Thrash Metal
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Thrash Metal
Jeśli o składzie TWOJEGO zespołu ma decydować kontrakt to tego kontraktu nie należy podpisywać. Tak samo jeśli chodzi o warunki finansowe - sam zrobiłem ileś tam wywiadów z dość znanymi muzykami metalowymi i powtarzający motyw był jeden: "my nie zarobiliśmy na tym żadnej kasy ale wytwórnia na nas - a i owszem". Paradne. Jak wytwórnia wymusza to się powinno kazać im spadać na drzewo. Zresztą byli i tacy i wydawali się nie w wielkich wytwórniach - chwała im za to. Slayer też dostał informację, że "Reign In Blood" jest za krótkie ale na szczęście nic nie dogrywał.
Co do zespołów to nie podam jednego albumu ale podam zespół - Mastodon. Jeśli nagniemy ramy czasowe to dołożę jeszcze Gojirę. Z bardziej współczesnych - popularnych i z góry na dół respektowanych - Power Trip. Jeśli z innej bańki - Baroness.
Co do zespołów to nie podam jednego albumu ale podam zespół - Mastodon. Jeśli nagniemy ramy czasowe to dołożę jeszcze Gojirę. Z bardziej współczesnych - popularnych i z góry na dół respektowanych - Power Trip. Jeśli z innej bańki - Baroness.
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

O powodach wywalenia Baloffa z Exodus
LukaSieka pisze: ↑czw mar 07, 2019 8:34 pm "Zwolniliśmy Paula, ponieważ nie mógł zebrać swojego syfu do kupy. Ostatecznie odnieśliśmy większy sukces z Zetro, ale myślę o tym, jak bardzo zjeb*na później stała się moja sytuacja osobista przez alkohol i dragi, i mogłem być bardziej wyrozumiały, jeśli chodzi o problemy Paula. To mówi wiele o tym, jak wielką ikoną thrash metalu był Paul, ponieważ nagrał z nami tylko jedną płytę, a potem nagrał ponownie te samą płytę na żywo w 1997 roku [zanim zmarła na atak serca], a jest postrzegany, tak jak powinien być, czyli jako legenda thrash metalu." Gary Holt (Exodus)
"Wydaję mi się, że Gary zachował się trochę nie fair wobec Baloffa. Biorąc pod uwagę, to do jakiego stanu doprowadziły go dragi niedługo po zwolnieniu Paula i to co dzięki Paulowi osiągnęliśmy z tym zespołem. Paul był najbardziej charyzmatycznym wokalista jakiego poznałem. Miał wpływ na wszystkich z muzyków którymi się spoufalał. Wszyscy za nim tęskniliśmy. A jedynym godny zastępcą mógł być tylko Steve "Zetro" Souza, który też w dużej mierze stał się wokalistą dzięki Paulowi." Tom Hunting (Exodus)
"Paul Baloff pomógł mi uwierzyć we własne siły i pokazał pewną muzyczną drogę jeszcze zanim dołączyłem do Legacy. To on jako starszy kumpel pokazał mi Motorhead, Raven, Venom, Tank i całą resztę. Potem okazało się, że miałem go zastąpić w Exodus, i to było strasznie dziwne uczucie. Wskoczyć na miejsce tak świetnego wokalisty i tak charyzmatycznego frontmana, w którego wszyscy z mojego pokolenia byli wpatrzeni niemal jak w symbol kultu. Byłem przerażony, kiedy myślałem, że mam wejść na miejsce takiego gościa, ale niektórzy twierdzą, że sobie poradziłem." Steve "Zetro" Souza (Exodus, Dublin Death Patrol)
„Ledwo skończyliśmy kilka pierwszych tras koncertowych w ramach cyklu promocji pierwszego albumu, kiedy poinformowano nas, że wkrótce musimy wydać kolejny album. W pewnym sensie przestraszyliśmy się, ponieważ nigdy nie musieliśmy na szybko pisać utworów. Kiedy w końcu nagraliśmy album, zapomnieliśmy spojrzeć na nasz kontrakt płytowy. W naszej umowie faktycznie stało, że musi być minimum 40 minut muzyki, a my mieliśmy poniżej tego. Odesłali nam taśmy. Dodaliśmy więc kawałek Aerosmith, te krótkie instrumentale , wydłużyliśmy kilka sekcji ... to wszystko zostało zrobione, aby nie naruszyć kontraktu ”.
- Alex Skolnick dla Metal Injection.
To jest jeden z przykładów. O takich przykładach można by napisać kilka tomów książek.
- Alex Skolnick dla Metal Injection.
To jest jeden z przykładów. O takich przykładach można by napisać kilka tomów książek.
