Top 50 płyt - WYZWANIE - Blackmailer

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Top 50 płyt - WYZWANIE - Blackmailer

Post autor: Schizoid »

Trzy propsy

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Jest i pierwsza Metallica.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Dzosef pisze: sob maja 11, 2019 6:16 pm
MaidenFan pisze: sob maja 11, 2019 6:02 pm Właśnie wrzucam swoją listę, Prequelle to najlepsza płyta XXI wieku!
Nie.
+1. Jest jeszcze Atlantean Kodex
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Schizoid pisze: sob maja 11, 2019 6:59 pmTrzy propsy
Zgadzam się w 100% :D
Sardi pisze:
Dzosef pisze: sob maja 11, 2019 6:16 pm
MaidenFan pisze: sob maja 11, 2019 6:02 pm Właśnie wrzucam swoją listę, Prequelle to najlepsza płyta XXI wieku!
Nie.
+1. Jest jeszcze Atlantean Kodex
DOKŁADNIE!! :pijak:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

HM. Saxon - The Inner Sanctum (2007)

Obrazek

Bardzo lubię XXI-wieczny Saxon, podobnie jak i Accept. Płytka, którą sporo przemęczyłem razem z Sacrifice na przestrzeni paru ostatnich lat, lubię do nich wracać. Ulubione numery: State of Grace, Red Star Falling.

HM. Julee Cruise - Floating Into The Night (1989)

Obrazek

Dla osób kojarzących album raczej nie będzie wielkim zaskoczeniem, że poznałem go dzięki Miasteczku Twin Peaks, w którym to zostały wykorzystane niektóre utwory z wydawnictwa. Tak jak niesamowity jest sam serial, tak niesamowita jest ta płyta. Powiedziałbym wręcz, że ten album to swoisty aneks do pierwszych dwóch sezonów serialu. Muzykę skomponował Angelo Badalamenti, a słowa napisał David Lynch. Płyta niesamowita, zaskakująca, wprowadzająca niepokojący oniryczny, lekko psychodeliczny klimat. Głos wokalistki jest nie do końca wyraźny, nałożono na niego delikatny pogłos, to wszystko dodaje tylko uroku kompozycjom. Julee słyszymy jakby z oddali, trochę jak przez mgłę, co wzmaga wrażenie senności i tajemniczości. Muzyka po prostu płynie, piękne orkiestracje, romantyczne dęciaki i ta niesamowita atmosfera unosząca się jeszcze ponad dźwiękami. Absolutnie nieprzeciętna płyta. Ulubione numery: Into The Night, The Nightingale.

HM. Ramin Djawadi - Game Of Thrones: Season 6 (soundtrack) (2016)

Obrazek

Kocham Grę o Tron. Na przestrzeni lat poziom samego show zmalał, ale muzyka cały czas trzyma się blisko wysoko zawieszonej poprzeczki. W każdym sezonie jest wiele epickich, pięknych i wzruszających utworów, ale to właśnie soundtrack 6 sezonu jest moim ulubionym (świadczy o tym chociażby ilość odłuchań utworów z tej płyty, która według lasta wynosi ok. 600, mój top 2 album na lascie!). Nadchodząca zza Muru groza zaczyna być już wyczuwalna, królowa Daenerys jest na finiszu planowania podboju Westeros, a Cersei knuje jedną z ostatnich wielkich intryg. To właśnie w trakcie finałowego odcinka, gdy Cersei ucieleśniła swój plan, w tle słychać najwspanialszy ze wszystkich utworów Ramina - The Light Of The Seven. Powoli rozkręcająca się, 10-minutowa kompozycja podczas, której na moje ciało wstępują ciarki. Serdecznie polecam fanom serialu i nie tylko. Ulubione numery: Light of the Seven, Blood of My Blood, Needle, Feed The Hounds, Maester, Reign, Bastard
Ostatnio zmieniony ndz maja 12, 2019 4:51 pm przez blackcocker, łącznie zmieniany 1 raz.
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

11 HM, coś jest nie tak.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Invader pisze: ndz maja 12, 2019 4:48 pm 11 HM, coś jest nie tak.
Pochrzaniłem się przy liczeniu XD To problem? Mogę coś wyrzucić ;)
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

blackmailer pisze: ndz maja 12, 2019 4:51 pm
Invader pisze: ndz maja 12, 2019 4:48 pm 11 HM, coś jest nie tak.
Pochrzaniłem się przy liczeniu XD To problem? Mogę coś wyrzucić ;)
W sumie już po kłopocie :D
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Zaczynamy top 10.

