Thrash Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Thrash Metal

Post autor: Daveastate »

Mój Kreator kończy się na Coma Of Souls a potem zaczyna (i znowu.konczy) na violent revolution.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Zdan pisze: pt mar 19, 2021 5:39 pm Poza tym Baloff próbował - śpiewał przez moment w Heathen
No właśnie bo juz wczesniej chciałem zapytać przy całej tej dyskusji o Baloffie. Co sądzisz, co sądzicie o materiale Heathen z Baloffem? Co prawda za długi nie jest ale zawsze cos :)

Z obozu Megadeth
octavarium pisze: ndz lis 15, 2020 8:20 am "W 1988 odwołaliśmy siedem koncertów w ramach Monsters Of Rock na europejskich stadionach piłkarskich. Czemu? Ponieważ Dave'owi Ellefsonowi skończyła się heroina. Gdy mi się kończy, to daje sobie rade. Choruję przez parę dni, piję trochę Jacka Danielsa i mi przechodzi. Wymyślił sobie jakąś wymówkę, że skręcił nadgarstek pod prysznicem i trasa się skończyła. Tak samo nasza passa i to na długi czas. Nasza wiarygodność przyjęła najbardziej nieczysty cios".
Dave Mustaine
Podejrzewam że z każdej innej kapeli za takie cos by wyleciał
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Vorgel pisze: pt mar 19, 2021 6:39 pm Mustaine miał tę przewagę nad Baloffem, że nie był Baloffem, a utalentowanym muzykiem, który zdobył złote płyty i platyny.
Czyli to co najważniejsze w thrash metalu :wink: :wink: :wink: :)
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Vorgel pisze: pt mar 19, 2021 7:27 pm Największy sukces komercyjny Exodus to Fabulous Disaster. Nie podniecałbym się więc tak kultowością Bonded by Blood ;)
wiadomo w thrash metalu najważniejszy jest sukces komercyjny i platyny :wink: :lol:
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Daveastate pisze: sob mar 20, 2021 1:38 pm Mój Kreator kończy się na Coma Of Souls a potem zaczyna (i znowu.konczy) na violent revolution.
Renewal to świetny materiał. Mi się podobał od momentu ukazania się. Co prawda nie ukrywam ze byłem mocno zdziwiony takim obrotem sprawy w muzyce Kreator i ich podejścia do grania ale zaakceptowałem te zmiany od razu. Ale znam wiele osób które duzo czasu poświeciły na to żeby się do Renewal przekonać. Tak czy siak uważam ze to bardzo niedoceniony bardzo udany album
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Djuk_416 pisze: sob mar 20, 2021 2:19 pm Czyli to co najważniejsze w thrash metalu :wink: :wink: :wink: :)
Tylko, że Mustaine miał już złote płyty nagrywając albumy thrashowe. Platyny pojawiły się po sukcesie Countdown to Extinction, ale objęły też wcześniejsze wydawnictwa. Nie musiał nagrywać Nothing Else Matters by to osiągnąć.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Adrian S.O.S. pisze: sob mar 20, 2021 2:25 pm
Vorgel pisze: pt mar 19, 2021 7:27 pm Największy sukces komercyjny Exodus to Fabulous Disaster. Nie podniecałbym się więc tak kultowością Bonded by Blood ;)
wiadomo w thrash metalu najważniejszy jest sukces komercyjny i platyny :wink: :lol:
Dla Vorgela w graniu thrash metalu najważniejsze są złote i platynowe płyty. Voivod miał platyny? Jeżeli nie to słabiutka kapela
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Daveastate pisze: śr mar 17, 2021 4:01 pm Gdybyście mieli wybrać JEDEN, JEDYNY, NAJJEDYNŃIEJSZY album czystego Thrash Metalu, który uważacie za najważniejszy dla całego gatunku (nie tylko popularność wchodzi w grę a brzmienie, styl, maniera), co by to było?

U mnie z przyłożonym do skroni gnatem

BONDED BY BLOOD od Exodusa
Wracając do tego pytania w kontekście Exodus to wybór ich płyty jest chyba dla każdego oczywisty - BONDED BY BLOOD. Nikt chyba w takim przypadku nie podałby Fabulous Disaster (który bardziej lubie niż debiut), Pleasures of the Flesh czy Force of Habit bo te płyty choć były dobre, mogą się podobać to nie są w żadnym stopniu wyjątkowe ani przełomowe. To chyba wiele pokazuje o Bonded By Blood i Baloffie
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Ponad ćwierć miliona sprzedanych egzemplarzy Nothingface (niektóre źródła mówią o 300 tysiącach), to mało? Ile takich zespołów grających tak awangardową muzykę znasz co tyle sprzedali kopii jednego albumu?
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Vorgel pisze: sob mar 20, 2021 2:52 pm Ponad ćwierć miliona sprzedanych egzemplarzy Nothingface (niektóre źródła mówią o 300 tysiącach), to mało? Ile takich zespołów grających tak awangardową muzykę znasz co tyle sprzedali kopii jednego albumu?
Czyli ciągle gorzej niż Slayer, Metallica, Megadeth, Anthrax, Exodus, Testament, Suicidal Tendencies. Kiepsko kiepsko..
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

AncientMariner pisze: sob mar 20, 2021 2:49 pm
Daveastate pisze: śr mar 17, 2021 4:01 pm Gdybyście mieli wybrać JEDEN, JEDYNY, NAJJEDYNŃIEJSZY album czystego Thrash Metalu, który uważacie za najważniejszy dla całego gatunku (nie tylko popularność wchodzi w grę a brzmienie, styl, maniera), co by to było?

U mnie z przyłożonym do skroni gnatem

BONDED BY BLOOD od Exodusa
Wracając do tego pytania w kontekście Exodus to wybór ich płyty jest chyba dla każdego oczywisty - BONDED BY BLOOD. Nikt chyba w takim przypadku nie podałby Fabulous Disaster (który bardziej lubie niż debiut), Pleasures of the Flesh czy Force of Habit bo te płyty choć były dobre, mogą się podobać to nie są w żadnym stopniu wyjątkowe ani przełomowe. To chyba wiele pokazuje o Bonded By Blood i Baloffie
To jest akurat fakt niezaprzeczalny bo Bonded By Blood i przełomowy i jest tym albumem które wtedy definiował thrash metal
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Nie gorzej niż Exodus. Żadna płyta Exodusa nie sprzedała się w nakładzie wyższym niż 200 tysięcy. Nie mogę znaleźć niestety oficjalnych danych na dzień dzisiejszy, ale do końca roku 1990 Fabulous Disaster sprzedała się w nakładzie 68 000 kopii w samych USA (nie mam danych z ery Nielsen SoundScan). Voivod byli mniej więcej na poziomie Overkill. Ich największy sukces komercyjny to Under the Influence 300 tysięcy egzemplarzy.
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Vorgel pisze: sob mar 20, 2021 4:06 pm Ich największy sukces komercyjny to Under the Influence 300 tysięcy egzemplarzy.
Czyli ich najlepsza płyta :wink:
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Felcio pisze: sob mar 20, 2021 4:10 pm
Vorgel pisze: sob mar 20, 2021 4:06 pm Ich największy sukces komercyjny to Under the Influence 300 tysięcy egzemplarzy.
Według vorgelowskiej oceny płyt to najlepsza
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Lubię ten album najbardziej, ale kiedyś wolałem The Years of Decay i nawet Horrorscope. To się zmienia. Te trzy na pewno zawsze będą w trójce najlepszych.
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Vorgel pisze: sob mar 20, 2021 4:19 pm Lubię ten album najbardziej, ale kiedyś wolałem The Years of Decay i nawet Horrorscope. To się zmienia. Te trzy na pewno zawsze będą w trójce najlepszych.
Dla mnie numer jeden od 1987 roku Taking Over. Wydali Under i nie było już tego jebnięcia co na dwójce
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Adrian S.O.S. pisze: sob mar 20, 2021 4:13 pm
Felcio pisze: sob mar 20, 2021 4:10 pm
Według vorgelowskiej oceny płyt to najlepsza
Wiadomo, Vorgel to przedstawiciel tych złych wytwórni, dla niego liczą się tylko cyferki i platyny. :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Felcio pisze: sob mar 20, 2021 4:29 pm Dla mnie numer jeden od 1987 roku Taking Over. Wydali Under i nie było już tego jebnięcia co na dwójce
Jak dla mnie to dopiero na Under the Influence jest jebnięcie. Pamiętam wywiad z Rat Skatesem, który sugerował żeby Overkill wzięli producenta Metal Church, bo brzmienie na Taking Over jest zamulone. Zignorowali to, zrobili zamulone brzmienie, wywalili Skatesa po czym... zatrudnili producenta Metal Church i nagrali Under.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Felcio pisze: sob mar 20, 2021 4:29 pm
Vorgel pisze: sob mar 20, 2021 4:19 pm Lubię ten album najbardziej, ale kiedyś wolałem The Years of Decay i nawet Horrorscope. To się zmienia. Te trzy na pewno zawsze będą w trójce najlepszych.
Dla mnie numer jeden od 1987 roku Taking Over. Wydali Under i nie było już tego jebnięcia co na dwójce
Zgaduje, że było to spowodowane koncertem Overkill na Metalmanii, na którym promowali "Taking Over" :) ?
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Thrash metal i liczenie sprzedaży płyt? Kurczę to jakoś samo pewnie idzie ale czy to największy miernik jakości muzyki? WARGASM nie wiem ile sprzedał Why Play Around ale to świetny materiał. To, że Countdown dostało ileś tam platyn nie znaczy, że to wybitny materiał bo wtedy Megagej robił solidną dyskotekę. Liczyć płyty to sobie może Outkast czy tam Madonna a thrash metal mi się wydaje że powstał z dużego wkurwu, tylko potem coś się w co niektórych głowach poprzewracało i zaraz każdy chciał zarabiać miliony. Wiadomo, że łatwo się mówi z kanapy, i sądzę, że też chciałbym, żeby moja kapela byla znana i zarabiała siano, ale fajnie jakby wyszło to naturalnie a nie, że zmieniałbym na każdej płycie brzmienie czy kombinował z radiowymi hitami.
ODPOWIEDZ