"miś na miarę naszych możliwości"Shedao Shai pisze: ↑czw wrz 03, 2026 7:43 pm Remont Sali Kongresowej w Pałacu Kultury trwa już od 2014 roku i końca wciąż nie widać. Kolejne problemy, w tym odkrycie ponad 1,4 tys. ton azbestu, przesunęły termin otwarcia na połowę 2028 roku.
Modernizacja miała kosztować ok. 40 mln zł i potrwać trzy lata. Dziś jej koszt urósł do blisko 478 mln zł, a cały remont może potrwać aż 14 lat.
Ogólnie o koncertach
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Ogólnie o koncertach
www.MetalSide.pl
a dokładniej prawo zamówień publicznych pozwalające na klepanie wałkówgumbyy pisze: ↑czw wrz 03, 2026 8:19 pm"miś na miarę naszych możliwości"Shedao Shai pisze: ↑czw wrz 03, 2026 7:43 pm Remont Sali Kongresowej w Pałacu Kultury trwa już od 2014 roku i końca wciąż nie widać. Kolejne problemy, w tym odkrycie ponad 1,4 tys. ton azbestu, przesunęły termin otwarcia na połowę 2028 roku.
Modernizacja miała kosztować ok. 40 mln zł i potrwać trzy lata. Dziś jej koszt urósł do blisko 478 mln zł, a cały remont może potrwać aż 14 lat.![]()
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/se ... 954b8c6cb9
pięknie się tam zabawili, ciekawe ile BMV koledzy z ratusza sobie rozdali za ten "remoncik"
Moja mina kiedy czytam kolejnego newsa nt. Kongresowej:

Tymczasem taką Tauron Arenę wybudowano za 360 mln zł. Uwzględniając inflację byłoby to dzisiaj ok. 580 mln zł. Komentarz zostawiam sobie samemu do dopowiedzenia.
Tymczasem taką Tauron Arenę wybudowano za 360 mln zł. Uwzględniając inflację byłoby to dzisiaj ok. 580 mln zł. Komentarz zostawiam sobie samemu do dopowiedzenia.
johnny, dziś Skolim w Wawie jest, o 19tej, Amfiteatr Bemowo.
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Eee, zepsułeś mi forumową niespodziankę... Od trzech miesięcy mam bilet 
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
Chłop jebnął 117 koncertów w wakacje i dalej grzeje
- johnny_o
Ma łeb na karku jak chyba nikt inny w polskim showbizie, życzę chłopu jak najlepiej i dziś dokładam mu cegiełkę 
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
Kiedyś będzie miał pewnie jakiś skandal, ale wydaje się być spoko typem. No i podoba mi się, że o sukcesie mówi zbiorowo, nie tylko o sobie.
Wbij na merch, będzie raczej bardzo bogaty - od perfum, ręczników, drinków, po kiełbasy i parówki
Wbij na merch, będzie raczej bardzo bogaty - od perfum, ręczników, drinków, po kiełbasy i parówki
- johnny_o
Bardzo spoko i nawet jeśli to podejdę z dystansem - zawiść potrafi zabić. On mi się wydaje szczery w tym co robi, a to duży plus i zupełna nieoczywistość w dzisiejszych czasach.
Z ciekawości rzucę okiem, choć niczego nie kupię - poza lodami i energetykiem kiedyś przy okazji w Biedrze
Z ciekawości rzucę okiem, choć niczego nie kupię - poza lodami i energetykiem kiedyś przy okazji w Biedrze
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
A możesz powiedzieć w jaki sposób pzp jest winne tej sytuacji?manichean pisze: ↑czw wrz 03, 2026 8:29 pma dokładniej prawo zamówień publicznych pozwalające na klepanie wałkówgumbyy pisze: ↑czw wrz 03, 2026 8:19 pm"miś na miarę naszych możliwości"Shedao Shai pisze: ↑czw wrz 03, 2026 7:43 pm Remont Sali Kongresowej w Pałacu Kultury trwa już od 2014 roku i końca wciąż nie widać. Kolejne problemy, w tym odkrycie ponad 1,4 tys. ton azbestu, przesunęły termin otwarcia na połowę 2028 roku.
Modernizacja miała kosztować ok. 40 mln zł i potrwać trzy lata. Dziś jej koszt urósł do blisko 478 mln zł, a cały remont może potrwać aż 14 lat.![]()
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/se ... 954b8c6cb9
pięknie się tam zabawili, ciekawe ile BMV koledzy z ratusza sobie rozdali za ten "remoncik"
Tym, że wskazuje na wybór „najkorzystniejszej oferty” gdzie takowej często daleko do jakiejkolwiek korzystności dla interesu publicznego. Wycena zamówień publicznych i rozpisanie ich przebiegu to na dobrą sprawę hulaj dusza hulaj. PZP prędzej ukręca bata na wykonawcę za zwłokę i złą gospodarkę niż na zamawiającego za sposób wydatkowania swoich lub dotowanych funduszy. Dyscypliny finansów publicznych też się specjalnie nie egzekwuje, tych postępowań w publicznej bazie jest mało.
