The Book Of Souls - zapowiedź nowej płyty

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Re: The Book Of Souls

Post autor: Dejavu »

hipcio_stg pisze:Chyba wrócę do wątku po singlu. ;) Nie da się czytać tego marudzenia. kolos okaże się tak samo zajebiaszczym outrem jak wiatry i wszystkim będzie głupio.
Nie wszystkim, jeśli będzie to styl czy poziom WTWWB to wielu i tak będzie kręcić nosem i mówić, że słaby numer. A ja byłbym oczywiście za, ten poziom byłby bardzo w porządku.
Zygmunt
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Zygmunt »

Ciekawa sprawa z tym podwójnym albumem. Zadanie niełatwe dla IM z kilku powodów.
Po pierwsze: album musi być naprawdę ciekawy, spójny i równy, żeby można go było w całości przesłuchać. Na 1 CD to nie tak duży problem, bo można skipem przeskoczyć kawałek/kawałki, które mniej podejdą i dalej się słucha do końca. W tym wypadku mamy 2 CD i jeżeli będzie duża dysproporcja jakościowa między cd1 a cd2, to jedna z tych płytek praktycznie nie będzie słuchana :)
Po drugie: ważnymi elementami każdej płyty jest opener i utwór zamykający album. Muszą być to raczej dobre i charakterystyczne utwory. W 3 przypadkach,jeśli chodzi o IM, mniej mi się podobały utwory kończące płytę niż więszość utworów z tych płyt. Tak było przy X-Factor, Virtual XI i BNW. Openery praktycznie zawsze trzymały,nawet w najgorszym wypadku, przynajmniej dobry poziom. Teraz będą 2 openery. If Eternity Should Fail oraz Death or Glory - oba te kawałki muszą mieć potencjały na fajne otwarcia albumów.
Obie płytki muszą być spójne jako całość albumowa i dodatkowo każda z nich musi być ciekawa i zawierać coś dla każdego, żeby się zawsze chciało sięgnąć po te drugie cd. Patrząc na listę utworów jest nikła szansa, że tak będzie. Wszystkie utwory, przy których gmerał Smith powinny być szybsze i cięższe - zresztą w jednym z wywiadów z 2012 lub 13r. mówił, że kompozycyjnie pójdzie w stronę szybszych i bardziej zwartych kompozycji. Speed of Light i Death or Glory to powinny być utwory w stylu Fallen Angel czy Wicker Man, czy może coś podobnego do szybszych kawałków z solowych płyt BD. To samo powinno mieć miejsce przy When the River Runs Deep oraz Tears of a Clown. Mamy po 3 kawałki w czasach 5-6,5min na każdej z płytek. Pewnie 1 z nich będzie balladką. 2 kolosy po ponad 10 min na cd1 i 1 kolos na zakończenie cd2.

Zadanie jakie stoi przed IM teraz jest dość ciężkie. "killery" i ciekawe utwory powinny się znaleźć na obu płytkach minimum po 1 na każde cd, tak żeby zawsze chciało się sięgać po to drugie cd.

Nie podano tytułu singla. Pewnie go nie będzie ;) Myślałem, że mógły to być Speed of Light lub Death or Glory (opener cd2).
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Teoretycznie, możnaby powiedzieć że skoro szkoda im było cokolwiek wywalać, to musi to być naprawdę solidny kawał muzy że zdecydowali się na podwójny album. Tyle że wiadomo jak to się często kończy :/
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Zygmunt pisze:
Zadanie jakie stoi przed IM teraz jest dość ciężkie. "killery" i ciekawe utwory powinny się znaleźć na obu płytkach minimum po 1 na każde cd, tak żeby zawsze chciało się sięgać po to drugie cd.
Sugerując się czasem to na obydwóch płytach są po 2 killery.
Mam nadzieje że tym razem dali sobie spokój z balladami.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Zygmunt pisze:
Nie podano tytułu singla. Pewnie go nie będzie ;)
Nie strasz! Mam nadzieję, że pokażą nam chociaż jeden utwór przed premierą.
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

Zygmunt ma sporo racji. Na singla typuję Speed Of Light. Nie wiem czy będą chcieli zrobić stylu Benka. Ciekawe czy przy tej długości utworów dadzą sample. Zobaczymy jaki klimat będzie dominował na płycie.
Co do opener'ów to po Wicker Manie żaden mnie nie zachwycił. Są ok, ale nie porywają. Po odsłuchaniu sampla Satellite 15.. myślałem, że Sateliite 15 i The Final Frontier będzie miażdżyć. Szkoda, że nie utrzymali klimatu z tego kawałka, bo mógł być na prawdę dobry.
To ride the storm to an empire of the clouds...
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

