24/06/2014 - Iron Maiden - Poznań

Wszystko na temat trasy Maiden England 2012 -2014

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 5490

Re: 24/06/2014 - Iron Maiden - Poznań

Post autor: Deleted User 5490 »

Dobra. Luz. Może jednak przesadziłem z krytyką. Inna sprawa, że się trochę z Januszami utożsamiam, bo nie każdy ma ochotę poskakać na koncercie, bo z jakichś tam przyczyn nie może, ale jednocześnie chciałby dobrze widzieć więc idzie do przodu. Trochę głupio czepiać się ludzi, których się nie zna dlatego, że nie skaczą i nie machają łapkami. Każdy ma prawo do przeżywania koncertu na swój sposób. Drażni mnie krytyka innych. Nie lubię ścisku i skakania, dlatego nie pcham się pod barierki. Wybieram bezpieczny dystans i sobie obserwuję widowisko. Krew mnie zalewa, jak ktoś z tego powodu zaczyna takimi jak ja pomiatać. Nie każdy ma 15 lat i ochotę do podrygiwania.
Dobra.
No to zgoda.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Wróciłem do świata żywych, więc skrobnę parę zdań odnośnie wtorkowego koncertu.

GHOST. Dobry występ. Nie da się ukryć, że grali za krótko i o wczesnej porze (zapewne wczoraj w warszawskiej Stodole klimat był o niebo lepszy), przez co trochę ich show straciło na mocy. Repertuar - OK, ale szkoda, że tylko 2 (ale za to jakie!) utwory z ostatniego rewelacyjnego albumu (Year Zero i Monstrance Clock - oba wypadły wspaniale).

SLAYER. Prosto i do przodu. To jedno zdanie wystarczy za opis ich koncertu. A jest jeszcze jedno: SLAYER KUR*A. Tom Araya i spółka nie biorą jeńców i dobrze. Jako niedzielny fan zespołu występ bardzo mi się podobał. Zagrali wszystko co mają najlepsze w swoim bogatym repertuarze. Najlepsze momenty? World Painted Blood (kawałek, który wybornie prezentuje się na żywo i jest najlepszym z możliwych otwieraczy) i końcówka setu - totalna miazga. South of Heaven, Raining Blood, Angel of Death, Seasons in the Abyss, Dead Skin Mask - asy z rękawa, że tak powiem. Jedyny mankament to, że nie mieliśmy do czynienia z oryginalnym składem Slayera. Brakowało bardzo ś.p. Jeff'a Hannemana oraz - najlepszego perkusisty w świecie metalu - Lombardo.

IRON MAIDEN. No co mogę powiedzieć o występie swojego ulubionego zespołu? Oczywiście przed koncertem były narzekania na setliste, na (dosłownie) kosmetyczne zmiany w secie, ale jak wyszli na scenę, wszystkie obawy itd. poszły w odstawkę. Panowie w świetnej formie - są jak wino. Im starsi, tym lepsi. Dickinson "latał" (jak zawsze) po scenie niczym 20-latek. Cały zespół grał wybornie. Najlepsze fragmenty? No oczywiście utwór tytułowy - takiego klimatu nie ma żaden inny utwór. Ciary przechodziły po całym ciele. Świetnie wypadł także The Evil That Men Do (z najlepszym refrenem do śpiewania z publicznością) oraz Revelations (ta zmiana setu zdecydowanie na plus). Koncert - moim zdaniem - lepszy niż w Łodzi.

Organizacyjnie wszystko naprawdę OK (transport po i przed koncertem bez zarzutu, przede wszystkim po, gdy podjechało dużo tramwajów), frekwencja bez zarzutu. Jedynym mankamentem był chyba tylko czarny kwadrat na jednym z dwóch telebimów. :lol: Dobrze, że się z tym uporali, choć trochę im to zajęło. ;-)
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

FaithNoMore pisze:Jedynym mankamentem był chyba tylko czarny kwadrat na jednym z dwóch telebimów. :lol: Dobrze, że się z tym uporali, choć trochę im to zajęło. ;-)
To że się z nim uporali, w POLSCE na koncercie, podczas koncertu w POLSCE - było dla mnie wielkim zaskoczeniem :) Mimo, że go z barierki widziałem z zerowego kąta, specjalnie "lukałem" czy nie będzie typowej polaczkowej roboty:P
Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Papa »

