The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
35
27%
9
37
29%
8
23
18%
7
15
12%
6
5
4%
5
8
6%
4
1
1%
3
4
3%
2
1
1%
1
0
Brak głosów

Liczba głosów: 129

Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu

Post autor: matik »

Wejście kolegi entuzjasty DoD , do którego to albumu mam wiele zastrzeżeń i rzadko do niego wracam . Ktoś powiedział , że opinie są jak dziury w tyłku , każdy ma swoją , więc szanując ocenę kolegi oczywiście w ogóle się z nią nie zgadzam i katuję po raz kolejny TBOS a nie DoD :mryellow:
Who motivates the motivator
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

matik pisze:Wejście kolegi entuzjasty DoD , do którego to albumu mam wiele zastrzeżeń i rzadko do niego wracam . Ktoś powiedział , że opinie są jak dziury w tyłku , każdy ma swoją , więc szanując ocenę kolegi oczywiście w ogóle się z nią nie zgadzam i katuję po raz kolejny TBOS a nie DoD :mryellow:
No cóż każdy ma swoją dupę/opinię :D Ja akurat do DoD wracam często i jednocześnie słucham TBoS jak natchniony. Jednocześnie wydaje mi się, że ten "kolega entuzjasta" już na forum bywał i bana doświadczył nie raz.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Clanowy pisze:
matik pisze:Wejście kolegi entuzjasty DoD , do którego to albumu mam wiele zastrzeżeń i rzadko do niego wracam . Ktoś powiedział , że opinie są jak dziury w tyłku , każdy ma swoją , więc szanując ocenę kolegi oczywiście w ogóle się z nią nie zgadzam i katuję po raz kolejny TBOS a nie DoD :mryellow:
No cóż każdy ma swoją dupę/opinię :D Ja akurat do DoD wracam często i jednocześnie słucham TBoS jak natchniony. Jednocześnie wydaje mi się, że ten "kolega entuzjasta" już na forum bywał i bana doświadczył nie raz.
Innymi słowy moderatorzy nie życzą sobie go na forum, a on wchodzi oknem. :)

Ja katowałem DOD w oczekiwaniu na TBoS. Mam olbrzymi sentyment do tego albumu, i - co może niektórych może zaskoczyć - podoba mi się jego brzmienie. Ale to album niestety bardzo nierówny - w ostatnich trzech utworach są momenty, ale tylko tyle. Rockery - WD, GOT i NF - trzymają mocny poziom. Rainmaker, No More Lies, Montsegur i Dance of Death słucham zawsze z przyjemnością. No i Paschendale jest chyba najlepszym utworem po reunion, a z pewnością w TOP 5. Ale wspomniany jakościowy zjazd w końcowych trzech utworach to coś, na co wyjątkowo ostatnio zwróciłem uwagę.
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

dostoevsky pisze:
Clanowy pisze:
Innymi słowy moderatorzy nie życzą sobie go na forum, a on wchodzi oknem. :)

Ja katowałem DOD w oczekiwaniu na TBoS. Mam olbrzymi sentyment do tego albumu, i - co może niektórych może zaskoczyć - podoba mi się jego brzmienie. Ale to album niestety bardzo nierówny - w ostatnich trzech utworach są momenty, ale tylko tyle. Rockery - WD, GOT i NF - trzymają mocny poziom. Rainmaker, No More Lies, Montsegur i Dance of Death słucham zawsze z przyjemnością. No i Paschendale jest chyba najlepszym utworem po reunion, a z pewnością w TOP 5. Ale wspomniany jakościowy zjazd w końcowych trzech utworach to coś, na co wyjątkowo ostatnio zwróciłem uwagę.
C'mon ya! Face in the Sand to super kawałek. Off-topic.

Co do TBoS to słucham, słucham i nadziwić się nie mogę, że tyle materiału tu jest. I bardzo mi współgra z DoD, który uwilebiam.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Clanowy pisze:C'mon ya! Face in the Sand to super kawałek.
Kończąc off-topic to nawiążę do tego, co już gdzieś pisałem: początek jest megamocarny, ale reszta - od wejścia podwójnej stopy do końca - nie trzyma już w takim napięciu. Może to kwestia tego, że ten początek jest zbyt mocny. ;)

A wracając do tematu - SoL bardzo zyskuje kiedy albumu słucha się w całości. :)
goła_prawda
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: goła_prawda »

Nie pisałem tu nigdy wczesniej, a jeśli ktoś się poczuł urażony brakiem powitania to: WITAJCIE :D
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Jest ktoś w stanie wypisać o czym jest każdy utwór ?

Pozwolę sobie wrzucić całą listę, być może w jakimś wywiadzie gdzieś to wszystko było napisane, ale możliwe że przeoczyłem/zapomniałem, zastanawiam się czy jest jakiś utwór bazujący na bitwie historycznej, najlepiej z okresu 2 wojny światowej.Bo jak na razie na żaden ślad o tym świadczący się nie natknąłem.

1. If Eternity Should Fail - ?
2. Speed of Light - ktoś pisał swoje przypuszczenia, ale już zapomniałem więc - ?
3. The Great Unknown - ?
4. The Red and the Black - tu coś mi świta, ale nie pamiętam - ?
5. When the River Runs Deep - ?
6. The Book of Souls - Majowie, dusze i tego typu sprawy jak mniemam, dobrze myślę ?
7. Death or Glory - ?
8. Shadows of the Valley - ?
9. Tears of a Clown - To jest Tribute dla samego Robina Williamsa czy coś więcej ?
10. The Man of Sorrows - ?
11. Empire of the Clouds - Katastrofa samolotu, ale można to przecież interpretować w inny sposób.

Płyty jeszcze nie słuchałem, dzięki za odpowiedź ;)

Edit : jeszcze jedno z większości wpisów widzę to tak: Bruce spoko (jak wokalnie stoi ten album między wcześniejszymi 4 ?), Steve'a podobno nie za dobrze słychać i ogólnie zachwytów jego grą nie widzę tutaj raczej, Dave nie aż tak super jak pozostała dwójka, choć Gersowi też się gdzieś dostało, więc tradycyjnie najlepszy ''H'' i zostaje Nicko który jest na propsie z tego co widzę :)
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Ja wywnioskowałem tak:
Prym wiodą Bruce i Nicko , za nimi są H i Janick , potem jest Steve i na końcu Dave.
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

Z tym McBrianem to tez nie przesadzajcie. Coś tam wzbogacił, ale nadal jest drętwy jak stare szparagi.

Nie widzę większego sensu w ocenie rankingowaniu poszczególnych muzyków. Ale jak dla mnie Harris na duży plus.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Deleted User 2259

Uważam podobnie w sumie Nicko od kilku płyt bardzo dobrze sobie radzi i nie są to takie partie jak na Virtualu XI pewnie :lol:

I jeszcze jedno jakie są dostępne wersje w PL, byłbym wdzięczny gdybyś kto wypisał wszystkie możliwe opcje, może nawet jakieś zdjęcia (jeśli już są) zarzucił :> płytę kupię najprawdopodobniej w Saturnie,Media czy Empiku, nie chcę mi się czekać na przesyłkę, chyba, że jest jakaś fajna przecena, co zamawialiście/zamówicie ? :P

Edit : Złota czcionka liki z tymi szparagami :>, widzę, że każda opinia jest inna to dobrze.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

likipiki pisze:Z tym McBrianem to tez nie przesadzajcie. Coś tam wzbogacił, ale nadal jest drętwy jak stare szparagi.

.

:lol:
khan
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: khan »

Bardzo dobry album. Po pierwszym odsłuchu dawałem 10. Kolejne numery to coraz większe zaskoczenie że w tym wieku i z takim dorobkiem mogą wymyśleć jeszcze coś przy czym mogą przejść po słuchaczu ciary ("the great unknown").

Niestety za 2, 3 i kolejnym odsłuchem jest gorzej, jednak może to tylko moje ambicjonalne podejście do usłyszenia w każdym nowym ich wydawnictwie dzieła ponadczasowego, nie nudzącego nawet po setnym odegraniu.

Najlepszy numer?? Zdecydowanie "The red and the black".
gotlan
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: gotlan »

Invader pisze:Jest ktoś w stanie wypisać o czym jest każdy utwór ?

Pozwolę sobie wrzucić całą listę, być może w jakimś wywiadzie gdzieś to wszystko było napisane, ale możliwe że przeoczyłem/zapomniałem, zastanawiam się czy jest jakiś utwór bazujący na bitwie historycznej, najlepiej z okresu 2 wojny światowej.Bo jak na razie na żaden ślad o tym świadczący się nie natknąłem.

1. If Eternity Should Fail - ?
2. Speed of Light - ktoś pisał swoje przypuszczenia, ale już zapomniałem więc - ?
3. The Great Unknown - ?
4. The Red and the Black - tu coś mi świta, ale nie pamiętam - ?
5. When the River Runs Deep - ?
6. The Book of Souls - Majowie, dusze i tego typu sprawy jak mniemam, dobrze myślę ?
7. Death or Glory - ?
8. Shadows of the Valley - ?
9. Tears of a Clown - To jest Tribute dla samego Robina Williamsa czy coś więcej ?
10. The Man of Sorrows - ?
11. Empire of the Clouds - Katastrofa samolotu, ale można to przecież interpretować w inny sposób.