To zamówienie akurat było robione w procedurze europejskiej, gdzie opcje unijne jeszcze bardziej w takich sytuacjach luzują rolki
To zamówienie akurat było robione w procedurze europejskiej, gdzie opcje unijne jeszcze bardziej w takich sytuacjach luzują rolki
Najrozsądniejsze byłoby robienie WKR przed każdym postępowaniem unijnym. Ale jak zwykle nie ma na to czasu, przetarg musi być na już.manichean pisze: ↑pt wrz 04, 2026 5:21 pm Tym, że wskazuje na wybór „najkorzystniejszej oferty” gdzie takowej często daleko do jakiejkolwiek korzystności dla interesu publicznego. Wycena zamówień publicznych i rozpisanie ich przebiegu to na dobrą sprawę hulaj dusza hulaj. PZP prędzej ukręca bata na wykonawcę za zwłokę i złą gospodarkę niż na zamawiającego za sposób wydatkowania swoich lub dotowanych funduszy. Dyscypliny finansów publicznych też się specjalnie nie egzekwuje, tych postępowań w publicznej bazie jest mało.
Jeśli chodzi o brak kontroli Zamawiających, to ja się zupełnie nie zgadzam, szczególnie przy zamówieniach dotowanych z zewnętrznych środków. Kontrole są częste i dość drobiazgowe.
Co do wycen, to zgoda, że często są robione na odwal, ale przynajmniej w moim przypadku, nie odpowiadają za to zamówienia.
Czy zamówienia unijne bardziej luzuja? Tego też nie zauważyłem
- johnny_o
No i Król Latino dowiózł po całości
Jako miłośnik disco polo z gitarami w tle nie mógłbym sobie wymarzyć lepszego artysty na 50. dzień koncertowy w tym roku
Uczciwa godzina piętnaście z bisami, same bangery choć kilku zabrakło. Dawno nie bawiłem się tak dobrze za stówę na czymś spoza swojej rockowo-metalowej bańki. Wokal, gitara i klawisze na żywo plus podkłady więc żadnej lipy nie było. Dopiero pierwszy raz byłem w amfiteatrze na Bemowie i z chęcią będę tu wracał, bo miejscówka świetna. Tak jak w TK Gocław miejsca stojące są przed siedzącymi, więc wbijając dosłownie na ostatnią chwilę (plus pół godziny obsuwy) na luzie zająłem miejsce na środku w czwartym rzędzie po stronie gitarzysty - jedyna szansa na fant, nie udało się ale nie szkodziło spróbować
Zamiast busika był food truck z merchem, całkiem bogaty wybór wszelakości a kolejka na dobre paręset metrów po koncercie. Aktualnie piszę te słowa siedząc na ławce w środku bo się rozpadało, i kilkaset ośob czeka pod sceną na zdjęcie.
Podsumowując - wieczór bardzo udany, Skolim -------> Slayer
Na poważnie rozważam w tym roku jeszcze Otwock i/lub Marki pod koniec listopada i na początku grudnia.
Podsumowując - wieczór bardzo udany, Skolim -------> Slayer
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
- Caracalized
- -#Assassin

Johnny ma chyba najbardziej odważny gust na forum, bo słuchać Skolima i Sabatonu przy R.E.M. czy Wishbone Ash, a jeszcze przy tym Slayera czy inne szanowane zespoły ciężkiego łojenia jebać to nie w srakę dmuchał 
I bardzo fajnie, że się podobało, to jest najważniejsze!
I bardzo fajnie, że się podobało, to jest najważniejsze!
Fajnie, johnny, musiało być w dechę, bo nie pamiętam tak długiej Twojej relacji 
- johnny_o
Hehe... No jest całkiem eklektycznie i tak, jebać wszelakie trve hordy i piwniczaków 
Czasem się zdarzają, ale ich nie czytasz... Ba, nawet nie zaglądasz do tematu
Czasem się zdarzają, ale ich nie czytasz... Ba, nawet nie zaglądasz do tematu
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Sanktuarium jest wszędzie!
Cieszy mnie że takie rzeczy też się tu akceptuje. Może nie dostanę bana za Gloryhammer w moim top 100 płyt xD