Kiedyś chciałem sobie zrobić płytkę bez tych przerywników, ale jakoś nie zabrałem się za toŻelazny pisze: ↑pt wrz 25, 2020 10:01 pmDla mnie jeszcze Nightfall, który może ma trochę za dużo przerywników, ale główne kawałki wszystkie bardzo dobregumbyy pisze: ↑pt wrz 25, 2020 5:17 pmZakres płyt, które słucham. Z każdą kolejną oddalamy się od siebieShedao Shai pisze: ↑pt wrz 25, 2020 3:26 pm Przerobiłem od "Battalions of Fear" do "Imaginations from the Other Sidej"
Blind Guardian
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Blind Guardian
www.MetalSide.pl
Follow the Blind
1. Inquisition /
2. Banish from Sanctuary 10/10
3. Damned for All Time 8/10
4. Follow the Blind 8/10
5. Hall of the King 8/10
6. Fast to Madness 7/10
7. Beyond the Ice 7.5/10 (to tylko instrumental, ale w tych twinach jest zalążek ich stylu)
8. Valhalla 8/10
Dalej są już tylko dwa covery, jednego z nich nie ma na LP, tego nr 9.
9. Don't Break the Circle
10. Barbara Ann
Tuż tuż, już prawie. Banish from Sanctuary to jest zalążek ich własnego stylu, z wszystkimi charakterystycznymi momentami. Trochę to jeszcze nieopierzone, np nie do końca dopracowane wokale ale to w sumie detal, bo jak Hansi śpiewa "the darkness in me is filling me with pain", tak, to jest BG. Poza tym polepszyły się też solóweczki, nie, że wcześniej były złe ale tutaj mają własny charakter. Zespół w tym okresie był pod wpływem amerykańskich załóg thrashowych co momentami da się słyszeć np. w Damned for All Time czy Hall of the King, ale widać że usilnie pracowali nad własnym stylem. Kai Hansen pojawia się gościnnie na wokalu i na gitarze (solówka) w Valhalla. A na koniec Barbara Ann (z fragmentem Long Tall Sally), na emocjonalne odreagowanie.
8/10
1. Inquisition /
2. Banish from Sanctuary 10/10
3. Damned for All Time 8/10
4. Follow the Blind 8/10
5. Hall of the King 8/10
6. Fast to Madness 7/10
7. Beyond the Ice 7.5/10 (to tylko instrumental, ale w tych twinach jest zalążek ich stylu)
8. Valhalla 8/10
Dalej są już tylko dwa covery, jednego z nich nie ma na LP, tego nr 9.
9. Don't Break the Circle
10. Barbara Ann
Tuż tuż, już prawie. Banish from Sanctuary to jest zalążek ich własnego stylu, z wszystkimi charakterystycznymi momentami. Trochę to jeszcze nieopierzone, np nie do końca dopracowane wokale ale to w sumie detal, bo jak Hansi śpiewa "the darkness in me is filling me with pain", tak, to jest BG. Poza tym polepszyły się też solóweczki, nie, że wcześniej były złe ale tutaj mają własny charakter. Zespół w tym okresie był pod wpływem amerykańskich załóg thrashowych co momentami da się słyszeć np. w Damned for All Time czy Hall of the King, ale widać że usilnie pracowali nad własnym stylem. Kai Hansen pojawia się gościnnie na wokalu i na gitarze (solówka) w Valhalla. A na koniec Barbara Ann (z fragmentem Long Tall Sally), na emocjonalne odreagowanie.