Co z fotkami grupowymi na Starym Rynku? Wrzuci ktoś?
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Taka ciekawostka - dzięki interwencji kilku użytkowników tego forum możliwe było zaaranżowanie spotkania części zespołu z parą młodą z pamiętnego wesela w Adrii - a dokładniej z przesympatyczną Panią Dorotą i jej synem (ex-mąż niestety się spóźnił :roll: :razz: ). Zespół był pod wrażeniem tego, iż po tylu latach "młodzi" zjawili się na ich koncercie - pierwszym w ich życiu, nie licząc weselnego rzępolenia. ;) Pani Dorota otrzymała również na pamiątkę setlistę z życzeniami i gratulacjami 30-lat małżeństwa (jak wiemy - nieaktualnymi ;) ).
Załączniki
Pamiątkowa setlista
Pamiątkowa setlista
Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Papa »

Extra, że to załatwiliście. Ciekawe co za wódke wtedy pili. :mryellow:
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

wow! super sprawa, że się tak Wam udało załatwić, gratulacje! :mryellow:
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Seventh Son to jest istny majstersztyk na żywo. Mega zagadka czemu panowie nie grają co jakiś czas. Odważę się nawet na stwierdzenie, że to najlepszy kawałek Maiden jaki słyszałem na żywo, a byłem na każdej trasie od 2000 roku. Zupełnie odwrotnie Wasted Years - z płyty spoko, na żywo drętwo.
W ogóle jest dla mnie mega zagadką, że panowie wolą grać non stop takie wałki jak Run To The Hills czy Two Minutes To Midnight, zamiast Phantoma czy Revelations, ale to już pewnie na zawsze pozostanie ich tajemnicą...
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Niezłego babola zaliczyli nie sprawdzając jak z tym małżeństwem. :razz:. Skoro wiedzieli, że koncert trochę zahaczy o ten temat to mogli się lepiej przygotować. Nie mniej miło z ich strony, że chcieli się spotkać z byłymi nowożeńcami. Spotkali się po czy przed koncertem?
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Michał pisze:Niezłego babola zaliczyli nie sprawdzając jak z tym małżeństwem. :razz:. Skoro wiedzieli, że koncert trochę zahaczy o ten temat to mogli się lepiej przygotować. Nie mniej miło z ich strony, że chcieli się spotkać z byłymi nowożeńcami. Spotkali się po czy przed koncertem?
Przed koncertem. W momencie, gdy puszczono z taśmy "Always Look On The Bright Side of Life" cały zespół był już w drodze na lotnisko pod eskortą policji. ;) Natomiast przed koncertem część zespołu zawitała ponoć na kilka godzin do jednego z poznańskich 5-gwiazdkowych hoteli...
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Kto jest podpisany? Oprócz Roda ;)
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

WICKER MAN pisze:
Michał pisze:Niezłego babola zaliczyli nie sprawdzając jak z tym małżeństwem. :razz:. Skoro wiedzieli, że koncert trochę zahaczy o ten temat to mogli się lepiej przygotować. Nie mniej miło z ich strony, że chcieli się spotkać z byłymi nowożeńcami. Spotkali się po czy przed koncertem?
Przed koncertem. W momencie, gdy puszczono z taśmy "Always Look On The Bright Side of Life" cały zespół był już w drodze na lotnisko pod eskortą policji. ;) Natomiast przed koncertem część zespołu zawitała ponoć na kilka godzin do jednego z poznańskich 5-gwiazdkowych hoteli...

Czyli przed koncertem już się spotkali, a Bruce na koncercie i tak wspomniał o małżeństwie z 30 letnim stażem? :D Tego boroka nikt nie nakierował :D
Dejavu pisze:Kto jest podpisany? Oprócz Roda ;)
Chyba wszyscy. Jeśli dobrze widzę to po prawe stronie jest podpisany jest Dave.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Michał pisze:Czyli przed koncertem już się spotkali, a Bruce na koncercie i tak wspomniał o małżeństwie z 30 letnim stażem? :D Tego boroka nikt nie nakierował :D
Akurat Bruce się z nimi nie spotkał więc nie miał okazji z nimi porozmawiać i poznać prawdy. :razz:
Dejavu pisze:Kto jest podpisany? Oprócz Roda ;)
Dave, Bruce, Steve i Nicko... Adrian (z żoną ;) ) przybył na stadion jako ostatni, więc pewnie nie zdążył się podpisać, a Janicka nie było na pamiętnym weselu. :B
Awatar użytkownika
Pati

