The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Ziomaletto
- -#Invader

Re: The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu
Jeśli w skład tego albumu miałyby wchodzić jedynie: If Eternity Should Fail, Death Or Glory, Tears of a Clown, Speed of Light, The Great Unknown, When The River Runs Deep oraz tytułowy (i to najlepiej w tej kolejności), to w sumie wyszłaby nawet fajna płyta, na poziomie poprzedniej. Choć bolączki z produkcją i niewykorzystaniem muzyków nadal byłyby obecne.
-
Deleted User 7842
Jak dla mnie, to jest to najlepszy album Maiden od czasów BNW. Wokal jest naprawdę imponujący, brzmienie gitar - chyba jedno z lepszych w całej dyskografii IM. Nawet długość większości kompozycji, nielubianej przez większość fanów, nie wydaje mi się jakimś szczególnym minusem w ocenie płyty. 9,5/10
-
Deleted User 1499
Dla mnie również w czołówce jest ten album. Jeśli chodzi o czasy Reunion to dla mnie A Matter i Brave są zdecydowanie TOP 1 ale TBOS zajmuje mocne drugie miejsce i liczę że nowy krążek będzie na podobnym poziomie. Mnie dłużyzny Maidenów nie męczą, bardzo lubie ten ich styl, właściwie przy żadnym nowym krążku nie liczyłem na powrót do korzeni bo zespół od samego początku proponował rozwinięte kompozycje aż z biegiem lat zostało to ich wizytówką i za to im chwała. Jedyny minus to Red&Black , utwór sam w sobie fajny ale do dziś nie do końca mogę się przekonać do tego ,,oooo" , za to część instrumentalna bardzo fajna.
Dla mnie ten album jest w czołówce.
-
Deleted User 5490
Teraz nie dziwię się, dlaczego na ostatnich albumach solówki Dave'a to taka gęsia sraka.
https://magazyngitarzysta.pl/muzyka/wyw ... ron-maiden
https://magazyngitarzysta.pl/muzyka/wyw ... ron-maiden
No niestety. Dla mnie najbardziej szokujący jest fragment o nagrywaniu bez słuchania tego co nagrali inni gitarzysci. Dlatego to wszystko brzmi jak polepione z różnych, często niezbyt pasujących do siebie fragmentów, a solówki przeważnie można by wyciąć, wstawić do innego utworu i nikt by się nie połapał, że coś nie pasuje. Gdzie te czasy gdy jedna solówka wynikała z drugiej, a wszystko się pięknie uzupełniało?
No niestety, Panowie idą już na łatwiznę i nagrywają w locie, bez wcześniejszego przygotowania. Nagrane, nadaje się, zostaje.sajki pisze: ↑śr paź 21, 2020 8:49 pm No niestety. Dla mnie najbardziej szokujący jest fragment o nagrywaniu bez słuchania tego co nagrali inni gitarzysci. Dlatego to wszystko brzmi jak polepione z różnych, często niezbyt pasujących do siebie fragmentów, a solówki przeważnie można by wyciąć, wstawić do innego utworu i nikt by się nie połapał, że coś nie pasuje. Gdzie te czasy gdy jedna solówka wynikała z drugiej, a wszystko się pięknie uzupełniało?
www.MetalSide.pl
A to akurat prawda, bo większość solówek jest klepana w skali e eolskiej i do tego pod te same proresje akordów
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Od wydania ostatniego albumu uważam go za dobry, a miejscami bardzo dobry, byłem na otwierającym trasę koncercie w Tallinnie, toteż biorąc pod uwagę fatalne postępowanie IM i Roda w ubiegłym i tym roku chętnie widziałbym TBOS jako (solidnie) zamykające ich karierę wydawnictwo z nowym materiałem.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Faktycznie, tyle tych przekładek ostatnio, że mi się pomyliło.
Na trasie albumowej byłem we Wrocku.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Bardzo (f)lakonicznie ujęte. Alko-Sanatorium?
-
Deleted User 7916
Na trzeźwo 7, pod wpływem 7. Stabilna ocena.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Tak to rozumiem. Sam po latach od wydania podobną notę trzymam dla tej płyty.Sininenpoika pisze: ↑ndz maja 09, 2021 3:32 pmNa trzeźwo 7, pod wpływem 7. Stabilna ocena.
-
Deleted User 7916
Strasznie długa im ta płyta wyszła. Empire of the Clouds rozwala system.Zakkahletz pisze: ↑ndz maja 09, 2021 8:08 pmTak to rozumiem. Sam po latach od wydania podobną notę trzymam dla tej płyty.
Wczoraj posłuchałem drugiej płyty z BoS (żeby porównać Death or Glory ze St-ratego) i doszedłem do wniosku, że jakby wyrzuć z BoS: Clowna i Man of Sorrows (na solowe płyty Bruce'a) oraz Empire (na singla), to wyszedł by całkiem dobry album o sensownej długości
No ewentualnie jeszcze niektóre intra/outra przyciąć 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Pod żadnym pozorem nie ruszać Tears of a Clown 
Pod żadnym pozorem nie ruszać EotC 
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
- blackcocker
- -#Moderator

#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
01: Alter Bridge
02: Vltimas, Turbo, Faetooth, Turbo
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
01: Alter Bridge
02: Vltimas, Turbo, Faetooth, Turbo
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***