10/06/2011 - Sonisphere Festival - Warszawa

Wszystko na temat Sonisphere Festival 2011 w Warszawie

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: 10/06/2011 - Sonisphere Festival - Warszawa

Post autor: gumbyy »

ZłapanyWCzasie pisze:Tak tylko,że dawanie darmowych wejściówek tylko z powodu,że ktoś mieszka na Bemowie to straszne świnstwo,obniży to też rangę koncertu.
Jak bzdura.. w jaki sposób obniży to rangę koncertu i co to w ogóle znaczy, że koncert ma swoją rangę?
ZłapanyWCzasie pisze:Zawsze się powinno pamiętać ,że cena biletu ma ogromny wpływ na frekwencję.
Cena biletu to jeden z kilku aspektów. Rok temu bilet kosztował tyle samo (a biorąc pod uwagę inflację to nawet więcej), a sukces był ogromny. W tym roku na pewno nie będzie takiej wysokiej frekwencji. Czyli tutaj też spore znaczenie ma zestaw zespołów i ich popularność.
ZłapanyWCzasie pisze:Tylko,że Mystic kosztował 100 zł i to jest ta różnica
A teraz bilet kosztuje 200 zł. Nie jest to wiele więcej niż 100 w 2005 roku.
ttomasz pisze:
Emilio pisze:Na Gwardii było około 30 tysiecy ludzi. Iron Maiden jest teraz bardziej popularne niz było wtedy, wiec kilka tysiecy wiecej ludzi przyjedzie tylko dla nich.
35 chyba
Chyba zawyżacie, bo z tego co pamiętam była mowa o ok. 27 tyś.
ZłapanyWCzasie pisze:No tak,ale też zauważcie,że na tym koncercie,ważna będzie sprzedaż biletów za 400 zł,po pierwsze to ona będzie miała wpływ na zarobek organizatora i co dużo ważniejsze,na kontakt zespołu z publicznością.
Organizator zarobi na biletach na płytę, bo ich sprzeda o wiele więcej. A o bilety za 400 nie ma co się martwić, bo to w większości kupują ludzie, którzy są wkręceni w zespół.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

gumbyy pisze:Chyba zawyżacie, bo z tego co pamiętam była mowa o ok. 27 tyś.
Bruce mówił ze sceny "Jest was 29 tysiecy" Organizator podał natomiast, że sprzedano 33 tysiące biletów na Gwardie.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Ranga koncertu? No chyba inną rangę miał np.koncert Iron Maiden w Chorzowie w 2005 r. a na Ullevi w tym samym roku,bynajmiej o frekwencję mi nie chodzi

Bilet na Mystic kosztował 100 zł i dawał szansę by dostać się pod scenę,fakt płyta była dzielona ,ale dotarcie pod scenę było bardzo proste,starczyło odpowiednio wcześniej być, bilet za 200 na Sonisphere to totalna lipa i właśnie ja jako ,że jestem wkręcony w zespół ,nigdy bym na taki koncert nie poszedł,a na ten za 400 zł mnie nie stać.
Tzn może bym jakoś je przebolał,ale pomyślałem,że lepszą opcją jest pojechać na halowy koncert za 270 zł(czyli tylko 70 niż lipny bilet na Sonisphere),nawet jeśli to kraj za którym delikatnie mówiąc nie przepadam
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

gumbyy pisze:A teraz bilet kosztuje 200 zł. Nie jest to wiele więcej niż 100 w 2005 roku.
Dla biedniejszych, to i stać powinni dalej, prawda? :-o
Chyba zawyżacie, bo z tego co pamiętam była mowa o ok. 27 tyś.
Bruce krzyknął, podczas koncertu, że zgromadziło się 29 tys. ludzi. Jakiś czas później w mediach ponoć było oficjalnie potwierdzone około 32 tys.
ZłapanyWCzasie pisze:Tzn może bym jakoś je przebolał,ale pomyślałem,że lepszą opcją jest pojechać na halowy koncert za 270 zł(czyli tylko 70 niż lipny bilet na Sonisphere),nawet jeśli to kraj za którym delikatnie mówiąc nie przepadam
Ja jestem dokładnie tego samego zdania... Co to za satysfakcja oglądać ukochany zespół z kilkudziesięciu metrów, a jeszcze zakładając, że strefa GC będzie powiększana to może i więcej jak kilkadziesiąt...
Ostatnio zmieniony czw lut 17, 2011 4:01 pm przez Steve, łącznie zmieniany 1 raz.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Jezzzu - nie podoba Ci się, nie jedź - i tyle. A to co mówi Bruce, nie zawsze ma pokrycie z rzeczywistością. LN przyznali się do 33.000 - mój kolega kupował bilet na dwa dni przed faktem i miał 31,500 czy coś w tym stylu.