8/10
Tales from the Twilight World
1. Traveler in Time 10/10
2. Welcome to Dying 10/10
3. Weird Dreams /
4. Lord of the Rings 9.5/10
5. Goodbye My Friend 9/10
6. Lost in the Twilight Hall 9.5/10
7. Tommyknockers 9.5/10
8. Altair 4 8/10
9. The Last Candle 10/10
Zaczęły się lata 90 i tutaj mamy już wszystko z czego znany jest zespół. Styl ten był uzupełniany w późniejszej twórczości o elementy symfoniczne, ale generalnie niewiele się zmieniło od 30 lat w muzyce Blind Guardian i bardzo dobrze, gdyż wypracowali swój charakterystyczny sposób uprawiania power metalu. W tekstach już Tolkien, w muzyce bardzo dużo zharmonizowanych pasaży gitarowych prowadzących nas od tematu do tematu i niezwykle emocjonalny śpiew Hansiego (jak chórek to brzmi to w końcu tak jak powinno, majestatycznie, wcześniej różnie z tym było). Na albumie jest coś co kojarzy się z płytą poprzednią. A raczej ktoś. Kai Hansen wystąpił gościnnie w Lost in the Twilight Hall. Pierwszy naprawdę oryginalny album od czwórki z Krefeld. A to dopiero przedsmak tego, co miało nastąpić.
9.5/10
3. Weird Dreams /
4. Lord of the Rings 9.5/10
5. Goodbye My Friend 9/10
6. Lost in the Twilight Hall 9.5/10
7. Tommyknockers 9.5/10
8. Altair 4 8/10
9. The Last Candle 10/10
Zaczęły się lata 90 i tutaj mamy już wszystko z czego znany jest zespół. Styl ten był uzupełniany w późniejszej twórczości o elementy symfoniczne, ale generalnie niewiele się zmieniło od 30 lat w muzyce Blind Guardian i bardzo dobrze, gdyż wypracowali swój charakterystyczny sposób uprawiania power metalu. W tekstach już Tolkien, w muzyce bardzo dużo zharmonizowanych pasaży gitarowych prowadzących nas od tematu do tematu i niezwykle emocjonalny śpiew Hansiego (jak chórek to brzmi to w końcu tak jak powinno, majestatycznie, wcześniej różnie z tym było). Na albumie jest coś co kojarzy się z płytą poprzednią. A raczej ktoś. Kai Hansen wystąpił gościnnie w Lost in the Twilight Hall. Pierwszy naprawdę oryginalny album od czwórki z Krefeld. A to dopiero przedsmak tego, co miało nastąpić.
9.5/10
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Thomen mógłby spróbować reaktywować Circus, bo to był kawał dobrego BGgeri92 pisze: ↑śr paź 07, 2020 6:26 pm https://www.youtube.com/watch?v=1MecpAW6480
Widać Thomen się stęsknił za chłopakamiDobry kanał.
Somewhere Far Beyond
1. Time What is Time 10/10
2. Journey Through the Dark 9.5/10
3. Black Chamber 9/10
4. Theatre of Pain 10/10
5. The Quest for Tanelorn 10/10
6. Ashes to Ashes 10/10
7. Bard's Song: In the Forest 9.5/10
8. Bard's Song: The Hobbit 10/10
9. The Piper's Calling /
10. Somewhere Far Beyond 10/10
Od tego albumu zaczęła się moja przygoda z tym zespołem, dokładnie w 1993 roku i trwa po dzień dzisiejszy. Guardiani jak dla mnie mają jedną tylko wpadkę w dyskografii, ale ten album jest akurat na przeciwległym biegunie wpadek i jest też moim ulubionym albumem zespołu. Sentyment sentymentem, ale jest tu też wszystko za uwielbiam Blind Guardian. Utwory najeżone solówkami i zmianami tempa oraz muzycznych tematów, jest i mocno i balladowo, generalnie klimatycznie w czym pomagają także teksty. Niby sporo z mitologii, ale jak się wczytać to ze wszystkiego biją ludzkie lęki, pragnienia i tęsknoty. Time What is Time to chyba mój ulubiony ich utwór z całej dyskografii.