Ale tak czy owak uważał, że zawsze inspirowało go podziemie. Judas Priest to nie podziemie. Zgadzam się jednak, że Renewal mogło zainspirować po części jakieś podziemie. I dlatego ta płyta jest już dużo gorsza od poprzednich.Djuk_416 pisze: ↑pt mar 19, 2021 4:57 pm Petrozza raczej nie miał tego na myśli. W wywiadzie z końca lat osiemdziesiątych mówił ze komercyjne gówno to takie zespoły które szkodzą muzyce metalowej i jego wizerunkowi tak jak Europe, Motley Crue i tym podobne. Dodał jeszcze że bardziej heavy od tych zespołów są dla przykładu Necrophagia i Morbid Angel
Zabawne, że jak już wymrą dziadki metalu to zostanie praktycznie tylko podziemie
Starzy boomerzy albo zejdą albo będą słuchać tych samych płyt co przez ostatnie 20 lat i będzie spokój 
Ale kontrakt podpisali jeszcze za Baloffa i co więcej pojechali w trasę z Baloffem za kasę od Combat. Skąd mogli wiedzieć, jak potoczą się sprawy. Jestem przekonany nie na 100, a na 200 procent, że było ponaglenie od wytwórni w kwestii albumu. Gary miał dwa wyjścia, albo próbować coś zrobić z Baloffem, albo znaleźć nowego wokalistę. Oczywiście kiedy masz do czynienia z poważnym kontraktem, a nie podwórkowym zespołem, pierwsza opcja odpadała. I o to mi zasadniczo chodzi. Nikt tutaj nikogo nie zdradził.Zdan pisze: ↑pt mar 19, 2021 4:58 pm Jeśli o składzie TWOJEGO zespołu ma decydować kontrakt to tego kontraktu nie należy podpisywać. Tak samo jeśli chodzi o warunki finansowe - sam zrobiłem ileś tam wywiadów z dość znanymi muzykami metalowymi i powtarzający motyw był jeden: "my nie zarobiliśmy na tym żadnej kasy ale wytwórnia na nas - a i owszem". Paradne. Jak wytwórnia wymusza to się powinno kazać im spadać na drzewo. Zresztą byli i tacy i wydawali się nie w wielkich wytwórniach - chwała im za to. Slayer też dostał informację, że "Reign In Blood" jest za krótkie ale na szczęście nic nie dogrywał.
Co do Slayer, ci mieli trochę szczęścia, bo Rubin wziął ich niejako eksperymentalnie do swojej wytwórni wydającej głównie rap. Zatem na pewno mieli więcej przestrzeni, ale już kolejni nie mieli u Rubina tak dobrze. To był facet, który wymieniał wzmacniacze zespołom, by brzmiały retro. I to się tyczyło wielkich nazw jak AC/DC czy Black Sabbath (tu była kłótnia z Iommim). Poza tym, to Rubin przekonał Slayer by nie dawali revebru i delaya. Tak, że nie jest tak, że w ogóle go nie słuchali.
Mastodon i pozostałe to nie są zespoły, które w jakikolwiek sposób mają start do klasyki, którą wsparły te straszne wytwórnie.
Co do Mastodon itd. to jest tylko i wyłącznie Twoja opinia i wiedziałem, że to powiesz. Po co pytasz jeśli NIEZALEŻNIE od tego co bym podał i tak powiesz to samo? Wiem - bo nie ma takich zespołów. Z brakiem szacunku - totalnie się nie zgadzam. Ty nie zmienisz zdania, ja Cię nie przekonam to po co się w to bawimy?
Powiedziane zostało i przytoczone, że Gary wylał go za dragi. Jeśli tak - zrozumiałe. Natomiast Zetro Souza był wtedy nikim specjalnym a już na pewno nie wokalistą który miał poparcie i legendę Baloffa (już wtedy). Jestem przekonany, że gdyby nie dragi to Baloff spokojnie siedziałby w Exodus cały czas co wyszłoby pewnie zespołowi na dobre (bo nie nagrałby takiej płyty jak Impact...).
Rozumiem jeszcze pewne produkcyjne tematu typu reverb, delay etc. Natomiast wtrącanie się w skład i repertuar to jakby policzek w twarz. Albo jesteś artystą i wiesz co robisz albo ktoś ci musi powiedzieć JAK MASZ zrobić produkt na którym ON (nie Ty) zarobi miliony baksów. Wolę tych niezależnych - robili co chcieli i jak chcieli.
Powiedziane zostało i przytoczone, że Gary wylał go za dragi. Jeśli tak - zrozumiałe. Natomiast Zetro Souza był wtedy nikim specjalnym a już na pewno nie wokalistą który miał poparcie i legendę Baloffa (już wtedy). Jestem przekonany, że gdyby nie dragi to Baloff spokojnie siedziałby w Exodus cały czas co wyszłoby pewnie zespołowi na dobre (bo nie nagrałby takiej płyty jak Impact...).
