Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Re: Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Post autor: Dejavu »

Chodzi o to, że tak przeżywasz różne rzeczy, jakbyś był faktycznie bardzo mocno zawiedziony tym wszystkim - w takiej sytuacji chyba nie ma sensu się zmuszać. Co do kierunku w jakim podąża zespół to wypowiadasz się o tym z taką pewnością, jakbyś wiedział lepiej od Harrisa, podczas gdy (pomijam kwestię setlist w której mógłbym Ci w sporej części przyznać rację) ten kierunek nie dla każdego jest taki zły jak dla Ciebie.
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomad.1985 »

Różnie z tym bywa. Znam osoby, które w ogóle nie lubią nowych płyt Iron Maiden i pewnie takich osób jest sporo . Nowej płyty jeszcze nie kupiłem, ale pewnie to prędzej czy później zrobię. Wszystko wcześniejsze mam i kilka koncertówek. Na koncert zawsze chętnie pojadę mimo, że może aż tak mnie już to nie cieszy jak kilka lat temu. Przełomowa była dla mnie chyba druga część trasy Maiden England. Wtedy się trochę zniechęciłem do Ironów, ale nie jest powiedziane, że za rok będe miał taki zapał jak na samym początku słuchania. Jak mi już całkiem przejdzie to pewnie przestanę jeździć. Narazie mi nie przeszło.

Tutaj przecież sporo ludzi narzekało na Iron Maiden, nie mów, że tylko ja to robię. Piszesz od 2013 r. to może tak dlatego to odbierasz. Byś widział co tu się kiedyś działo jak ludzie narzekali. Z różnych powodów, jedni lubili dogryźć Ironom, inni byli faktycznie czymś zawiedzeni. Jak się siedzi przed komputerem czasami ma się gorsze myśli, a to człowiek zmęczony, a to czymś się wkurzy. W rozmowach z kolegami staram się o Ironach wypowiadać dobrze.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Co do drugiego części Twojego postu Thunderze to bym powiedział, że nawet kiedyś można to była uznać za antyforum fanów IM, na szczęście doszło trochę świeżej krwi i się sporo zmieniło pod tym względem :)
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

W zasadzie lata świetności forum to 3 wydarzenia: koncert w Chorzowie, zlot w Łodzi i wydanie A Matter of Life and Death. Potem klimat opadł i pojawiło się sporo osób, które myślały, że są fajne manifestując niechęć do Ironów i wyśmiewając innych. Wtedy już mnie to nie interesowało bo założyłem własne forum. Teraz to nie wiem jak jest, bardzo mało ludzi pisze, kiedyś jednak więcej się działo.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Bo teraz na facebukach wolą siedzieć :lol: , dla mnie na przyszły rok mogą zrobić jedną zmianę nawet tylko byle to było coś nieogranego, aż się prosi o jakieś From Here to Eternity.
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Sporo Polaków wyjechało zagranicę i nie mają pewnie czasu nawet by się po głowie podrapać, a co dopiero pisać na forach muzycznych. Młodych jest mniej niż było 10 lat temu bo niż. To chyba jest przyczyna. Jakoś mi się nie chcę wierzyć, że ten facebook jest taki potężny i wszechwładny.

Wierzę, że zmiany będą, Bruce chyba nabrał teraz wiatru w żagle i skoro teraz chce śpiewać Childrena i Powerslave to może za rok będzie chciał coś innego.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Nomad.1985 pisze:Tutaj przecież sporo ludzi narzekało na Iron Maiden, nie mów, że tylko ja to robię. Piszesz od 2013 r. to może tak dlatego to odbierasz. Byś widział co tu się kiedyś działo jak ludzie narzekali. Z różnych powodów, jedni lubili dogryźć Ironom, inni byli faktycznie czymś zawiedzeni. Jak się siedzi przed komputerem czasami ma się gorsze myśli, a to człowiek zmęczony, a to czymś się wkurzy. W rozmowach z kolegami staram się o Ironach wypowiadać dobrze.
Forum czytam mniej więcej od 2010, ale domyślam się, że wcześniej było jak piszesz. Taki niestety "urok" niektórych dyskusji w internecie.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Tak, przewinęło się przez to forum sporo ignorantów i nieudaczników, którzy znajdowali wątpliwą przyjemność w niszczeniu innych! Pamiętam takiego gościa o nicku GROM - co napisałem słowo - robił mi jakieś przytyki, słał inwektywy, w końcu go zbanowali i tyle było o nim słychać.
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

To byli raczej ludzie, którzy kiedyś lubili Iron Maiden i nagle im się odwidziało. Wtedy stali się na siłę anty albo przynajmiej obojętni. Był moment, że to był raczej fanclub kilkunastu osób, które spotykały się na jakimś baunsach w Katowicach albo Krakowie. Najpopularniejszym tematem była offtopownia gdzie te osoby pisały o sobie. Mimo wszystko jednak nawet wtedy o Ironach pisało się więcej niż teraz. Przykładowo o Final Frontier napisaliśmy 6,5 tysiąca postów, a o Book Souls nieco ponad 5 tysięcy. Dla porównania o A Matter of Life and Death prawie 10 tysięcy.
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

