10/05/2025 - Ghost - Łódź

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: 10/05/2025 - Ghost - Łódź

Post autor: Max323 »

No ale jak soldout jak trybuny są w sprzedaży?
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Trybun już nie sprawdzałem, ale jeśli zostało tych kilkadziesiąt miejsc i rzeczywiście płyta i VIPy poszły w całości to już jest bardzo blisko.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

O, to może mój dylemat sam się rozwiąże.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Set taki sobie, tragedii nie ma, ale liczyłem na więcej.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Monstrance Clock! :evil:
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Nie rozumiem czemu to akurat Meliora ma taką mocną reprezentację w secie.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Jestem bardzo zawiedziony.
Gdyby dorzucił CCCD, Prime Mover albo jeszcze cokolwiek z Infesti. To set wyglądałby o niebo lepiej.
Z impery wybrał Imo najgorszy utwór. Z Prequelle wolałbym Witch Image albo Pro Memoria.

Cieszy natomiast MC, bo to trochę właśnie ten utwór na koncercie przed Maiden w Poznaniu mnie przekonał do ghost, a na dwóch koncertach na które szedłem już jako sympatyk ghost niestety nie był grany.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Mizerna reprezentacja dwóch pierwszych, znów mnóstwo Meliory (jak rozumiem w tym roku 10 lecie to trzeba świętować... Jak co roku? :lol:). Do tego znienawidzona przeze mnie ballada pstrykankowa. Za takie pieniądze raczej odpuszczam z czystym sumieniem
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

A to nie jest tak, że "Meliora" jest zdecydowanie najpopularniejszym i najlepiej ocenianym albumem? Tam prawie każdy kawałek to hicior. Przeciętny uczestnik woli ten materiał niż inny, a Ghost jest nastawiony na to, żeby ludziom to dać. Nie wiem, czy to źle.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Nie winię ich za to, że chcą zadowalać większość publiki. To ich święte biznesowe prawo :)
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Poza tym długość tego seta pozostawia według mnie wiele do życzenia biorąc pod uwagę zabójczą cenę i brak supportu :D
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Nie czaję płaczu co poniektórych nad brakiem kawałków z "Impery" - przecież promowali ten album przez 2 lata + wyszła koncertówka i film z tymi numerami. Akurat wybór "Darkness at the Heart of My Love" na Skeletour oceniam słabo, bo to popowe szczyny. O wiele lepszy byłby taki "Griftwood". Oczywiście, że taki "Spillways" to koncertowy wymiatacz, ale to dobrze, że mocno przemodelowali set. Jedynie nie czaję trzymania w nim "Kiss the Go-Goat", bo o ile "Mary On The Cross" to obecnie ich największy hit, to "Pocałuj Ko-Kozła" jest mocno ograne od 2019.

Powrót klasyków z "Meliory" cieszy - "Monstrance Clock", "Spirit" czy "Majesty" wypadają rewelacyjnie na żywo.

Jeśli miałbym coś zmieniać to:

"Darkness at the Heart of My Love" --> "Pro Memoria" lub "Life Eternal"
"Kiss the Go-Goat" --> "Spillways"

Btw set jest na oko dłuższy od Imperatour - trwa ok. 2h. Nie ma podziału na dwa sety, a trochę szkoda - wiem, że to mało rock'n'rollowe, ale akurat na koncertach Ghost takie teatralne dwa akty sprawdzały się wg mnie świetnie.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Recit The Thornographer pisze: śr kwie 16, 2025 9:06 am A to nie jest tak, że "Meliora" jest zdecydowanie najpopularniejszym i najlepiej ocenianym albumem? Tam prawie każdy kawałek to hicior. Przeciętny uczestnik woli ten materiał niż inny, a Ghost jest nastawiony na to, żeby ludziom to dać. Nie wiem, czy to źle.
Nie, dwa późniejsze są popularniejsze. Żaden numer z nich nie zrobił takiej kariery jak Cirice (Grammy w końcu pomogło), ale sumarycznie na Prequelle i Impera jest więcej przebojów. Dla porównania, do niedawna niegrane live Darkness ma tyle samo odtworzeń, co From the Pinnacle to the Pit, czyli setlistowy standard i singiel z Meliory.
WICKER MAN pisze: Nie czaję płaczu co poniektórych nad brakiem kawałków z "Impery" - przecież promowali ten album przez 2 lata + wyszła koncertówka i film z tymi numerami.
Meliorę promują już 10 lat.

