Megadeth

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

najlepszy album MegadetH to:

Killing Is My Business... And Business Is Good
16
9%
Peace Sells... But Who's Buying?
20
11%
So Far, So Good... So What!
7
4%
Rust In Peace
81
46%
Countdown to Extinction
24
13%
Youthanasia
18
10%
Hidden Treasures
0
Brak głosów
Cryptic Writings
4
2%
Risk
2
1%
The World Needs a Hero
2
1%
The System Has Failed
1
1%
United Abominations
3
2%

Liczba głosów: 178

Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Re: Megadeth

Post autor: sajki »

Pierwsze jest trudno dostępne. Ja mam remaster i brak mi porównania do oryginału, ale wiele złego się nasłuchałem o tych wznowieniach.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

pz pisze: ndz sie 23, 2020 2:06 pm Z Twojej strony nie można było oczekiwać innej odpowiedzi. Poczekam na innych :P
Niestety akurat RiP ucierpiało najbardziej na tym remixie i remasterze. Co do takiego Peace Sells raczej bym nie wybrzydzał na remaster (chociaż wiadomo, że dynamika uwalona, ale współcześnie to już niewielu przeszkadza), a So Far So Good wręcz brał (oryginalnie ten album nie był zbyt dobrze zmiksowany i wiele osób takie zastrzeżenia wyrażało w tamtym czasie).
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

sajki pisze: ndz sie 23, 2020 2:14 pm Pierwsze jest trudno dostępne. Ja mam remaster i brak mi porównania do oryginału, ale wiele złego się nasłuchałem o tych wznowieniach.
Pierwsze tak, ale jakieś stare nie remasterowane spokojnie można do 50 zł kupić
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Dzięki. To olewam. Może trafi się coś starszego kiedyś. :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

No 2004 brzmi koszmarnie, nie ma co ukrywać
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Akurat jak powiedziano RIP ucierpiał na tym strasznie a to w oryginalnej wersji bardzo dobrze brzmiący album.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Okropny, szczególnie gary są tak plastikowe jak barbie :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Przy okazji, jakby ktoś miał RiP sprzed 2004 roku (nie musi byc first) na handel, to poproszę priv.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Countdown to Extinction

1. Skin o' My Teeth 9/10
2. Symphony of Destruction 9/10
3. Architecture of Aggression 7/10
4. Foreclosure of a Dream 9/10
5. Sweating Bullets 6/10
6. This Was My Life 10/10
7. Countdown to Extinction 10/10
8. High Speed Dirt 9/10
9. Psychotron 9/10
10. Captive Honour 9/10
11. Ashes in Your Mouth 10/10

Płyta dość równa, za dwoma wyjątkami, popularnego Sweating Bullets nigdy nie lubiłem, ale parę lat temu nauczyłem się ten numer tolerować. Lubię te ich rock and rolle jak Skin o' My Teeth czy High Speed Dirt. Poruszający utwór tytułowy i This Was My Life to oczywiście wisienki na torcie, no i ostatni, fantastyczny, najbardziej przypominający poprzednika (przede wszystkim swoją progresywnością) - Ashes in Your Mouth.

9/10
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

1. Skin o' My Teeth 7/10
2. Symphony of Destruction 6/10
3. Architecture of Aggression 5/10
4. Foreclosure of a Dream 4/10
5. Sweating Bullets 6/10
6. This Was My Life 6/10
7. Countdown to Extinction 8/10
8. High Speed Dirt 4/10
9. Psychotron 4/10
10. Captive Honour 7/10
11. Ashes in Your Mouth 9/10

Nienawidzę tej płyty. Nie dlatego, że jest bardzo zła - bo jest dobra - ale za to czym stała się dla zespołu, który będąc na szczycie swojej kategorii, po wydaniu czterech płyt wybitnych, a co najważniejsze jedynych w swoim rodzaju zwrócił się w zupełnie innym kierunku. Pewnie, to niezły heavy metal ale... po szaleństwie pt. Rust In Peace dostać takie zachowawcze, zwyczajne, podobne do siebie numery... Pewnie, Youthanasia, Cryptic, Risk były znacznie gorsze, ale to na CtE zaczął się problem i to kolejny powód, żeby pluć na Mete - gdyby np. rozpadli się po AJFA, Mustaine nie usiłowałby nagrać drugiego black albumu.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Zawsze mnie zastanawiało co pociągnęło Megadejwa żeby to nagrać. Czytałem niby wywiady, książki, próby wytłumaczenia tego ale do dziś tego nie kumam. Ja bardzo lubię ten krążek ale te wycieczki Dejwa żeby się ścigać z Metą nigdy nie miały dla mnie sensu.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Zdan pisze: śr sie 26, 2020 2:28 pm Zawsze mnie zastanawiało co pociągnęło Megadejwa żeby to nagrać. Czytałem niby wywiady, książki, próby wytłumaczenia tego ale do dziś tego nie kumam. Ja bardzo lubię ten krążek ale te wycieczki Dejwa żeby się ścigać z Metą nigdy nie miały dla mnie sensu.
Podrażniona ambicja i zazdrość, tłumaczył to dobrze w swojej książce. Wkręca ci się obsesja i nie umiesz cieszyć się z własnych sukcesów, bo ciągle wewnątrz porównujesz się do rywala.