10. Opeth - Ghost Reveries (2005)

Obrazek

Ten album jest absolutnie fenomenalny. Mogę powiedzieć, że jest swoistą hybrydą tego, co Opeth robiło do 2005 roku. Nie jest to jednak wada, to nie zlepek randomowych fragmentów sklejony w coś co się trzyma na słowo honoru. To pełnokrwisty album, pełen agresji, finezji i niesamowitego pisania. Mamy growle, czyste wokale, prog rockowe momenty przeplatane z deathowymi wstawkami rodem z Deliverance, słyszymy soczyste, ciężkie gitary, ale też wiele akustycznych fragmentów, które są swoistym nawiązaniem do pierwszych albumów grupy, na których po ten akustyka często sięgano. Mikael to wirtuoz, stworzył dzieło reprezentatywne dla zróżnicowanej twórczości zespołu i do poziomu którego już raczej niestety nigdy nawet nie podjadą. Ulubione numery: Beneath The Mire, Reverie/Harlequin Forest.

9. Blaze - Silicon Messiah (2000)

Obrazek

Solowy debiut Błażeja bije to, co robił w Maiden na głowe. Nie dlatego, że X i XI są słabymi albumami, ale dlatego że dopiero na Mesjaszu wykorzystał swój pełen potencjał. Nagrał płytę ciężką jak walec, miażdżącą żebra, kopiącą po ryju i dającą do myślenia. Album jest dość mroczny, kompozycje niesamowite. To album na którym w symbiozie żyją wielkie kloce, rockery typu The Launch i jedna z najlepszych ballad, jakie w heavy metalu nagrano. Ulubione numery: Silicon Messiah, Stare at the Sun.
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Może nie jaram się Ghost Reveries aż tak, ale fajny wybór bo to rzeczywiście bardzo ciekawy album. Błażej też bardzo na propsie.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Blaze zaskakująco wysoko, ale to nie znaczy, że jest źle. W końcu płyta naprawdę znakomita, najlepsza z jego solowych.

Trasa Mesjasza 2015...kuuuuurłaaa, ale kiedyś było (kwiii). Czemu on się tak zmienił? :(

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Schizoid pisze: wt maja 14, 2019 9:40 pm Blaze zaskakująco wysoko, ale to nie znaczy, że jest źle. W końcu płyta naprawdę znakomita, najlepsza z jego solowych.

Trasa Mesjasza 2015...kuuuuurłaaa, ale kiedyś było (kwiii). Czemu on się tak zmienił? :(
Ehhh mi to mówisz? XD Płaczę jak pomyślę, że tak późno go ogarnąłem :(
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W sumie dziwi mnie, że nie rozkminiliście go z Sardem jakoś wcześniej. O Błażeju co chwilę było słychać, bo co rusz grywa trasy, a te mają promocję w internetach. Ja właśnie w taki sposób się zaznajomiłem z jego muzyką, nikt mi jej nie pokazał.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Schizoid pisze: wt maja 14, 2019 9:44 pm W sumie dziwi mnie, że nie rozkminiliście go z Sardem jakoś wcześniej. O Błażeju co chwilę było słychać, bo co rusz grywa trasy, a te mają promocję w internetach. Ja właśnie w taki sposób się zaznajomiłem z jego muzyką, nikt mi jej nie pokazał.
Sam nie wiem... tak jakoś wyszło. W sumie nie zdziwiłbym się, jakbym w 2014 roku powiedział, że jebać BB, jak są Maideni XD
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

The Light of the Seven jest przegenialne!
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

MaidenFan pisze: śr maja 15, 2019 1:19 pm The Light of the Seven jest przegenialne!
TE WYBUCHY! :D

Ogólnie to chwila przerwy z topką, bo mnie przycisnęli nieźle na uczelni ;)
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

8. Riverside - Second Life Syndrome (2005)

Obrazek

Kto mnie zna, wie że Riverside to dla mnie świętość. O ADHD i samym Riverside już trochę pisałem w HM. Drugi długograj warszawskiej ekipy to absolutnie genialny album. Nie obchodzi mnie to, czy zagrali to co ktoś tam kiedyś tam, czy powielili schemat. Podali to w takim wydaniu, które ja połykam bez popity i napawam się nim za każdym razem, gdy tylko wracam do SLS. Płyta jak na wczesne Riverside przystało dość mroczna, ciężkie riffy, świetne melodie i solówki oraz niesamowite kompozycje. Co ciekawe, Portnoy kiedyś powiedział, że SLS to jeden z jego ulubionych albumów 2005 roku, takie słowa mistrza świadczą doskonale o zawartości płyty. Ulubione numery: Second Life Syndrome, Conceiving You