To ride the storm to an empire of the clouds...
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

Deleted User 4783

Post autor: Deleted User 4783 »

Speed Of Light to potencjalny singiel, chociaż nie jest najkrótszym utworem. Ogromnym jego plusem jest to, że jest nr 2 na albumie. Wątpię, żeby porwali się na długi singiel tylko ze względu na utwór tytułowy - na TFF dali El Dorado, a teraz The Book Of Souls ma ponad 10 minut. Poczekamy, zobaczymy. Mam nadzieję, że album będzie powalał na kolana, jak dla mnie droga, którą obrali już na AMOLAD jest ciekawa i niesie za sobą duży potencjał. Tylko czekać, tym bardziej, że album wychodzi kilka dni po moich urodzinach :D czego chcieć więcej? :dance:
Awatar użytkownika
jArO
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: jArO »

Zygmunt pisze:Nie podano tytułu singla. Pewnie go nie będzie ;) Myślałem, że mógły to być Speed of Light lub Death or Glory (opener cd2).
Ja myślę że singiel będzie, czym bliżej premiery to powinni coś wydać...ta spora garść informacji o płycie którą otrzymaliśmy to na pewno nie wszystko. A co do sprawy z wydaniem albumu na 2cd to po pierwsze nie był to ich zabieg celowy więc jedynie co mogli zrobić by to jakoś wyglądało to w miarę proporcjonalnie rozłożyć utwory na te dwie płyty. Nie liczę na jakieś "otwieracze" itp, tym bardziej osobno do cd1 i do cd2 bo album będzie i tak jedną całością. Pierwszy utwór z cd2 będzie po prostu kolejnym numerem na płycie a nie otwieraczem drugiej płyty, ja tak to rozumiem. A na jako taki singiel albumu "The Book of Souls" po prostu liczę i czekam, myślę że tak w połowie lipca coś się w tej kwestii pojawi :D
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

https://twitter.com/IronMaiden/status/6 ... 1452522496

Może wtedy wypuszczą też singla :D
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Przecież "potencjalnych" singli to jest 7 ;) Swego czasu był "Benjamin", który trwa 7:20. Więc w zasadzie każdy numer <8 może być brany pod uwagę.
www.MetalSide.pl
Deleted User 4783

już za tydzień?! To mam pytanie, jak można będzie go nabyć? Po TFF nie widziałem nigdzie w sklepach El Dorado, a potem osiągał astronomiczne dla mnie kwoty na Allegro. Mam single z poprzednich albumów, ale nie kupowałem ich bezpośrednio przed premierą, tylko długo po na różnych aukcjach. Ktoś się orientuje?
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

The_Alchemist pisze:Ktoś się orientuje?
Nikt się nie orientuje, bo nie ma jakiejkolwiek informacji na razie. To wszystko są spekulacje i "wróżenie z fusów" ;)
www.MetalSide.pl
Deleted User 4783

gumbyy, wiem, że spekulacje, chodzi mi tylko o to, w jaki sposób wydają single. Czy są dostępne w ogólnej sprzedaży w ograniczonej liczbie w sklepach, czy zamawia się je np przez neta :D wiem, że głupie pytanie, ale wcześniej nie próbowałem zdobyć sigla przed premierą albumu xD stąd pytanie. Nie odnoszę się do The Book of Souls, tylko do całości wydawania singli :D
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Z tym to już różnie bywa powinny być w sklepie, przez neta też możesz zamówić itp.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Dzisiaj singli tradycyjnych, w formie fizycznego nośnika, już się nie wydaje, no chyba że to będą promocyjne płytki dla DJów. No cóż, tak było z singlami do TFF. Tym razem pewnie też będzie identycznie, wydawanie singla na CD jest nieopłacalne i tyle. Co do albumu, zastanawiam się nad ceną. Jak patrzę na AMAZON, to sądzę, że powinien kosztować te 58 PLN, przy 2 CD z premierowym materiałem - bardzo fajna cena by była. Powyżej 60 PLN może stanowić zaporę, która doprowadzi do niskiej sprzedaży oryginalnego krążka.
Awatar użytkownika
jArO
-#Trooper
-#Trooper

Też myślę że album powinien kosztować tak do 60zł ale cóż, zobaczymy. Nawet jeśli będzie kosztował ponad 60 to go nabędę :P :D
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Ja w sumie również
Awatar użytkownika
jArO
-#Trooper
-#Trooper

Chociaż nie oszukujmy się, album wycieknie pewnie dobry tydzień przed premierą albo i wcześniej, także myślę że większość zainteresowanych będzie go już miała za darmo przed premierą :D
ODPOWIEDZ