Metallica

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Re: Metallica

Post autor: LukaSieka »

insp. Liki pisze:Dlatego niezbyt odpowiadają mi porównania Sodom do Motorhead.
Motorhead też się zmieniał na przestrzeni tych wszystkich lat. (Pomijając dwie pierwsze płyty, które zrobiły bardzo dobry grunt pod późniejszą dyskografie, zwłaszcza "Motorhead") na pewno "Ace Of Spades" jest muzycznie inny niż "Bomber" i nie że tam "troche", ale słychać ogromny postęp, progres, rozwój (nazwijcie to sobie jak chcecie). I tak idąc tym tropem "Another Perfect Day" jest zdecydowanie innym krążkiem, innym niż poprzedni "Iron Fist", innym niż wszystkie wcześniejsze, na którym pojawiło się kilka rzeczy, których w zespole wcześniej nie było. Dalej "Bastards", "Sacrifice" - dużo mocniejsze krążki niż te wcześniejsze (nawet te z początku lat 90tych). Później tez było różnie, ale to jednak wciąż ten sam Motorhead, podszyty do bólu rock 'n' rollem, bluesem, punkiem, thrashem.... Tak samo jest z Sodom. To ciągle ten sam thrash metal, może nie tych samych lotów co "Agent Orange", ale jest bardzo duże podobieństwo. No i ciągle jest to thrash metal.
Nie da się nagrać identycznych kilkunastu płyt, tzn teoretycznie się da, ale byłoby to na pewno zaj*biście nudne.... Grunt, że zespół taki jak Sodom czy Motorhead nie wychodzi poza jakieś tam ramy i konwencje gatunku, który wykonują. Bo nie wyobrażam sobie rozmarzonych orientalnych rytmów w Sodom, tak jak i nie wyobrażam sobie nawet jednego motywu reagge w Motorhead.

Ja nie lubię jak gdzieś po którejś tam płycie zespół skręci w jakimś w ogóle innym kierunku. Nie lubie zmian, raczej jestem tradycjonalistą po tym względem, ale o tym juz chyba gdzieś wcześniej pisałem mi się zdaje. Nie lubię przejść z death metalu na heavy, z black metalu na industrial, nie lubię z thrashu na rock czy bluesa. Nie lubię z punka na reagge....
Nie toleruje zbytnio (poza kilkoma wyjątkami, tzn kilkoma płytami) kapel, które po np. 5 thrashowych czy death metalowych albumach nagrywają dwie rockowe i później wracają (jak to się od niedawna modnie gada) do korzeni. Dla mnie to jest mało wiarygodne. Od takich zabiegów i takich eksperymentów są inne kapele, które z płyty na płytę wyraźnie ewoluowały, robiły wycieczki w inne rejony, a nie prosta bądź co bądź Metallica czy Megadeth. A jeżeli chce się już jakiejś zmiany to zmienić nazwę na coś innego, czy np zrobić osobny projekt. I wtedy jest git.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

Moim zdaniem główny problem polega na tym że co niektórzy mają obsesje pakowania muzyki do szufladek i jakiejś urojonej czystości gatunkowej, jakby zapominając że w latach 80 w metalu eksperymentowano więcej niż kiedykolwiek później i że ten gatunek zmieniał swoje oblicze z roku na rok, gdyż jak grzyby po deszczu pojawiały się coraz to nowe oryginalne ESKPERYMENTUJĄCE zespoły. Dzisiaj takie coś już nie ma miejsca, więcej jest w metalu sentymentu i trzymania się utartych schematów, ale to jest tylko dowód wypalenia się tej sceny, a nie jakaś szlachetna wartość.

PS. Metallica na Kill'Em All była bardziej nowatorska niż kiedykolwiek później. A już na pewno bardziej niż na Load.

PPS. Nie widzę nic dziwnego w tym ze Metallica nagrała Black Album i Load bo praktycznie od początku każda kolejna ich płyta była coraz mniej agresywna i coraz bardziej osadzona w stylistyce hard rocka lat 70, wiec była to logiczna kontynuacja.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Post autor: LukaSieka »

voivod' pisze:więcej jest w metalu sentymentu i trzymania się utartych schematów, ale to jest tylko dowód wypalenia się tej sceny, a nie jakaś szlachetna wartość.
Mi akurat to wisi, nie przeszkadza, bo i tak i tak słucham głównie starych rzeczy, a jeżeli już coś nowego to przeważnie coś co gra na starą modłe.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Pawcio
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Pawcio »

voivod' pisze:Metallica na Kill'Em All była bardziej nowatorska niż kiedykolwiek później. A już na pewno bardziej niż na Load.
Przecież nikt nie mówi, że Load było nowatorskie, tylko odważne jak na taki zespół.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

voivod' pisze: PPS. Nie widzę nic dziwnego w tym ze Metallica nagrała Black Album i Load bo praktycznie od początku każda kolejna ich płyta była coraz mniej agresywna i coraz bardziej osadzona w stylistyce hard rocka lat 70, wiec była to logiczna kontynuacja.
Nagrywając Mastera i And Justice... szli w najlepszym kierunku jak dla mnie. Black Album jeszcze się broni , Load od biedy też ujdzie , ale całe te kolejne badziewia nie powinny nigdy ujrzeć światła dziennego nawet na stronach b singli.
Może i masz racje Voivod pisząc o szufladkowaniu , ja także jestem za tym żeby coś zmieniać , ale Meta nie trafiła z tą zmianą , do tego te wszystkie filmy , kolejne trasy best of , lulu itd całkowicie zniechęciły mnie do tego zespołu
.
voivod' pisze:więcej jest w metalu sentymentu i trzymania się utartych schematów, ale to jest tylko dowód wypalenia się tej sceny, a nie jakaś szlachetna wartość.
Tu się zgadzam , stare kapele powoli gasną a nowe nie potrafią niczym błysnąć.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Read More: Metallica to Headline Las Vegas-Based Rock in Rio USA 2015 | http://loudwire.com/metallica-las-vegas ... ck=tsmclip
Deleted User 2259