7. Judas Priest - Defenders Of The Faith (1984)

Obrazek

Na liście nie mogło zabraknąć Bogów Metalu. Jeszcze w takim wydaniu! Jedna z najlepszych heavymetalowych płyt wszech czasów, tak być musi. Album bez ani jednego słabego momentu. Mamy zadziornie śpiewającego Halforda, świetne kawałki oraz TEN gitarowy duet. Riffy, solówki, ogólna współpraca pana KK z Tiptonem to miód dla nawet niewprawionych uszu. Heavy metal w najczystszej postaci i niesamowitym wydaniu. Z Priest miałem dość specyficzną relację na początku, w sumie powiedziałbym, że całkowicie ich odrzucałem. Painkillera znalazłem na YT gdzieś na przełomie 2013 i 2014 roku. Numer mnie rozkurwił. Szukałem więcej, ale natykałem się na rzeczy typu Breaking The Law, czy Turbo Lover, które totalnie mnie wtedy nie kręciły. Zastanawiałem się, jak zespół może mieć aż tyle twarzy, nagrać tyle różnych rzeczy i po co w ogóle to robić, gdy ja chcę PAINKILLERA?! Aż mi siebie żal, gdy o tym pomyślę w tym momencie ;) Ulubione numery: The Sentinel, Night Comes Down, Love Bites

6. Dream Theater - Images and Words (1992)

Obrazek

W sumie nawet nie wiem co napisać o tym albumie... Jedna z płyt, które uważam za w pełni doskonałe, bez choćby jednej wady ani rysy. Przez parę lat uznawałem SFAM za mój ulubiony album od DT, I&W trzymał się tuż tuż za nim. Nie wiem nawet kiedy miejsca się zamieniły. Images to płyta, którą umieściłbym na pewno w zestawieniu typu "Wybierz x płyt, których możesz tylko słuchać do końca życia" itp... Mimo że znam ją na wylot to za każdym razem mnie zachwyca. A zachwycać może wszystko. Od bardzo dobrych wokali James, przez świetne klawisze Moore'a, zajebiste bassline'y Myunga po... właśnie. To co robią na tej płycie Petrucci i Portnoy przechodzi moje pojęcie. Zaskakujące zmiany, świetne przejścia, genialne solówki i riffy. Nie da się tego opisać słowami. Na tej płycie cieszy mnie wszystko: ciężkie "grooviaste" momenty, zwolnienia, części instrumentalne, ale nawet po prostu zwykłe przejścia Portnoya, który tłucze po zestawie jakby się wściekł. Album nie zestarzał się ani trochę. Instrumenty brzmią wyraziście, selektywnie i soczyście, właśnie tak jak lubię. W tym opisie jest dużo chaosu, ale to dlatego, że nie jestem w stanie objąć umysłem absolutnego geniuszu tego krążka. Panowie dawkują tam w odpowiednich ilościach tempo, nastroje i instrumentalne popisy każdego z muzyków. Ulubione numery: (wszystkie, ale...) Metropolis, Learning To Live, Under a Glass Moon (solo Petrucciego mnie za każdym razem rozkłada na łopatki)

5. Riverside - Love, Fear and Time Machine (2015)

Obrazek

No i znów Riverside. Album dla mnie totalnie przełomowy, gdyż poznałem przez przypadek jeden z moich ulubionych obecnie zespołów. LFaTM jest albumem przystępnym i przyjemnym. Nie ma tu muzyki dla konesera prog rocka, są patenty, które nasi przodkowie tysiące lat temu ograli na kamieniach i napiętych skórach dzikiej zwierzyny. Jednak w tej płycie jest coś tak świeżego i pociągającego, że nie da się od niej odejść. Może to właśnie ta prostota i lekkość. Dla mnie numer 1 od Riverside po wsze czasy. Kocham te melodie, płynące kompozycje i świetnie słyszalne zmiany nastrojów, np. Towards The Blue Horizon, który wielbię. Czujemy się sielsko, wracamy pamięcią do przeszłości, do przyjaźni z dzieciństwa. Następnie jednak czujemy grozę i smutek, przygnębienie związane ze śmiercią bliskiej osoby. Piszę tu o tym, bo nigdy, w żadnym utworze, aż tak nie odczułem owych nastrojowych zmian, które aż tak by wpływały na mój odbiór i przeżycie utworu. Ulubione numery: Towards The Blue Horizon, Discard Your Fear, #Addicted
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Polecasz ten album (numer 5) na pierwszy album Riverside czy jakiś inny?
Ostatnio zmieniony ndz maja 19, 2019 4:59 pm przez MaidenFan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Za dużo Dream Theater
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

MaidenFan pisze: ndz maja 19, 2019 4:45 pm Polecasz ten album (numer 5) na pierwszy album Riverside czy jakiś inny?
Kurde ciężko mi powiedzieć... mi od razu wszedł i pokochałem ten zespół, ale konserwatywni fani starego Riverside go nie do końca lubią. Ja bym chyba zaczął od Second Life Syndrome na Twoim miejscu :D
Vorgel pisze:Za dużo Dream Theater
Vorgel, czy ty widziałeś gdzieś wcześniej tutaj Dream Theater? Czy jeden (znakomity) album to już dla Ciebie za dużo?
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

ODPOWIEDZ