Problem z promocją Impery u nas jest taki, że na dobrą sprawę mieliśmy z nią styczność w ograniczonej formie. Po pierwsze, zespół ominął Polskę w 2022 r., a w kolejnym grał na festiwalu z setem obciętym o m.in. CMLS. Impera wbrew pozorom nie ograła się jakoś bardzo. Część najlepszych kompozycji (Watcher, Respite) zawitały dopiero na Re-Imperatour, czyli tak naprawdę koniec cyklu.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Jeśli dotrę, to fajnie, że nie będę tego wszystkiego wiedział ;)
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Schizoid pisze: śr kwie 16, 2025 11:41 am Nie, dwa późniejsze są popularniejsze. Żaden numer z nich nie zrobił takiej kariery jak Cirice (Grammy w końcu pomogło), ale sumarycznie na Prequelle i Impera jest więcej przebojów. Dla porównania, do niedawna niegrane live Darkness ma tyle samo odtworzeń, co From the Pinnacle to the Pit, czyli setlistowy standard i singiel z Meliory.
Zaskoczyłeś mnie. Uważam "Imprerę" za popłuczyny po dawnym Ghost, ale jak już wspomniałem, nie potrafię docenić tych klimatów.

Wiem, że vox populi wiele nie wnosi w tym temacie, ale na takim RYM to jednak "Meliora" zdecydowanie rządzi ze średnią 3.63 przy ponad 9 tys. ocen, a "Impera" ma zdecydowanie najsłabszy wynik z dyskografii.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
zgo
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: zgo »

Brakuje Griftwood, Witch Image i Spillways.
Darkness at the Heart of My Love --> Out
Kiss the Go-Goat --> Out
Mummy Dust --> Out (ile można ;f)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Recit The Thornographer pisze: śr kwie 16, 2025 12:00 pm
Zaskoczyłeś mnie. Uważam "Imprerę" za popłuczyny po dawnym Ghost, ale jak już wspomniałem, nie potrafię docenić tych klimatów.

Wiem, że vox populi wiele nie wnosi w tym temacie, ale na takim RYM to jednak "Meliora" zdecydowanie rządzi ze średnią 3.63 przy ponad 9 tys. ocen, a "Impera" ma zdecydowanie najsłabszy wynik z dyskografii.
Z Ghostem będzie jak z Genesis. Ludzie znają Invisible Touch i Land of Confusion, ale ostatecznie w kręgach muziarskich wspomina się Supper's Ready i The Musical Box ;)

Meliora to był dla mnie taki ogólny peak zespołu. Ukazała się świetna płyta (choć IMO gorsza od poprzednich), "nowy" frontman nie miał ograniczeń wcześniejszych i był w stanie wyciągnąć show na wyższy poziom, sam zespół był na tym etapie cholernie zgrany, a setlisty były co do zasady fajne (choć przykrótkie). Niestety Meliora miała też swoje negatywne konsekwencje, no ale to inny temat. Na pewno jest to dość reprezentatywny dla kapeli krążek, jednocześnie łatwy w odbiorze, więc średnia na RYM nie dziwi.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

He Is i mumię mogliby sobie darować. 7 inches też, ale to już chyba sprawa tiktoka.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Kiss faktycznie zbędne na tym etapie, mogliby zamiast tego cisnąć choćby Spillways, nie mówiąc o czymś rzadszym. Mary jest obecnie nie do ruszenia, zresztą mnie to w ogóle nie dziwi, bo ten numer odniósł wręcz spektakularny sukces, głupio byłoby go nie grać. Zresztą Tobias cisnął Mary od samej premiery piosenki. On napisał ją jako główny utwór na 7 Inches, decyzją wytwórni było postawienie na KtGG.

He is faktycznie mogłoby w końcu opuścić seta. Z ballad mają w zanadrzu choćby Pro Memoria i to by pasowało na tego slota.

Mummy Dust = dolary, więc dla mnie przewidywalne, że zostaje w secie.

Żartowaliśmy sobie, że 2025 to będzie Mel10ra, no i jest xD

Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

"Meliora" to mój ulubiony album w dorobku Ghost, więc jego bogata reprezentacja mnie nie martwi, ale... nie byłem na trasie promującej "Imperę", dlatego mocno ubolewam, że zaledwie jeden utwór ostał się w secie. W dodatku: na pewno nie mój ulubiony.

Spodziewałem się także, że utworów ze "Skelety" będzie ciut więcej. Chyba, że Tobias nie chce przed premierą zbyt dużo zdradzać ;)
ODPOWIEDZ