Post autor: Pati »

WICKER MAN pisze: Adrian (z żoną ;) ) przybył na stadion jako ostatni, więc pewnie nie zdążył się podpisać
Od lat się zastanawiam, czy jest coś na temat Maiden, czego nie wiesz. :D
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

WICKER MAN pisze:
Michał pisze:Czyli przed koncertem już się spotkali, a Bruce na koncercie i tak wspomniał o małżeństwie z 30 letnim stażem? :D Tego boroka nikt nie nakierował :D
Akurat Bruce się z nimi nie spotkał więc nie miał okazji z nimi porozmawiać i poznać prawdy. :razz:
To zwracam honor :) Co nie zmienia faktu, że ktoś go mógł nakierować :D
WICKER MAN pisze:Dave, Bruce, Steve i Nicko... Adrian (z żoną ;) )
Panowie zabierają na trasę swoje żony? Czyli muszą się pilnować :D
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

Mr.Hankey pisze:Seventh Son to jest istny majstersztyk na żywo. Mega zagadka czemu panowie nie grają co jakiś czas. Odważę się nawet na stwierdzenie, że to najlepszy kawałek Maiden jaki słyszałem na żywo, a byłem na każdej trasie od 2000 roku. Zupełnie odwrotnie Wasted Years - z płyty spoko, na żywo drętwo.
W ogóle jest dla mnie mega zagadką, że panowie wolą grać non stop takie wałki jak Run To The Hills czy Two Minutes To Midnight, zamiast Phantoma czy Revelations, ale to już pewnie na zawsze pozostanie ich tajemnicą...
Popieram. Siódmy Syn na żywo jest po prostu wspaniały. Nie rozumiem dlaczego kawałka z taką potężną energią nie grali tak wiele lat. Zgadzam się również co do Phantoma i Revelations. To są wybitnie koncertowe kawałki, stworzone pod granie live.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

To jak wychodzi Im Seventh Son na żywo, nie ukazuje żaden, ale to żaden bootleg, ME 88 czy cokolwiek by nie wyszło bluray HD - jestem tego pewny. Moc płynąca z tego kawałka jest do odebrania tylko naturalnymi zmysłami w naturalnym otoczeniu - na koncercie :cool:

BTW z wykonaniem "Rime of the Ancient Mariner" było tak samo kilka lat temu ;-)
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

pissed pisze:
WICKER MAN pisze: Adrian (z żoną ;) ) przybył na stadion jako ostatni, więc pewnie nie zdążył się podpisać
Od lat się zastanawiam, czy jest coś na temat Maiden, czego nie wiesz. :D
Nie wie dlaczego juz nie graja wrathchilda :)

Zeby bylo smieszniej Ci Panstwo probowali zaaranzowac sobie to spotkanie za pomoca mediow i im tego nie potrafiono zalatwic. Dopiero jak sie pozalili na biforze w Kultowej to sprawy nabraly tempa :)

Od siebie jeszcze dodam: TVN KLAMIE!! :)

Tak w ogole to jeszcze nigdy nie widzialem chyba takiej ilosci zdjec publicznosci, sa chyba wszyscy co byli na barierkach i to po kilka razy, plus sporo znajomych twarzy w dalszych rzedach :)
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

remi pisze:BTW z wykonaniem "Rime of the Ancient Mariner" było tak samo kilka lat temu
Zawsze czekam na koncercie IM na tego typu kawałek, posiadający taką teatralną otoczkę. Seventh Son i ROTAM w tej formule wypadło genialnie. Jest jeszcze parę numerów z podobnym potencjałem (Np. dobrze zaaranżowany scenicznie Sign of the Cross czy Paschendale co pokazała już trasa DOD) i liczę, że coś w tym stylu pojawi się na kolejnej trasie. Uważam ponadto, że ta trasa pokazała, iż pirotechnika dodaje jednak do efektywności koncertu sporo punktów ;) Fajnie jakby chłopaki nie zrezygnowali z niej na trasie albumowej jak to mieli w zwyczaju ;) Spektakl zyskuje na piro :twisted:
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Mam do Was pytanie - co to za utwór leciał przed Ironami, puszczony bodajże zaraz po "Ram it Down" Judasów ze słowami "killing machine" w refrenie?
ODPOWIEDZ