10/10
3. Black Chamber 9/10
4. Theatre of Pain 10/10
5. The Quest for Tanelorn 10/10
6. Ashes to Ashes 10/10
7. Bard's Song: In the Forest 9.5/10
9. The Piper's Calling /
10. Somewhere Far Beyond 10/10
Od tego albumu zaczęła się moja przygoda z tym zespołem, dokładnie w 1993 roku i trwa po dzień dzisiejszy. Guardiani jak dla mnie mają jedną tylko wpadkę w dyskografii, ale ten album jest akurat na przeciwległym biegunie wpadek i jest też moim ulubionym albumem zespołu. Sentyment sentymentem, ale jest tu też wszystko za uwielbiam Blind Guardian. Utwory najeżone solówkami i zmianami tempa oraz muzycznych tematów, jest i mocno i balladowo, generalnie klimatycznie w czym pomagają także teksty. Niby sporo z mitologii, ale jak się wczytać to ze wszystkiego biją ludzkie lęki, pragnienia i tęsknoty. Time What is Time to chyba mój ulubiony ich utwór z całej dyskografii.
10/10
O nie. To by znaczyło, że coś mnie łączy z Vorgelem
A na poważnie, wolę inne albumy, ale ten numer na pewno jest w moim top-3.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

1. Majesty 10/10 - ulubiony numer BG
2. Guardian of the Blind 9/10
3. Trial by the Archon 8/10* (wiadomo, że trudno porównywać do normalnych numerów, ale jak na takie intro kozak)
4. Wizard's Crown 7/10
5. Run for the Night 8.5/10 refren petarda, śpiew Hansiego w całym numerze naprawdę świetny. Wokalnie chyba najlepszy na płycie
6. The Martyr 8.5/10 bardzo wysoki poziom, różnorodny numer i zaczątki Blindowego stylu
7. Battalions of Fear 8/10
8. By the Gates of Moria 7/10
Gandal Rebirth brzmi jak zlepek niewykorzystanych solówek
2. Guardian of the Blind 9/10
3. Trial by the Archon 8/10* (wiadomo, że trudno porównywać do normalnych numerów, ale jak na takie intro kozak)
4. Wizard's Crown 7/10
5. Run for the Night 8.5/10 refren petarda, śpiew Hansiego w całym numerze naprawdę świetny. Wokalnie chyba najlepszy na płycie
6. The Martyr 8.5/10 bardzo wysoki poziom, różnorodny numer i zaczątki Blindowego stylu
7. Battalions of Fear 8/10
8. By the Gates of Moria 7/10
Gandal Rebirth brzmi jak zlepek niewykorzystanych solówek
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

1. Inquisition /
2. Banish from Sanctuary 10/10 petarda i jeden z topowych numerów BG
3. Damned for All Time 7.5/10 numer bardzo Battalionowy
4. Follow the Blind 8/10
5. Hall of the King 9/10
6. Fast to Madness 7/10
7. Beyond the Ice 7/10
8. Valhalla 9/10 - kultowy i w pełni zaśłużenie
Świetna płyta, będąca pomostem między speedmetalowym, a baśniowym BG. Na plus też cover Don't Break the Circle - świetny wykon.
2. Banish from Sanctuary 10/10 petarda i jeden z topowych numerów BG
3. Damned for All Time 7.5/10 numer bardzo Battalionowy
4. Follow the Blind 8/10
5. Hall of the King 9/10
6. Fast to Madness 7/10
7. Beyond the Ice 7/10
8. Valhalla 9/10 - kultowy i w pełni zaśłużenie
Świetna płyta, będąca pomostem między speedmetalowym, a baśniowym BG. Na plus też cover Don't Break the Circle - świetny wykon.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

3. Weird Dreams /
4. Lord of the Rings 9/10
5. Goodbye My Friend 9.5/10 - nie daje dychy tylko dlatego, że jednak półkę niżej od pozostałych dyszek. Ale dalej top.
6. Lost in the Twilight Hall 10/10
7. Tommyknockers 9.5/10 - to samo co przy Goodbye - gdyby nie stopniowanie dostałby dychę
8. Altair 4 7/10
9. The Last Candle 11/10
Ja pierdolę, co za płyta. Bezbłędna, napierdalanie i baśniowość złączone w idealnej synergii.