Krzysiek, powinieneś pracować w jakimś urzędzie danych statystycznych razem z RALFem :D Zawsze mnie dziwiła ta chęć do wyciągania liczb ze wszystkiego, ale w sumie daje to jako tako pogląd na sytuacje :)

Co do fejsa to niestety taki on właśnie jest, ale nie ma co mówić, bo szeroko rozwinięte dyskusje, często są efektem ogólnej dostępności do pewnych grup czy kręgów zainteresowań. W zasadzie każdy może napisać co chce i w wyniku tego powstaje niekiedy ogromny bajzel, przekrzykiwanie i wzajemne niechęć. Chociaż i tak nie jest chyba teraz tak źle jak np. miało to miejsce przy okazji Sonisphere TB4, gdzie na takim Last.fm przewałkowało się 1000 stron beznadziejnej dyskusji o tym, że Slayer nie powinien grać z Megadeth czy z Metallica albo kto powinien iść na koncert a kto w ogóle nie ma prawa, przez pryzmat tego co pisze, albo bo jest pozerem itp. itd. :lol:
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Denerwował mnie ten portal, chyba szczyt jego popularności przypadł właśnie na festivale Sonisphere z 2010 i 2011 r. Poziom wypowiedzi był straszny. Ciekawe, że w Polsce bił rekordy popularności, może dlatego, że gdzie indziej mieli jakieś odpowiedniki?

Wracając do tematu marzą mi się jakieś koncerty Iron Maiden na jesieni lub w zimie. Inny klimat by był i pewność, że zawitają do hal. Raz tylko widziałem o takiej porze Ironów na trasie Dance of Death. Bardzo miło to wspominam, czekanie na otwarcie bram przed halą już po zmroku. Pasowało to do atmosfery, która potem panowała na koncercie.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Z kolei w moim przypadku każdy koncert Iron Maiden na którym byłem był w lato. I z tego powodu tak mi się mocno wbiło do głowy, że grają w lato, że jakoś ciężko mi sobie wyobrazić zimą. Ale dla mnie w porządku - byle grali, w jaką porę roku mniej ważne.
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Od reunion tylko koncerty promujące Dance of Death i pierwsza część trasy A Matter of Life and Death w Europie była jesienią lub zimą. Tak reszta wszystko późną wiosną lub latem . Są setki powodów dlaczego tak jest, po pierwsze wakacje to czas wielkich festivali, po drugie sezon urlopowy, po trzecie kiedyś też muszą grać w Ameryce Południowej w której właśnie wtedy jest ciepło. Lubię zmiany klimatu więc z chęcią bym ich zobaczył w zimie, przede wszystkim byłaby pewność koncertu halowego. W hali widziałem Ironów tylko 3 razy, a teraz w Polsce są bardzo dobre hale i dobrze by to było wykorzystać.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Czy ktoś się orientuje, czy jutrzejszy koncert na Ullevi będzie transmitowany analogicznie jak w 2005r. ?
Python
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Python »

Mi się marzy halówka, niezależnie od tego czy jesienią czy latem :D
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

remi pisze:Czy ktoś się orientuje, czy jutrzejszy koncert na Ullevi będzie transmitowany analogicznie jak w 2005r. ?
Czemu ma być? Było już kilka koncertów na Ullevi po drodze i nie było transmisji :(
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Moze w koncu do Krakowa wpadna :-)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Nomad.1985 pisze:Sporo Polaków wyjechało zagranicę i nie mają pewnie czasu nawet by się po głowie podrapać, a co dopiero pisać na forach muzycznych. Młodych jest mniej niż było 10 lat temu bo niż. To chyba jest przyczyna. Jakoś mi się nie chcę wierzyć, że ten facebook jest taki potężny i wszechwładny.

Ale jest, takie są fakty. Fb wymiótł fora netowe, bo wszystko jest w jednym miejscu
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

MaidenFan pisze:
remi pisze:Czy ktoś się orientuje, czy jutrzejszy koncert na Ullevi będzie transmitowany analogicznie jak w 2005r. ?
Czemu ma być? Było już kilka koncertów na Ullevi po drodze i nie było transmisji :(
Bo gdzieś mi obiło o oczy, w jakimś artykule, że były takie przymiarki :roll:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/ ... 3D5829A9C7

Podsumowanie najlepiej sprzedających się tras koncertowych 2016 roku. Bezkonkurencyjny Bruce Springsteen. Iron Maiden na 8 miejscu, pobił nas Justin Bieber, trochę słabo :P ;)
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
ODPOWIEDZ