Maiden England European Tour 2013
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Re: Maiden England European Tour 2013
Ale moc! Chyba nikt tego nie przewidywał!
Oczywiście robię Nashville i St. Louis + postaram się zahaczyć o Kansas City! 
Żeby już wtedy był sezon zasadniczy NBA, to na pewno bym robił coś, a tak to chyba podziękuję. 
Czyli w EU juz nie będą? Może jednak np. SZIGET + kilka sztuk w UK?
Dokladnie mam tak samo. Nie ciesza sie juz tam az takim powodzeniem, zeby wracac z trasa ktora grali rom temu. Straszne parcie widac ma zespol na usa.remi pisze:. Co do USA - to nie rozumiem - czyli pewnie chodzi o pieniądze.
Czyli Europa ogloszona w calosci?
Akurat na tych terytoriach od lat nie byli a trasa 2012 okazała się sukcesem - dobrali sobie Megadeth i postanowili kilka miejsc odwiedzić. Raczej w EU nic już nie dodadzą. Może SZIGET i coś w UK?
Hmmm... w pierwszym odruchu mnie to posunięcie mocno zdziwiło. Nie wiem czy w US mają aż takie ciśnienie na zespół, żeby te parę koncertów miało "sold out" itd... Niby w tych miejscach dawno nie byli, ale w samych Stanach trasa była i ci co mieli pojechać to i tak to zrobili. Z drugiej strony - to dobra rozgrzewka przed Ameryką Płd, a tam pewnie będą chcieli mieć szczytową formę. Wiadomo że zespół potrzebuje tych ~5 koncertów na wejście w odpowiedni koncertowy "rytm".
Te 70% biletów sprzedadzą - ciekaw jestem ile też koncertów w Am. Łacińskiej zrobią? Podobno Chile, Curitiba i Argentyna już są zabookowane. Zgadnę, że po USA będzie Meksyk 
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Cóż, w ciągu ostatnich 2 lat okazało się, że koncerty w miastach nie odwiedzanych przez lata przez Maiden (Tampa, Charlotte, Atlanta, Salt Lake City itp.) cieszyły się większym zainteresowaniem niż gigi w miejscach odwiedzanych przez Maiden regularnie co 2 lata - średnio gromadząc po 13.000 osób na koncert i przynosząc przychody w granicy $500.000+. Nic dziwnego, że zespół postanowił iść za ciosem i odwiedzić jeszcze kilka dużych amerykańskich miast, w których nie gościł od dziesięcioleci.
Dodanie koncertu w południowej Kalifornii też mnie nie dziwi - co prawda obie noce w Irvine nie był wyprzedane, ale zespół zarobił na nich blisko półtora mln dolarów i zgromadził ponad 25.000 fanów. Powtórzenie tego rezultatu w San Bernardino (miejsce słynnego "incydentu" z jajami podczas Ozzfestu w 2005) przy tak mocnym składzie (Maiden, Megadeth, Anthrax, Testament, Sabaton, Overkill) nie powinno stanowić problemu - ba, jest szansa na rekordową frekwencję w USA oscylującą w granicy 30.000 fanów.
W sumie końcowy rezultat powinien się opłacać. Jak wiemy bez Ed Force One trasa po Ameryce Południowej będzie dosyć kosztowna (sprzęt będzie albo przewożony tirami co trwa wiele dni, albo samolotem transportowym, droższym w użyciu niż ekonomiczny EF1) - dzięki temu, że się wydłuży o dodatkowe koncerty w Ameryce Płn, koszty jednostkowe w przeliczeniu na koncert spadną.
Dodanie koncertu w południowej Kalifornii też mnie nie dziwi - co prawda obie noce w Irvine nie był wyprzedane, ale zespół zarobił na nich blisko półtora mln dolarów i zgromadził ponad 25.000 fanów. Powtórzenie tego rezultatu w San Bernardino (miejsce słynnego "incydentu" z jajami podczas Ozzfestu w 2005) przy tak mocnym składzie (Maiden, Megadeth, Anthrax, Testament, Sabaton, Overkill) nie powinno stanowić problemu - ba, jest szansa na rekordową frekwencję w USA oscylującą w granicy 30.000 fanów.
W sumie końcowy rezultat powinien się opłacać. Jak wiemy bez Ed Force One trasa po Ameryce Południowej będzie dosyć kosztowna (sprzęt będzie albo przewożony tirami co trwa wiele dni, albo samolotem transportowym, droższym w użyciu niż ekonomiczny EF1) - dzięki temu, że się wydłuży o dodatkowe koncerty w Ameryce Płn, koszty jednostkowe w przeliczeniu na koncert spadną.
No właśnie, powinni zadbać o to, aby ceny biletów w SB były bardzo atrakcyjne. Sądzę, że dadzą radę zrobić nawet 10 koncertów w Ameryce Łacińskiej, skoro Judas Priest daje, to czemu nie IM? Meksyk, Kostaryka, Boliwia, Paragwaj, ze dwie sztuki w Brazylii (oprócz Rio), Argentyna, Chile - może wrócą do Ekwadoru albo Wenezueli?
Przy tak ogromnych odległościach użycie samolotu transportowego jest wręcz konieczne.
Ciekawe czy jeszcze kiedyś użyją "EF 1"?
Przy tak ogromnych odległościach użycie samolotu transportowego jest wręcz konieczne.
Ciekawe czy jeszcze kiedyś użyją "EF 1"?