3. Weird Dreams /
4. Lord of the Rings 9/10
5. Goodbye My Friend 9.5/10 - nie daje dychy tylko dlatego, że jednak półkę niżej od pozostałych dyszek. Ale dalej top.
6. Lost in the Twilight Hall 10/10
7. Tommyknockers 9.5/10 - to samo co przy Goodbye - gdyby nie stopniowanie dostałby dychę
8. Altair 4 7/10
9. The Last Candle 11/10
Ja pierdolę, co za płyta. Bezbłędna, napierdalanie i baśniowość złączone w idealnej synergii.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

3. Black Chamber 6/10
4. Theatre of Pain 7.5/10
5. The Quest for Tanelorn 9.5/10
6. Ashes to Ashes 9.5/10
7. Bard's Song: In the Forest 10/10
9. The Piper's Calling /
10. Somewhere Far Beyond 11/10
Do tego świetny cover Trial by Fire. Nie aż tak dobrze jak na poprzedniej płycie, ale tylko dlatego że tamta jest AŻ tak dobra. Dalej to bardzo wysoki poziom i po prostu kawał zajebistej muzyki.
3. Black Chamber 6/10
4. Theatre of Pain 7.5/10
5. The Quest for Tanelorn 9.5/10
6. Ashes to Ashes 9.5/10
9. The Piper's Calling /
10. Somewhere Far Beyond 11/10
Do tego świetny cover Trial by Fire. Nie aż tak dobrze jak na poprzedniej płycie, ale tylko dlatego że tamta jest AŻ tak dobra. Dalej to bardzo wysoki poziom i po prostu kawał zajebistej muzyki.
Cover Trial By Fire znakomity ale to już w oryginale był absolutnie miażdżący numer.
2. Journey Through the Dark 8/10
3. Black Chamber 7/10
4. Theatre of Pain 7/10
5. The Quest for Tanelorn 8/10
6. Ashes to Ashes 5/10
9. The Piper's Calling /
10. Somewhere Far Beyond 9/10
2. Journey Through the Dark 8/10
3. Black Chamber 7/10
4. Theatre of Pain 7/10
5. The Quest for Tanelorn 8/10
6. Ashes to Ashes 5/10
9. The Piper's Calling /
10. Somewhere Far Beyond 9/10
Imaginations from the Other Side 9/10
I'm Alive 5/10
A Past and Future Secret 10/10
The Script for my Requiem 6/10
Mordred's Song 6/10
Born in a Mourning Hall 6/10
Bright Eyes 9/10
Another Holy War 9/10
And the Story Ends 10/10
A past to moja ukochana ballada Blindów. Na drugim miejscu jest Lord of the rings.
And the story ends i a past to mój top z tej płyty. Imaginations utwor jest dla mnie troche za dlugi.
I'm Alive 5/10
A Past and Future Secret 10/10
The Script for my Requiem 6/10
Mordred's Song 6/10
Born in a Mourning Hall 6/10
Bright Eyes 9/10
Another Holy War 9/10
And the Story Ends 10/10
A past to moja ukochana ballada Blindów. Na drugim miejscu jest Lord of the rings.
And the story ends i a past to mój top z tej płyty. Imaginations utwor jest dla mnie troche za dlugi.
Na spotify wjechała cała płyta Imaginations from the Other Side w wersji live 
https://www.youtube.com/watch?v=Ug2lRwdqubE - jest świątecznie 
Co to WASP na hydroksyzynie?
To raczej jajca ze Slade bo to ich cover grany 
Mam pytanko dotyczące Nighfall in Middle-Earth. Wersja Virgin, ale nie oryginał tylko remaster. Jest ok czy przesadzili z poprawianiem?
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen