Nocny Kochanek - Polska 2025 (10 lecie - trasa klubowa)

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Nocny Kochanek - O jeden koncert za daleko 2023

Post autor: Lando »

Zacna sztuka w Łodzi. Jedna z lepszych "kochankowych" na której byłem od dłuższego czasu. Wraz z administratorem pz poskakaliśmy, pośpiewaliśmy - prawie jak za dawnych czasów :dance: I jeszcze raz dzięki za podwózkę - pogoda dramat :roll:
Night Mistress Fan Club Łódź
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Bardzo udany wypad. Dzięki za wspólną zabawę. Więcej jutro, bo droga do domu cały czas w deszczu, co dodatkowo dołożyło do zmęczenia wynikającego z koncertowego weekendu.

Dobrze, że jutro do roboty, człowiek przynajmniej odpocznie w spokoju :lol:

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Widać, że NK idzie bardziej w stronę swoich idoli z Iron Maiden - co trochę zmiana płachty plus dmuchane postacie :D Na minus zdecydowanie brak pirotechniki - ciekawe czy to oszczędności?
Setlista się sprawdziła - nie było tylko "Serce za szkłem" - za to na bisach poleciał "Tribjut". Najlepszy wg mnie "Krótki Lont" i "Dariusz". Najsłabiej bawiłem się przy "Cudzesach" - ten utwór mi jakoś nie leży. Szkoda, że zabrakło "Smoków".
Frekwencja przyzwoita ale to już nie to co kiedyś, że ścisk i sold out.
No i na minus żenujące dziewczę które wbiło na scenę na "Koniu"...
Nie mniej, smaku sobie narobiłem na jeszcze jakiś koncert ale chyba będzie ciężko gdzieś na tej trasie ich trafić...
pz
-#Administrator
-#Administrator

Czas na kilka słów o ostatnim weekendowym koncercie. Przede wszystkim trochę wahaliśmy się czy w ogóle jechać. Zwłaszcza po 3 dniach koncertów. Przeważyły jak zwykle w takim przypadku względy towarzyskie. Wypad bardzo udany. W Wytwórni było sporo ludzi, ale bez porównania z tym co kiedyś bywało na koncertach NK. Podczas AC/DC i Wicker Mana bez problemu podeszliśmy w okolice 20 rzędu od sceny, a gdy zaczęli grać otwieracz wymieniliśmy z Lando szybkie spojrzenie i (parafrazując tekst NK) poszliśmy w takie tango :D Miło się przekonać, że mimo zmęczenia i upływu lat starcie z "gimbazą" w kociołku wciąż nie stanowi dla człowieka większego problemu. Ostatecznie skończyliśmy bez większych problemów w drugim rzędzie. Na koniec piątka z chłopakami. Prawie jak za dawnych lat, chociaż bez naszego starego towarzysza Jacka D. ;)

Jeżeli chodzi o sam koncert, to:
- Setlista całkiem niezła. Z nowej płyty zostały numery, które moim zdaniem dobrze się sprawdzają: Otwieracz i Cudzesy
- Fajnie, że chłopaki odświeżyli Diabła i Zaplątanego. Diabeł zagrany jakoś wolniej, powiedziałby, że nawet doomowo. Trochę dziwnie brzmiał, ale to jeden z moich ulubionych numerów, więc nie będę przecież narzekał.
- Dariusz świetnie się sprawdza na koncertach. Krótki lont również dobry do tupania nóżką, chociaż tekst głupi jak... wszystkie inne :D
- Na Pigułce praktycznie nie słyszałem instrumentów, ale nie wiem czy to efekt ustawiań czy tego, że chwilę wcześniej dostałem glanem w ucho. :lol:
- W porównaniu z setem podanym przez Pati, nie było Serca, ale na bisach wpadł Tribute. Zresztą Żurek na początku nie zakumał, że ma zacząć go grać.
- Wiki na scenie podczas konia, to była żenada, ale niech się dziewcze cieszy.
- Jak zauważył Lando chłopaki mocno pojechali Maiden: dmuchane samura... dupeczki (chociaż mogliby się postarać o lepsze wykonanie i projekt 3D dmuchańców) i zmiany backdropów co 3-4 numery.
- Ten tekst o zdrajcy na wejściu bisów, to fragment Potopu jak Zagłoba rzuca w twarz Januszowi R., że jest zdrajcą. Fajnie to wyszło i przesunięcie Zdrajcy Metalu na bisy (co mnie zaskoczyło jak czytałem seta z wcześniejszych koncertów) dobrze wypadło.
- Mając za sobą ponad pół setki koncertów NK, aż 3 numery usłyszałem po raz pierwszy :shock: Dariusza (co zrozumiałe), Krótki lont oraz Tirowca (na trasie Randki byłem kilka razy, ale nigdy w dzień z tym numerem).

I na koniec taka obawa na przyszłość. Jak wróciliśmy kiedyś z koncertu chłopaków z pałeczką Dominika, to potem okazało się, że to był jego ostatni koncert w zespole. Jak wróciliśmy z pałeczką Tomka, to... zagrał jeszcze kilka plenerów i out. Mam nadzieję, że tyle wystarczy.
Obrazek

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Takie dwie refleksje:
- ciekawe ile osób z sali skojarzyło, że "intro" do Zdrajcy Metalu to fragment "Potopu"? Ja od razu, w końcu dla mnie to klasyka. No ale cóż, wiek robi swoje :D
- jak mogłeś "Tirowca" na żywo nie słyszeć? :D Tyle koncertów za nami i nigdzie go nie grali? Wydaje się niemożliwe :lol:
pz
-#Administrator
-#Administrator

Oni go chyba na trasie w piątki lub niedzielę grali. Nie kojarzę, żebym słyszał, a amerykański portal to potwierdza. Chociaż tak nie ma chyba wszystkich setów NK, na których byłem.

Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

Chyba się przejdę do Progresji
pz
-#Administrator
-#Administrator

Słusznie. Będzie okazja się spotkać

Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Jak tam wrażenia po pierwszym singlu solowego Sokołowskiego? Mi tam ta ballada nawet przypadła do gustu, taka bardzo "radiowa", spokojnie mogła by hulać na rmfie czy innej zetce. Na pewno lepsza od "dziewczyny z kebabem". Ciekaw jestem szybszych utworów z tej płyty :)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Nuda
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
pz
-#Administrator
-#Administrator

Jak napisałem koledze cockerowi

numer nudny jak najbardziej, w sumie i instrumentalnie i linia wokalu jest po prostu nijaka
oraz
Ciężko innych ocenić, ale Krzysiek się moim zdaniem uwstecznił śpiewając w Nocnym. Technikę może poprawił, ale stał się strasznie jednowymiarowy. Nawet jak śpiewał covery w ramach polish metal alliance, to słyszałem tam w jego głosie tęsknotę za zaginionym andżejem

Awatar użytkownika
Pati

Post autor: Pati »

Kompletnie mi nie leży ten singiel.
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

Warszawa z sold outem. Jak coś to chętnie bilet kupię
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Wybrałem się w niedzielę, był to mój pierwszy koncert Nocnego. Do tej pory największą styczność z nimi miałem, gdy jeden z kolegów ciągle katował mnie tą samą piosenką. Wiedziałem, że nie traktują swojej twórczości zbyt poważnie, to też atmosfera na koncercie była odpowiednia. Jeśli chodzi o jakieś zgrzyty, to na początku koncertu miałem wrażenie, że Sokołowski jest za cicho względem instrumentów, później albo to poprawiono, albo jakoś się przyzwyczaiłem i już tego tak nie odczuwałem. Jakiś gościu w pierwszych rzędach miał na banerze prośbę o "zaflecenie" konia, zespół go zaprosił na scenę i pozwolili zagrać (normalnie to chyba gra perkusista).

Ogółem to jestem zadowolony z wyjścia, fajne zwieńczenie mojego koncertowania w 2023 roku.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Koncert w Warszawie dobry, chociaż chyba Waluś w piątek tak wysoko poprzeczkę postawił, że był "tylko" dobry :). Progresja chyba najbardziej napakowana w tym roku, jeszcze ciaśniej niż na Accept było. Zespół w bardzo dobrej formie, szczególnie Krzysiek, ostatnio miałem trochę zastrzeżenia do jego formy, a tutaj bardzo dobrze było słychać wszystko.
Miałem wrażenie, że sam set miał wyjść bardzo przekrojowy i przez to nie do końca mi przypasował. Ja bym pod siebie ułożył zdecydowanie inny zestaw :wink:
No i mam też mieszane uczucia co do tego, że pokazanie dupy stało się podsumowaniem dobrego koncertu :D Waluś w piątek, Kochanki w sobotę. Może nie idźmy tą drogą nowych polskich tradycji :wink:
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

NK ponoć ruszą w trasę dopiero w 2025 roku
pz
-#Administrator
-#Administrator

O, nieźle. Pewnie obskoczą jakieś dni zadupia i inne juwenalia, że znaleźć kolejnego Dariusza. Z drugiej strony to zaskakujące by było, bo myślałem, że Dariusz to dobry start na kolejną płytę, a trasa Krzyśka jest dość kompaktowa.

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Mr. M pisze: ndz gru 17, 2023 12:34 pm Progresja chyba najbardziej napakowana w tym roku, jeszcze ciaśniej niż na Accept było.
A w miejscu, gdzie ja stałem - na środku, ale bliżej sceny niż drzwi - było znośnie. Czyli pełno, ale bez siedzenia na plecach bliźnich. Na pewno miałem odczucie, że na Accept i Guardian było gęściej.

Natomiast średnio z dźwiękiem. Znowu. Obniżam oczekiwania dźwiękowe dla Progresji, a one się coraz bardziej kurczą.

Mnie set z kolei przypasował. Wrócili Diabeł z piekła, Zaplątany - fajnie było ich znowu usłyszeć na tej trasie.

Koncert na mocną czwórkę :)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

28 stycznia na wrocławskim rynku NK zagra darmowy koncert w ramach WOŚP.
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Wybiera się ktoś z Was na solowe koncerty Krzyśka? Ja bilet na Łódź już mam :D
Płyta nawet mi się podoba - Ameryki nie odkrywa ale przyjemnie się słucha :) Ciekaw jestem jak na żywo wypadnie
ODPOWIEDZ