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Na chwilę obecną dosyć pewne są następujące daty w Ameryce Południowej:
20/09/2013 - Sao Paulo, BRA @ ?
22/09/2013 - Rio de Janeiro, BRA @ Rock In Rio
24/09/2013 - Curitiba, BRA @ Pedreira Paulo Leminski
26/09/2013 - Cordoba, ARG @ Orfeo Superdomo
29/09/2013 - Buenos Aires, ARG @ Monster of Rock / River Plate Stadium (festiwal ze Slayer)
02/10/2013 - Santiago, CHI @ Estadio Nacional (+ Slayer)
Między San Bernardino a Sao Paulo bez problemu da się wcisnąć ze dwie daty w Ameryce Łacińskiej, np.:
15/09 - Mexico City @ Foro Sol
17-18/09 - Kostaryka/Panama/Gwatemala/Wenezuela
Plotki mówiły też o Paragwaju gdzie Maiden wcześniej nie grali. Powrót do Peru czy Kolumbii po spadku sprzedaży w 2011 roku raczej odpada - wręcz 2 lata temu zapowiadano koncert w Bogocie jako ostatni występ Maiden w tym kraju.
20/09/2013 - Sao Paulo, BRA @ ?
22/09/2013 - Rio de Janeiro, BRA @ Rock In Rio
24/09/2013 - Curitiba, BRA @ Pedreira Paulo Leminski
26/09/2013 - Cordoba, ARG @ Orfeo Superdomo
29/09/2013 - Buenos Aires, ARG @ Monster of Rock / River Plate Stadium (festiwal ze Slayer)
02/10/2013 - Santiago, CHI @ Estadio Nacional (+ Slayer)
Między San Bernardino a Sao Paulo bez problemu da się wcisnąć ze dwie daty w Ameryce Łacińskiej, np.:
15/09 - Mexico City @ Foro Sol
17-18/09 - Kostaryka/Panama/Gwatemala/Wenezuela
Plotki mówiły też o Paragwaju gdzie Maiden wcześniej nie grali. Powrót do Peru czy Kolumbii po spadku sprzedaży w 2011 roku raczej odpada - wręcz 2 lata temu zapowiadano koncert w Bogocie jako ostatni występ Maiden w tym kraju.
O "MOR" w Argentynie - ładnie, ładnie... powinni to lada tydzień ogłosić.
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Swoją drogą będzie w tym czasie spora konkurencja jeśli chodzi o duże koncerty w Am. Płd... Przykładowo dwa dni po Maiden w Santiago zagra Black Sabbath z Megadeth, a mówi się też o trasie Mety w tym samym czasie - w końcu też są headlinerem Rock In Rio. Stąd też nie spodziewałbym się więcej niż 8-10 występów w Ameryce Łacińskiej.RALF pisze:O "MOR" w Argentynie - ładnie, ładnie... powinni to lada tydzień ogłosić.
Teraz największą zagadką pozostaje dla mnie trasa po UK - czy odbędzie się w sierpniu (wg. mnie marne szanse - nadal mówi się o koncertach w Sofii, Atenach czy Budapeszcie więc na halówki po UK pozostałoby niewiele czasu skoro sprzęt w drugiej połowie sierpnia musi być nadany do Stanów), czy też raczej w 25-lecie oryginalnej trasy 7th Tour po Wyspach - na przełomie listopada i grudnia. Wg mnie ta druga opcja jest o wiele bardziej prawdopodobna. Dodatkowo umożliwiłaby ogłoszenie dat podczas występu na Download Festival (jak 25 lat temu) oraz np. występ w powstającej hali Hydro w Glasgow (gdzie zagra też Black Sabbath).
Raczej ta druga opcja z UK. Wiesz, mądry organizator powinien jakoś połączyć sprzedaż biletów na koncerty w Am. Południowej skoro zagrają niemal w tym samym czasie kapele pokrewne gatunkowo.. Może nawet co-headlining IM - Meta... to by było ogromne wydarzenie porównywalne z BIG 4 i wszyscy zarobiliby. Z całym szacunkiem ale koncert BS w Santiago nie jest aż tak wielką konkurencja dla IM, na których te 40k przyjdzie jak nic!
Ciekawi mnie jeszcze Japonia. Może LoudPark Fest w połowie października?
Ciekawi mnie jeszcze Japonia. Może LoudPark Fest w połowie października?
Może zrobią psikusa i ponownie nagrają gig w NEC. 
Mogliby zarejstrować RiR 2013 oraz... San Bernardino, gdzie pojawi się sporo ludzi. Ne wspomnę już nawet o Download 2013. Pomarzyć dobra rzecz.
Zrobili chwyt nie grając w zeszłym roku ID, ktore jakby wiaze ME w całość. Było obużenie czemu grają, to teraz w europie będzie, wtedy amerykańce się podjarają i znowu wykupią bilety, bo to przecież ID.
Swoją drogą to czuję się troche wyruchany tym supportem w Polsce.
Swoją drogą to czuję się troche wyruchany tym supportem w Polsce.
Nie narzekaj - mogli dać Lauren Harris! Wiesz, strategi, to strategia - pewnie masz rację - wyleci Afraid na korzyść ID. Ja bym nie narzekał!
Pewnie tak bedzie, ze za ATSS wskoczy ID, moze wiecej korekt w secie skoro wracaja do USA
Jakby na sam koniec zagrali Only The Good razem z Outro... chyba bym odleciał na marsa.
ID jak najbardziej w secie ale kosztem oklepanego do bolu Run....