Blaze Bayley 2018

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Blaze Bayley 2018

Post autor: gumbyy »

Dzosef pisze: czw maja 03, 2018 9:42 am Było bardzo dobrze! Kawalki z trylogii fajnie i żywe, chociaz trochę za dużo tego było w secie. Niektore słyszy się trzeci rok z rzędu. Futureal skopali, do tego Angel i Gabler zagrany jeszcze gorzej niż zły oryginał. Atmosfera całkiem niezła, chlopaki jak zwykle świetnie się bawili, a publika niezbyt liczna ale całkiem zywiolowa.

No i należy wspomniec o koledze Gumbyy, który zamiast zrobic kartke o horej kostce okradl zespol z kostek! Uważam, że to bulwersujace zachowanie powinno zostać wspomniane ;) ;) .
Luke akustyczny spoko, bo dwa numery Iced Earth (który uwielbiam!) - "Melancholy" i "Watching Over Me". Szkoda, że nie było "Burning Times", a widziałem że gdzieś to grał.

Co do Blaze... ja powiem tak - Trylogia niezbyt mi siedzi i jej nie słucham. Zdecydowanie wolę starsze płyty i tutaj straszny deficyt. Z pierwszych pięciu płyt tylko jeden numer - "Silicon Messiah". Z trylogii tak z połowa bardzo średnio, a kilka na plus. Z maidenowych to rzeczywiście "FUU" (tak na setliście zapisany był :D) totalnie położony. "Angel & Gambler" - dobrze, że tam wygłupy są w części instrumentalnej ;) "Virus" spoko i wisienka, czyli "Man on the Edge" na dwie gitary - super!

Chłopaki jak zwykle do pogadania i pośmiania po koncercie. Sporo sobie pogadałem przed Blaze z Lukiem. Oczywiście "przypadkowo" ubrałem koszulkę Iced Earth ;) Spoko gość i był ostro zdziwiony, że byłem w Berlinie na koncercie IE i jeszcze bardziej gdy zapowiedziałem się na dwóch polskich :)

Co do kostki (nie horej ;) ) to mega akcja :lol: Wiedziałem, że pod koniec do zespołu dołącza Luke na drugie wiosło. Więc ustawiłem się od strony basisty Karla, bo chciałem dostać kostkę od tego gitarzysty. Od Chrisa mam z jakiegoś wcześniejszego koncertu. No i w trakcie grania chyba "Man..." basista uderzając gryfem w rękę wytrącił kostkę Lukowi, co skwapliwie wykorzystałem i podniosłem ją ze sceny. Luke patrzył rozbawiony i czekał na rozwój wydarzeń grając przez chwilę palcami. Widział, że mu jej nie oddam ( :lol: ), więc podszedł bliżej i kazał mi uderzać kostką w struny... Po chwili miał moment przerwy i dopiero mógł drugą wyciągnąć z kieszeni. Super akcja :D Po koncercie przy merchu Luke dopytywał, czy jeszcze mam jego kostkę :lol: A ta fajna bo z jednej strony Absolva, a z drugiej Iced Earth! :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Co było nie tak w Futureal? Widziałem Blaze'a z Absolvą 2 razy i nigdy nie mieli problemów z tym numerem, po 4 latach powinni go już mieć dobrze ogranego.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Moim zdaniem ten numer na jedna gitare nigdy nie brzmi dobrze, rok temu w Skarżysku też mi się nie podobał (ale tam przez naglosnienie dopiero w refrenie odkrylem, co to za numer).

