Legacy of the Beast World Tour 2022 - trasa
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 5490
Re: Legacy of the Beast World Tour 2021 - trasa
Podobno gówniarzu mnie ignorujesz.
Nie są to koszty niezależne od scenografii, już przy TBOS była mowa, że scenografia jest większa i trudniejsza do przewiezienia niż do tej pory, więc koszty urosły. Ale racja, pierwszy post skończyłem czytać na zarzucie, że oszczędzają na scenografii, więc z teatrem odniosłem się tylko do drugiego - mój błąd.Pierre Dolinski pisze: ↑pn sie 30, 2021 2:16 pm MaidenFan. Byłem na kilku koncertach z tej trasy.
Nie umiesz czytać? Logistyczne przedsięwzięcia to koszty stałe na każdej tego typu trasie niezależnie od scenografii.. O tym pisałem. Ileż razy można? Masz kłopoty z logiką. Wymiękam.
Idźcie się pomodlić do Eddiego, bo nie mam siły do takich ludzi. Ja o wozie oni o kozie.
Największe produkcje teatralne są bardzo drogie, ale też nie zobaczysz takich w domu kultury w Pipidówce tylko w wielkich i prestiżowych operach, w których bilet zwykle jest droższy niż bilet na koncert Maiden. Po drugie największe produkcje teatralne są przez kilka miesięcy stacjonarne, a dopiero później (czasami - jak już na siebie zarobią) wyruszają na objazdówkę - najczęściej jednak bez pełnej scenografii. Jakbym miał porównywać zespół typu Iron Maiden do teatrów, to właśnie do takich, a nie do teatrów miejskich. IM to nie jest największy i najefektowniejszy zespół koncertowy, bo chociażby Rammstein, Metallica czy wspomniany przez @Schizoid Roger Waters ich mocno przebija, ale mówienie, że to są małe koszty - szczególnie w dobie covid, gdzie nie masz pewności, że kasa się zwróci to brednie i tyle. Lepiej mieć kasę niż jej nie mieć, nie?
Wystarczy, że jedna osoba w ekipie zachoruje i już koncert musiałby zostać odwołany - mieliśmy przykład w ostatnich dniach z występem Dickinsona, gdzie odwołał dwa małe przemówienia przez pozytywny test u kogoś w rodzinie(potem okazało się, że sam też ma). Oczywiście można by było takie fakty ukrywać, ale nie byłoby to zbyt odpowiedzialne.
Poza tym nie sądze, że decyzja o 3 letniej trasie LOTB (ogłoszenie part 3 też mnie bardzo zawiodło) była spontaniczna, nie wiemy czy nie zostało to tak rozpisane z góry. To samo tyczy się 3 letniej Maiden England, może kolejna trasa historyczna (jeśli jeszcze kiedykolwiek się taka odbędzie) też będzie trwała 3 lata. Oczywiście, że są to kwestie łatwiejszego zarobku niż przy trasie albumowej, ale trzeba zaakceptować to, że zespół na tym etapie kariery gra głównie po to, żeby zarabiać. Skoro widziałeś LOTB kilka razy i kupiłeś najsłabszą koncertówkę w historii - to chyba jednak to akceptujesz.
Byłeś na koncertach i mówisz, że były efektowniejsze, ale oszczędzają ostatnio na produkcji i szkoda im kasy na nową?
Chyba nie sądzisz, że stworzenie scenografii to kwestia 3 dni? Przemyślenie, zaprojektowanie, zlecenie i wyprodukowanie wszystkiego trwa może i nawet kilka miesięcy? Także całkiem możliwe, że nowa scenografia w jakiejś części już została zaprojektowana i wyprodukowana, skoro płyta miała ukazać się w 2020 to zapewne chcieli wyruszyć w trasę z początkiem 2021 - za kilka miesięcy mieli być na Rock in Rio, podejrzewam, że już nie z LOTB.
Ignoruje Cię, po prostu wyświetlają mu się Twoje treści, jak ktoś Cię zacytuje.
UP THE IRONS !!!
-
Deleted User 5490
To gówno warte to ignorowanie. 
Oby tak było, bo ja zewsząd słyszę, ze służba zdrowia i nauczyciele gotowi na lockdown przy kolejnej jesiennej fali pandemii :/Pierre Dolinski pisze: ↑pn sie 30, 2021 2:54 pm Ja nie wierzę w kolejne lockdowny. 1 września dzieci wrócą do szkoły, dorośli z urlopów. Ludzie nie będą sobie nic robić z obostrzeń, bo przyzwyczaili się do pandemii i ktoś będzie musiał ustąpić. Pewnie władza, bo zbliżają się wybory. To tak jeśli chodzi o Polskę.
Za granicą będzie podobnie i albo wymrzemy, albo nie wymrzemy. DO lata 2022 roku wszyscy się wychorują.
Na bank nie będzie ogólnopolskiego lockdownu bo to się nikomu nie opłaca ;p. Raczej regionalne ale i tak jako groźbą by się wyszczepili niezaszczepieni. W 2022 będzie to pewnie „zwykła choroba współistniejąca” ale zaświadczenie o szczepieniu przed koncertem będzie wymagane.Budziol pisze: ↑pn sie 30, 2021 5:51 pmOby tak było, bo ja zewsząd słyszę, ze służba zdrowia i nauczyciele gotowi na lockdown przy kolejnej jesiennej fali pandemii :/Pierre Dolinski pisze: ↑pn sie 30, 2021 2:54 pm Ja nie wierzę w kolejne lockdowny. 1 września dzieci wrócą do szkoły, dorośli z urlopów. Ludzie nie będą sobie nic robić z obostrzeń, bo przyzwyczaili się do pandemii i ktoś będzie musiał ustąpić. Pewnie władza, bo zbliżają się wybory. To tak jeśli chodzi o Polskę.
Za granicą będzie podobnie i albo wymrzemy, albo nie wymrzemy. DO lata 2022 roku wszyscy się wychorują.
Jeśli czwarta fala zablokuje szpitale (oby nie) i respiratorów będzie drastycznie ubywać, to lockdown będzie. Szkołom, tak na wszelki wypadek, nakazano przygotować się do ewentualnego jesiennego zdalnego "udawania".
- Metalophil
- -#Moonchild