Rozumiem jeszcze pewne produkcyjne tematu typu reverb, delay etc. Natomiast wtrącanie się w skład i repertuar to jakby policzek w twarz. Albo jesteś artystą i wiesz co robisz albo ktoś ci musi powiedzieć JAK MASZ zrobić produkt na którym ON (nie Ty) zarobi miliony baksów. Wolę tych niezależnych - robili co chcieli i jak chcieli.
Ale sam widzisz, że skoro Zetro, który nie był nikim specjalnym zastąpił legendę Baloffa, znaczy to, że Baloff nie nadawał się do zespołu z dużym kontraktem. A ćpali wszyscy.
Problem w tym, że nie zastąpił legendy. Zastąpił go NA POZYCJI wokalisty - to zgoda. Jako o legendzie mówi się ciągle o jednym wokaliście Exodus i nie jest to Zetro.
PS. Co do ćpania - Holt nie mógł wyrzucić siebie i Hunolta a może powinien bo ładował jak szalony.
PS. Co do ćpania - Holt nie mógł wyrzucić siebie i Hunolta a może powinien bo ładował jak szalony.
Przecież to proste jak konstrukcja cepa - Baloff wyleciał za ćpanie nieco większe niż ćpanie kolegów. Podobnież przecie było z Rudym - też wyleciał za chlanie i wyrzucili go kumple, którzy planowali się zwać Alkoholoica 
I jeszcze jedna kwestia. Skoro Baloff był tak dobry i był taką legendą, dlaczego po Exodus nie osiągnął już takiej popularności? Zgodnie z logiką, powinien zrobić jak Mustaine i założyć zespół, który mógłby rywalizować z Exodusem. Słuch po Baloffie zaginął, aż do drugiej połowy lat 90 kiedy znów go przygarnął Exodus.
Podawali też inny powód "personal and musical differences".
Tu jest kilka spraw: Baloff był uwalony po uszy w dragi i do tego - co jest na jego niekorzyść ALE nie przekreśla jego legendy - nie był kompozytorem ani gitarzystą. Tu trochę inna sytuacja niż z Dave'em. Poza tym Baloff próbował - śpiewał przez moment w Heathen, w Hirax, założył swój zespół Piranha z którym nagrał demówki. Ale już wtedy był tak uwalony, że ciężko się z nim pracowało.
Tu jest ciekawy wywiad z Dukesem i Gibsonem, 3:28 mówią, że jak Paul Baloff żył, wszyscy mówili że jest do bani, dopiero jak umarł stał się legendą.Zdan pisze: ↑pt mar 19, 2021 5:39 pm Tu jest kilka spraw: Baloff był uwalony po uszy w dragi i do tego - co jest na jego niekorzyść ALE nie przekreśla jego legendy - nie był kompozytorem ani gitarzystą. Tu trochę inna sytuacja niż z Dave'em. Poza tym Baloff próbował - śpiewał przez moment w Heathen, w Hirax, założył swój zespół Piranha z którym nagrał demówki. Ale już wtedy był tak uwalony, że ciężko się z nim pracowało.
https://www.youtube.com/watch?v=WgtMkKhEsMI
Ah! Wypowiadają się widzę klasyczni członkowie Exodus którzy byli na miejscu i umieją ocenićVorgel pisze: ↑pt mar 19, 2021 5:57 pmTu jest ciekawy wywiad z Dukesem i Gibsonem, 3:28 mówią, że jak Paul Baloff żył, wszyscy mówili że jest do bani, dopiero jak umarł stał się legendą.Zdan pisze: ↑pt mar 19, 2021 5:39 pm Tu jest kilka spraw: Baloff był uwalony po uszy w dragi i do tego - co jest na jego niekorzyść ALE nie przekreśla jego legendy - nie był kompozytorem ani gitarzystą. Tu trochę inna sytuacja niż z Dave'em. Poza tym Baloff próbował - śpiewał przez moment w Heathen, w Hirax, założył swój zespół Piranha z którym nagrał demówki. Ale już wtedy był tak uwalony, że ciężko się z nim pracowało.
https://www.youtube.com/watch?v=WgtMkKhEsMI
A to nie jest normalne, że legendą zostajesz po śmierci? 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Jesteś osobą uzależnioną? Jeśli nie, to temat zamknięty. Tylko ktoś kto ma zerowe pojęcie o uzależnieniach napisze, że "to by się ogarnął". I to nie jest takie proste jak jebanie. Uwierz mi.