Takiego coveru One jeszcze nie słyszeliście.

http://www.youtube.com/watch?v=TNn-iUT6 ... e=youtu.be
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

sekcjazwlok pisze:Nagrywając Mastera i And Justice... szli w najlepszym kierunku jak dla mnie. Black Album jeszcze się broni , Load od biedy też ujdzie , ale całe te kolejne badziewia nie powinny nigdy ujrzeć światła dziennego nawet na stronach b singli.
Nie są to może wybitne rzeczy, ale badziewia tez na pewno nie. Krytyka która spotyka ten zespól jest wyolbrzymiona do absurdalnych rozmiarów. Megadeth, Anthrax, Testament, Overkill, czy Kreator mają w dorobku gorsze i bardziej koniunkturalne albumy, tylko się tego nie wyciąga, bo po prostu w 2014 roku poza metalowym grajdołkiem mało kogo te zespoły jeszcze interesują.
Deleted User 1499

voivod' pisze:Nie są to może wybitne rzeczy, ale badziewia tez na pewno nie. Krytyka która spotyka ten zespól jest wyolbrzymiona do absurdalnych rozmiarów. Megadeth, Anthrax, Testament, Overkill, czy Kreator mają w dorobku gorsze i bardziej koniunkturalne albumy, tylko się tego nie wyciąga, bo po prostu w 2014 roku poza metalowym grajdołkiem mało kogo te zespoły jeszcze interesują.
W tym wypadku zdecydowanie bardziej liczę na nowe płyty Testamentu czy Kreatora , bo wiem że jakiś akceptowalny poziom jeszcze trzymają.
Dla mnie ta krytyka jest w zupełności zrozumiała , bo już chyba największy fan świata stracił by w końcu cierpliwość do zespołu który na wszystkie inne rzeczy znajduje czas tylko nie na to czego ten fan oczekuje(Oczywiście poza koncertami bo tego akurat Mecie nie można zarzucić)
Deleted User 2259

sekcjazwlok pisze: czas tylko nie na to czego ten fan oczekuje
A skąd Ty wiesz czego oczekuje? może po prostu lubi w kółko słuchać ciągle tego samego, zresztą są jeszcze bootlegi.
Deleted User 1499

Tak mi się po prostu wydaje i tyle.
Deleted User 2259

Perkusista Metalliki skomentował decyzję zespołu U2 dotyczącą nawiązania współpracy z firmą Apple i opublikowania płyty w serwisie iTunes.

http://www.terazrock.pl/aktualnosci/czy ... jaja_.html
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Takie same, jak Lars do liczenia melonów. Jaja to oni sobie zrobili z naiwnych słuchaczy i innych kolegów - muzyków, gestem dobrej woli byłoby rozdanie plików zainteresowanym BEZ UPRZEDNIO PRZYJĘTEJ GRATYFIKACJI FINANSOWEJ W WYSOKOŚCI 100 MLN USD!!! To są, owszem "jaja" ale z nas - słuchaczy!
Deleted User 2259

Obrazek

Tak to wygląda.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

I to kosztuje kilkanaście dolców... :roll:
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

jak to jest ze ich nie lubisz a mimo to komentujesz każdy ich krok i bez przerwy podkreślasz jak bardzo gardzisz? nie ma postu żebyś tego nie podkreślił, żeby przypadkiem nikt nie przeoczył twojego stosunku do zespołu. Bo to już nie jest zwykły trolling. Ja bym na twoim miejscu stanął przed lustrem i poważnie przemyślał swoje życie. Bez złośliwości.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie mówię, że nie lubię Metallicy - bo przecież tak nie jest, inaczej nie kupiłbym wszystkich ich płyt. Uważam, że w tych całych akcjach "dla dobra fanów" i kolejnych wypowiedziach Urlicha (jest za nie krytykowany od lat!!!) jest wiele hipokryzji i zwykłego cynizmu. Taka jest moja opinia i jestem w tym momencie bardzo szczery a w lustro ze spokojem spoglądam od 39 lat. Krzywdy nikomu nie zrobiłem a że o pewnych zjawiskach czy ludziach mam swoją opinię - wolno mi - proponuję zmianę tytułu tego tematu - METALLICA TYLKO SUPERLATYWY. :lol:
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

no ale przecież w tym temacie od dawna jest o wiele więcej krytyki niż superlatywów, wiec chyba misja wykonana
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Uważam, że KAŻDY powinien móc szczerze i wprost ujawnić swoje opinie na FORACH - one po to są. Jak ktoś (np. muzyk) czy coś mnie irytuje - to mam stulić dziób bo to przecież "wielka, hamerykańska gwiazda je"?! Chyba nie o to chodzi... Dość już mam wasalności wobec świętych krów.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

jakiej wasalności? jakich świętych krów? mało któremu zespołowi się dostaje tak jak metallice, i to już od dobrych paru lat. czasem dają powody, ale to jak każdy zespół. dlaczego ma więc zbierać tyle batów?
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
ODPOWIEDZ