Pomyśl o tym, że w Niemczech NIGDY nie zobaczysz takiej produkcji, jak w Warszawie...
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

+/- 30 tys. ludzi poprostu czyli najgorszy wynik w Europie nie licząc Rosji biorąc pod uwagę stosunek liczby mieszkańców a publikę ,a wtedy koncert był akurat mega tani

W Niemczech akurat będzie 100 razy organizacja i nagłośnienie co piszę z bólem,ale tak będzie,poza tym każda hala zawsze będzie lepsza niż koncert otwarty,może z wyjątkiem koncertów Skandynawskich i Południowo Amerykańskich.
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Pomyśl o tym, że w Niemczech NIGDY nie zobaczysz takiej produkcji, jak w Warszawie...
A skąd taka pewność? To zwyczajne pierzenie, jakieś chore przepowiednie :roll:
Deleted User 2868

Post autor: Deleted User 2868 »

Steve pisze:a jeszcze zakładając, że strefa GC będzie powiększana to może i więcej jak kilkadziesiąt...
Tak, powiększą GC do tego stopnia, że będzie większe od normalnej płyty... :facepalm:
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

To jakieś zaklinanie rzeczywistości,o ile fakt Niemiecka publika z relacji kolegów do najlepszych nie należy,to akurat organizacyjnie,nagłośnieniowo nawet nie ma o czym pisać.
Ja będąc na 5 koncertach,zdecydowanie pod tym względem najniżej oceniam te Polskie, przy czym Chorzów 2005 pobił już wszelkie rekordy niechlujstwa pod tym względem.
A i "piękno" Stadionu Gwardii musiało robić na ludziach wrażenie.
Dlaczego więc Bemowo ma być lepsze?
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Tak, powiększą GC do tego stopnia, że będzie większe od normalnej płyty... :facepalm:
Dokładnie w taki sam sposób w jaki to robili chociażby w zeszłym roku, albo na AC/DC - ktoś wspominał, że bilety były do samego koncertu, no ale przecież to organizatorzy są po prostu tacy mili dla fanów i dokładają bilety :oops:
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

W tym przypadku tak akurat nie będzie,akurat AC/DC to i większa popularność i duża większa ranga widowiska,to był pierwszy koncert AC/DC od prawie 20 lat u nas i drugi w ogóle.
Ironi jednak grają w miarę regularnie.

Zresztą nie piszę już postów w tym temacie,bo i sensu nie ma,może mam taki bardziej zdystansowany stosunek bo porównuję swoją reakcję na wieść o koncertach w Chorzowie czy Warszawie a reakcją na ten.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Po co to piszesz, nie interesuje Cię Soni w Polsce - nie jedź i kwita. Są tacy, których to interesuje. Można odnieść wrażenie, iż pragniesz zniechęcić ludzi do tego show. Nie da rady ;-)
Deleted User 2868

Steve pisze:Dokładnie w taki sam sposób w jaki to robili chociażby w zeszłym roku
A byłeś w ogóle w zeszłym roku, widziałeś jak to wyglądało? To, że dorzucali kolejne pule (zresztą na pewno niewielkie) to nie oznacza, że jakoś znacznie GC powiększali. Akurat sam byłem na płycie i jakoś wyjątkowo nie narzekałem.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Nie jest tak do końca,bo sam z chęcią bym zobaczył Motorheada i Iron Maiden razem,ale zdecydowałem się jednak,że ich chcę zobaczyć halowo i to jednak okazało się ważniejsze,zresztą nie jest powiedziane,że coś fajnego nie będzie na support w Niemczech.

Poprostu uważam też,że Polski koncert jest droższy od większości Europejskich,choć fakt,jedno przyznać muszę,pisałem o tym,że w innych krajach Sonisphere będą miały dużo lepszy skład,zanosi się ,że w Polsce skład będzie mniej więcej taki sam jak wszędzie,czyli duuużo gorszy niż Sonishpere z udziałem IM z 2009 r. Może im się kasa kończy ;)
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Kronos pisze:A byłeś w ogóle w zeszłym roku, widziałeś jak to wyglądało? To, że dorzucali kolejne pule (zresztą na pewno niewielkie) to nie oznacza, że jakoś znacznie GC powiększali. Akurat sam byłem na płycie i jakoś wyjątkowo nie narzekałem.
400zł za Megadeth i Anthrax to troche dużo jak dla mnie. Z AC/DC zrezygnowałem na rzecz IM w Budapeszcie. Na prawdę nie wiem jak Tobie, ale mnie bardzo zależy, żeby zająć jak najlepsze miejsce an koncercie i to jak najbliżej sceny, dlatego warianty typu bilet za 200zł na soni mnie nie interesują. Fajnie było kupić bilet w GC za 200zł, bo ktoś pisał, że w dzień Soni była pod obiektem taka możliwość - wtedy może bym się wybrał.