Płyty jeszcze nie słuchałem, dzięki za odpowiedź ;)

Edit : jeszcze jedno z większości wpisów widzę to tak: Bruce spoko (jak wokalnie stoi ten album między wcześniejszymi 4 ?), Steve'a podobno nie za dobrze słychać i ogólnie zachwytów jego grą nie widzę tutaj raczej, Dave nie aż tak super jak pozostała dwójka, choć Gersowi też się gdzieś dostało, więc tradycyjnie najlepszy ''H'' i zostaje Nicko który jest na propsie z tego co widzę :)

W jedym z wywiadów Bruce opowiadał, że Death of Glory jest o trójpłatowcach z I wojny światowej. Btw początkowo gdy rodził się pomysł Empire of the Clouds to właśnie ten motyw przewijał się w głowie Bruca. Jednakże zdecydował się wykorzystać go razem z Adrianem w Death of Glory, a katastrofie R101 jak wiadomo postanowił poświecić o wiele więcej uwagi :)

Co do reszty niestety nie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Jestem w trakcie pierwszego słuchania "The Book Of Souls", dokładnie przy siódmym utworze "Death Or Glory" (najlepszym jak na razie) i ręce po prostu mi opadają :(. Momentami nie chce mi się w ogóle tego słuchać co najgorsze. Nie słucham tego z jakimś zaciekawieniem tylko ze znudzeniem i trochę na siłę :( . W ogóle te utwory wydają się jakby były nagrywane na siłe. Zero w tym polotu, jakiejś energii. Wszystko się ciągnie, ciągnie i ciągnie i mało co z tego wynika. Odnoszę jak na razie wrażenie, że te utwory takie jak np "The Red And The Black" są wydłużone na siłę, bez żadnego pomysłu. Graja w kółko to samo, grają i nie ma w tym nic ciekawego. Granie dla samego grania. Tytułowy "The Book Of Souls" jak na pierwsze wrażenie też trochę się wybija ponad przeciętną. To samo "Speed Of Light", ale to chyba dlatego, ze słuchałem go kilkanaście razy.
Jak na razie to dla mnie "The Final Frontier" był już lepszy. Na prawdę.... Zobaczę przy kolejnym i kolejnym podejściu :(
Ostatnio zmieniony ndz sie 30, 2015 1:03 pm przez LukaSieka, łącznie zmieniany 1 raz.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Deleted User 2259

I tak dzięki :), czekamy na więcej można w sumie zrobić na 1 stronie to wrzucić i z biegiem czasu uzupełnić.Tak by każdy wiedział co i jak, potem oczywiście można usunąć jak już będziemy mieć album na fizycznym nośniku :) To ze 4 już mamy, jeśli oczywiście moje interpretacje są słuszne w przypadku nr 6 i 9.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

A nie lepiej zrobić nowy temat "Teksty na BoS"?
Deleted User 4783

Post autor: Deleted User 4783 »

słucham już 2 dzień bez przerwy i mam jedno zastrzeżenie co do speed of light. To najgorszy utwór jaki może być po openerze, kompletnie nie pasuje w tym miejscu, chociaż nie jest to utwór słaby.
Deleted User 2259

To zrób Pan, aż dziwne że jeszcze nie ma :)
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Tez tak mam, ze inaczej wchodza te kolosy na spokojnie, na sluchawkach, inaczej jak na przyklad jedzie sie autem i slucha "przy okazji".

Pierre, wycieklo to slucham bo nie moglem sie doczekac :-) sumienie mam.czyste bo w dniu premiery kupie pewnie ze 3 wersje TBOS :-)

Nikogo nie banujemy za to ze wyraza swoja opinie o plycie :-)

Pomysl z tematem texty na TBOS bardzo dobry, mysle ze Invader moze go zalozyc i na biezaco edytowac
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Jeszcze za wcześnie na oceny, bo 92 minuty to ogrom materiału i nie wszystko jeszcze mi weszło. Na chwilę obecną jest to album lepszy niż The Final Frontier. Kolosy - jak zawsze na najwyższym poziomie. Trochę gorzej z tymi krótszymi, choć są wyjątki (Death or Glory czy - przede wszystkim - When the River...).

Po kilkukrotnym przesłuchaniu (ocena pewnie będzie się jeszcze zmieniała) - 9/10.
ODPOWIEDZ