A wielka szkoda. Gdyby zamiast CtE, YA, CW dostać kolejne 3 płyty w stylu RiP... Zespół w szczycie swoich możliwości na 14 lat przestał nagrywać muzykę, w której osiągnął mistrzostwo.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Dzosef pisze: śr sie 26, 2020 2:29 pm
Zdan pisze: śr sie 26, 2020 2:28 pm Zawsze mnie zastanawiało co pociągnęło Megadejwa żeby to nagrać. Czytałem niby wywiady, książki, próby wytłumaczenia tego ale do dziś tego nie kumam. Ja bardzo lubię ten krążek ale te wycieczki Dejwa żeby się ścigać z Metą nigdy nie miały dla mnie sensu.
Podrażniona ambicja i zazdrość, tłumaczył to dobrze w swojej książce. Wkręca ci się obsesja i nie umiesz cieszyć się z własnych sukcesów, bo ciągle wewnątrz porównujesz się do rywala.

A wielka szkoda. Gdyby zamiast CtE, YA, CW dostać kolejne 3 płyty w stylu RiP... Zespół w szczycie swoich możliwości na 14 lat przestał nagrywać muzykę, w której osiągnął mistrzostwo.
Tak - to wiem. Czytałem książkę Dejwa. Natomiast nigdy nie umiałem zrozumieć aż takiej obsesji. Dlatego mnie to do dziś dziwi.

Faktycznie szkoda. Jeśli Mustaine dalej szedłby drogą RiP to byłby jednym z największych w metalu. Nadal jest wielki ale mógłby być nad-gigantem.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

W tamtym czasie mówił, że to najlepsze co nagrali, a problemem było dla niego to, że osiągnęli 2 miejsce na liście Billboard 200, a nie pierwsze, bo na pierwszym był Billy Ray Cyrus.
I cieszę się, że Dave nie próbował nagrywać kolejnego Rust in Peace. Nic by z tego nie wyszło, a zmarnowałby szansę na osiągnięcie największego sukcesu w swojej karierze. Podwójna platyna to nie w kij dmuchał.

Każdy thrashowy zespół próbował czegoś innego w latach 90, a taki Slayer milczał przez 4 lata by nie nagrywać lżejszej płyty. Można i tak. Ale można było iść drogą Megadeth, Overkill, Exodus czy Testament.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Jak mówiłem lubię ten krążek - jest napakowany hitami, dobrymi melodiami i solidnym riffowaniem. Marzyła mi się po prostu kontynuacja drogi RiP - dymać te wszystkie platyny. Nie wiem w jakim kierunku - może bardziej zakręconej jeszcze technicznie muzyki? Nie mam pojęcia. Krążek taki jak CTE to oczywiście też jakieś wyjście tylko nie jest ono moim ulubionym, że tak powiem. Z dwojga złego wolę to co zrobił Slayer ;)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Vorgel pisze: śr sie 26, 2020 2:36 pm
W tamtym czasie mówił, że to najlepsze co nagrali, a problemem było dla niego to, że osiągnęli 2 miejsce na liście Billboard 200, a nie pierwsze, bo na pierwszym był Billy Ray Cyrus.
I cieszę się, że Dave nie próbował nagrywać kolejnego Rust in Peace. Nic by z tego nie wyszło, a zmarnowałby szansę na osiągnięcie największego sukcesu w swojej karierze. Podwójna platyna to nie w kij dmuchał.

Każdy thrashowy zespół próbował czegoś innego w latach 90, a taki Slayer milczał przez 4 lata by nie nagrywać lżejszej płyty. Można i tak. Ale można było iść drogą Megadeth, Overkill, Exodus czy Testament.
Podwójna platyna to coś wartościowego tylko dla stanu konta, artystycznie bez znaczenia.

Kawałkami typu She-Wolf i Vortex pokazał, że następcy Rust in Peace wcale nie musieliby być słabsi. A gdyby odpowiednio szybko kopnąć w dupę Friedmana i wziąć z powrotem Polanda poziom byłby do utrzymania. Poland na "System Has Failed" udowodnił, że nie stracił "tego czegoś".

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

No co kto lubi. Vortexu nigdy nie lubiłem, a She-Wolf nie ma startu do najlepszych kawałków z dwóch poprzednich płyt. W ogóle produkcja na Cryptic Writings jest cieńsza niż na Youthanasia przez co takie kawałki jak Disintegrators mogą tylko spowodować uśmiech politowania. Na Youthanasii mieli najbardziej masywne, zagęszczone brzmienie, to duża produkcja. Same utwory już jednak nie thrashowe.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Vorgel pisze: śr sie 26, 2020 2:49 pm No co kto lubi. Vortexu nigdy nie lubiłem, a She-Wolf nie ma startu do najlepszych kawałków z dwóch poprzednich płyt. W ogóle produkcja na Cryptic Writings jest cieńsza niż na Youthanasia przez co takie kawałki jak Disintegrators mogą tylko spowodować uśmiech politowania. Na Youthanasii mieli najbardziej masywne, zagęszczone brzmienie, to duża produkcja. Same utwory już jednak nie thrashowe.
Będziesz oceniał wszystkie płyty, czy kończysz na Risk bo później już nie było czasów? ;)

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Myślałem by ocenić wszystkie. Nie wiem jak to ostatecznie będzie, ale po World Needs a Hero wydali przecież parę dobrych albumów. Więc raczej je też ocenię.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To czekam, bo tu pewnie się będziemy trochę rozmijać (w latach 90 zresztą też, bo jak przyjdzie do oceniania YA to ją zmasakruję)

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
ODPOWIEDZ