdę wielkich płyt powstało przez ostatnich 20 lat? Mój kolega w stwierdzeniu idzie nawet dalej, on twierdzi, że te stare płyty są tak dobre, bo o to dbały wytwórnie, które nie chciały wydawać byle gówna, bo musiały zarobić. Przecież tych wszystkich albumów nie nagrywali intelektualiści poświęceni sztuce wyższej, rozprawiający o Kancie, tylko 20 paro letni (czasem nawet nastoletni) kolesie, którzy szaleli ile wlezie i jedyne czego się nauczyli w życiu to grać.
Ostatnio zmieniony pt mar 19, 2021 4:29 pm przez Vorgel, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Adrian S.O.S. pisze: pt mar 19, 2021 4:05 pm
Vorgel pisze: pt mar 19, 2021 3:50 pm Miałem też plakat Kreator z Metal Hammera, 1992 jakoś, gdzie dodatkowo był wywiad w którym Mille mówił, że jeśli już to zawsze inspirowało go podziemie, a nie "komercyjne gówno". W ostatnim remasterze Coma of Souls napisał jakie podziemie go inspirowało. Judas Priest ;)
Judas Priest to komercyjne gówno ? Tym bardziej na początku lat dziewięćdziesiątych ?
Nie komercyjne gówno, ale komercyjna muzyka metalowa. Podwójna platyna dla Screaming for Vengeance chyba nie świadczy o tym, że byli podziemiem.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Adrian S.O.S. pisze: pt mar 19, 2021 4:02 pm To sa tylko i wyłącznie domysły Vorgela nic poza tym. Każdy z cżłonków tamtego składu Exodus we wszystkich wywiadach mówił kompletnie co innego. I nie chodziło o chlanie ale w przypadku Baloffa o ćpanie. Baloff spóźniał się na próby i koncerty bo jeździł godzinami w poszukiwaniu prochów
Czyli zachowywał się nieprofesjonalnie, co na pewno widzieli ludzie z wytworni, którzy wysłali ich na trasę. W dodatku są nagrania z tamtego okresu. Baloff wypada jeszcze gorzej niż na płycie. Jak to nie przyczyniło się do jego wylania to co?
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Nadal pomysł, że o SKŁADZIE zespołu ma decydować wytwórnia jest dla mnie absolutnie nie do przyjęcia. To jest metal a nie boys-band. Poza tym przywołałem sobie kilka wypowiedzi członków Exo i narracja jednak jest taka sama: Baloff poleciał za dragi. Gdyby nie one to jak mówili spokojnie by grali dalej z nim. Mam szczerą nadzieję, że to jest powód jego wywalenia a nie żadne pierdolamento ze stronych grubych misiów nadzianych kasą.

Co do wytwórni - pozostaje w takim razie pytanie dlaczego praktycznie WSZYSCY muzycy jak jeden mąż mówią źle o wytwórniach i kontraktach które podpisali? Tak wiem byli młodzi etc. Pozostaje też pytanie na jeśli to cudowne wytwórnie tak bardzo są powodem tego, że kiedyś były klasyki to na ile to sa produkty danego muzyka a na ile wytwórni?

Co do teraz - wychodzi tak dużo świetnej muzyki, że trudno to ogarnąć. Do tego takiej która jest eksperymentalna i łamie granice. Zresztą już w latach 80 i 90 jeśli nie chciałeś wydawać komercyjnej muzyki to nie szedłeś do dużej wytwórni. W alternatywnie wtedy też działy się rzeczy arcy-ciekawe. Muzyka to nie tylko świat tego co popularne i z wielkich korporacji.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

O składzie zespołu zadecydował kontrakt płytowy. Masz kontrakt, pieniądze na studio i musisz znaleźć wokalistę, który sprosta zadaniu, bo Twój kolega ćpa całymi dniami i nie daje rady wokalnie. Wybierasz to co lepsze dla Twojego zespołu. Proste i logiczne. Kontrakt dostali jeszcze w 1985 ileż wytwórnia miała czekać na nagranie następcy Bonded by Blood? Tym bardziej, że wtedy wszystko się zmieniało dynamicznie. To nie jest kwestia kariery jednego zespołu, a całej masy ludzi siedzących w biznesie muzycznym.

Muzycy mówią źle o wytwórniach z wyżej wymienionego powodu. Wytwórnia traktuje ich twórczość jako biznes, a oni traktują to jako sztukę. A są negatywnie nastawieni do wytwórni tym bardziej, jak wytwórnia coś wymusza na zespole, a uwierz, nie ma na to mocnego kozaka. Jak Testament wysłali pierwszy raz The New Order do wytwórni, to dostali master tapes z powrotem z dopiskiem "za krótkie". Nie było dyskusji, trzeba było dograć to i owo. Dopiero wtedy też przeczytali dokładnie kontrakt, co też świadczy o ich podejściu. A tam stało, że płyta ma trwać przynajmniej 40 minut.

Podaj mi jeden album metalowy nowego zespołu (z ostatnich 20 lat), który jest wpływowy albo się dobrze sprzedał i wszedł do kanonu szeroko pojętej muzyki metalowej. 20 lat to spory okres, The Number of the Beast było kultem już po paru latach.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Vorgel pisze: pt mar 19, 2021 4:26 pm
Adrian S.O.S. pisze: pt mar 19, 2021 4:05 pm
Nie komercyjne gówno, ale komercyjna muzyka metalowa. Podwójna platyna dla Screaming for Vengeance chyba nie świadczy o tym, że byli podziemiem.
Petrozza raczej nie miał tego na myśli. W wywiadzie z końca lat osiemdziesiątych mówił ze komercyjne gówno to takie zespoły które szkodzą muzyce metalowej i jego wizerunkowi tak jak Europe, Motley Crue i tym podobne. Dodał jeszcze że bardziej heavy od tych zespołów są dla przykładu Necrophagia i Morbid Angel
ODPOWIEDZ