Żelazna Kolekcja

Rarytasy, rzadkie wydawnictwa, bootlegi - wszystko dla kolekcjonerów Iron Maiden!

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Re: Żelazna Kolekcja

Postautor: dostoevsky » śr maja 10, 2023 11:06 pm

Wpadło pierwsze europejskie wydanie FOTD na winylu. :dance: Screenshot_20230510_185226_Gallery.jpg

Jak na album, który lubię najmniej, brzmi rewelacyjnie. ;) Produkcja Bircha, wiadomo - top. Tanie to nie było, ale polecam każdemu kto zastanawia się nad zakupem.
Kiedyś dokupię do swoich. Mam zamiar do FOTD mieć pierwsze winyle. Brakuje mi dwóch pierwszych i NPFTD i właśnie Feara.
Z tym samym założeniem zacząłem kompletowanie własnej kolekcji - od debiutu do FOTD chciałem mieć pierwsze wydania. :) X Factor może kiedyś w przyszłości skuszę się na pierwsze tłoczenie na przezroczystym winylu, ale nie mam na to ciśnienia, bo po pierwsze drogi, a po drugie reedycja brzmi rewelacyjnie. Na pierwszym VXI mi nie zależy, a w dodatku ceny są chore. Od BNW do TFF nie zależało mi na pierwszych, bo to picture disci, a a ja chcę lepsze audio - i tutaj reedycje bardzo dają radę (zwłaszcza BNW i AMOLAD są ekstra). TBOS i Senjutsu nówki są łatwo dostępne.

Z moich doświadczeń powiem - największym wyzwaniem jest dorwanie Killers w dobrym stanie i przyzwoitej cenie, dotyczy to dowolnego tłoczenia. Ja szarpnąłem się na droższego japończyka, ale absolutnie nie żałuję zakupu - w dodatku dostajesz "Twilight Zone" jako bonus po "Drifterze". Jeśli masz środki to warto zainwestować w kopię od japońskich sprzedawców na Discogs, gwarancja bardzo dobrego stanu i odpowiednio zabezpieczonej przesyłki.

Jeśli chodzi o debiut to jest znacznie łatwiej znaleźć kopię w dobrym stanie na Allegro - dotyczy to tłoczeń europejskich, brytyjskich i japońskich. Też wziąłem japończyka, podobnie było z TNOTB, bo zależało mi na Ganglandzie i Total Eclipse na tym samym winylu.

Co do NPFTD i FOTD - śmiało bierz europejskie tłoczenia. Ja już jakiś czas temu darowałem sobie polowanie na brytyjskie tłoczenia albumów od brytyjskich artystów, bo te europejskie wydania z mojego doświadczenia są bardzo solidne i dostępne. Mam kilka kopii brytyjskich, ale na mój słuch nie są lepsze od europejskich, a nie wiem czy europejskie (czyli w praktyce niemieckie i holenderskie) nie przewyższają ich jakością. Dotyczy to również innych artystów, których albumy mam w kolekcji, jak Judas Priest czy Def Leppard. Bywa, że okładki w brytyjskich wydaniach mają lepszy papier (np. Live After Death), no ale nie papier jest tu najważniejszy.

Z mojego wnikliwego researchu i przeczytanych opinii wynika, że jedynym albumem, gdzie wersja brytyjska góruje nad innymi (w tym nad japońską, zdaniem jednego kolekcjonera) to Seventh Son. Poszedłem za jego radą i jestem bardzo zadowolony.

Reasumując - jeśli chodzi o FOTD, jak również NPFTD, to gorąco polecam europejskie, bo naprawdę nie przypuszczałem, że tyle radości może mi dać słuchanie tych (mniej popularnych) albumów z innego nośnika.

Awatar użytkownika
gumbyy
-#Lord of light
-#Lord of light

Postautor: gumbyy » czw maja 11, 2023 10:51 am

Od IM do FOTD - widzę, że tan sam schemat ;)

Dzięki za tipy. Ja aż tak bardzo nie zwracam uwagi na pochodzenie placka. Nawet nie wiem jakie mam u siebie :) Po prostu chcę mieć stare wydania tych albumów i już. Najważniejsze dla mnie jest to, żeby vinyl był w jak najlepszym stanie i była przyjemność z odsłuchu.
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

Postautor: nurni » sob maja 13, 2023 2:39 pm

No i dotarł LAD - ost element innej układanki 8)
Załączniki
PXL_20230513_141212095.MP.jpg
If 50 million people say a stupid thing, it's still a stupid thing.

Awatar użytkownika
Pierre Dolinski
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Pierre Dolinski » sob maja 13, 2023 2:52 pm

Bardzo fajna układanka. Długo szukałem 2 ostatnich części. :)
zderzacz kretynów i wróg "muzykozofii" :lol: głuchym uchem czerpanej

ponury żniwiarz
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Postautor: ponury żniwiarz » sob maja 13, 2023 9:54 pm

Na razie tylko tyle. Będzie kontynuacja.
Załączniki
IMG_20230513_215416.jpg

Awatar użytkownika
Scarred
-#Lord of light
-#Lord of light

Postautor: Scarred » ndz maja 28, 2023 5:35 pm

Na bonito.pl jest jakiś samolot Maiden do kupienia xD, Tylko 177,79 zł za „Modelarski zestaw upominkowy Iron Maiden Spitfire MK.II AC, 1:32”
Plany: Iron Maiden x2 - Krk, Sting - Krk, Depeche Mode - Krk, Steve Rothery - Wwa

Doc, I'm dying, I'm feeling compromised (feeling compromised)
And so dehumanized (and so dehumanized)
My Brompton cocktail blend

Awatar użytkownika
Geri666
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: Geri666 » wt maja 30, 2023 11:52 pm

R-6969957-1540734573-7071.jpg
R-6969957-1430763644-2561.jpg
Świeży zakup

Awatar użytkownika
Schizoid
-#Lord of light
-#Lord of light

Postautor: Schizoid » czw cze 01, 2023 11:05 am

Ten gig to w sumie taki ucięte Hammersmith, ale jest bardzo dobry. Przyznam, że mi Hammersmith często nie chce się słuchać w całości, wtedy puszczam Palladium xD
Putin chuj, a Ozzy na emeryturze

Awatar użytkownika
Geri666
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Postautor: Geri666 » pt cze 02, 2023 12:12 pm

Ten gig to w sumie taki ucięte Hammersmith, ale jest bardzo dobry. Przyznam, że mi Hammersmith często nie chce się słuchać w całości, wtedy puszczam Palladium xD
350371651_773453874276423_3497250781200033285_n.jpg
wczoraj przyjechała. Kapitalny koncert :) No i świetna rzecz w kolekcji.

Wróć do „Dla Kolekcjonerów”