04/02/2025 - Pantera - Kraków

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: 04/02/2025 - Pantera - Kraków

Post autor: Shedao Shai »

nugz pisze: śr lut 05, 2025 9:27 pm Dziękuję, Schiz, ile razy jeszcze można to wałkować.
...powiedział gość który wałkuje ten temat za każdym razem kiedy ktoś mówi o Panterze. I tu też zaczął:
nugz pisze: śr lut 05, 2025 8:03 pm Dobrze, że napisałeś. "projekt", bo przecież nie PANTERA :D
Serio, a jakbyś tak już skończył truć dupę? xD
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Nie kłam, PANTERA nie istnieje, wracaj do Politycznego :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

erosinho pisze: śr lut 05, 2025 9:20 pm
nugz pisze: śr lut 05, 2025 8:57 pm Przepraszam kurwa bardzo, nie jestem żadnym hejterem. Jestem fanem zespolu, którego obecny projekt jest kalką w celu nabicia hajsu :)
Tylko że w obecnych czasach bardzo duża ilość kapel to takie "kalki": AC/DC, GNR, Judasi, Megadeth, Sepultura, Slayer grający od czasu do czasu, teraz nawet Ironi: jaka część obecnie grających w tych kapelach muzyków grała w "klasycznym" składzie? Rozumując w ten sposób nie powinniśmy chodzić na ich koncerty, bo grają nie zespoły, a projekty będące kalkami oryginalnych zespołów, które powstały w celu nabicia hajsu.
No tutaj trochę gubisz wątek.

AC/DC - wyjaśnione powyżej
Gunsi - większość składu jest klasyczna
Judas - j.w.
Megadeth - to zawsze był Dave
Sepultura - ten skład o wiele dłużej trwa i więcej nagrał płyt niż poprzedni
Slayer - bez komentarza...
Iron Maiden - whaaat? :shock:

Z Panterą jest ten problem, że Bracia nie chcieli tego, co jest teraz. Ale jak widać: tysiące fanów ma to gdzieś i dobrze bawi się na kolejnych koncertach.
www.MetalSide.pl
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Dobrze napisane.

Iron Maiden, bo odszedł perkusista? Śmieszne.

Gunsi - to może było pasujące jak na Legii grał Axl + muzycy, a nie teraz.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Tangerine Dream spogląda na nich wszystkich z politowaniem :D
nugz
SMERF MARUDA

Tysiące łudzi nie zna historii PANTERY :mryellow:
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

A muszą? Szczerze mówiąc ja też w zdecydowanej większości przypadków mam w dupie historię czy relacje między muzykami. Liczy się czy podoba mi się muzyka, którą stworzyli i to jak ją wykonują.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

pz pisze: śr lut 05, 2025 10:09 pm A muszą? Szczerze mówiąc ja też w zdecydowanej większości przypadków mam w dupie historię czy relacje między muzykami. Liczy się czy podoba mi się muzyka, którą stworzyli i to jak ją wykonują.
+1
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Shedao Shai pisze: śr lut 05, 2025 9:58 pm Tangerine Dream spogląda na nich wszystkich z politowaniem :D
A Kraftwerk prosi o potrzymanie piwa ;)
nugz
SMERF MARUDA

pz pisze: śr lut 05, 2025 10:09 pm A muszą? Szczerze mówiąc ja też w zdecydowanej większości przypadków mam w dupie historię czy relacje między muzykami. Liczy się czy podoba mi się muzyka, którą stworzyli i to jak ją wykonują.
Nie, nie muszą, ale dla mnie to istotne, niech każdy ma swoja opinię, jak dupę :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Shedao Shai pisze: śr lut 05, 2025 10:16 pm
+1
+1
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

nugz pisze: śr lut 05, 2025 10:05 pm Tysiące łudzi nie zna historii PANTERY :mryellow:
I tysiące ludzi dobrze się bawi na koncertach obecnego składu PANTERY ¯\_(ツ)_/¯
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

O, Ralf, widzę, że czytasz temat, a Ty jakie masz zdanie??? :P
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

[/quote]

Różnica między prawie każdym zespołem, jaki wymieniłeś, a Panterą, jest dość zasadnicza. Np. Malcolm Young chciał, żeby zespół grał bez niego.
[/quote]