Może to koncert w Polsce i dla polaków, ale jakoś mam złe przeczucia co do samej publiki i organizacji a w Germanii pewnie nawet nie będzie problemu dopchać się pod barierkę no i sam fakt, że to koncert halowy, to dla mnie już dużo lepsza opcja niż Bemowo ;-)
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

ZłapanyWCzasie pisze:+/- 30 tys. ludzi poprostu czyli najgorszy wynik w Europie
To był zdaje sie rekord frekwencyjny obiektu (Stadion Gwardii) Nie dało sie raczej na ten obiekt wpedzic wiecej ludu, i tak było ciasno.
RALF pisze:Jezzzu - nie podoba Ci się, nie jedź
Świete słowa, nikt nie bedzie płakał jesli nie bedzie tam nawet takiego trv fana jak Ty. Ja też jade do Berlina ale tylko i wyłącznie dlatego, że nigdy nie byłem w tej słynnej O2 Arenie i chce sprawdzić czy faktycznie jest taka dobra jak sie o niej mówi. Na sonisphere tez chce być i mam zamiar sie świetnie bawić. Sprawa jest prosta, kto chce ten pojedzie na koncert do Wawy, nie rozumiem tylko po co narzekacie jak stare baby pod przychodnią, a to bilety za drogie, a to EE jest złodziejstwem a to płyta za daleko od sceny... :facepalm:
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Deleted User 2868

Steve pisze:400zł za Megadeth i Anthrax to troche dużo jak dla mnie
A no co kto lubi, ja jechałem głownie dla Mety i Slayera.
Steve pisze: Na prawdę nie wiem jak Tobie, ale mnie bardzo zależy, żeby zająć jak najlepsze miejsce an koncercie i to jak najbliżej sceny, dlatego warianty typu bilet za 200zł na soni mnie nie interesują.
Jasne, że również mi na tym zależy, tylko że najnormalniej w świecie nie miałem pieniędzy na GC i kupiłem płytę. Tak jak pisałem - nie było źle. Oczywiście w tym roku mam zamiar już kupić GC ;-)
Steve pisze: jakoś mam złe przeczucia co do samej publiki i organizacji
Z tym bym akurat tak aż nie przesadzał ;-)
Steve pisze:a w Germanii pewnie nawet nie będzie problemu dopchać się pod barierkę
I z tym również bym nie przesadzał :razz:
Steve pisze: koncert halowy, to dla mnie już dużo lepsza opcja niż Bemowo
Patrząc przez pryzmat samego koncertu Maiden - jasne. Sam również wybieram się do Berlina. Ale jeśli chodzi o Sonisphere to jadę po to, żeby poza Maiden zobaczyć kilka innych dobrych bandów. Cieszę się bardzo zarówno na Motorhead, jak i na Mastodon i liczę na kolejne dobre zespoły w składzie.
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

Emilio pisze:Sprawa jest prosta, kto chce ten pojedzie na koncert do Wawy, nie rozumiem tylko po co narzekacie jak stare baby pod przychodnią, a to bilety za drogie, a to EE jest złodziejstwem a to płyta za daleko od sceny...
Akurat w narzekaniu na to, że EE jest naciąganiem, a skład na chwilę obecną w stosunku do ceny jest mocno poniżej oczekiwań nie widzę nic dziwnego.

Ale już zakończmy tą dyskusje no bo ile razy można ciągnąć to samo.
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Kronos pisze:liczę na kolejne dobre zespoły w składzie.
Wiadomo. Prościej by było, gdyby ogłoszono całą stawkę, przynajmniej dla mnie, bo puki co to trochę kupowanie kota w worku :B
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Piwowarus pisze:Akurat w narzekaniu na to, że EE jest naciąganiem nie widzę nic dziwnego
A ja widze, nikt Cie nie zmusza do kupienia EE, cholera ludzie - Free to Choose, nie chcecie nie kupujcie :roll: Jak ktoś chce was naciagnąc na coś to macie dwie opcje, albo sie dacie naciagaczowi nabrać albo nie, nad czym tu debatowć, na co narzekać? Nie mam pojecia. :neutral:
ODPOWIEDZ