Nawet jak lockdownu nie będzie (a pewnie nie), to jakieś ograniczenia nadal będą. W związku z tym nie ma póki co opcji dopuszczenia tak wielkich imprez jak koncerty stadionowe, bo zakaz takich zgromadzeń to pierwsze co się robi w takiej sytuacji. W każdym razie ja nie wierzę w to. Tu po prostu ryzyko jest za duże. I wystarczy że tak będzie w samych tylko Niemczech i już trasa odwołana. A w RFN dzisiaj prawie 7 tys. nowych przypadków i będzie tylko rosło...
-
CzytojestNoweIM?
- -#Prisoner

Re: Legacy of the Beast World Tour 2022 - trasa
Dla mnie to wszystko jest kompletnym debilizmem. Zakiwali się bardzo i teraz wyjdzie na to, że być może album Senjutsu nigdy nie doczeka się swojej trasy koncertowej. Co jeśli w 2022 roku nie będzie dalej koncertów? Wtedy na 2023 r. dalej będzie odłożone te nieszczęsne kilkanaście koncertów Legacy of the Beast? W takim razie kiedy trasa koncertowa Senjutsu? w 2024 r!? Czyli 5 lat po premierze płyty. To nie ma żadnego sensu, żadnej logiki i ten album staje się automatycznie jakiś upośledzony względem innych. W 2003 r. jak słuchałem Dance of Death to wiedziałem, że za dwa miesiące idę na koncert promujący ten album i to miało ogromny klimat, te wszystkie obstawianie co z niego zagrają na żywo, jak tematyka tekstów wpłynie na scenografię itd. Teraz tego nie ma . Album Senjutsu to jakiś dodatek to trasy best-off. Głupie to jest i widać jak w tym całym biznesie argumenty finansowe decydują o wszystkim.
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Rozumiem rozgoryczenie bo się w gruncie rzeczy zgadzam - mam tak samo ale chyba się trochę, nomen omen, zagalopowałeś. Jakie tam względy finansowe, Covid i dotrzymywanie umów. Ja nie widziałem LOTB więc na zeszłoroczny Narodowy jarałem się tak jak ostatnio chyba w 2008, i wcale nie czekałem na nowy album jak niektórzy. Teraz jest mi wszystko jedno, po prostu chciałbym jeszcze kiedyś zobaczyć Maiden na żywo - czy to będzie Legacy czy Senjutsu, przyszły czy 2024, z kotletami czy nowościami, naprawdę wszystko łykam w ciemno byle się w końcu odbyło. A mało to było w historii muzyki albumów bez tras je promujących, z różnych względów? Obecna sytuacja jest mocno szczególna i każde rozwiązanie będzie złe. Dlatego nie ma się co spinać, póki co cieszmy się nowym albumem a w swoim czasie również koncertami.CzytojestNoweIM? pisze: ↑pt wrz 03, 2021 2:14 am Dla mnie to wszystko jest kompletnym debilizmem. Zakiwali się bardzo i teraz wyjdzie na to, że być może album Senjutsu nigdy nie doczeka się swojej trasy koncertowej. Co jeśli w 2022 roku nie będzie dalej koncertów? Wtedy na 2023 r. dalej będzie odłożone te nieszczęsne kilkanaście koncertów Legacy of the Beast? W takim razie kiedy trasa koncertowa Senjutsu? w 2024 r!? Czyli 5 lat po premierze płyty. To nie ma żadnego sensu, żadnej logiki i ten album staje się automatycznie jakiś upośledzony względem innych. W 2003 r. jak słuchałem Dance of Death to wiedziałem, że za dwa miesiące idę na koncert promujący ten album i to miało ogromny klimat, te wszystkie obstawianie co z niego zagrają na żywo, jak tematyka tekstów wpłynie na scenografię itd. Teraz tego nie ma . Album Senjutsu to jakiś dodatek to trasy best-off. Głupie to jest i widać jak w tym całym biznesie argumenty finansowe decydują o wszystkim.
Myślę, że 70% publiki na koncercie na Narodowym, nie zaczaiłoby, że Legacy się zmieniła w Senjutsu. 
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
A to swoją drogą 
-
CzytojestNoweIM?
- -#Prisoner