K.K.Downing też chciał żeby Judasi grali bez niego?
Chodzi mi o to, że duża część starych, klasycznych kapel gra w 50%-60% w klasycznym składzie i nikomu to nie przeszkadza. Taki znak czasów, muzycy mają zazwyczaj swoje lata, już nie żyją lub zdrowie nie dopisuje, a "show must go on".
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

KK Downing odszedł z Judas Priest zgodnie ze swoją własną wolą i na początku miał zupełnie w dupie to, czy zespół będzie grał bez niego. Dosłownie sam przyznał, że napisał im dwa listy, a drugi skwitować można jako "fuck off" :D

Wymiana muzyków to jest niestety naturalne zjawisko na takim etapie kariery. Popatrzmy na obecny skład Saxon i porównajmy go z czasami Wheels of Steel, czy tam Crusader. No w zasadzie prawie zupełnie inne zespoły, ale ludzie to rozumieją, bo to są po prostu realia muzyki, po części też realia życia. Sęk w tym, że w przypadku Pantery sprawa nie rozbija się o procentową zawartość oryginalnych (no, powiedzmy) muzyków w obecnym składzie, a o cały kontekst sytuacyjny, który jak najbardziej może jawić się jako lekko niesmaczny.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Oczywiście racją jest, że dopóki żył Vinnie nie było mowy o reaktywacji Pantery i zostało to zrobione wbrew woli braci, ale za zgodą ich spadkobierów.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

No, spadkobiercom dodatkowy hajs nie zaszkodzi ;) Natomiast ja nie doszedłem do tego, jacy to konkretnie spadkobiercy są i czy aby na pewno można ich tak nazywać. Bo słyszałem o lasce Dimebaga, a taka osoba - przepraszam bardzo - spadkobiercą na pewno nie jest. Chyba, że przepisał jej prawa majątkowe drogą zapisu testamentowego, w co wątpię, bo DD nie spieszył się na odwiedziny u św. Piotra.

EDIT:
Znalazłem info o jakimś typku z Vincent Paul Abbott Estate, który rzekomo ma jakieś prawa do muzyki Pantery, który zachwalał reaktywację zespołu. To jest ich producent, także nikt z rodziny. W takim wypadku jednak bym się kierował słowami samego, niestety zmarłego już, zainteresowanego.
People are selfish, man. They want what they want; they don't care what you want. And it's unfortunate that people go, 'Oh, wow, man, they can get Zakk Wylde to jump up there on stage and it's PANTERA again.' No, it's not, you know. It's not that simple. If Eddie Van Halen was to get shot in the head four times next week, would everybody be going, 'Hey, man, Zakk, go play for VAN HALEN. Just call it VAN HALEN.' You see what I'm saying? I mean, it's really selfish for people to think that, and it's stupid. It's not right at all.
Nawet wspominał Zakka :lol:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

No bo w sumie nie było innego wyboru, Vinnie wiedział ;)
Dla mnie W TYM PRZYPADKU myślenie "Fajnie, bo ludzie się dobrze bawią", jest po prostu płytkie.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Schizoid pisze: śr lut 05, 2025 11:34 pm No, spadkobiercom dodatkowy hajs nie zaszkodzi ;) Natomiast ja nie doszedłem do tego, jacy to konkretnie spadkobiercy są i czy aby na pewno można ich tak nazywać. Bo słyszałem o lasce Dimebaga, a taka osoba - przepraszam bardzo - spadkobiercą na pewno nie jest. Chyba, że przepisał jej prawa majątkowe drogą zapisu testamentowego, w co wątpię, bo DD nie spieszył się na odwiedziny u św. Piotra.

EDIT:
Znalazłem info o jakimś typku z Vincent Paul Abbott Estate, który rzekomo ma jakieś prawa do muzyki Pantery, który zachwalał reaktywację zespołu. To jest ich producent, także nikt z rodziny. W takim wypadku jednak bym się kierował słowami samego, niestety zmarłego już, zainteresowanego.
W momencie reaktywacji Pantery żył jeszcze ojciec Dimebaga i Vinniego, podejrzewam że miał coś do powiedzenia w tym temacie.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

No i proszę Państwa taka sytuacja... relacja z koncertu autorstwa... <FANFARY> YMT!! serio! Nie zmyślam :D :pijak:

https://metalside.pl/relacje/relacja.php?id=414
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