Luke moglby grac z nimi cały set, na dwie gitary było dużo lepiej. Man on the Edge rewelacyjny.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Dzosef pisze: czw maja 03, 2018 12:40 pmLuke moglby grac z nimi cały set, na dwie gitary było dużo lepiej. Man on the Edge rewelacyjny.
Dokładnie, dwie gitary to zdecydowanie więcej przestrzeni. A "FUU" zabrzmiał bardzo biednie tym razem. Na wcześniejszych trasach było ok.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dzosef pisze: czw maja 03, 2018 12:40 pm Moim zdaniem ten numer na jedna gitare nigdy nie brzmi dobrze, rok temu w Skarżysku też mi się nie podobał (ale tam przez naglosnienie dopiero w refrenie odkrylem, co to za numer).
Nie strasz, bo w tym roku robię Skarżysko.

Tak patrzę na te setlisty i dziwnie je układają. Jeśli już się uparli na ostatnie krążki, to każda z części trylogii mogłaby mieć lepszych reprezentantów.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dwójka ma dobra reprezentację wg mnie. W Lublinie powtorka!

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Za Fight Back spokojnie by mogło wejść rewelacyjne Blood. Nagorzej ma się wg. mnie jedynka. Independence, Human, Infinite Entanglemen i Dark Energy 256 bym wymienił na inne kawałki z solowej twórczości Blaze'a. Szkoda, że tak forsują trylogię, bo dziwnie mi będzie być na koncercie Bayleya i nie słyszeć niczego z kapitalnego The Man Who Would Die.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Trasa promuje ostatnią część trylogii, więc trudno się dziwić. mam nadzieję, że na kolejnej usłyszymy już przekrój przez całą twórczość Blaze

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

pz pisze: czw maja 03, 2018 5:33 pm Trasa promuje ostatnią część trylogii, więc trudno się dziwić. mam nadzieję, że na kolejnej usłyszymy już przekrój przez całą twórczość Blaze
Cholernie na to liczę, bo ostatnie koncerty Blaze mocno mnie "wymęczyły" ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Kumpel coś mi ostatnio mówił, że podobno jakiś czas temu Blaze wspomniał, iż kolejna trasa będzie opierała się o utwory Maiden.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Też może być. Chętnie powtórzę koncert z Krakowa.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Schizoid pisze: czw maja 03, 2018 6:15 pm Kumpel coś mi ostatnio mówił, że podobno jakiś czas temu Blaze wspomniał, iż kolejna trasa będzie opierała się o utwory Maiden.
No mógłby w ramach odpoczynku od Trylogii. Ale ja w sumie wolałbym taką skupioną na 5 pierwszych płytach... tęsknię za tymi koncertami z lat 2007-2011.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Zygi
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Zygi »

Schizoid pisze: czw maja 03, 2018 6:15 pm Kumpel coś mi ostatnio mówił, że podobno jakiś czas temu Blaze wspomniał, iż kolejna trasa będzie opierała się o utwory Maiden.
Nie będzie ;)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

A to nawet spoko, idąc na koncert Bayleya, jestem bardziej zainteresowany usłyszeniem Ghost In The Machine, niż Look For The Truth.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Schizoid pisze: czw maja 03, 2018 10:54 pm A to nawet spoko, idąc na koncert Bayleya, jestem bardziej zainteresowany usłyszeniem Ghost In The Machine, niż Look For The Truth.
Biorę oba w zamian za każdy numer z Trylogii :mryellow:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Też wolalbym więcej solo Blaze. Chociaz 4-5 numerow IM bardzo spoko

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jeszcze by się przydało, by co jakiś czas zmieniał te z repertuaru IM. Taki Virus jest prawie zawsze, a arcydzieło zatytułowane Edge Of Darkness już dawno nie gościło w setliście.

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Futureal też by mogli wymieniać, zwlaszcza, że grają go slabo

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
pz
-#Administrator
-#Administrator

Najgorzej było jak raz postanowił zagrać FotD. Zupełnie niepotrzebnie. A Futureal niestety słabo, a szkoda, bo to jeden z moich ulubionych kawałków z okresu z Blazem.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Z maidenowych to cokolwiek z jego płyt, ale na dwie gitary :) Nawet ten "FUU" by się obronił ;)
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