Jaki zespół taka publika chciałoby się powiedzieć, to, że Iron Maiden wychowało sobie takich bezkrytycznych fanów dla których jakieś elementy show i osoba Dickinsona jest ważniejsze niż wszystko inne to jest problem. Tak się dzieje gdy zespoły zamieniają się w megagwiazdy, są bardziej popkulturą niż rockiem. Iron Maiden zawsze było bardzo znanym zespołem, w obrębie ciężkiego grania było w Top 3-4 popularności, ale chyba przekroczyli już poziom komercji dla siebie nieznany wcześniej.
70%?
2005 - pamiętamy "Fear of the Dark" [*]
www.MetalSide.pl
Mnie bardzo ciekawi set na Senjutsu Tour z prostego powodu: absolutnie nie widzi mi się zaczynanie koncertu od numeru tytułowego. Ostatnio coś takiego miało miejsce przy The X Factor - na start leciało Man On The Edge, SOTC dopiero potem. Natomiast po wypowiedziach Bruce'a o zmianach w secie LOTB mam pewną teorię. Otóż w 2022 na LOTB będą grali numer tytułowy i TWOTW (sam wskazał je w wywiadzie), ale na albumowej już nie. To znacznie ułatwi sprawę, bo koncerty będzie można rozpoczynać czymś innym (TNOTB? Moonchild?) i w efekcie końcowym zagrają łącznie te 6 kawałków z nowej płyty, ale to będzie rozbite na dwie trasy. Układanie setu z Senjutsu to ciężki temat, bo repertuar musi być odpowiednio zbalansowany i gdyby trasa albumowa opierała się na dużej (tzn. 5-6) liczbie utworów z płyty, to zabrałyby one bardzo dużo czasu. A trzeba jeszcze pocisnąć coś rzadszego (pewnie Akacjowa) i kotlety.
To wszystko oczywiście nie obejmuje opcji, w której grają cały album. Ale nie widzi mi się to, ten materiał na żywo by się nie sprawdził.
To wszystko oczywiście nie obejmuje opcji, w której grają cały album. Ale nie widzi mi się to, ten materiał na żywo by się nie sprawdził.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
-
CzytojestNoweIM?
- -#Prisoner

Obstawiam na żywo grane
Senjutsu
Stratego
Writing on the Wall
Darkest Hour
Hell on Earth
Death of the Celts jest również prawdopodobne.
Senjutsu
Stratego
Writing on the Wall
Darkest Hour
Hell on Earth
Death of the Celts jest również prawdopodobne.
Dickinson mówił, że zamierzają cisnąć The Time Machine.
W sumie obstawiam tak (bez rozbijania na LOTB i Senjutsu Tour):
-Senjutsu
-Stratego
-The Writing On The Wall
-Days Of Future Past
-The Time Machine
-Darkest Hour
-Hell On Earth
W sumie obstawiam tak (bez rozbijania na LOTB i Senjutsu Tour):
-Senjutsu
-Stratego
-The Writing On The Wall
-Days Of Future Past
-The Time Machine
-Darkest Hour
-Hell On Earth
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
-
CzytojestNoweIM?
- -#Prisoner

Time Machine nadaje się na koncerty dużo mniej niż jakikolwiek inny ich utwór. Melodia z gatunku "nic z tego nie pamiętam" i niepasujące do siebie elementy.
Trasa Legacy 2022:
WOTW zamiast For the Greater Good of God
Stratego/Senjutsu zamiast The Clansman
Jest możliwość, że Senjutsu (utwór) pozostawią na trasę Senjutsu i usłyszymy tylko single
Trasa Senjutsu 2022/23
Na bank będzie grane Senjutsu, WOTW i Stratego
Również na bank Darkest Hour
Pytanie co dalej - gdyby zmieścili i Time Machine i Hell on Earth było super.
Znając Harrisa będzie chciał przepchnąć Lost in Lost World xD
Nie będzie grane - Days of Future Past, The Parchment.
Może być grane zamiast Time Machine - Death of the Celts. Aczkolwiek wolałbym to pierwsze.
WOTW zamiast For the Greater Good of God
Stratego/Senjutsu zamiast The Clansman
Jest możliwość, że Senjutsu (utwór) pozostawią na trasę Senjutsu i usłyszymy tylko single
Trasa Senjutsu 2022/23
Na bank będzie grane Senjutsu, WOTW i Stratego
Również na bank Darkest Hour
Pytanie co dalej - gdyby zmieścili i Time Machine i Hell on Earth było super.
Znając Harrisa będzie chciał przepchnąć Lost in Lost World xD
Nie będzie grane - Days of Future Past, The Parchment.
Może być grane zamiast Time Machine - Death of the Celts. Aczkolwiek wolałbym to pierwsze.
No ale przynajmniej intro i melodyjki już znają. Zawsze to trochę mniej czasu zmarnowane na próby